TRAVEL / Zuid-Afrika: Hogsback – een stukje magisch Middle Earth

18

Speurend door mijn enorme verzameling aan een jaar Zuid-Afrika foto’s stuit ik op het mapje ‘Hogsback’. Een glimlach verschijnt direct op mijn gezicht. Ik omarm Hogsback. Het schijnt dat schrijver J.R.R. Tolkien (juist, in de ban van de ring) hier veel tijd doorbracht. Iets wat jullie misschien niet weten is dat ik een grote fantasy-liefhebber ben /nerd. Mede dankzij mijn ouders lees ik tal van prachtige fantasy boeken. Zodoende moet en zal ik dit mysterieuze plekje in Zuid-Afrika ontdekken. Hogsback ligt in de Oostelijke Kaapprovincie op het Amatola randgebergte. Het is een kleine gemeenschap en een soort hippie hideaway (which I looove). De sfeer omhelst me maar is lastig om vast te grijpen. Een mysterieuze plek met veel ronddwalende verhalen en mythes. Er leven veel kunstenaars en organische boeren, een plekje naar mijn hart dus. Het ligt in een natuurlijk bosrijke omgeving, iets dat weinig te vinden is in Zuid-Afrika. Groene bossen, rivieren, watervallen en een prachtige flora en fauna. We huren een auto en vertrekken vol goede moed richting het mysterie. Onze favoriete bezigheid, in Zuid-Afrika huur je vrij goedkoop een auto om door dit magische land te dwalen, dit doen we dan ook ieder weekend en de maanden tussen en na de opleiding.

De weg naar Hogsback is oneindig en opeens zijn daar de bergen, gehuld in wolken. Ze verschijnen vanuit het niets. We weten niet hoe hoog we nog moeten klimmen, maar de magie heeft ons al te pakken. Terwijl we omhoog rijden verdwijnen de lage bosjes en hoge bomen komen tevoorschijn uit de aarde. Ik ben in een bosscène uit de Lord of The Rings. Op zoek in de bossen naar een slaapplaats stuiten we op een fantastisch witgekalkt huisje met een rieten dak dat zo in Hobbiton had kunnen staan. Het lijkt dat de hele gemeenschap in contact is met de magie van de natuur. Free spirits.

De volgende ochtend stap ik uit het huisje en voel me in een wereld die niet van mij lijkt te zijn. Magisch is zeker het goede woord voor deze plek. Ontastbaar. Ik zie bergen, meren, rivieren en eindeloze bossen gehuld in mysterieuze ochtendmist. Waar het aan ligt is ongrijpbaar, maar er hangt een tastbaar gevoel van wereldvreemdheid in de lucht. Ik ontwaak in een glorieuze zonsopgang en geniet van de natuur, het weidse uitzicht en de rust. Ik loop door het naastgelegen labyrinth. Schijnt geluk te brengen. Vandaag staat er een pittige hike op de planning. Er zijn verschillende hikes op een ietwat vage kaart beschreven, en een tocht door deze natuur lijkt me fantastisch.

Uren later. De kaarten kloppen niet helemaal en we zijn verdwaald. Maar we lopen, klimmen en klauteren door, hebben het gevoel in een andere wereld te zijn. Langs eeuwenoude bomen, lianen, rivieren en rotsen bewegen we ons in stilte voort, enkel luisterend naar de dieren, het gekabbel van een beekje en de neerstortende watervloed van de watervallen die zomaar uit het niets lijken te verschijnen. Zag ik daar een elfje? Het gevoel dat hier alles kan, dat niets is wat het lijkt overheerst. Een vreemde gewaarwording, maar een hele fijne. Alsof je even één met de natuur bent. Ik ben in de wereld van Tolkien. Zo leven we een paar dagen, tot het tijd is om terug te gaan naar de gewone wereld. Dag Hogsback, tot gauw. Ik neem een beetje van je magie mee.

Hogsback is niet te missen tijdens een reis door Zuid-Afrika. Zeker niet als je van wandelen en hiken houdt. Mystiek, een geheel andere omgeving dan de rest van het land, natuurverschijnselen om te omarmen, een ongrijpbare fijne sfeer en bijzondere mensen. Deze magische plaats moet worden gezien om het te geloven.

Hogsback south afrika zuid afrika tolkien Hogsback south afrika zuid afrika tolkienHogsback south afrika zuid afrika tolkien DSCF5105 DSCN1211DSCF5030 DSCF5036 DSCF5086 Hogsback south afrika zuid afrika tolkien Hogsback south afrika zuid afrika tolkien Hogsback south afrika zuid afrika tolkien DSCF5112 Hogsback south afrika zuid afrika tolkien Hogsback south afrika zuid afrika tolkienHogsback south afrika zuid afrika tolkien Hogsback south afrika zuid afrika tolkien DSCF5198

De link is een advertentie.

Afrika, DESTINATIONS, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Zuid-Afrika

Leave a reply

18 comments

 1. Michelle - Travel lifestyle.nl 15 maart, 2014 at 08:55 Beantwoorden

  Oh wow, wat klinkt dat weer heerlijk! <3 Lijkt me zo'n bijzonder land. I heart fantasy toooo haha! Sucker voor LOTR, the Hobbit, Game of thrones, HP en alles :) Oh my, 0 days left: HELE GOEIE REIS EN SUPER VEEL PLEZIEEEER! Geniet meis! Kan nu al niet wachten op al je verhalen :)

  • Laura 16 maart, 2014 at 16:15 Beantwoorden

   JAAAAA ik ben er al ♥ nouja, net. En dood haha. Wieeeej. Hou instagram in de gaten! Ik ooook maar dus ook Wetten van de magie en de boeken van de zieners en die kant op.

 2. PS by Dila 25 maart, 2014 at 15:06 Beantwoorden

  Ik ben hier zelf ook geweest tijdens mijn Zuid-Afrika trip, maar ben er maar heel even geweest. Had zelf het idee dat je hier juist zo weinig kon doen (in vergelijking met andere plekjes). Maar ik had dan ook niet zoveel tijd als jij. ;)

Post a new comment

Lees ook:

DIARY / Instagram IX

Volgens mij heeft iedereen een beetje last van de herfstblues. Plotselinge ommekeer van het weer, veel regen en nattigheid en er komt nog een koude ...