MINDSTYLE / Yoga

77

mediteren
mediteren
Een paar maanden geleden begon ik vol enthousiasme aan yoga en meditatie. Met een paar vreemde blikken van mijn vriend (ik heb hem nog steeds niet overtuigd dat yoga hip is) kocht ik eindelijk mijn mat en schreef ik me in voor lessen bij een echte yoga-school. Ik heb het thuis wel eens geprobeerd- met mijn discipline moest ik mezelf echt naar een les trekken. Ik wilde graag ook echt weten en leren waar ik mee bezig was. Braaf ging ik elke week naar de les en ook thuis pakte ik af en toe mijn mat. Ik merkte dat mijn lijf soepeler werd, dat ik me beter voelde en dat de dichte wolken verdwenen uit mijn hoofd. Toch kwam ik de laatste weken in een flow van drukte en is yoga er bij in geschoten. En ik merk dat ik het nu mis. Dus, een trap onder m’n yogabutt: ik moet vaker weer m’n mat pakken en vaker een momentje nemen om te mediteren.

Yoga is niet meer alleen voor hippies of new-age types, ik zie en hoor het steeds vaker om me heen. Je hoeft niet super flexibel te zijn om van de voordelen van yoga te kunnen genieten. Als je merkt dat je stress hebt kan yoga al een fijne uitkomst zijn (dus niet mee laten slepen in de drukte en de stress zoals ik). Yoga en meditatie gaan verder dan een normale work-out, het helpt je ook om meer focus te krijgen op jezelf. Waar kan yoga en meditatie je bij helpen?

Je fysieke kracht – ook ik dacht bij de eerste les: waar is mijn kracht, mijn conditie?!? Ik stond bij vijf minuten ‘downward-facing dog’ inderdaad…letterlijk te hijgen als een hond. Toch merkte ik na een aantal weken dat dit enorm verbeterde, en opeens kon ik de les vrolijk meedoen- was ik moe, maar voldaan. M’n broeken zaten beter, ik voelde me sterker en gezonder. Zelfverzekerder.

Je lijf begrijpen – yoga en meditatie brengt je in contact met je lichaam. Gespannen schouders is de manier van de lijf om te zeggen dat je veel stress hebt. Wanneer je dit sneller aanvoelt ga je sneller de strijd aan met je negatieve gedachtes en te veel stress. Je leert elke spier en elk gevoel van je lijf kennen tijdens yoga.

Contact met je emoties – vooral meditatie leert je dansen met je emoties en gedachtes en brengt je meer in verband met het ‘waarom’ van je doen en laten. Zo leer je om ‘bad habits’ te veranderen.

Geduld in moeilijke situaties – klinkt vergezocht, maar yoga én meditatie geeft je rust. Als je in een bepaalde houding staat ‘moet’ je dit volhouden. Even krabben zit er niet bij helaas. Je geduld groeit met de dag en leert je om eens even diep te zuchten en geduld te hebben wanneer het leven je weer eens laat wachten.

Rust – ook al is yoga best pittig: het geeft je rust, net als meditatie. Ook al probeer je maar tien minuten meditatie of yoga per dag in je drukke schema te passen en meten, het geeft je een relaxmoment waar je veel baat bij hebt. Zelfs er naar toe werken kan fijn zijn: even een beetje me-time.

Balans in je leven – yoga en meditatie doen dit beide. Door balanshoudingen zoals de ‘Tree Pose’ en emotioneel door het beter kunnen managen van stress en verdriet.

Vaart minderen in een steeds harder rennende wereld – veel mensen werken steeds langer en nemen minder vakantie. Ze rennen achter een carrière aan, vliegt van hot naar her en vergeten zichzelf. Leg alles eens even stil en neem een yoga les. Ik denk dat je direct om bent. Een goede reminder om soms even een time-out voor jezelf te nemen.

Doorzettingsvermogen – wanneer je met regelmaat aan yoga doet kan je steeds een beetje verder strekken, steeds verder naar voren leunen of steeds langer je balans houden. Zo ‘simpel’ is het ook in het leven. Je komt steeds dichterbij je doel.

Geluk – het bewegingsaspect van yoga en het relaxen van meditatie maakt endorfine los, waar je je blijer door voelt. Simpel hè? Blije mensen zijn gezondere mensen. En blije mensen zijn het mooist.

Focus op jezelf – inderdaad: je kunt niet even je Facebook checken wanneer je in de ‘downward-facing dog’ staat. Je neemt je telefoon niet op wanneer je mediteert in een halve lotus. Yoga en meditatie dwingen je om je op jezelf te concentreren en alles om je heen los te laten.

Wie van jullie doet er aan yoga en/of meditatie?

LIFESTYLE, Mindstyle

Leave a reply

77 comments

 1. Emma 1 november, 2013 at 19:02 Beantwoorden

  Ik doe aan qigong, en ik herken alle voordelen die je noemt! Heb nu een stressvolle tijd en ga dus 2 keer per week, maar thuis oefenen zit er nog niet zo in voor me… Zou ik eigenlijk beter wel doen…

 2. Anke 1 november, 2013 at 19:28 Beantwoorden

  Ik heb een tijdje power yoga gedaan en daar erg van genoten. Las toevallig vandaag in de plaatselijke krant dat hier in de buurt sinds kort aerial yoga wordt gegeven, denk dat ik dat een keertje ga proberen!

 3. Linda 1 november, 2013 at 19:41 Beantwoorden

  Ik denk dat yoga voor jou wel vergelijkbaar zijn als de mindfulness lessen die ik volgde.
  Soepeler werd mijn lijf niet, maar je leer wel je grenzen (her) kennen en de gedachtestroom in je hoofd te ordenen en te pauzeren.
  Fijn dat jij er zoveel baat bij heb! En dan maakt het toch eigenlijk helemaal niet uit of vriend lief het hip of niet vind, hij zal vast aan je merken dat het je helpt ;-)

 4. cheyenne 1 november, 2013 at 20:21 Beantwoorden

  ik ben net begonnen met yoga, maar lig er helaas even uit vanwege een hardloopblessure.
  maar ik ben er meteen verliefd op, zowel hatha als power yoga, ik kan niet wachten tot ik weer kan gaan!
  xo, cheyenne

 5. Karlijn 1 november, 2013 at 20:56 Beantwoorden

  Dat is precies waarom ik yoga zo fijn vind. Vooral de rust die ik er in vindt. Even helemaal opgaan in de oefeningen, na de les ben ik ook echt heerlijk rustig. Het is waar wat je zegt over alle mensen die het doen, halloooo zelfs mijn buurman doet het. En dat zegt wat hoor ;p Steeds meer mensen ontdekken het en dat haalt het ‘zweverige’ er meer af vind ik, het is niet meteen meer oooh ben jij er zo één. Hoewel ik het ondanks die opmerkingen toch wel blijf doen, want het is gewoon fijn om te doen!

  • Laura - what about her 2 november, 2013 at 11:28 Beantwoorden

   Ja, is ook lastig! Gewoon eens over lezen en kijken wat je aanspreekt. En dan proberen. Ik doe

   “klassieke yogalessen van anderhalf uur, vooral gebaseerd op de houdingen van B.K.S. Iyengar (1918) en de bewegingen uit de Ashtanga yoga.”

   En dat bevalt heel goed! Al lijkt Bikram me ook fijn.

 6. Natasja 1 november, 2013 at 21:50 Beantwoorden

  Ik ben net klaar met m’n 8 weekse cursus mindfulness icm meditatie en yoga(8 lessen) en ik merk dat het toch veel voor me gedaan heeft, oa de dingen die je hierboven beschrijft. Negatieve gedachten sneller los kunnen laten, bekijken wat echt belangrijk is, en vooral rust in je hoofd. Heerlijk! Nu nog thuis volhouden.

 7. Eva 1 november, 2013 at 22:39 Beantwoorden

  Ik heb een poos geleden op het punt gestaan te starten. Wilde het liefste Bikram gaan doen maar opzich had de yogales hier in de buurt ook al wel voldaan. Toen ik erachter kwam dat sporten in de sportschool 2x zo goedkoop is, ongeveer, ben ik daar voor gegaan. Weliswaar volledige andere manier van bewegen en aan yoga heb je veel meer, daar ben ik ook wel van overtuigd. Wie weet, ooit doe ik het er nog wel bij.

   • Eva 4 november, 2013 at 15:32 Beantwoorden

    Welke ga je eigenlijk? Ken die Bikram bij het politiebureau, eentje in de Kastanjelaan en in Sonsbeeksingel. Zusje heeft poosje bij Kastanjelaan gezeten maar ik vind het eerlijk gezegd nog best prijzig. Toch kriebelt het wel flink hoor, om een keer mee te doen!

 8. sannewierda 1 november, 2013 at 23:50 Beantwoorden

  Ik wil echt eens yoga proberen, maar heb er op het moment geen geld voor en YouTube-lesjes durf ik niet echt aan (straks heb ik de verkeerde houding en voor je het week heb ik een hernia, je hoort weleens van die verhalen…). Wil wel weer gaan hardlopen…

 9. Ayla 2 november, 2013 at 07:04 Beantwoorden

  Ik heb het eens geprobeerd, maar ik vond het niet zo fijn. Waarschijnlijk omdat ik me moeilijk kan ontspannen. Dan zou je zeggen dat yoga iets voor mij is, maar zelfs toen kon ik me in mijn hoofd met allerlei andere dingen bezig houden, zoals: ‘waarom lig ik hier al 10 minuten met mijn ogen dicht op de grond terwijl ik voor deze les betaal en ik dan net zo goed thuis in bed kan liggen????’

  • Laura - what about her 2 november, 2013 at 11:32 Beantwoorden

   De eerste keer vond ik ook verschrikkelijk. Ik viel al bijna flauw van de eerste vijf minuten mediteren. Dan word ik helemaal duizelig en raar in m’n hoofd- omdat ik dus NOOIT ontspan en altijd aan het rennen en vliegen ben. Maar daarom: juist doorzetten!

 10. puursuzanne 2 november, 2013 at 07:14 Beantwoorden

  Leuk artikel over yoga. Heel herkenbaar waar het allemaal goed voor is. Ik vind yoga echt super fijn. Ik doe dit nu ruim een jaar. Ik volg elke week een hatha yoga les. Ik word er rustiger van in mijn hoofd. Ik ben goed in chaos maken in mijn hoofd, maar naar zo’n les verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Juist als ik even niet zo lekker in mijn vel zit, heb ik de neiging om niet te gaan. Ik sleep me er zelf dan echt naar toe haha, en daarna denk ik altijd Dit is de reden waarom ik ben gegaan. Fijn weekend!

 11. Rianca 2 november, 2013 at 11:54 Beantwoorden

  Ik ben ook een yoga-meisje. En doe het niet op een yogaschool, maar op een sportschool van een echte yogalerares. Ik herken je stukje over de upward-facing dog, maar nu drie maanden later gaat dat allemaal zoveel makkelijker gelukkig. Ik doe yoga altijd meteen na een intensieve les boksen. Heerlijk om van uitputting naar ontspanning te gaan terwijl vinshasa power yoga ook nog behoorlijk intensief is. :)

 12. Laura 2 november, 2013 at 19:19 Beantwoorden

  Na alle verhalen die ik steeds lees op blogs word ik ook steeds nieuwschieriger naar yoga en zou het graag ook eens een keertje willen doen. Maar alleen gaan is ook weer een beetje eng hihi. En ik zou niet weten waar.. xD Misschien mij er toch eens over heen zetten en gewoon even googlen naar een yogo school xD

  • Laura - what about her 2 november, 2013 at 19:42 Beantwoorden

   Ik ben ook gewoon alleen gegaan. Is niet eng, fijn juist. Al had ik met mijn spontaniteit wel de neiging om met iedereen te kletsen, ik merkte al gauw dat je daar echt voor jezelf komt. Bij binnenkomst is iedereen al aan het mediteren en op het eind ben je te zen om hyper te gaan doen. Ik vind het extra fijn, alleen!

 13. Debby 2 november, 2013 at 20:23 Beantwoorden

  Voor mij doet het ook zoooo veel! Maar dat had ik al tegen je gezegd :’) Tijdens de les zelf ben ik echt niet te harden en super gefrustreerd maar het is zo fijn naderhand om er steeds beter mee om te leren gaan en het toe te passen in je eigen leven.

 14. Marcella 2 november, 2013 at 23:09 Beantwoorden

  Ik wil binnenkort een les proberen, het lijkt me erg goed voor mijn ontspanning. Vooral nu ook, al zal ik er natuurlijk altijd veel baat bij houden. Ik ga snel uitzoeken waar ik me kan inschrijven dus! Lijkt me erg fijn.

 15. Sarah 3 november, 2013 at 13:54 Beantwoorden

  Ik ben vorige maand eindelijk eens begonnen met yoga! Het kan inderdaad wonderen doen! Voorlopig ben ik nog verschillende stijlen aan het uitproberen, maar tot nu toe is Vinyasa mijn favoriet. Welke yoga volg jij liefst?

 16. misssexandthecity 3 november, 2013 at 18:48 Beantwoorden

  Ik heb een tijdje Bikram Yoga beoefend, is super maar het is telkens 90min + verplaatsingen en over die tijd beschik ik niet altijd en nu mijn vriendin geblesseerd is ga ik ook niet meer, jammer want je hebt gelijk het is super,…en ik zou die 90 min beter opeisen in mijn gezin,….mss toch nog maar eens agenda bekijken,.

 17. Michelle @ The World is a Book 3 november, 2013 at 20:42 Beantwoorden

  Oh fijn! Ik heb het tijdens mijn exchange in Zweden een paar keer gedaan. Vond het heerlijk. Helaas tot nu toe nog geen goeie school gevonden in de buurt. En ik heb ook echt een school nodig, anders ligt dat matje gewoon te verstoffen in een hoek van mijn kamer. Heel erg ;-)

 18. annouska 5 november, 2013 at 16:36 Beantwoorden

  Heerlijk, ik ben sinds een half jaar ook grote fan van yoga. Ik begon thuis en toen ging ik les nemen. Maar goed ook want ik bleek een aantal oefeningen goed verkeerd gedaan te hebben keer op keer :P.

 19. Hendrickx 14 januari, 2014 at 17:04 Beantwoorden

  Yoga is nergens goed voor.Het enige wat yoga doet is mensen onverschillig maken en de menselijke wil en de persoonlijkheid vernietigen.Het hele yoga gedoe is één grote vieze leugen.De meeste docenten zijn totaal onbekwaam en misbruik op alle gebied van hun adepten is schering en inslag.Een goede raad aan yoga adepten:inpakken en wegwezen.

Post a new comment

Lees ook:

5unday’s Pleasures #39

Tijd voor de vijf pleasures van de week – simpelweg vijf dingen die ik wil delen en waar ik blij van word. Van een reismoment ...