TRAVEL / Zuid-Afrika – Een vijfdaagse self drive safari in het Kruger National Park: van noord naar zuid

6
kruger zuid-afrika

“Ik snuif de Afrikaanse lucht op en word direct overvallen door een liefdevolle warmte van herkenning. De warmte van mijn tweede thuis. Grote baobabs doemen op in de verte, de weg lijkt eindeloos. Mijn ogen speuren de vlaktes af en ik lach verrukt wanneer ik een leeuw in het hoge gras weet te spotten. Dit is hoe het leven moet zijn.”

Over drie weken vertrek ik weer naar het mooie Zuid-Afrika. Mijn vierde (!) keer (en ik woonde er zelfs in 2009!) en ik kan wederom gewoon niet wachten. Echt. Niet. Wachten. Ik ben zo blij dat ik weer terug mag gaan naar mijn grote liefde. Krijg er kippenvel van. We gaan dit keer weer de Garden Route rijden, maar ik denk ook nog vaak terug aan mijn reis door het noorden van Zuid-Afrika. Tijdens deze reis trok ik van het noordelijkste puntje van het Kruger National Park helemaal naar het zuiden, en ik besefte me vandaag dat ik hier nog niet over heb geschreven. En dat terwijl het Krugerpark zo geliefd is! Tijd voor een nieuw artikel:

Alles over het Kruger National Park, de huurauto, mijn route én duurzame tips

In 2017 besloot ik het noorden van Zuid-Afrika te ontdekken. Toen ik in 2009 in Zuid-Afrika woonde heb ik bijna het hele land gezien, maar hier was ik zelfs nog niet geweest! De provincie Limpopo grenst aan Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Ook wilde ik heel graag het Kruger National Park helemaal van het uiterste noorden naar het bekende zuiden rijden, en dat bleek een waanzinnig mooi avontuur. Het noorden van het Kruger Park bestaat uit een een aparte concessie en is niet voor iedereen toegankelijk. Deze regio, de Pafuri, is de wildste en het meest afgelegen deel van het Kruger National Park. De massa zit in het zuiden. Ik heb in deze vijf dagen ontzettend veel wildlife gezien. De hele vegetatie reist en verandert met je mee als je van noord naar zuid rijdt.

Een duurzame self-drive door het Kruger Park: tips & tricks

Ik heb deze route door het Kruger Park in vijf dagen gedaan met een Sunny Cars huurauto. Ik hou van self-drive safaris in je eigen auto! Huurauto’s huren bij Sunny Cars bevalt altijd heel goed, dus voor de aankomende reis (Garden Route) heb ik wederom een auto gehuurd. Laatst tipte ik al de mogelijkheid om CO2 uitstoot te compenseren via Sunny Cars, maar je kunt meer doen om duurzamer te rijden. De wereld ontdekken is een dierbare hobby, maar hoe kan je tijdens een roadtrip je steentje bijdragen aan een manier van reizen die een positieve impuls geeft aan de lokale economie én de natuur minder belast? Sunny Cars zet wat tips op een rij in deze blog. Zo bespaart kiezen voor cruise control zo’n 4-10% brandstof en 100 km p/u in plaats van 130 rijden ruim 25%!

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

 

Het Kruger National Park

Het Kruger Park is het meest gevarieerde wildpark van Zuid-Afrika. De meeste mensen bezoeken alleen het zuidelijk deel van het Kruger Park, maar het gebied is zo’n 19.485 km² groot! Het wildpark beslaat 3 gebieden, oplopend in populariteit én in drukte: zuid, midden en noord. Er zijn 9 in- en uitgangen en de noordelijkste ingang, Pafuri, ligt in het uiterste noord-oosten van het Kruger Park. In het noord-oosten ligt Punda Maria. In het midden van het Kruger Park ligt de toegangspoort Palaborwa. Iets verder naar het zuiden ligt toegangspoort Orpen. In het zuiden en zuid-oosten liggen de overige vier toegangspoorten die toegang bieden tot het wildrijke zuiden van het Kruger Park: Paul Kruger, Malelane, Numbi en Crocodile Bridge.

De Big 5

Uiteraard is de welbekende Big 5 te vinden in het Kruger Park. Neushoorns, leeuwen, buffels en olifanten zijn regelmatig te spotten. Luipaarden zijn lastiger te vinden, de grootste kans om deze dieren te zien is rondom Crocodile Bridge en Lower Sabie. Andere bekende dieren die hier voorkomen zijn de leeuw, de zebra, de cheetah, de giraffe, de hyena, de krokodil, tientallen antilopen zoals de impala en meer dan tweehonderd vogelsoorten.

In het Kruger Park zijn ongeveer 25 rest camps en verschillende extern beheerde lodges. Je mag in je eigen auto rondrijden in het Kruger Park, maar je mag niet van de weg af of de auto uit. Neem genoeg drinken en snacks mee voor onderweg, plan niet te veel kilometers, rijdt langzaam en check de afstandstabellen. Wildlife spotten is, zonder de scherpe ogen van een ranger, een kwestie van geluk. De uitgestrektheid en die toevalsfactor maken een Kruger safari bijzonder! De rest camps bieden ook safari’s met een ranger aan, zowel overdag als bijzondere night drives. Een mix van zelf rijden en op pad met een ranger zou ideaal zijn, maar ik reed alles zelf. Net zo spannend en leuk! Extra leuk feitje: in 2009 ben ik (in Zuid-Afrika) opgeleid tot lodge manager en wildlife junior ranger! Geniet mee van het Kruger in beeld:

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

kruger zuid-afrika

zuid-afrika

 

Waar sliep ik in het Kruger National Park: van boutique lodges tot SAN parks

The Outpost

Ik begin mijn reis in het uiterste noorden van het Kruger Park en slaap hier in The Outpost, een fantastische boutique lodge in het Pafuri gebied. Deze lodge is het resultaat van een unieke samenwerking tussen particuliere investeerders en de lokale gemeenschap en is de eerste lodge die gebouwd is in deze uitgestrekte regio. Het is een bijzondere lodge met een andere uitstraling die ik ben gewend; eenvoudige, strakke lijnen, elementen van staal en canvas – toch benadrukt The Outpost haar prachtige omgeving.

Ik slaap hier twee nachten en ga elke dag twee keer op safari. Ik had geluk: de hele big five kwam dagelijks voorbij. Samen met een ranger reis ik af naar verschillende plekken in het noorden zoals de Lanner Gorge, de Luvuvhu rivier en het grensgebied met Zimbabwe en Mozambique. Mijn kamer in The Outpost is fantastisch. De vrijstaande kamer staat hoog op palen en kijkt uit over de uitgestrekte wildernis. De gehele voorkant is open, maar niemand die je ziet. Ik kan er maar niet over uit hoe te gek dit is – het bad, het bed, die weidsheid! Als je iets bijzonders zoekt is dit het wel.

outpost

outpost

outpost

Mopani Rest Camp

Tijd om zelf op avontuur te gaan! Ik rijd langzaamaan richting het zuiden. Het is fijn om weer zelf op pad te gaan en mijn opgedane safari kennis te testen. Ik slaap de derde nacht in het (SAN Parks) Mopani Rest Camp. SAN Parks (de overheid) beheert alle rest camps in het Kruger NP. Ik slaap hier in een leuk rondavel en verbaas me over de renovaties in de restaurants van de rest camps. Wat zijn ze hip geworden, met hun emaille soepkoppen en vlaggetjes! Ik haal mijn eigen boodschappen bij het winkeltje op het park en braai er op los. Het is een soort kamperen, de perfecte afsluiter na een dag dieren spotten!

Tip: boek de SAN Parks accommodaties (de meest voordelige optie in het Kruger National Park) op tijd! Ik boekte in februari voor mijn reis in september en bijna alles was vol.

Zuid Afrika Limpopo Accommodaties

Satara Rest Camp

Na weer een dag wildlife spotten slaap ik iets zuidelijker in het SAN Parks Satara Rest Camp. Dit is een iets groter kamp, maar met wederom een hele fijne sfeer en ruim opgezette cottages en rondavels. Satara Rest Camp staat bekend om de vele katachtigen in de omgeving en dat hebben we geweten – ik zag zowel leeuwen als luipaarden! Satara Rest Camp heeft een grote winkel en zo sloot ik de dag weer af met een prima braai. Het Afrikaanse leven in de bush ten top. Ik heb heimwee naar het hier wonen, ik voel me er zo thuis.

kruger zuid-afrika

Zuid Afrika Limpopo Accommodaties

Crocodile Bridge Rest Camp

Mijn laatste nacht in het Kruger National Park breng ik door in het uiterste zuiden, in een safaritent van het SAN Parks Crocodile Bridge Rest Camp. Hier is het een drukte van jewelste, dit kamp blijkt ook een toegangspoort en er komen hier veel dagjesmensen. Ik kom zoals altijd nét op tijd aan (de kampen zitten binnen een hek om de wilde dieren buiten te houden en deze sluiten rond zonsondergang). Ik vind mijn safaritent ontzettend leuk en moet een beetje huilen tijdens m’n laatste braai…

Zuid Afrika Limpopo Accommodaties

 

Benieuwd naar meer artikelen
over Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika

Ben jij wel eens in het Kruger National Park geweest?

Afrika, DESTINATIONS, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration, Wildlife, Zuid-Afrika

Leave a reply

6 comments

 1. Hotske 7 oktober, 2019 at 14:13 Beantwoorden

  Hoi Hoi, nu ff via jouw site een berichtje. Ik ben net terug uit Limpoppo (en het Krugerpark). Ik heb ook geslapen in mopani en satara. GEWELDIG!!!
  Ik heb helaas het luipaard niet gezien! Maar ook ik wil weer terug. Afrika is zoooooooo mooi!!! Nu eerst weer sparen. Jij heel veel plezier. En ik volg je!

  • Laura 8 oktober, 2019 at 14:08 Beantwoorden

   Och wat leuk om te lezen zeg, ik ben echt heel benieuwd hoe je hele reis is verlopen, of je verder nog iets aan m’n tips hebt gehad en nou ja, ALLES! Zo leuk om te lezen en horen altijd, iemands ervaring n.a.v. mijn tips en verhalen!

 2. Zarina 21 oktober, 2019 at 13:57 Beantwoorden

  Wauw, wat een prachtige foto’s heb je hier! Alvast een goede reis gewenst en ik kan niet wachten om samen met jou Zuid-Afrika te ontdekken, via Instagram natuurlijk (ik ben namelijk geen stalker ha ha) :-)

Post a new comment

Lees ook: