TRAVEL / Zuid Afrika – Waterberg, Limpopo, Blyde River Canyon & Kruger National Park: DE ROUTE

17
Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

“Ik snuif de Afrikaanse lucht op en word direct overvallen door een liefdevolle warmte van herkenning. De warmte van mijn tweede thuis. Grote baobabs doemen op in de verte, de weg lijkt eindeloos. Mijn ogen speuren de vlaktes af en ik lach verrukt wanneer ik een leeuw in het hoge gras weet te spotten. Dit is hoe het leven moet zijn.”

Het mooiste aan Zuid-Afrika vind ik de diverse road trips die je kunt maken. Het ene moment rijd je langs eindeloze stranden, vervolgens zonder pardon hoog de bergen in, voor je het weet rijd je een game reserve binnen en spot je talloze prachtige dieren en plots verandert die eindeloze asfaltweg in een gravelweg en ben je omgeven door niets meer dan zand en baobabs. Al dit onder het mooiste licht van de wereld. Wat is Zuid-Afrika toch ontzettend divers!

De route door het noorden van Zuid Afrika: Limpopo, Blyde River Canyon & Kruger National Park van noord naar zuid

Vandaag deel ik de route die we hebben gereden tijdens deze reis door Zuid-Afrika. Dit soort artikelen vind ik zo leuk om te schrijven, ik ben dan echt even helemaal terug. We zijn er ruim twee weken geweest in september en hebben ca. 2500 kilometer gereden inclusief detours. We hebben het relatief rustig aan gedaan en kiezen er liever voor om kleinere delen van een land te ontdekken dan heel het land door te crossen en eigenlijk niets zien. We kiezen dus gewoon ieder jaar weer voor een nieuw stukje Zuid-Afrika!

Dit keer besluiten we het noorden van Zuid-Afrika te ontdekken. Toen ik in Zuid-Afrika woonde heb ik bijna het hele land gezien, maar hier was ik zelfs nog niet geweest. De provincie Limpopo grenst aan Botswana, Zimbabwe en Mozambique. De vegetatie, de sfeer, de mensen, de dieren, de lucht… Alles bleek weer compleet anders dan op andere plekken in Zuid-Afrika. Dit gebied voelt veel meer aan als het échte Afrika, met eindeloze droge vlaktes vol baobab bomen, dorpjes vol lemen rondavels, het eindeloze niets, een best heftige, indrukwekkende, heel Afrikaanse ‘hoofdstad’…

In Limpopo ligt tevens het vrij onbekende gebied Waterberg, dat heel hoog op mijn lijstje stond. Ook wilde ik heel graag het Kruger National Park helemaal van het uiterste noorden naar het bekende zuiden rijden en op de terugweg naar Johannesburg hebben we de Blyde River Canyon ontdekt. Deze reis stond voornamelijk in het teken van natuur en wildlife, boomhutten, braaien en fantastische uitzichten vanaf onze lodges. Ik ga de lodges en kampen waar we hebben verbleven in een ander artikel uitlichten. We hebben namelijk ook op zo’n bijzondere plekken geslapen!

Zuid Afrika - Limpopo, Blyde River Canyon & Kruger National Park: DE ROUTE

Zuid Afrika - Limpopo, Blyde River Canyon & Kruger National Park: DE ROUTE

Dag 1 & 2: Johannesburg – Welgevonden Game Reserve in Waterberg, Limpopo

Na de landing in Johannesburg hebben we onze huurauto opgehaald en zijn we direct naar het noorden gereden. Weg uit de stad, op naar de wildernis. We beginnen onze reis met twee nachten in het Welgevonden Game Reserve, op 3 uur rijden van Johannesburg. Dit park grenst aan het Marakele Game Reserve waardoor de dieren een groter leefgebied hebben. Bij aankomst gingen we direct mee met de safari en zo zien we binnen vier uur na landing direct leeuwen, neushoorns en meer prachtig wild. De rest van de dagen, zo ook de rest van de reis eigenlijk, bestaan uit game drives en lekker eten. Ha, hallo Afrika!

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Dag 3 & 4: Marakele Game Reserve in Waterberg, Limpopo

Voor mij, samen met Kruger National Park, het hoogtepunt van deze reis. Dit game reserve is echt een aanrader, en dan specifiek het Marataba Game Reserve dat een concessie van het Marakele Game Reserve is. Hier verbleven we twee nachten. Het is werkelijk waar het allermooiste game reserve waar ik ben geweest, en geloof me – dat zijn er echt een heleboel! Ik vond de combinatie tussen de bergen, de vlaktes en het vele water in dit park heel bijzonder. In de zomer is het hier ook nog eens ontzettend groen, we gaan dan zeker eens terug. Er waren nu bosbranden op de bergen (komt veel voor) en dit gaf toch een extra dimensie aan ons verblijf daar. Zeker in de avond gaven de bergen licht en zag je het vuur heftig branden, terwijl we in het pikkedonker op zoek waren naar een luipaard en deze met kill en al in een boom aantroffen. Jurassic Park all over! De Marataba Lodge, onze gids, de luxe safaritent, het eten en de vele dieren die we hebben gespot… Onvergetelijk. Daar vertel ik je in het accommodatie artikel meer over.

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-11

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-12

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-14

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-15

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-17

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Dag 5 & 6: Vaalwater, Ant’s Hill in Waterberg, Limpopo

We verbleven nog twee nachten in de buurt van Vaalwater, nog steeds in de Waterberg omgeving. We hebben paardgereden door dit gebied en onder andere giraffes en buffels gespot vanaf een paardenrug. Weidse zonsondergangen, een bad waar je u tegen zegt, paarden en neushoorns en een gevoel van thuiskomen domineerden deze plek. Het was erg bijzonder om te zien wat de eigenaren hier hebben opgebouwd, het deed me een beetje aan onze eigen karakters denken. You know the drill – dit verblijf vertel ik je binnenkort alles over.

afrika waterberg

afrika waterberg

afrika waterberg

Dag 7: Magoebaskloof, in Limpopo

Eigenlijk kwam ik hier per toeval terecht, omdat we vanuit Waterberg helemaal naar het noorden van het Kruger NP moesten rijden en dit precies in het midden lag. Maar wat was dit een onwijs mooie verrassing! We sliepen in een boomhut in een eeuwenoud oerbos waar ik jullie alles over ga vertellen in het volgende artikel. Vergeleken met het op dat moment gortdroge Waterberg was het bizar dat we opeens in een blakend groen junglebos stonden. Zo mooi! Vervolgens zijn we via de Magoebaskloof richting de Pafuri gate van het Kruger NP gereden, via eindeloze wegen en ontelbare baobabs. We hebben boodschappen gedaan in de hoofdstad Pietersburg, een stad die we vrij heftig vonden.

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-21

afrika what about her

Dag 8 & 9 & 10 & 11 & 12: Kruger National Park in Limpopo & Mpumalanga

Ik ga gewoon een apart artikel schrijven over onze tijd in het Kruger National Park, omdat het héél bijzonder was om helemaal van het uiterste noorden naar het wat meer bekende zuiden te rijden. Het Kruger Park is zo’n 19.485 km² groot, dus je kan je voorstellen hoe bijzonder dit is geweest, en hoe divers! Het grappige is dat ik altijd een beetje anti-Kruger ben geweest. Ik heb lodge- en wildlife management gestudeerd in Zuid-Afrika en ben daarom in de meest bijzondere kleinschalige (private) game reserves geweest, Kruger was me altijd te massaal en toeristisch.

Toch heb ik er zo’n bijzondere tijd gehad, vooral omdat we natuurlijk in het noorden zijn begonnen. Het noorden van het Kruger Park bestaat uit een een aparte concessie in het Kruger Park en niet voor iedereen toegankelijk, daarom was het zo bijzonder dat we hier hebben geslapen. Dit gebied behoort tot de Makuleke gemeenschap en zij zijn de enige die hier mogen wonen en werken. Ze werden er in 1968 uitgezet en na een langdurig proces zijn ze definitief teruggekeerd in 1998! Deze regio, de Pafuri, is de wildste en meest afgelegen deel van het Kruger National Park. De massa, die zit inderdaad in het zuiden. We hebben er zo ontzettend veel dieren gezien en het was er echt prachtig. De hele vegetatie reist en verandert met je mee als je van noord naar zuid rijdt. We hebben dit in vijf dagen gedaan en het was onvergetelijk. Ik vertel jullie binnenkort meer!

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-26

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-29

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-30

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-31

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

kruger national park

Dag 13 & 14: Blyde River Canyon, in Mpumalanga

Tijd om het Kruger Park te verlaten en Blyde River Canyon te ontdekken. We vonden het er erg mooi, vooral omdat we opeens weer door hoge bergen omgeven waren en de route door deze canyon is daadwerkelijk prachtig – maar het was even wennen na onze verlaten dagen in Waterberg en het Kruger National Park. Het was er erg druk bij de uitzichtpunten, de watervallen en op de route zelf. De drie rondavels waren wel een blik waard hoor, wat een bijzondere rotsen! Alvast een kleine tip: onderweg eten bij Potluck Boskombuis is een MUST! Ik herkende het van mijn eigen website The Boho Guide, dat was heel toevallig. We sliepen de eerste nacht vlakbij de start van de Blyde River Canyon en de tweede nacht in het schattige dorp Sabie.

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Dag 15 & 16: Bronkhorstspruit, Johannesburg in Mpumalanga

Op dag 15 zijn we vanuit Sabie naar een lodge nabij Bronkhorstspruit gereden, waar we nog heerlijk hebben genoten van een laatste groet aan de dieren tijdens een zandstorm en zonsondergang, een heerlijke maaltijd en een lange nacht in een boomhut. De volgende dag zijn we gaan shoppen in Johannesburg en moesten we helaas in de avond het land verlaten…

Dag Zuid-Afrika, je was wederom onvergetelijk. Bedankt voor dat wat je bent, en dat wat je met me doet.

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Een auto huren in Zuid-Afrika

Ook voor onze derde reis door Zuid-Afrika hebben we een auto gehuurd om op ons eigen gemak door het land te kunnen rijden, mogelijk gemaakt door Auto Europe. Dat is ons heel goed bevallen – voor een vrij lage prijs (nog geen 400 euro voor meer dan 2 weken, en dit was een wat luxere auto) huur je onze Ford Eco Sport, een wat grotere auto die hoog op de wielen staat en ideaal is om mee door het ruige Limpopo te reizen. Na aankomst op het vliegveld van Johannesburg waren we uiteindelijk binnen een kwartier vertrokken! Auto Europe deelt trouwens leuke artikelen met tips over autohuur op hun eigen blog – worth a look. Deze infographic over de Nederlandse holiday habits vond ik ook erg grappig!

Zelf rijden in Zuid-Afrika is goed te doen, ook al rijden ze er links. Het went snel, en wanneer je uit de stad bent is het niet heel druk op de weg. Toch gebeuren er zeker ongelukken, vooral bij het inhalen van andere auto’s, omdat de wegen smal en niet altijd even goed onderhouden zijn en omdat er nog wel eens een dier op de weg loopt. Daar moet je dus goed op letten! Je komt met je eigen auto wel op de allermooiste plekken én het is fantastisch om echt op eigen houtje op safari te gaan, zoals in het Kruger Park. Je mag niet altijd zelf rijden in de game reserves dus dat het in Kruger wel kan is fantastisch! Het geeft echt een kick als je zelf een leeuw spot of in de file staat achter een groep olifanten.

Meer Zuid-Afrika

Zoals jullie inmiddels wel weten heb ik in Zuid-Afrika gewoond en ik blijf maar terugkomen. Ik heb er echt mijn hart verloren en hoop er ooit nog een keer te gaan wonen. Voor nu reis ik gewoon zo veel mogelijk terug! Lees hier de andere verhalen en guides over dit bijzondere land, bijvoorbeeld:

TRAVEL / GARDEN ROUTE, ZUID-AFRIKA – DE MOOISTE ROAD TRIP ROUTE VAN PORT ELIZABETH NAAR KAAPSTAD

TRAVEL / SLAPEN IN ZUID-AFRIKA – DE ULTIEME GARDEN ROUTE HOTSPOT GUIDE

Afrika, DESTINATIONS, Nature, Outdoor Adventure, Road Trip, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Wildlife, Zuid-Afrika

Leave a reply

17 comments

 1. Pardede 20 november, 2017 at 13:54 Beantwoorden

  Hallo Laura,
  Wat een onwijs gave reis heb je weer gemaakt, wij gaan er dit jaar weer naar toe. Met de aankomst in Johannesburg en terugvlucht vanuit Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan we meteen 4-wd Britz Camper naar Kaapstad. Hiervoor nemen we 6 weken de tijd. Als Wildparken hebben o.a. het Krugerpark, Mabalingwe Nature Reserve, Hluhluwe , Addo etc. Daarna naar beneden richting Kaapstad via de het Cedergebergte en de Westkust. Met tussendoor de nodige wijntours?.
  Kijk al uit naar je verdere reportages over Zuid Afrika. Na Canada en Amerika is Zuid Afrika bij ons een favoriet camperland.

  Groetjes,
  Par

 2. Elisa 20 november, 2017 at 20:51 Beantwoorden

  Wat fijn om te lezen! Supermooie gebieden. Tof dat jullie Kruger van noord tot zuid hebben gedaan, dat willen wij ook nog heel graag. Ben je trouwens op het laatst in Skukuza camp geweest (als ik zo op de kaart kijk)? Daar waren wij namelijk vorige maand.

  • Laura 4 december, 2017 at 19:39 Beantwoorden

   Ja, dat was echt heel bijzonder! En klopt, maar niet geslapen! We sliepen in Kruger in The Outpost Lodge en toen in de kampen Mopani, Satara & Crocodile Bridge Camp. Vanaf de laatste zijn we weer een stuk omhoog gegaan via Skukuza (lunch) richting de canyons. :)

 3. Yvonne 21 november, 2017 at 20:15 Beantwoorden

  Die foto van die bosbranden, wat indrukwekkend zeg. Wij vonden de schade die her en der is aangericht al zoveel indruk maken (in omgeving Knysna vooral, wij zijn net 2 weken terug van de Garden Route) maar geen actieve branden gezien. Wat een bijzondere opleiding heb je in ZA gedaan!

Post a new comment

Lees ook: