TRAVEL / Zakopane, Polen – een winters sprookje in de bergen

29
Polen Zakopane

Twee jaar geleden vertrokken we tijdens de koude feestdagen vrij impulsief naar Polen. We maakten een treinreis van het noordelijkste puntje tot aan de besneeuwde bergen in het zuiden, via Gdansk, Warschau en Krakau. Krakau zou onze eindbestemming zijn. Hier zouden we het nieuwe jaar inluiden, de hotels waren al geboekt.

Ergens in de trein van Warschau naar Krakau (van het internet in de boemeltreintjes in uitgestrekt Polen kan de NS nog wat leren) las ik over een klein stadje in het uiterste zuiden van Polen, hoog gelegen in het waanzinnig mooie Tatras gebergte. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik en bergen zijn onlosmakelijk verbonden en zo besloten we in Krakau over te stappen op de trein naar Zakopane. De treinrit was onvergetelijk. Onderweg boekte ik een berghut en zo geschiedde…. Ik werd verliefd op Zakopane. Ik wilde er niet meer weg. Helaas was werkelijk waar ieder hotel de volgende nacht (oud & nieuw) volgeboekt en moesten we terug naar Krakau om hier alsnog te proosten op het nieuwe 2015.

Ik besloot ooit eens terug te gaan en minstens een week in dit mooie bergplaatsje te blijven, dat idyllische besneeuwde plekje in Polen dat mijn hart stal.

And so we did.

Het was alles waar ik op heb gehoopt en meer. Zakopane is voor mij de ultieme winterbestemming. Ik ontdekte het dal op een sneeuwscooter. Knuffelde met pluizige husky’s, stapte op een slee en liet de honden rennen. Wat een blijdschap, de honden en ik. Voor het eerst in m’n leven skiede ik op lange latten de Poolse bergen af tot de zon onderging, terwijl ik mijn hoogtevrees met grote slokken glühwein liet verdwijnen. Besneeuwde bergtoppen. Roze zonsondergangen. Dwarrelende sneeuwvlokken, witte sparren en sledes voortgetrokken door paarden. Belletjes, warme mutsen en zachte schapenvachtjes. Onze snowboots schuifelend in de sneeuw, handschoen in handschoen. Winterse kost en goedkoop bier. Wollen slofjes en uitgestrekte markten. Natte hondenneuzen. Wakker worden terwijl de zon ons huisje binnen schijnt en proosten op het feit dat we elkaar weer hebben gevonden. Een knallend vuurwerk. Wij op de berg, samen. Onze donkere zorgen zakken in de sneeuw. Verdwijnen. Vaarwel 2016. Gelukkig 2017. Dat al onze dromen gevangen mogen worden.

Ben je op zoek naar een alternatieve wintersport bestemming? Een skipas kost zo’n € 7,50,- per dag. Skihuur hetzelfde. Bier, eten, vervoer… Het is goedkoop en het is er ZO mooi.

Kijk maar eens.

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

Polen Zakopane

 
 
 

Reisfilm Polen

Twee jaar geleden hebben we in een net zo winters Polen deze reisfilm gemaakt. Ik wil ‘m jullie niet onthouden. Enjoy!

DESTINATIONS, Europa, Nature, Outdoor Adventure, Polen, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Zakopane

Leave a reply

29 comments

 1. Hedwig 12 april, 2017 at 06:59 Beantwoorden

  Jeetje wat is de wereld toch mooi, en wat weet je het weer prachtig vast te leggen! Zowel in woorden als in beeld. Het ziet er echt uit als een magische bestemming om het nieuwe jaar in te luiden!

 2. Maris 13 april, 2017 at 20:22 Beantwoorden

  Jaren geleden vertelde een (inmiddels ex) collega mij al vol enthousiasme over de skigebieden in Zuid-Polen. Jouw verhaal en foto’s onderstrepen zijn verhaal.

 3. Nanette 27 juni, 2018 at 05:26 Beantwoorden

  Hey!
  Wij zijn jaloers geworden op de foto’s etc. En nu zouden wij erg graag willen weten waar jullie een berghutje geboekt hebben. Ik kan het niet zo 1,2,3 vinden maar wij willen dit ook gaan doen deze winter!!!!
  Liefs Nanette

Post a new comment

Lees ook:

5unday’s pleasures #18

Op zondag deel ik graag vijf pleasures – simpelweg vijf dingen die ik wil delen en waar ik blij van word. Van leuk tot pakkend, ...