TRAVEL / Waarom je juist nu naar nepal zou moeten reizen

50

Er zijn duizenden reizigers die van plan waren om naar Nepal te reizen en hun gedachten hebben veranderd na de aardbeving in dit onwaarschijnlijk mooie land. Ze denken dat het hele land is verwoest. Zo wordt het ook door de media verteld: het land ligt in puin. Ja. Veel mensen hebben het niet overleefd. Dat raakt me. Ja, een paar delen van het land zijn verwoest. Ik verloor mijn hart aan Nepal en met de ramp brak er ook een stukje van mijn hart af. Ja, er zijn tempels ingestort tijdens de aardbeving, maar een overweldigende meerderheid van de tempels in de Kathmandu vallei staat nog steeds. Het internet functioneert, de bussen rijden, de vliegtuigen vliegen. Hotels en restaurants zijn open. Nepal bouwt zichzelf weer op en verwelkomt je met open armen. Vijf redenen om tóch dit jaar naar Nepal te reizen. 
 

FIRST OF ALL. Hierom. Kijk maar naar onze reisfilm.

1. Omdat het een prachtig land is

Laat dat duidelijk zijn. Nepal is werkelijk prachtig en daar is vrijwel niets aan veranderd. Het is één van de mooiste en meest bijzondere landen waar ik ben geweest. De prachtige steden, de nationale parken, de waanzinnig gastvrije mensen, de indrukwekkende tempels en tradities, de overweldigende natuur en de bijzondere cultuur. Het is een land waar ik me direct thuis voelde, hoe bizar heftig en indrukwekkend ook. Ik omarm Nepal en laat haar niet meer los. Want wat is ze mooi.

nepal veilignepal veiligNepal

 

 

2. Omdat Nepal veilig is

Hoe vreselijk ook, aardverschuivingen en aardbevingen zijn niets nieuws voor Nepal. Ja, de aardbeving van dit jaar was uitzonderlijk heftig. Nepal heeft geleden, net zoals veel landen in de wereld die lijden aan natuurrampen zoals orkanen, wervelstormen,sneeuwstormen en overstromingen. Maar Nepal is in wederopbouw en toerisme is van essentieel belang voor het herstel van dit bijzonder mooie land.

Hotels en restaurants in Kathmandu zijn open, eveneens in Patan en Bhaktapur, Pokhara, Lumbini en Chitwan. Alle hotels zijn geïnspecteerd sinds de aardbeving. De hotels (90%) hebben groene stickers en certificaten gekregen die aangeven dat ze veilig zijnEr zijn geen voedsel of water tekorten in de toeristische gebieden. Er zijn tal van gidsen beschikbaar. Langtang en Manaslu zijn de enige twee grote treks in de bergen die momenteel gesloten zijn. Alle andere tochten zijn open. Ik hoor ook dat mensen zich schuldig zouden voelen wanneer ze nu zouden gaan. Schuldig? Je zou juist trots moeten zijn. Je helpt de bewoners juist door nu naar Nepal te reizen. Daarnaast laat je ook aan andere mensen zien dat het veilig is. Spread the word, Nepal is waanzinnig!

NepalNepal

 

 

3. Omdat Nepali de liefste mensen op aarde zijn en staan te springen om toeristen

Echt, de mensen in Nepal zijn zó lief, zo warm en zo puur. Het zijn echt één van de meest lieve en gastvrije bewoners die ik heb ontmoet tijdens mijn reizen. Ik heb veel contact met mijn vrienden in Kathmandu en Pokhara. Het is er bijna uitgestorven, de toeristen zijn verdwenen. 80% van de hotels zijn momenteel leegBussen staan te wachten, de natuur is nog net zo prachtig als altijd en tour guides kunnen niet wachten om met je de bergen in te gaan. Ze blijven maar aan me vragen of ik alsjeblieft iedereen die ik spreek wil verzekeren dat het veilig is.

Bij deze. Als je zelf niet in Nepal bent geweest is het moeilijk om de aard van het Nepalese volk uit te leggen.  Nepali zijn geen mensen die bij de pakken neer gaan zitten en gaan wachten op hulp. Ze zijn actief bezig met de wederopbouw van de schade. Ze maken grappen. Gebouwen worden gereconstrueerd. Tempels worden hersteld. Het is een moment waarop Nepal meer dan ooit wacht op bezoekers. Ze wachten op je. Je wordt met open armen en een grote glimlach verwelkomd, zoals ik zelf ook niet anders heb gezien.

nepal veiligNepalNepal

 

 

4. Omdat je ze zo júist kunt helpen

Nepal is een land dat grotendeels leeft van toerisme. De bewoners zijn ontzettend veel kwijtgeraakt, maar lopen nu ook het risico geen inkomen of geen baan meer te hebben. Onze vriend Tony in Nepal heeft een bijzonder initiatief opgezet na de ramp. Samen met een team brachten ze voedsel en andere spullen op motoren naar afgelegen plekken, naar mensen die geen hulp krijgen. Het is nu monsoon en veel mensen leven momenteel in tenten. Ze hebben maar de helft van het jaar om geld te verdienen en een groot gedeelte daarvan is al weggevaagd. Je kunt het team hier nog steeds volgen. Ik vind het fantastisch wanneer je ze hebt gesteund of op welke manier dan ook geld hebt overgemaakt, maar de allerbeste manier om Nepal te helpen is om er zelf naartoe te gaan. Deze herfst is een prachtig seizoen om door Nepal heen te reizen. Ik zeg doen. Juist dit jaar nog. Het is één van de mooiste reizen die ik heb gemaakt en ik hoop dat dat voor jou ook gaat gelden. Ik weet het eigenlijk wel zeker.

Pokhara Nepalnepal veilig

 

 

5. Omdat je dit toch echt eens met je eigen ogen moet zien

De Himalaya. Wat is ze prachtig. In Nepal is het mogelijk om prachtige meerdaagse hikes maken door deze machtige bergen. Ik heb een trekking door de Himalaya (Annapurna gebergte) gemaakt en wat was dat bijzonder. We maakten een trek met Happy Treks Nepal en dat was fantastisch. Goed geregeld, fijne gids en werkelijk een prachtige klimtocht. Mr. Happy heeft zich zelf ook ontzettend hard ingezet om geld in te zamelen en mensen in nood te helpen rondom Pokhara. De bergen roepen je. Dit wil je toch echt ooit eens met eigen ogen gezien hebben? If not now, when?

nepal veilignepal veilighimalaya nepal
 

Azië, DESTINATIONS, Kathmandu, Local Life, Nature, Nepal, Outdoor Adventure, Pokhara, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

50 comments

 1. Reggy | Project R. 15 juli, 2015 at 01:59 Beantwoorden

  Vijf prachtige redenen, Laura! Nepal staat zo hoog op mijn lijstje – zeker na het lezen van jouw verhalen en het zien van alle prachtige foto’s. Volgens mij heeft dit land alles! Ik moet even sparen voor we deze reis kunnen maken, maar ik hoop dat iedereen die plannen had om naar Nepal te gaan deze gewoon doorzet! Want ze kunnen het nu, meer dan ooit, goed gebruiken!

 2. Sieds | Sieds My Travels 15 juli, 2015 at 08:05 Beantwoorden

  Helemaal met je eens Laura. Juist nu moeten we Nepal niet links laten liggen, maar er naar toe gaan. Juist het toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de Nepalezen en dat geld kunnen ze goed gebruiken. Het land verdiend het, de Nepalezen verdienen het, het is zo’n lieflijk volk!

 3. Ester 15 juli, 2015 at 15:23 Beantwoorden

  Na alle foto’s op jouw blog hoef je mij niet meer te overtuigen ;-) Al zit Nepal voorlopig nog niet in de planning, ik zal me door de aardbeving niet laten tegenhouden. Naast het feit dat de bevolking juist nu wel wat bezoek (en een bijdrage) kan gebruiken, lijkt het me te mooi om het over te slaan.

 4. Danique 15 juli, 2015 at 16:48 Beantwoorden

  Nepal staat zéker nog wel op mijn lijstje! Dit jaar zal ik het niet redden, maar binnen een paar jaar ben ik er wel geweest! Lijkt me machtig mooi om de Himalaya te zien en om de mensen daar te ontmoeten.

 5. Zo simpel is dan geluk 15 juli, 2015 at 17:31 Beantwoorden

  Dat zijn zeker goede redenen. De mensen hebben het nu juist nodig dat de toeristen komen, hopelijk levert jouw blogje hier een kleine bijdrage aan. Het lijkt mij echt een prachtig land, maar helaas heb ik het budget er niet voor. Wie weet in de toekomst.

  • Laura 15 juli, 2015 at 17:42 Beantwoorden

   Ja, ik hoop het ook. Er komen gelukkig al een stapel mensen terecht op mijn blog bij het zoeken naar veiligheid Nepal, dus hopelijk helpt het. Inderdaad, wie weet! :)

 6. Jessica 16 juli, 2015 at 00:15 Beantwoorden

  Goed artikel Laura! Het doet pijn om te zien dat Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft aan Nepal, juist terwijl het land nu al de steun van toeristen kan gebruiken.. Helaas zit het jaar voor mij alweer volgeboekt, maar ik hoop toch ooit nog met eigen ogen de majestueuze Himalaya en de vriendelijke mensen te ontmoeten <3

  • Laura 16 juli, 2015 at 12:46 Beantwoorden

   Snap ik. Wat je zult zien zijn positieve mensen die weer hard bezig zijn met de wederopbouw van wat er in Kathmandu is ingestort. Verder zal je niet zo in de (enige) getroffen gebieden komen (afgelegen dorpen zoals Ghorka, Langtang, etc). Pokhara is ook helemaal in orde. Ze zijn juist verdrietig en bang dat er niemand meer komt. Ik hoop echt dat je gaat! :)

 7. Eva 19 juli, 2015 at 10:04 Beantwoorden

  wat klinkt Nepal fantastisch en wat inschrijf je het weer mooi. En wat ontzettend mooi dat je je zo inzet hiervoor. Ikzelf heb net mijn reis gehad, maar iedereen die ik spreek zal ik vertellen over jouw Nepal blogs en over hoe mooi het land is. Hopelijk trekt het toerisme snel weer aan!

 8. antonette - we12travel 19 juli, 2015 at 17:49 Beantwoorden

  Laatst schreef ik er ook al een blog over, maar wij zijn waarschijnlijk een van de weinigen die hun reis gewoon gaan maken. Althans – als dat verzekerd is omdat het nu nog code oranje is van BUZA. Even uitzoeken, want onverzekerd reizen doe ik niet, maar we hebben inmiddels alles gepland. Of de track die we wilden lopen (Everest Base Camp) open is, horen we in september en zo niet, dan zoeken we een alternatief…

 9. Maxine 20 juli, 2015 at 07:42 Beantwoorden

  Ik moet zeggen dat ik toch mijn twijfels had: net op de dag dat ik mijn ticket had geboekt, vond de aardbeving plaats. Dit soort artikelen sterken me in mijn idee dat ik gewoon ga en dat het vast een onvergetelijke reis gaat worden! Mag ik je misschien mailen met wat vragen en voor wat tips?

 10. Kirsten | Travelaar.nl 26 juli, 2015 at 19:25 Beantwoorden

  Super mooi geschreven Laura en wat een schitterende foto’s! Verschrikkelijk om te lezen dat Nepal op dit moment zo uitgestorven is qua toeristen. Ik zou ontzettend graag dit jaar weer die kant op gaan, maar helaas gaat dat niet lukken. Hopelijk in de nabije toekomst wel. Ik zou onwijs graag weer terug gaan. Zoals je zegt, wat een prachtig land en wat een lieve mensen.

 11. Lizet 10 augustus, 2015 at 18:34 Beantwoorden

  Oooh wat zou ik graag naar Nepal willen. Het lijkt me zo magisch. En je hebt helemaal gelijk, na zo’n ramp zou je juist moeten gaan om zo een steentje bij te dragen. Deze kant wordt nauwelijks belicht, heel goed dat je dit doet!

Post a new comment

Lees ook: