TRAVEL / Waarom je ooit een keer (of vier keer) in het buitenland moet wonen

91

Mijn studietijd ligt al jaren achter me. Ooit studeerde ik af aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Toch heb ik daar nog dagelijks mooie herinneringen aan, vooral door de reizen die ik met beide handen heb aangepakt. Maar liefst vier (!) keer woonde ik voor langere tijd in het buitenland.

Benieuwd waar ik allemaal heb gewoond? De eerste keer dat ik vertrok met mijn knapzak was ik welgeteld 17 jaar jong. Dat is dus bijna dertien jaar geleden. DERTIEN JAAR. Ik word oud. Leuk detail: tijdens dit avontuur begon ook het blogavontuur voor mij. Ik blog dus al DERTIEN JAAR over reizen. Wow. Feestje waard.

Kreta

Na het behalen van mijn HAVO-diploma en voordat ik aan mijn studie aan de Hogere Hotelschool begon begon besloot ik op 17-jarige leeftijd op het mooie Kreta te gaan werken. Kennissen runnen daar een zaak en als een spring-in-‘t-veld vertrok ik naar dit fijne paradijs. Dat smaakte naar meer.

Londen

Al gauw vertrok ik voor de tweede keer naar het buitenland, dit keer 18 lentes jong. Het bruisende Londen werd mijn woonplaats. Hier liep ik stage in een prachtig hotel en voelde ik me op en top Londenaar. Het is wel eens vreemd om terug te kijken. Ik, 18 jaar, in Londen gewoond?

Zuid-Afrika

Ik zette mijn studie vervolgens een tijdje voort in Nederland, maar wie van het avontuur heeft geproefd wil meer. Daar ging ik weer, 21 jaar jong met knot op mijn kop en een te grote rugzak om – naar het waanzinnige Zuid-Afrika. Hier volgde ik in 2009 twee minors en reisde flink wat rond. Zuid-Afrika werd mijn tweede thuis, en nog altijd probeer ik zo vaak mogelijk terug te gaan.

Parijs

Met inmiddels 22 jaar op de teller kwam ik met een rugzak vol ervaringen en als een ander mens terug in Nederland, waar ik na drie weken weer vertrok om mijn eindstage te lopen in Parijs. DISNEYLAND PARIJS JA.

Ik voel me nu heel oud (oh my god, ik ben bijna 30) en soms voelt dit alles alsof het allemaal één grote droom is geweest. Och, kijk al die foto’s door dit artikel heen van zo’n jong Lauraatje nou. Ik werkte me suf op een paradijselijk eiland, liep elke ochtend over de Tower Bridge met een Starbucks beker in mijn hand naar mijn werk, leerde alles over flora en fauna en armoede en rijkdom en mezelf in Zuid-Afrika en deed dagelijks een rondje achtbaan na mijn werk in Parijs. Het is vreemd, prachtig, machtig, een ervaring, het heeft me gevormd tot wie ik nu ben.

Waarom niet? Waarom wel?

Doe het. Volg je hart, pluk die dromen. Zo’n kans tijdens of net na je studie krijg je nooit meer op die dan toch wel vrij makkelijke manier. Kies voor een stage of minor in het buitenland of pak die rugzak in om na je studie een tussenjaar te nemen en ontdek de wereld. Ze ligt aan je voeten!
kreta

londen

Leeuw Afrika

Een plek echt leren kennen, vrienden over de hele wereld maken & je onderdompelen in een andere cultuur

Ergens wonen is écht anders dan een bestemming bezoeken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ergens wonen echt anders is dan ergens op vakantie gaan. Je leert een plek echt kennen. Het land. De cultuur. De mensen. De taal. De gewoontes. Zelfs de meest bijzondere dingen worden na zo’n lange tijd best normaal. Ik keek niet meer op of om van de Big Ben of een zebra. Soms moest ik mezelf even knijpen om het elke dag weer te leren waarderen. Woon of werk je ergens anders? Elk weekend en de vrije weken tussen de verschillende vakken bieden een kans om te reizen. Aangezien je in een compleet nieuw werelddeel woont ben je veel dichter bij plaatsen die je misschien anders niet zou bezoeken. Zo verkende ik de omgeving van Londen en Parijs en vooral in Zuid-Afrika trok ik er elk vrij moment op uit. Ik zag het hele land, maakte eindeloze road trips, deed vrijwilligerswerk en leerde het land onwijs goed kennen.

Je krijgt de kans om vrienden te maken over de hele wereld. Niet alleen met de locals, maar ook met andere internationale studenten of werknemers die net zo ver van huis zijn als jijzelf. Mijn opa zei wel eens tegen mij dat ik in ieder land een lade had die ik open kon trekken. Overal ken ik wel iemand! Ook fijn: mijn Engels is zo’n beetje vloeiend dankzij mijn Engelstalige opleiding en doordat ik in Londen en Zuid-Afrika ook dagelijks Engels sprak. Ook mijn Frans was toen ik in Parijs woonde erg goed. Er is geen betere manier om een taal te leren dan om te worden ondergedompeld in een cultuur die slechts die taal spreekt.

Ik vond het erg uitdagend om in een andere cultuur te leven. De vluchtigheid van Londen, de strenge werkhiërarchie in Parijs en het bijzondere leven in Zuid-Afrika hebben me veel geleerd. Culturele verschillen zijn meer dan alleen verschillen in taal, eten en persoonlijke gewoontes. Iemands cultuur weerspiegelt diepe normen en waarden die invloed hebben op zijn of haar manier van leven. Ik voel me nu overal thuis en respecteer iedere cultuur.

bungee

Schermafbeelding 2017-12-05 om 13.33.57

1933824_147690698785_7267377_n

Jezelf tegenkomen

Je komt jezelf nogal eens tegen wanneer je in het buitenland woont. Want natuurlijk is het best eens pittig geweest. Huilen mag, heimwee hebben mag, bang of eenzaam zijn mag. Je leert bepaalde dingen los te laten, om zaken in andere perspectieven te zien, om flexibel en open te zijn. Jezelf tegenkomen is soms zo verkeerd nog niet. Het verandert je vaak in positieve zin.

Het is een les die je nooit in een klaslokaal zal krijgen. Wanneer je op jonge leeftijd en op eigen houtje gaat wonen of studeren in het buitenland leer je onwijs veel. Vooral over jezelf. Het fijnste is dat je ziet wat je zelf kunt. Alleen. Waar je toe in staat bent. Bij mij viel er een muur van onzekerheid van me af en leerde ik al op jonge leeftijd onafhankelijk te zijn. Ik leerde wat mijn sterke punten en capaciteiten zijn, veroverde nieuwe uitdagingen en loste problemen op. Ik kwam situaties tegen waar ik niet op voorbereid was en daar heb ik veel van geleerd. Ook in praktische zin leer je veel: in het buitenland krijg je vaak nieuwe kansen op school of op je stageplek die je thuis nooit zou hebben gehad. Zo heb ik meerdere cursussen gedaan in Londen en ben ik een junior ranger geworden in Zuid-Afrika. Daarnaast, zoals ik eerder vermeldde, leer je een taal beter kennen dan ooit. Fantastisch, toch?

parijs

1933824_147691233785_5908953_n

1933824_147691133785_6858894_n

Volg je hart

Soms is de keuze om te gaan een moeilijke. Wat als ik heimwee krijg? Wat als ik geen mensen leer kennen? Laat alle wat-alsjes los en ga. Volg je hart. Het is zo’n mooie ervaring. Ik heb die keuze voor mijn studie al gemaakt en tijdens mijn studie was de drempel lager dan ooit. Ik wilde. Ik zou. Ik ging. Ik greep alle kansen tijdens mijn studie aan. greep alle kansen tijdens mijn studie aan. Ook al heb je niet de kans (gehad) om een minor of stage te doen in een ander land, je kunt altijd nog eens in het buitenland studeren door middel van bijvoorbeeld een taalreis voor volwassenen. Of neem simpelweg een GAP year. Dat zou ik nu ook zelfs wel willen doen. Het jeukt!

Heb jij wel eens in het buitenland gewoond voor je werk of studie? Of staat dit op je bucket list?

TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

91 comments

 1. Anouk 22 september, 2015 at 17:28 Beantwoorden

  Mooi beschreven… Ik zie je al helemaal gaan en staan, hihi! Je hebt prachtige plekken uitgekozen om te wonen… Zeer divers in cultuur etc. Lijkt me des te gaver voor de ervaring! Ik woonde ook twee keer in het buitenland en raad het iedereeeeeeen aan<3.

 2. Diana 22 september, 2015 at 17:52 Beantwoorden

  allemaal goede redenen.

  ik kan ook iedereen aanraden om dat ook écht eens te doen. juist omdat ik het nooit gedaan heb. ik heb er zo’n spijt van dat ik nooit ben gegaan.

  ik ga dan nu wel ‘voorgoed’ in een ander land wonen, maar dat vind ik toch anders. Als ik mijn leven opnieuw had mogen doen, dan had ik ook zeker een paar maanden tot een jaar alleen ergens anders willen wonen.

 3. Jennifer 22 september, 2015 at 18:34 Beantwoorden

  Zo gaaf! Ik heb iets minder lange periodes (verschillend van 5 weken tot twee maanden) in het buitenland gewoond. De eerste keer op m’n 16de vijf weken zomervakantie in België, en de drie zomers daarop minimaal 6 weken in Ghana. Hopelijk kan ik ooit voor écht langere tijd naar het buitenland, en dan niet Ghana want het is mijn plan om daar dan weer ooit heen te emigreren.

 4. Sabine 22 september, 2015 at 18:45 Beantwoorden

  Heel leuk stuk! Ik ben voor 3 maanden in Ghana geweest toen ik 20 was en daar bij een gastgezin gewoond. Vond dat een behoorlijk goede leerschool haha. Nu woon ik alweer 9 maanden in Colombia. Het verschil met studeren of even weg is wel dat ik voorlopig niet meer terug kom naar Nederland. Ondanks dat ik al aardig ingeburgerd ben leer ik nog steeds veel en zie ik ook nog regelamtig dingen die nog steeds raar zijn voor ons Nederlanders haha. Wel heel gek eigenlijk dat een ander land opeens je thuis is en ik nu de buurt net zo goed ken als de buurt in NL waar ik woonde. Ik kan het ook iedereen aanraden om een tijdje weg te gaan. Emigreren hoeft niet meteen natuurlijk, maar gewoon een paar maandjes weg kan je leven echt ontzettend verrijken :D

 5. Janice 22 september, 2015 at 19:28 Beantwoorden

  Wow, nu ga ik nog meer twijfelen! Haha. Ik kan volgend jaar, in het vierde jaar van mijn opleiding, voor een minor 4 maanden naar het buitenland. Aan de ene kant lijkt het me geweldig om dit te doen en om een heel ander land te leren kennen. Maar ik vind het ook wel heel erg.. Het is wel heel erg lang en zal mijn familie, vriend en vriendinnen denk ik wel heel erg gaan missen..
  Ik ga dit artikel zeker in mn achterhoofd houden als ik er de komende tijd meer over ga nadenken, dankjewel!

  • Laura 22 september, 2015 at 21:42 Beantwoorden

   OOOOOOO ik wil echt tegen je gillen, haha. DOENDOENDOEN. Wat is nou 4 maandjes op een heel leven? Echt, het gaat zooooo snel voorbij. Ik hoop echt zo dat je gaat! Keep me posted :)!

 6. Nathalie 22 september, 2015 at 19:50 Beantwoorden

  Mooi Laura! Vooral de nieuwe vriendschappen en de mooie reizen die je tijdens zo’n buitenland avontuur maakt zijn voor mij genoeg redenen om het gewoon te doen! Zelf vertrok ik op mijn 16e naar Canada voor een highschool jaar en tijdens mijn studie een half jaar naar Peru! Ik had het voor geen goud willen missen :) Nu alweer bijna een jaar in Uruguay!

 7. Ester 22 september, 2015 at 20:12 Beantwoorden

  Ik kan het alleen maar beamen :-) Ik heb eerder in Frankrijk gewoond en woon nu alweer ruim een jaar in Brussel. Ik voel me zo thuis in deze internationale stad, ik denk eerlijk gezegd ook niet dat ik zo snel weer terug naar Nederland ga. Een ander land in de toekomst zie ik wel zitten – er is zoveel te ontdekken!

 8. Zo simpel is dan geluk 22 september, 2015 at 20:27 Beantwoorden

  ‘Waarom niet?’ Omdat ik het niet kan betalen.
  Verschillende studies heb uk gedaan en altijd wel het idee gehad om een keer een stage in het buitenland te doen. Helaas was ik teveel bezig met mijn gezondheid (onderzoeken, onderzoeken en nog meer onderzoeken) waardoor het er niet van kwam. Nu kan ik het me sowieso niet veroorloven. Wie weet, ooit.

  • Laura 22 september, 2015 at 21:43 Beantwoorden

   Je vindt me vast een miep nu, maar ik geloof echt dat alles kan. Mijn ouders hadden ook geen geld en ik heb overal hard voor gewerkt en zelfs een studielening genomen. Snap het echt hoor, ook qua gezondheid, maar als je het echt graag wilt gaat het je lukken! :) Echt waar!

 9. Jenny - ikreis.net 22 september, 2015 at 21:13 Beantwoorden

  Ik heb drie keer langere tijd in het buitenland gewoond. In Leeds (UK), op Batam (IND) en op Bali (IND). Ooit besloten dat ik geen expat leven op Bali wilde hebben en daarom terug naar Nederland gekeerd. Spijt? Nee. Maar toch verlang ik regelmatig terug.

 10. Jessica 22 september, 2015 at 22:24 Beantwoorden

  Wow, kijk jou even door de jaren heen veranderen haha! Als iemand een goed cv qua reizen heeft opgebouwd ben jij het wel! ;p In het buitenland wonen is inderdaad een onwijs fijne en onvergetelijke ervaring. Ik heb de stage voor mijn minor in Indonesië gedaan en voordat ik ging afstuderen besloot ik om enkele maanden in Suriname te gaan wonen en werken. Je leert zo veel over jezelf. Ik weet nog dat ik de eerste week huilend vanuit Suriname naar vriendlief opbelde dat ik een vergissing had gemaakt en nooit daarheen had moeten gaan, maar na meer dan drie maanden wilde ik daar niet meer weg. Ik zie het zomaar gebeuren dat ik daar binnenkort opnieuw naartoe vertrek om er voor een langere periode te gaan wonen! ;-)

 11. Nathalie 23 september, 2015 at 01:24 Beantwoorden

  Wat een geweldig artikel – en wat heerlijk geschreven weer! Helemaal eens met je lijstje! Ik heb zelf in Kopenhagen gewoond en nu alweer een jaar in Paramaribo… Maar er staan nog veel meer landen op mijn bucketlist (om te gaan wonen)… En dankzij jouw blog komen er steeds meer bij ;-)

 12. Debby 23 september, 2015 at 05:04 Beantwoorden

  Lau, doe niet zo gek!!! Je wordt niet oud ;). Je staat er middenin, en dat is zo tof! Die foto’s, heerlijk <3 ik snap wel wat je bedoelt hoor. En toch voelt Barcelona voor mij nog steeds aan als thuis, na bijna 10 jaar. Maar Nicaragua lijkt ook alweer een eeuw geleden. Gek is dat hè, maar ook heel mooi. Er is altijd ruimte voor meer!

 13. Iris 23 september, 2015 at 06:19 Beantwoorden

  Wauw Laura, wat leuk!
  Ik heb op eco-farms gewerkt in Cornwall en 6 weken op een yoga- en surfretreat in India, telt dat als wonen in het buitenland? Het waren in ieder geval super leuke en leerzame ervaringen! Ik ben sowieso groot voorstander van slow travelling, de cultuur leren begrijpen en de taal leren. Dat maakt het zoveel meer de moeite waard!
  Dank voor je leuke artikel:)
  Liefs,
  Iris

 14. Eva - eighty7 23 september, 2015 at 08:17 Beantwoorden

  Ik heb dit nog nooit gedaan maar word helemaal enthousiast van je verhaal. We hebben net een huis gekocht dus heel snel zal het er niet meer van komen, maar als ik de kans krijg zou ik het zo doen. Dat huis verhuren we dan wel ;-) Ik heb er nu wel eens spijt van dat ik tijdens mijn studie niet in het buitenland stage ben gaan lopen. Had me echt fantastisch geleken.

 15. Maris 23 september, 2015 at 08:34 Beantwoorden

  Nummer 2 is zo ontzettend waar!
  Ik heb voor mijn stage een tijd in Kenia gewoond. Het heeft me zoveel geven, meer dan ik ooit had kunnen verwachten. Meer zelfs dan ik op dat moment door had.

  Voor mijn werk heb ik lang tijd in Parijs en Londen gezeten. Ik zat wel altijd in hotels, dat is toch even anders. Het zat een beetje tussen wonen en bezoeken in. Het voelde zo bizar dat ik daar gewoon was voor mijn werk. Nu nog steeds nu ik er aan terug denk. Die steden hebben echt voor altijd een speciaal plekje in mijn hart.

  Ik zou bijna voor mijn werk naar Saoedi Arabië verhuizen voor 6 maanden, dat is op het laatste moment helaas niet door gegaan. Helaas voor mij dan, mijn familie vond het geloof ik wel fijn dat ik niet ging :’)

 16. Pascale 23 september, 2015 at 08:41 Beantwoorden

  Vind ik leuk! Als alles goed gaat vlieg ik in februari naar Melbourne waar ik een half jaar zal studeren. Ontzettend spannend, maar ook m’n grootste droom!

  • Laura 23 september, 2015 at 08:44 Beantwoorden

   Suuuuuuper leuk! Ben benieuwd! Mijn vorige stagiaire zit er nu ook een half jaar, Leonie van sleepinglion.nl, mocht je nog vragen hebben of gewoon benieuwd zijn naar haar verhalen!

 17. Denise 23 september, 2015 at 09:25 Beantwoorden

  Hoi Laura, ik schreef gisteren op twitter al dat ik het nog niet had gelezen, maar dat ik het er helemaal mee eens ben. Ik heb het nu wel gelezen (leuk!) en uiteraard ben ik het er nog steeds mee eens. Ik kan alleen maar tegen iedereen zeggen: DOE het! Op m’n achttiende werkte ik een jaar als au pair in Barcelona (Barcelona!!), op mijn 24e woonde ik er weer, maar nu om Catalaans te leren en onderzoek te doen voor mijn scriptie (ik ging er naartoe zonder dat ik een huis had en heb het hele onderzoek zelf opgezet; social media had je nog niet, dus het was echt zoeken naar de juiste mensen) en, het allertofst, op mijn 29e verhuisde ik voor onbepaalde tijd naar Thailand! Ik had mijn werk en huis in NL opgezegd en vertrok. Ik woonde in Bangkok, tussen de locals in een eenvoudige buurt en werkte op een reisbureau. En ja, ik sprak na een maand of 3 zelfs een beetje Thais! Uiteindelijk bleef ik een jaar en ik mis het nog steeds vaak! Ik denk dat jij het meeste hier wel van wist maar voor wie nog twijfelt: doe het, GA! Geld is geen argument, dat had ik ook niet. Hoewel ik in Thailand dan wel werk had, maar goed, dat was en lokaal salaris.

 18. Fleur Sophia 23 september, 2015 at 10:27 Beantwoorden

  Een dikke YAY voor dit artikel! Heel leuk geschreven en vooral ook leuk om te lezen waar je allemaal hebt gewoond! Zelf heb ik na mijn middelbare school 4 maanden in Amerika en 4 maanden in Costa Rica gewoond om mijn engels en spaans te verbeteren! Echt een onvergetelijke tijd!

 19. Caro 23 september, 2015 at 11:13 Beantwoorden

  Afgelopen zomer heb ik een maand in Portugal gewoond en werkt en dat was al bijzonder. Ik wil zeker met mijn studie nig in het buitenland gaan worden, het is zo anders en er is nog zoveel te ontdekken! Leuk artikel:)

 20. Mellisa 23 september, 2015 at 11:36 Beantwoorden

  Wat een schattige oude foto’s :) Ik heb voor mijn onderzoek van een halfjaar toch voor een ziekenhuis in NL gekozen, zodat ik weet of het echt iets voor mij is. Daar ben ik inmiddels achter! Wilde ook wel graag naar het buitenland, maar nu spaar ik heel veel centjes met werken voor een langere reis straks.

  Ik ga nog wel 2 maanden naar Curacao, stage lopen! Dus dat is ook wel in het buitenland wonen toch?! Al is dat meer Nederland met een heerlijk klimaat ;) Super veel zin in in ieder geval!

 21. Britt 23 september, 2015 at 17:41 Beantwoorden

  Wat een leuk stuk zeg! En ik ben het zó met me eens. Ik heb zelf vorig jaar een half jaar in Oostenrijk gewoond en gestuurd en zit nu een half jaar in Dublin voor stage. Ik heb echt de tijd van mijn leven hier en ook een geweldige tijd gehad in Oostenrijk. Je leert zoveel nieuwe dingen en mensen kennen maar je leert ook zoveel over jezelf, ik zou het meteen aan iedereen aanraden! En stiekem ben ik ook al bezig om mijn volgende half jaar “abroad” te plannen..

 22. Kim 25 september, 2015 at 08:49 Beantwoorden

  Wat vet zeg, dat je op al die plekken hebt gewoond! Ik krijg er helemaal zin van om ook in het buitenland te gaan wonen. Mijn vriend en ik hebben het er stiekem wel eens over, dus misschien ooit…? Londen lijkt me echt leuk om een tijdje te wonen, maar ik zou ook graag tijdelijk in bijvoorbeeld Sri Lanka wonen of ergens in midden Amerika. Voor langere tijd, of altijd? Dan hebben we het stiekem over Australië of Nieuw-Zeeland haha. Dream big.

 23. Laura 30 september, 2015 at 18:07 Beantwoorden

  Ik zit nu sinds 2 weken in Kaapstad en heb nog ruim 2 maanden te gaan. Wat een geweldige stad en wat een geweldig land is dit! De combinatie van de stad, de prachtige natuur en zijn mensen maakt het de mooiste en fijnste plek waar ik ook geweest ben. Het begint inderdaad te kriebelen om meer kansen te grijpen om naar het buitenland te gaan, het inspireert enorm om in het buitenland te wonen en na 2 weken kan ik al zeggen dat het de mooiste tijd van mijn leven tot nu toe is. Je verhalen inspireren me, bewijzen dat alles mogelijk is en dat een grote stap zetten soms moeilijk kan zijn, maar je er zoveel voor terugkrijgt. Dankjewel!

 24. Eva 1 oktober, 2015 at 12:33 Beantwoorden

  Staat ook echt nog op mijn Bucket list, om in het buitenland te wonen. Ik vind je ontzettend stoer dat je elke keer gewoon in je eentje bent gegaan, mooie plekken. Echt een verrijking van je leven.

 25. Linda | One Day Trip 2 oktober, 2015 at 12:18 Beantwoorden

  Ik neem met de eerste reden al genoegen :)

  Ik heb nog niet in het buitenland gewoond, maar wel twee keer in maand in het buitenland verbleven voor studie en een taalcursus: een maand Ljubljana om een extra vak te volgen voor m’n Master en een maand Wenen voor een talencursus. Maar écht in het buitenland wonen staat zeker op m’n bucketlist!

 26. Lizet 18 november, 2015 at 10:44 Beantwoorden

  HOLY SHIT HEB JE IN DISNEYLAND STAGEGELOPEN?! Haaa dat is zo gaaf!
  En tien keer volmondig JA. Soms is het helemaal niet leuk, maar altijd is het echt fantastisch. Mijn teller staat nu op drie, het zullen er vast nog veel meer worden. Want ik wil ook Denemarken en Australië en New Orleans. En Lissabon. En Kaapstad (alweer<33).

 27. Kim 6 december, 2017 at 15:20 Beantwoorden

  Mijn laatste week in Rovaniemi, Lapland, is nu aangebroken na er 4 maanden gewoond te hebben. Ik heb hier mijn minor gevolgd en inderdaad als je de kans krijgt: GAAN! Het is zo’n toffe ervaring en je leert zoveel mensen kennen. Ik heb genoten en wil eigenlijk niet meer weg

 28. Eva 6 december, 2017 at 20:05 Beantwoorden

  ZOO Leuk al die oude fotos! :D
  Ik heb er nog steeds zó’n spijt van dat ik niet op studiereis naar New York ben gegaan toen het kon, maar dat voelde op dat moment echt niet goed en volgens mij heb ik dat buitenland wel aardig ingehaald nu ;)

 29. Esmeralda Groen 7 december, 2017 at 18:56 Beantwoorden

  Jaaa weg zijn voor een lange tijd is ZO fijn <3 Je hebt geweldige reizen gemaakt! Na Parijs (1 jaar), Zuid-Afrika (3 maanden), Azië (half jaar gereisd) ga ik nu naar Australië en Nieuw-Zeeland voor minimaal een half jaar <3 Kan niet wachten! HEEERLIJK! Echt dromen die uitkomen! Droom die nog op m'n lijstje staat is wonen in weer Frankrijk, Italië of Spanje :) altijd blijven dromen!

  • Laura 11 december, 2017 at 11:40 Beantwoorden

   Jaaaa, fijn hè? Maar jij ook (en ook Parijs en Afrika, hoe leuk!) Wat een mooi vooruitzicht zeg! Ik ga zelf een maand naar AU & NZ in februari, zo’n zin in. Wie weet kom je me nog tegen! ;)

 30. Petra 9 december, 2017 at 11:12 Beantwoorden

  Wat leuk om te lezen! Ik vind het ook zo fijn! Ik heb na mijn middelbare school een exchange jaar gedaan in de US. Tijdens mijn studie werd in het buitenland studeren helaas geblokkeerd (ben ik nog steeds boos over), maar intussen woon ik al 8 maanden in Boedapest.

 31. Shamira | Kompas 24 13 december, 2017 at 09:49 Beantwoorden

  Leuk die oude foto’s en wat een mooie en leerzame ervaringen! Mijn moeder en broertje hebben jaren op Curaçao gewoond waar ik geregeld maanden verbleef. Het is dan ook mijn tweede thuis geworden, maar nu met vriendlief zou ik graag nog eens een buitenlands avontuur willen aangaan om tijdelijk ergens te wonen en te werken. Als het op ons pad komt staan we daar zeker voor open, dus wie weet :-)

 32. Vink 22 december, 2017 at 09:29 Beantwoorden

  Ik heb afgelopen jaar 5 maanden als uitwisselingsstudent in Engeland gewoond! Ik heb echt de beste tijd gehad en ontzettend veel van het land gezien. Aankomend jaar ben ik van plan om vrijwilligerswerk in Bolivia te gaan doen!

Post a new comment

Lees ook:

Divi Divi Aruba

5unday’s pleasures #26

Het is weer tijd voor een dosis pleziertjes. Maar eerst wil ik even kwijt dat ik echt helemaal stil ben van alle lieve reacties op ...