TRAVEL / Zuid Afrika: Nelson Mandela & de apartheid

73

Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen: de wereld heeft een mooie man verloren. De wereld huilt. Zoals jullie inmiddels wel weten heb ik 2009 in lokaal Zuid Afrika doorgebracht. Woonde ik er. En daarom gaat dit mij nog net iets meer aan het hart. Ik hoef zijn geschiedenis niet te herhalen, ik hoef niet te vertellen wat hij heeft betekend voor de wereld. Ik denk dat we dat allen wel weten, en anders doen we gewoon allemaal net alsof.

Voor ik naar Zuid Afrika vertrok heb ik me ontzettend verdiept in de cultuur en geschiedenis van dit verbazingwekkende en tegenstrijdige land. Met name in Nelson Mandela en het apartheidsregime. Ik las boeken, zijn dagboek, ik keek documentaires en eenmaal in Zuid Afrika bezocht ik alle plekken die je voor mogelijk houdt: Robben eiland en zijn cel, ik sprak met oud gevangenen, ik ging naar Soweto, zijn woonplaats, musea, zijn Walk of Freedom, de Victor Vestergevangenis, Mvezo. Ook daar ga ik het niet over hebben. De foto’s spreken voor zich. En eigenlijk ook gewoon helemaal niet. Mandela, anti-apartheidsstrijder. Wereldwijd symbool van vrede en heldendom. Het ANC. 27 jaar. De Nobelprijs voor de Vrede.

Ja, hij heeft de fantastische leeftijd van 95 bereikt. Maar met zijn dood sterft zijn idee. Zijn ideaal van een democratische, vrije samenleving waarin alle mensen in harmonie leven en gelijke kansen hebben. Een ideaal waar hij voor wilde leven, maar ook bereid was om voor te sterven. Hij was nog niet klaar. Een 95-jarige idealist. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat kan beamen. Laat het een overgeleverd verhaal zijn, geen mythe. Geen 27 jaar aan fantasie. Rolihlahla.

Vanaf het moment dat ik voet op Afrikaanse bodem zet, proef ik de erfenis van het apartheidsregime. Dat niet iedereen overal gelijk is, is merkbaar. Van de blanke die met ruimte genoeg in zijn bus zijn donkere werknemers in zijn vieze achterbak vervoert tot de bijna hopeloze manier van werkverschaffing aan de donkere bevolking. Ik zou het bijna alternatieve apartheid willen noemen. ‘Black Economic Empowerment’: een nog grotere verdeeldheid in een land dat al zo lang verscheurd is. Hoe de donkere bevolking Afrikanen worden genoemd en de blanken Afrikaners. Hoe zelfs de jongeren van mijn leeftijd neerbuigend op hun auto aan het kloppen zijn tot het vijfjarige jongetje de bierkatten heeft ingeladen bij de supermarkt. Hoe er elke dag duizenden mensen meer in de overvolle sloppenwijken gaan wonen. Laat ik niet eens beginnen over die sloppenwijken. Hoe er mensen worden buitengesloten. Hoe je nog steeds de angst in ieders ogen ziet. Ik heb wat af gehuild en diepzinnige gesprekken gevoerd. Toch bijzonder in een land waar de blanken staan voor minder dan 10% van de bevolking.

Maar wat ik ook heb geproefd? En wat ik hier in bekrompen Nederland zo mis? Liefde. Elkaar omarmen. Dankbaarheid en vooral heel veel vergiffenis – daar waar wraak meer voor de hand ligt. De gesprekken met de bevolking, met mijn leraren en met oud-gevangenen waren op zijn zachts gezegd inspirerend. Onbereikbaarheid is zo onbereikbaar niet meer. De optimistische kijk op de mens, de overtuiging dat het goede zelfs in je slechtste vijand schuilt. Oprechte nederigheid. Hoop. Verzoening. Een dankbaarheid en een hoop die we in Nederland nooit zullen kennen. Een stapel met liefde die ons Westerlingen overspoelt.

Ik zou al zijn rakende quotes kunnen herhalen, maar ik denk dat de boodschap duidelijk mag zijn. Begin zelf. Omarm de culturen om je heen, geef liefde. Leer wat vergiffenis is. Laten we samen de wereld nog een beetje mooier maken. So long, hero.

DSCF5753

DSCF5752

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCF7570

DSCF7561

DSCF7539

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCF7508

DSCF5886

DSCF5759

DSCF5756

DSCF5755

DSCN1520

DSCF5828

DSCF5821

DSCF5818

DSCF5815

DSCF5788

Afrika, Cultuur, DESTINATIONS, Lifestyle, LIFESTYLE, Local Life, Persoonlijk, Stories from the Heart, TRAVEL, Travel Category, Zuid-Afrika

Leave a reply

73 comments

 1. Leonie 6 december, 2013 at 10:42 Beantwoorden

  Jij Hebt dit honderd keer zo mooi verwoord als ik, Want wat is het waar. Volgens mij hebben we op robbenEiland dezelfde gids geHad, als ik het goed zie. Ik heb lang niEt zoveel gezien als jij, maar ik ben er ook DOor geraakt. A great hero will be missed.

   • Leonie 6 december, 2013 at 15:34 Beantwoorden

    Oh, wat een drama die hoofdletters, haha. Ja, volgens mij zijn het allemaal ex-gevangen. Ik wilde even reageren op wat je hieronder schreef: ‘Als je er bent geweest begrijp je wel wat ik bedoel, denk ik. Ik ben er bang voor.’ Ik denk namelijk ook dat zijn dood meer is dan alleen maar het heengaan van een mooi persoon, maar ook het idee. Ben dan ook wel een beetje bang wat er van afrika gaat worden nu… Maar je moet er inderdaad geweest zijn om dat te voelen.

 2. Marleen 6 december, 2013 at 10:50 Beantwoorden

  Prachtig stukje, ook over hoe liefde eigenlijk het leven kleur geeft, het dragelijk maakt, centraal staat. mooi zeg. en geweldig dat jij toen met oudgevangen hebt gesproken, dat zou een bijzondere ervaring zijn geweest. Ik ken ook mensen uit zuid-afrika, je proeft ook bij de blanken zoveel verdriet en frustratie. er is nog zoveel armoede en geweld, van beide kanten loopt het nog niet lekker. het is jammer dat die ultieme droom van mandela nooit honderd procent waarheid is geworden. maar zonder hem was het heel anders geweest en waren jouw foto’s en ervaringen ook niet zo bijzonder als nu. topverhaal.

 3. Food Love and Happiness 6 december, 2013 at 10:50 Beantwoorden

  pRACHTIG STUK lAURA! iNDERDAAD EEN TRIESTE DAG, EEN GROOT VERLIES VOOR DE WERELD, MAAR ONDANKS DAT HIJ NOG NIET KLAAR WAS OP DEZE WERELD, HEEFT DEZE PRACHTIGE MAN WEL ZIJN STRIJD GESTREDEN. gELUKKIG ZIEN ZO VEEL MENSEN DE WAARDE HIERVAN IN, EN HELAAS ZIJN ER NOG ZOVELEN DIE GEEN IDEE HEBBEN.
  iK SLUIT ME BIJ JE AAN: BEGIN BIJ JEZELF, HET BESTE WAT JE KUNT DOEN IN MIJN OGEN IS LIEFDE GEVEN, LEER EN INFORMEER EERST JEZELF, JE ZULT ZIEN DAT OORDELEN DAN NIET MEER NODIG IS. sTA OPEN, GEINTERESSEERD EN LIEFDEVOL IN HET LEVEN, DIT MAAKT ONZE WERELD EEN STUK MOOIER.
  mOGE HIJ RUSTEN IN VREDE <3

 4. Debby 6 december, 2013 at 11:43 Beantwoorden

  Aah, met zijn dood sterft zijn idee toch niet. Het leeft juist voort, dankzij hem :) Nice pictures, en indeed. Van omarmen en liefde geven kennen we in NL niet zoveel, we leven hier vooral voor onszelf. Maar dat gaat ook veranderen de komende jaren denk ik, met een nieuwe regering op komst en een zorgmaatschappij. Met kleine stapjes…

   • Henrieke 6 december, 2013 at 17:31 Beantwoorden

    iK BEN ER OOK GEWEEST, EN IK BEN HET WEL MET DEBBY EENS? IK DENK DAT JE WEL DE KRACHT ONDERSCHAT VAN HEEL VEEL MENSEN. MANDELA IS INDERDAAD EEN ICOON, MAAR IK GELOOF GRAAG DAT NIEUWE GENERATIES – OOK ZONDER DAT MANDELA IN LEVEN IS – EEN VERSCHIL KUNNEN MAKEN..

    bEN HEEL BENIEUWD WAAR JE PRECIES BANG VOOR BENT EN WAAROM?

    • Laura 6 december, 2013 at 17:41 Beantwoorden

     Ik onderschat niemand, en geloof er zeker in dat andere generaties een verschil kunnen maken. Ik zeg ook nergens dat dat niet zo is? Zie mijn stuk over wat ik daar heb gemerkt, ook de positieve dingen :) Het viel me alleen onwijs tegen hoe deze ‘nieuwe generatie’ daar tegenaan kijkt. Enorm racistisch en uit de hoogte nog. En met de nieuwe ontwikkelingen zoals het Empowerment wat ik noem – dat werkt gewoon niet. En dáár ben ik bang voor. Ze pakken de verkeerde problemen aan nu. Met zijn dood sterft zijn idee- en dat is niet waar ze nu mee bezig zijn. Natuurlijk leeft dit idee door in andere idealisten, maar ik geloof niet dat iemand Mandela’s idealisme kan overtreffen. Dat is ook een mening. Als ik sterf zullen mijn idealismen vast voortleven (hoop ik ;) ) maar waar ik écht voor stond neem ik zelf mee. Daarbij zeg ik niet dat nieuwe generaties geen verschil kunnen maken. Ik hoop ontzettend hard van wel!

     • Henrieke 7 december, 2013 at 17:24

      Dank voor je uitleg :) Ik ben het ook met je eens dat er nog steeds heel veel mis is in het land hoor, en dat sommige dingen nogal ‘vreemd’ aangepakt worden. ben wel heel benieuwd hoe het over een jaar of 10, 20 zal zijn, zou wel even in de toekomst willen spieken wat dat betreft!

 5. Dagmar 6 december, 2013 at 12:11 Beantwoorden

  iK KAN HET EIGENLIJK NIET ECHT GELOVEN DAT HIJ ECHT IS OVERLEDEN. pRACHTIGE FOTO’S HEB JE MET ONS GEDEELD EN INDERDAAD LATEN WE SAMEN DE WERELD EEN STUKJE MOOIER MAKEN. eLKAAR OMARMEN EN SAMEN SPRONGEN VOORUIT MAKEN <3

 6. Jennifer 6 december, 2013 at 12:29 Beantwoorden

  Krijg door zijn overlijden inderdaad ook de drang om er nu naartoe te gaan, voordat zijn idee verloren gaat. Hopelijk is uit het oog niet meteen uit het hart. Zou eeuwig zonde zijn.

 7. Mandy 6 december, 2013 at 12:37 Beantwoorden

  Wat weet je het weer mooi en pakkend te verwoorden. De foto’s spreken boekdelen.
  De wereld is een held armer, een waarvan je vergeet dat ook hij een keer moet gaan.

  It always seems unpossible untill it’s done.

 8. karlijn 6 december, 2013 at 12:38 Beantwoorden

  De foto’s zeggen eigenlijk al genoeg he?! En ik ben het met je eens dat ik denk dat er nog heel veel te winnen is daar. Ik hoop echt dat zijn ideeen niet ‘vergeten’ worden, maar ik ben er bang voor. Dat er alleen nog maar gedacht wordt aan hem als ‘de president van iedereen’ maar niet ‘laten we strijden voor zijn ideeen’. De verschillen zijn er nog steeds en zullen nog lang blijven maar ik hoop dat er veel mensen zijn die beseffen dat kleine beetjes helpen en dat je iets moet doen als je wilt dat er iets verandert. Dat gebeurt niet door er alleen aan te denken. Dat maak je mooi duidelijk met dit stuk. Zijn quotes vind ik prachtig en zijn hopelijk voor veel mensen een inspiratie!

  (sorry, ik krijg alleen maar hoofdletters)

  • Laura 6 december, 2013 at 12:45 Beantwoorden

   Ben er mee bezig, die hoofletters haha. Maar inderdaad, er valt nog ontzettend veel te winnen en mijns inziens pakken ze de verkeerde problemen aan. In plaats dat ze investeren in onderwijs (voor iedereen), AIDS en armoede – willen ze zo snel mogelijk iets doen aan de apartheid door alle blanken te ontslaan en 70% van het bedrijf laten runnen door de donkere bevolking (zonder opleiding oid). Heel nobel, maar niet de juiste manier.

 9. Linda 6 december, 2013 at 13:41 Beantwoorden

  Wauw… Wat heb je dit prachtig beschreven!
  Ik wilde vandaag op mijn blog ook een stukje schrijven over mandela, maar dat wordt dan een quote + afbeelding en een verwijzing naar dit artikel.. Echt prachtig!

 10. Sonja 6 december, 2013 at 14:11 Beantwoorden

  Ik hoop heel erg dat met hem niet ook zijn idee gestorven is, maar dat dat nog heel lang zal voortleven onder de mensen…
  Je hebt in ieder geval een prachtig stukje geschreven waarmee je mensen daartoe kunt inspireren

 11. Sonja 6 december, 2013 at 15:18 Beantwoorden

  Ik vond het een enorm inspirerende man, groot charisma en mooie denkwijze. Ik hoop dat zijn ‘legacy” blijft, en zuid Afrika het MOOIE LAND BLIJFT DAT HET IS.
  vERDER VIND IK JE ENORM GOED SCHRIJVEN. IK “KEN” JE VERLEDEN DOOR HET FORUM, EN VIND JE EEN ONGELOOFLIJK STERKE VROUW! iK GA JE BLOG ZEKER VOLGEN, JE INSPIREERT ME MET AL JE REIZEN. iK BEN ÉÉN MAAL BUITEN EUROPA GEWEEST (cHINA) WAT MIJ HEEFT DOEN BESEFFEN DAT IK HEEL VEEL GEDOEGDOENING, RUST EN VERZADIGING HAAL UIT HET REIZEN, EN VOORAL HET IN CONTACT KOMEN MET ANDERE CULTUREN. voLGEND JAAR WILLEN MIJN VRIEND EN IK EEN VERRE REIS MAKEN (LIEFST GEBRUIK MAKEN VAN EEN WERELDTICHKET, ZODAT WE MEERDERE CONTINENTEN KUNNEN BEZICHTIGEN. iK GA JOUW REIZEN ZEKER ALS EEN BRON GEBRUIKEN VAN MOGELIJKE PLEKKEN OM HEEN TE GAAN.

  gA ZO DOOR MET JE BLOG, JE INSPIREERT ER EEN HOOP MENSEN MEE, WAARONDER MIJ!

  • Laura 6 december, 2013 at 15:35 Beantwoorden

   Haha nee, is mijn fout. Typen gaat op de één of andere manier in hoofdletters, of ja- je ziet allee hoofdletters. Wordt aan gewerkt!

   Verder, wat een lief bericht zeg! Wat een lieve woorden, ben er helemaal stil van. Wat gaaf dat je in China bent geweest, ik ben aan het kijken voor China/Filipijnen in maart. Heerlijk dat je reizen ook zo ervaart en wat fantastisch dat je een verre en lange reis gaat maken met je vriend :) Ben heel benieuwd, ik hou het in de gaten!

   *straalt door je bericht*

 12. Anne 6 december, 2013 at 19:35 Beantwoorden

  Wat heb je dit ontzettend mooi geschreven. Wauw! Ik ben er echt stil van. Ik hoop echt dat zijn dood niet betekent dat zijn dromen en ideeën niet meer voorleven. En oh, wat zou ik graag een keer Zuid-Afrika bezoeken!

 13. Chantal 7 december, 2013 at 10:35 Beantwoorden

  Wat een prachtig stuk heb je geschreven, de wereld heeft inderdaad een groot man verloren maar laten we er met zijn allen voor zorgen dat zijn idealen niet verloren gaan. Laat de dingen die we doen en zeggen van liefde komen en niet van haat en nijd en negatieve ideeen.

 14. Anke 7 december, 2013 at 16:03 Beantwoorden

  Mooi stuk! Ik ben er nooit geweest, maar mijn zusje (jaren geleden) wel en toen vertelde ze inderdaad wel wat dingen waaruit bleek dat ZA er nog niet is. Ik heb wel Mandela’s boek met aantekeningen (In gesprek met mijzelf) gelezen, erg bijzonder. Het is ergens inderdaad toch een gek gevoel dat hij er nu niet meer (fysiek) is.

 15. Nathalie 10 december, 2013 at 14:06 Beantwoorden

  Wat een mooi, treffend stuk. Juist doordat ik er ook ben geweest begrijp en voel ik wat je bedoelt. Ik heb situaties meegemaakt waarin ik me schaamde voor mijn witte huid hoor. Het is een schitterend mens die niet vergeten mag worden.

Post a new comment

Lees ook: