TRAVEL / Een weekend in het Duitse Niedersachsen – over Hildesheim, Wolfenbüttel, de Harz en een blogger cooking battle!

14
Niedersachsen tips

In juni maakte ik een leuk reisje naar de Duitse streek Niedersachsen. Ik ontdekte de steden Hildesheim en Wolfenbüttel en ik eindigde de reis in de groene Harz. Mijn doel? Deze twee minder bekende culturele steden ontdekken, culinaire hotspots verzamelen én jureren bij de tweedaagse bloggers cooking battle. Daar zat ik met zo’n drie verschillende petten op, zowel vanuit stadsbeleving voor What About Her als een redactionele culinaire pet voor Foodies Magazine en als jury was ik nog niet zo gek gekozen, met mijn Hogere Hotelschool en restaurantmanager-achtergrond. Niedersachsen smaakt naar meer!

De twee bekende Nederlandse foodbloggers Simone van Simoneskitchen.nl en Suzanne van PuurSuzanne.nl (met partners in crime Esmée en Yvonne) namen het in deze twee steden tegen elkaar op in een culinaire strijd, waarbij ze overdag stad en land afstruinden om lokale ingrediënten te verzamelen om vervolgens ’s avonds voor een jury te koken. Ikzelf ontdekte overdag de steden Hildesheim en Wolfenbüttel, op zoek naar fijne plekjes en toffe hotspots. We hebben ontzettend veel gelachen met z’n allen, ik heb nog steeds een beetje heimwee.

 

Hildesheim

We beginnen onze kennismaking met Niedersachsen in het authentieke stadje Hildesheim, dat midden in de mooie natuur van Niedersachsen ligt. Vroeg in de ochtend reizen we af naar Klostergut Sorsum, een lokale boerderij met boerderijwinkel. Hier hebben Simone en Suzanne ter plekke hun eigen groenten geoogst (en ik heb voor de foto even de sla van Simone gejat). Vervolgens ben ik de stad Hildesheim gaan ontdekken. Deze sfeervolle stad kent, zoals veel steden in Duitsland, een lange historie (‘815!). Dat resulteert in een prachtig stadsbeeld waar ik het heerijk vind om doorheen te dwalen. De vele Romaanse kerken zijn hier vandaag de dag nog steeds een indrukwekkende getuige van en vooral de Dom van Hildesheim raakt me, met haar prachtige binnentuin en een eeuwenoude rozenstruik. Ik volg de rozenroute en ga zo de belangrijkste bezienswaardigheden af. Het Marktplein met de authentieke vakwerkhuizen is prachtig. Hildesheim is maar klein: alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar en het centrum is één en al gezelligheid! Hier strijk ik dan ook neer en bestel een Duits biertje, terwijl ik wacht tot de kookwedstrijd begint.

Hoe de cooking battle verliep? Het was koken op z’n Duits met aardappels en een kennismaking met een traditioneel dessert! De kookwedstrijd werd gehouden in Kochschule Ambiente in Hildesheim. Suzanne en Yvonne maken een aardappeltortilla met een salade en een veganistische variant van de Welfenspeise. Helaas zat niet alles mee in de keuken voor de dames en uiteindelijk gaan Simone en Esmée er met de prijs vandoor! Zij maakten een heerlijke aardappelsalade met ei en verse worst en een Welfenspeise met een bijzondere twist. Je leest hier meer over de kookwedstrijd.

Fijne tips op een rijtje
⫸ St. Michaels kerk
⫸ Dom van Hildesheim (met 1000-jarige rozenstruik!)
⫸ Sint-Andreaskerk
⫸ Marktplatz (vakwerkhuizen)
⫸ Magdalena rozentuin
⫸ Panoramaweg (uitzichtpunt in de velden)

⫸ Hildesheimer Braumanufaktur (bierbrouwerij & lekker eten!)
⫸ Klostergut Sorsum (boerderijwinkel)
⫸ Café Beste (terras in het centrum)
⫸ Amadeus (restaurant)
⫸ Röstwerk (koffie)
⫸ Hopfen und Happen (regionale producten)

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

eten

Niedersachsen tips

 
 

Wolfenbüttel

De volgende dag vertrekken we naar de stad Wolfenbüttel. Bekend door… Jägermeister! Een stad naar m’n hart. Ook het aangename Wolfenbüttel beschikt over een historisch centrum en ook hier dwaal ik tevreden rond. Vooral de oude vakwerkhuizen interesseren me en door de vele grachten in de stad heeft dit gebied de bijnaam ‘Little Venice’ gekregen. Ik bezoek de Herzog August Bibliotheek (1572!) en vind de collectie van ruim 35.000 historische boeken indrukwekkend. Ook in het kasteel van Wolfenbüttel brengt me even terug in de tijd. Ik eindig de dag met een Duits biertje bij de strandbar (bij een meer!) Strandwolf en haast me naar de kookwedstrijd. Time flies!

De kookwedstrijd vond plaats in de BonApp‘ Koch- und Patisserieschule. Er wordt onderhandeld op de lokale weekmarkt over de verse asperges en de aardbeien worden direct uit het veld geplukt door de bloggers zelf. Simone en Esmée maken een smakelijke groene aspergesalade met hazelnoot en varkensschitzel en als dessert een variant op een aardbeien tiramisu, en Suzanne en Yvonne kiezen voor een risotto met asperges en een heerlijk dessert met aardbeien. Het was spannend, want de jury was over de beide teams heel enthousiast en op een haartje na…. wonnen Simone en Esmée! Je leest hier meer over de kookwedstrijd.

 
 

Fijne tips op een rijtje
⫸ Jägermeister fabriek
⫸ Het kasteel Wolfenbüttel
⫸ De Herzog August Bibliotheek
⫸ Mariakerk
⫸ Lange Herzogstrasse (vakwerkhuizen)
⫸ Krumme Strasse (vakwerkhuizen)
⫸ Klein Venetië
⫸ Trinitatiskerk
⫸ Sint Johannis

⫸ Strandwolf Wolfenbüttel (strandbar)
⫸ Treccino Rösterei (koffie & chocola)
⫸ Richter Altstadtbäcker (bakkerij)

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen-58

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen-65

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

 
 

De Harz

Vervolgens reis ik af naar de Harz. Yay, natuur! Ik ben eigenlijk een natuurmeisje en zodra ik de bossen zie voel ik me happy. Wat is het hier mooi! De Harz is een middelgebergte in Duitsland met een prachtige natuur en een gedeelte van het gebied valt onder de deelstaat Niedersachsen. Wat is het hier fijn. Ik loop uren rond bij de Rammelsberg, een indrukwekkende oude mijn, en hike naar de Rabenklippen dat diep in het natuurgebied ligt. Hier wonen zelfs lynxen! Slapen doe ik in het Harz Resort Torfhaus dat bestaat uit authentieke houten grote cabins met fijne kamers en een groen uitzicht. Oh Harz! Hier wil ik dagenlang rondrijden: diep ingesneden dalen, watervallen, bergen met oneindige loof- en naaldbossen, beekjes, steile rotsen, glooiende heuvels, bergweiden en heldere meren wisselen elkaar af en kenmerken het Harzlandschap. Ik kom gauw terug.

Fijne tips op een rijtje
⫸ Klostergut Wöltingerode (klooster)
⫸ Rammelsberg (oude mijn)
⫸ Maltermeisterturm (uitkijkpunt)
⫸ Rabenklippen (prachtige wandeling door de Harz, bijzondere rotsformatie)
⫸ Goslar (authentieke stad in Niedersachsen)
⫸ De 1142 meter hoge Brockenberg
⫸ Radauwasserfall (waterval)

⫸ Waldgaststätte Rabenklippen (alleen bereikbaar via hike, leuk café met geweldig uitzicht)
⫸ Harz Resort Torfhaus (overnachting)
⫸ Restaurant Halali (heerlijk eten)
⫸ Marienteich-Baude (authentiek restaurant met uitzicht op wildvoederplaats)

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Niedersachsen tips

Citytrip, DESTINATIONS, Duitsland, Europa, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

14 comments

  1. Katharina 25 juli, 2018 at 11:24 Beantwoorden

    Born and raised in Wolfenbüttel it was a pleasure to read your article. Your wonderful pictures make me wanna leave everything and start into a shorttrip to Harz mountains ?

Post a new comment

Lees ook: