TRAVEL / Zweden – slow traveling in het mooie Skåne | Zuid-Zweden

2
Zweden Skåne

Slow traveling in de mooie regio Skåne regio Skåne regio Skåne in Zuid-Zweden: ik deed het afgelopen zomer. We besloten te kiezen voor rust tijdens deze reis en geen lange road trip te maken, maar vijf dagen op één plek te verblijven en vanuit daar mooie dagtrips te maken: slow traveling. We slapen alle nachten in een charmante cottage in het kleine dorp Vejbystrand en oh, wat was dat een fijn plekje en wat is de omgeving mooi!

Gouden woorden over slow traveling in Skåne

Zweden was alles waar ik op had gehoopt en wat ik nodig had: veel mooie natuur, lekker eten, veel liefde, elanden, guitige alpaca’s, groene bossen, kolkende rivieren en grillige rotsen en zelfs het zonnetje liet zich af en toe zien en vooral: even genieten van 24/7 elkaar. Thomas en ik zien elkaar in Nederland gelukkig dagelijks, doordeweeks wonen we in mijn huisje in Utrecht maar werken we overdag en in het weekend wonen we in Delft waar we dan fijn met zijn kindjes zijn. Dat is mooi maar ook heel hectisch, daarom is het extra bijzonder om langer 24/7 écht samen te zijn. Die tijd spenderen we dan ook het liefst in de natuur. Hij gaat niet altijd maar wel zo vaak mogelijk mee op mijn reizen (om de weekenden heen) en zo reisden we naast wat weekendjes in Nederland in een jaar tijd al samen naar Lissabon, Ijsland, Zweden, Griekenland en Zuid-Afrika!

Ik dwaal af in mijn verliefdheid en in mijn herinneringen. Samen naar Zweden. De regio Skåne ontdekken. En wat was het mooi. Ik vind Zweden zo’n heerlijke bestemming en in het zuiden ben je zo! We vlogen op Kopenhagen om daar de trein te nemen: binnen een half uurtje zit je al in Zweden. Daar haalden we onze huurauto op en reden we richting ons houten huisje voor de komende dagen.

We wandelden door oerbossen, maakten kennis met een eland en lieten ons meevoeren door een rivier in een kano tijdens een urenlange kanotocht door ‘t Billingemölla natuurreservaat. We knuffelden met koppige alpaca’s en maakten een wandeling met ze door de bossen. Wat een blijdschap, de alpaca’s en ik. Ik beklom rotsen bij Hovs Hallar en Kullens Fyr tot de zon onderging, zag bruinvissen vanaf een boot in Kullaberg, stopten bij elke vintage winkel die we zagen en genoten. Oh, wat genoten we. Van roze zonsondergangen en onstuimige stormen, van dikke regendruppels en zonnestralen en geurende sparren. Van samen wandelen door de bossen, hand in hand. Van wakker worden terwijl de zon ons huisje binnen schijnt en urenlang ontbijten. Van lekker eten en proosten, oh wat proosten we; op de liefde en opdat al onze dromen gevangen mogen worden.

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

 

Mijn favoriete plekjes in Skåne

✿ Wandelen in het Hovs Hallar natuurreservaat

Dit gebied ligt op het Bjäre-schiereiland in het noordwestelijke deel van Skåne en is een magische, bijna buitenaardse plek. Rotsachtige stranden, verweerde kliffen en groene heuvels wisselen elkaar af. Mooi!

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

 

✿ Ontdek het Kullaberg natuurreservaat en ga op bruinvissensafari

Waar je ook gaat in noordwestelijk Skåne: je ziet het silhouet van Kullaberg tegen de horizon. De dramatische berg stijgt prominent richting de zee van Öresund, en het nationaal park van Kullaberg is een van de mooiste natuurgebieden van Skåne. Ook vind je hier een mooie vuurtoren uit 1561: Kullens Fryr. De unieke kliffen, de grotten en de kustlijn trekken klimmers en duikers van over de hele wereld. Je kan hier van alles spotten: van vossen en dassen tot edelherten en zelfs sporadisch beren. Ook op zee is genoeg te ontdekken: zo gaan wij op bruinvissensafari met Kullabergs GuidernaKullabergs GuidernaKullabergs Guiderna: een aanrader!

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

 

✿ Kanotocht op de Rönne Å River

Een van mijn hoogtepunten tijdens dit Zweedse reisje! We maken een dagtocht in de kano (hier geboekt!hier geboekt!hier geboekt!) over de kronkelende rivier van Rönne Å: een combinatie van kalme wateren en spannende rapids: het was fantastisch! Picknickmand mee, de zon liet zich zien en de omgeving is prachtig: van open weilanden tot dichte bossen die doen denken aan mangrove-moerassen en regenwoud. Loved it!

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

 

✿ Wandelen met alpaca’s bij de Alpacka & Älg Ekoboerderij

ZO LEUK! Hier maakten we een wandeling door de bossen met pluizige alpaca’s. Valt verder niets over te zeggen behalve FANTASTISCH.

Zweden Skåne

 

✿ Stoppen bij elk bordje met ‘Loppis’

M’n lievelings! Loppis is kort voor loppmarknad, oftewel…rommelmarkt! Er zijn ontzettend veel kringloopwinkels te vinden in Zweden, maar als je door het Zweedse platteland rijdt zie je ook heel regelmatig een bordje met daarop loppis staan. Stoppen! Vaak kom je dan bij een huis waar een garage of schuurtje vol staat met rommel, waar je lekker tussen mag snuffelen. Te gek! Kunnen we dat ook in Nederland doen? Veel Zweden houden gewoon van tweedehands spullen. Misschien omdat ze zo goed opgevoed zijn met recyclen? Ik las trouwens dat de Zweden nu een enorm warenhuis hebben geopend met alleen maar tweedehands spullen. Ik moet terug.

Zweden Skåne

 

✿ Eten bij Ransviks Havsveranda

Stukje paradijs aan de voet van het natuurreservaat Kullaberg. Hier ligt het beroemde Ransvik strand (ze noemen het in Zweden ‘de zonde van Mölle’) dat in 1800 de eerste plek was waar mannen en vrouwen uit heel Europa samenkwamen om te zwemmen. Hier mocht ‘t! Je zit hier bij Ransvik HavsverandaRansvik HavsverandaRansvik Havsveranda heerlijk aan het water en ‘t eten is goehoed!

Zweden Skåne

Zweden Skåne

 

✿ Lunchen bij Bäckdalens Handelsträdgård

Dit charmante boerderijtje charmante boerderijtje charmante boerderijtje met kassen ligt in Hallavara op het schiereiland Bjäre. In eigen tuin en de vele kassen groeit een selectie van groenten en kruiden, Het is hier heerlijk vertoeven met koffie en gebak (Fikaaa!) of heerlijke broodjes in Café Orangeriet in de tuin.

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

 

✿ Eten bij Erikstorps Kungsgård

Puur lokaal eten doe je bij Erikstorps Kungsgård. Hier strooien ze niet rond met hippe termen, maar zorgen ze gewoon voor ontzettend goed eten gemaakt van lokale en biologische ingrediënten, alles zorgvuldig geselecteerd. We hebben er overheerlijk gegeten!

Nog meer eten?

✿ De burger proeven bij Pausa Hos Oss in Vejbystrand: zijn goehoed!
✿ Pizza bij Little Mama’s in Ängelholm: ZO. LEKKER.
✿ Holy Smoke BBQ: Holy Smoke BBQ: Holy Smoke BBQ: leuk hipsterplekkie

Skåne heeft nog veel meer moois te bieden dat ik graag had willen ontdekken, maar we hebben ons nu geconcentreerd op ‘onze’ buurt. Een langere road trip maken door Skåne kan heel goed, want de regio beslaat zo’n beetje heel het zuiden van Zweden en er is zoveel moois te zien, zoals de witte stranden bij Skanör, Falsterbro en Sandhammaran, stadjes zoals Lund, Simrishamn, Ystad en Vik, sprookjesachtig Haväng en Ales Stenar en het Stenshuvuds National Park. Maar ik kom terug!

Villa Sigrid, Vejbystrand

Nog even over onze fijne cottage want oh, ik mis het om daar te zijn! Ik droom echt van een eigen hutje in Scandinavië. Villa Sigrid is een onderdeel van de leukehttps://www.vejbystrandsvandrarhem.se/en/ B&B Vejbystrand, maar ligt een paar straten verderop. Het heeft een eigen tuin en terras, heerlijk in de zomer. Het huisje staat vol met mooie items van lokale ontwerpers (van wollen kleden tot een fantastisch servies) en ook de koelkast is gevuld met lokale lekkernijen. Aan alles is gedacht: zelfs aan gele regenlaarsjes en regenjassen!

Het huisje ligt vrijwel direct aan het het strand van Vejbystrand dat in het noordwesten van Skåne ligt: de perfecte uitvalsbasis om de directe omgeving te verkennen. Binnen een paar honderd meter vind je SkåneledenSkåneledenSkåneleden en Kattegattleden. De B&B zelf zag er trouwens ook erg mooi uit, maar deze cottage is fantastisch. Echt een home away from home – hoe cliché ook. Kijk maar:

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

Zweden Skåne

DESTINATIONS, Europa, Nature, Skåne, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration, Zweden

Leave a reply

Post a new comment

Lees ook: