TRAVEL / Waarom iedereen minstens één keer in z’n leven business class moet vliegen

61
turkish airlines business class

Ik vlieg nogal wat af: minstens vier vluchten per maand en dan ook nog regelmatig naar de andere kant van de wereld. Ik koester warme herinneringen aan mijn laatste verre reis en dat heeft deels te maken met de fantastische vlucht. We mochten namelijk business class naar Kuala Lumpur én terug vanaf Nepal vliegen met Turkish Airlines. Door mijn werk heb ik al eens business class gevlogen tijdens kortere reizen. Echter droomde ik van een lange vlucht waar je fijn zou kunnen slapen, goed zou kunnen eten en uitgerust aan zou kunnen komen. Op mijn vele (backpack)reizen heb ik regelmatig valse blikken geworpen naar de zakenman die al lang en breed horizontaal champagne aan het nippen was terwijl ik me door de gangpaden moest wurmen, zoekend naar een plekje tussen tweehonderd rumoerige mensen met lange benen en priemende ellebogen. Ja, dat business class leek me wel wat.

 
Halleluja.
Ik zou stiekem nooit meer anders willen.
Nu die geldboom nog.
 

Vijf redenen waarom iedereen minstens één keer in z’n leven business class zou moeten vliegen. Turkish Airlines is bij deze direct bestempeld als één van mijn favoriete airlines. Ever. Hence the enthusiasm.
 

1. De stoelen

Als er iets is dat ik niet kan is het slapen in een vliegtuig. Ik ben veel te bang dat ik snurk, niet wakker gemaakt word voor het eten (obsessie) of met mijn hoofd tegen de schouder van mijn onbekende buurman zak. Zitten is ook niet mijn favoriete bezigheid. Ik kan mijn lange Hollandse benen niet kwijt, mijn elleboog heeft steevast ruzie met die van mijn buurman en ik moet vijf keer de hele rij wakker maken om naar het toilet te kunnen.

Business class? Niets van dat. Het hele vak was van MIJ. Ik had eigen armsteunen, een verplaatsbare TV, grote headphones, stroom en een stoel die op zo’n twintig standen kan staan, hangen en liggen. Ik drukte op een knopje en mijn benen lagen recht. Ik bestelde champagne en keek een paar goede films. De entertainment keuze is reuze.

En ik kreeg sloffen. SLOFFEN.

En slapen? Eitje. IK LAG PLAT. Ho-ri-zon-taal. Ik drukte op een knopje (ja, het bleek mijn grootste hobby in de business class) en een prachtige madame arriveerde met een matrasje, dekentje en kussen. Ik herhaal…je snapt ‘m. Ze transformeerde mijn platte stoel tot een bed en ik herhaal: IK LAG PLAT. In een bed. Oordoppen in, oogmasker op en ik sliep acht uur lang. Ik ben nog nooit zo uitgerust op een bestemming aangekomen.

turkish airlines business class business class
 

2. Het eten

Het vliegtuigvoer van Turkish Airlines is hemels. Ik maak geen grapje. Het was alsof ik in een goed restaurant op grote hoogte aan het eten was. Het feit dat je een kok mét koksmuts aan boord hebt die alle bordjes vol lekkers persoonlijk komt brengen en vervolgens, als je denkt dat je alles hebt gehad, aan komt lopen met een dessertkar (EEN DESSERTKAR) helpt hier ook aan mee. Een menu vol heerlijke kazen, Turks brood, olijven, lamsbout, verse groente en een kar vol desserts begeleid door goede wijn, een (nep)kaarsje, écht bestek en glazen van glas…

Dus zo kan het ook.

turkish airlines business classturkish airlines business class
 

3. De service

Een eigen stewardess. Een eigen kok. Iemand die je bed opmaakt. Een uitgebreid menu. Een complete wijnkaart. De grote glimlach die je steeds ontvangt. De chocolaatjes. De slofjes. Een setje met handcrème, tandpasta en ander leuk spul. De champagne die blijft komen. Het knopje is mijn grootste vriend. Niets is teveel.

De service van Turkish Airlines is echt een 10 waard.

turkish airlines business class turkish airlines business class
 

4. De business lounge

Ik heb best wel een hekel aan wachten op een vliegveld. Tegenwoordig weet ik dat 40 minuten van tevoren aanwezig zijn ook prima is in plaats van 3 uur, maar inclusief stopovers ben je soms langer aan het wachten dan dat je in de lucht zit.

Nou heeft vliegen met business class nog een leuk voordeel. De business lounges op de airports. In Nederland was dit al fijn: een privé wachtkamer vol boeken, eten en drank maar de business lounge in Istanbul sloeg echt alles. Deze lounge is bijna zo groot als Arnhem. Er zijn verschillende verdiepen vol lounge banken, stoelen, pooltafels, bioscopen, entertainment, piano’s, racebanen. Karren vol eten en wijn, verse saladebarretjes, koks staan voor je te bakken en je kunt bestellen wat je wilt. Wat een feest. Zo bleek een stopover iets dat zelfs nog wel even langer had mogen duren. Met moeite stond ik na twee uur weer op, maar met de gedachte aan mijn platte stoel en champagne huppelde ik weer naar het vliegtuig.

turkish airlines business class turkish airlines business class turkish airlines business class
 

5. Het prinsessengevoel

Ik heb me echt een prinses gevoeld. Nog nooit was het zó fijn om te vliegen. Ik heb continu met een grote glimlach op mijn gezicht gezeten. Voelde me soms zelfs een beetje ongemakkelijk. Ik kan op reis net zo gelukkig worden van slapen op een matje in de jungle of in een houten hutje bij locals thuis als van een luxe resort met alles erop en eraan (ik ben daar behoorlijk nuchter in) maar tijdens deze vlucht was mijn nuchterheid toch even vervlogen. Ik ben absoluut geen luxepoppetje maar kon deze verwennerij best waarderen. Zeker gezien het feit dat ik soms meer in de lucht hang dan thuis ben. Het is simpelweg echt iets dat je inderdaad gewoon minstens één keer in je leven moet doen.

Ik voel me als een 12- jarig kind in plaats van een 27 jarige vrouw met een stapel ervaring na het schrijven van dit artikel. Maar echt, ik was in de wolken. Letterlijk. Business class is een bijzonder mooie ervaring op zo’n lange vlucht. Het uitzicht hielp ook mee. Ik hoop ooit nog te wennen aan economy class (korreltje zout graag).

Ik ben officieel verpest.

turkish airlines business classturkish airlines business class
 

Hebben jullie ooit business class gevlogen?

Must Fly

Leave a reply

61 comments

 1. Sandra 30 juni, 2015 at 18:16 Beantwoorden

  Hahaha zo herkenbaar! Ik vloog eens twee vluchten business class met KLM, echt HEMELS! En dan kiezen uit wijnsoorten en van een menu. Waaaat?! Ik heb zelfs op mijn buik geslapen, wat een fantastische vlucht! En ja, ik ben inderdaad verpest. Ik wil niets anders meer. Echt niet! Ik schreef eerder ook zo’n post haha, ik kan er wel aan wennen, aan BC :’)! Het toppunt: heerlijke tonijnfilet met sesam, even kort aangebraden en rauw van binnen. Mmmm!

 2. Nies | Reismicrobe 30 juni, 2015 at 18:19 Beantwoorden

  Oh jee. Ik snap waarom je verpest bent. De volgende keer ‘gewoon’ vliegen zal misschien even pijn doen. Ik heb nog nooit business class gevlogen, maar ik wil het absoluut ooit doen. Zag het me eerder doen als ik 60 ben ofzo. Maar als het kan: laat maar komen!

  • Laura 30 juni, 2015 at 18:21 Beantwoorden

   Haha ja, echt hè? Inmiddels sinds maart alweer een behoorlijk aantal korte vluchten gehad, maar de volgende lange vlucht is over vier weken. Lief kijken bij het inchecken dan maar…

 3. Elsemiek 30 juni, 2015 at 18:53 Beantwoorden

  Als er iets is dat ik niet kan is het slapen in een vliegtuig. Ik ben veel te bang dat ik snurk, niet wakker gemaakt word voor het eten (obsessie) of met mijn hoofd tegen de schouder van mijn onbekende buurman zak. Zitten is ook niet mijn favoriete bezigheid. Ik kan mijn lange Hollandse benen niet kwijt, mijn elleboog heeft steevast ruzie met die van mijn buurman en ik moet vijf keer de hele rij wakker maken om naar het toilet te kunnen.

  Dit stukje tekst, Laura ik lag onder m’n stoel van ‘t lachen! Wat heb je dit weer heerlijk verwoord. Chapeau!

 4. Edith | [travel.create.repeat] 30 juni, 2015 at 19:15 Beantwoorden

  Hahaha wat een heerlijk verhaal, ik moest er hardop om grinniken. Klinkt heeeeeerlijk! Pffff ik ben echt zo iemand die voor een paar tientjes minder een crappy luchtvaartmaatschappij kiest met ellenlange overstap. Comfort maakt me niks uit, zeg ik altijd. Maar nu lees ik dus dit…. En nu wil ik ook! ;-)

 5. Karlijn 30 juni, 2015 at 19:40 Beantwoorden

  Oh wauw! Ik vond gewoon economy class vliegen met Turkish airlines al leuk, daar kreeg ik al de lekkerste maaltijd die ik ooit in een vliegtuig had gegeten, maar dit ziet er echt fantastisch uit. Doe mij ook maar een business class reisje :)

 6. Lieke Pijnappels 30 juni, 2015 at 20:14 Beantwoorden

  Haha wat heeeeerlijk! Jaloers! Ik zit allemaal masterplannetjes te verzinnen om miles te sparen…Maar ik geloof dat je dan omwegen moet pakken, via Singapore naar Ijsland enzo..uhmmm. Lijkt me echt te gek om dit een keer mee te maken, maar bedankt voor de sneak peak:-). Je schrijft leuk en je hebt prachtige foto’s Laura, heel erg leuk om te lezen en zien.

 7. DeniseM 30 juni, 2015 at 21:13 Beantwoorden

  Oeh, dat plat liggen lijkt me inderdaad HEERLIJK! Overigens moet ik wel zeggen dat ik vroeger wel eens dacht ‘Au, m’n kont, jeetje wat duurt zo’n vlucht lang, vooral de intercontinentale vluchten, maar sinds ik kinderen heb en ook vaak zonder ze vlieg (dit jaar ook alweer 12x) vind ik het ineens ZO relaxt! Je hoeft helemaal niks! Dat ben ik sinds ik kinderen heb des te meer gaan beseffen. Neemt niet weg dat het er wel heerlijk uitziet wat jij bij Turkish hebt ervaren.

 8. Jessica 30 juni, 2015 at 22:42 Beantwoorden

  Ik heb gelijk tegen mijn geldboompje gezegd dat die wat harder moet groeien, want dit is toch wel iets om van mijn lijstje te strepen! En als dat niet kan proppen ze die stoel/kok/superduperluxe stuff maar mooi in het volgende Ryanair-vliegtuig voor me! :)

 9. Nathalie 30 juni, 2015 at 23:01 Beantwoorden

  Hahaha HELL YA! Heerlijk die luxe en inderdaad – het went (te) snel ;-) vergeet ook de bagage niet – als Business Class passagier komt je bagage met sky priority dus kun je hem lekker snel van de band af halen en go! En geen gedoe met handbagage die niet in bagagebakken past… Heel relaxt! ;-)

 10. Merel 1 juli, 2015 at 05:29 Beantwoorden

  Als groen meisje mag ik dit natuurlijk helemaal niet zeggen (vliegen is uit den boze) maar … hell yes! Zeker dat ik dit een keertje in mijn leven ga doen! En dan ga ik iedere minuut die ik wakker ben een foto maken. haha! Ik zie je helemaal voor me, blij als een kind in dat vliegtuig. TE LEUK!

 11. Ester 1 juli, 2015 at 06:18 Beantwoorden

  Hemel! Ik hoop dat ik dat ooit mee mag maken; maar als ik de pijzen zie dan denk ik niet dat ik dat er ooit voor wil betalen! En hoewel die bedden er heerlijk uit zien zou ik wel proberen zo lang mogelijk wakker te blijven om zoveel mogelijk van de luxe te kunnen genieten ;-)

 12. Sieds | Sieds My Travels 1 juli, 2015 at 06:49 Beantwoorden

  Aaaah ik wil ook business class vliegen, het liefst vanaf nu: altijd!! Dat slapen in het vliegtuig is bij mij ook altijd een crime. En dat eten wat ziet dat er heerlijk uit.. Mijn vlucht van en naar Nepal was ook met Turkish Airlines en moet zeggen dat het me ook uitstekend is bevallen, dat was dan dus wel in de economic class, maar ik ben (nog) niet anders gewend haha.. ;-) Trouwens wat heb je dit weer heerlijk geschreven Laura!!

 13. Andrea 1 juli, 2015 at 09:00 Beantwoorden

  Eens! Ik heb ooit business class gevlogen naar Kuala Lumpur. Het werd ons aangeboden op Schiphol, omdat mijn moeder op krukken liep. Hup, zo even 5 man geupgrade. Super tof en luxe.

 14. diana 1 juli, 2015 at 09:46 Beantwoorden

  zoo dit zou ik ook wel eens willen. wat luxe zeg. ik zou het eigenlijk bijna zonde vinden om te gaan slapen dan haha, ik zou elke minuut optimaal willen genieten.

 15. Caro 1 juli, 2015 at 17:41 Beantwoorden

  Ohh wat klinkt dat heerlijk! Maar inderdaad, die geldboom moet nog even groeien hier geloof ik haha. Een dessertkar en sloffen, ze weten wel hoe ze ons om hun vingers moeten winden haha:)

 16. Linda | One Day Trip 2 juli, 2015 at 09:06 Beantwoorden

  Ziet er té relaxed uit. Beetje jammer dat het zo extreem veel duurder is dan economy. Maar you never know…

  Ik hoor van iedereen alleen maar positieve reacties over Turkish Airlines. Denk dat wij gewoon echt pech hebben gehad toen we met ze naar Kuala Lumpur vlogen. We hadden zo extreem weinig beenruimte. Voor mij (1.73 m) paste het net aan, maar voor mijn vriend (1.93 m) was het echt niet te doen. ‘Dan maar heel de vlucht films kijken’, dacht hij. Toen de stoel voor hem echter kantelde, kon hij vrijwel niets meer van het scherm zien. Dat waren 10 hele lange uren voor hem (inclusief 7 uur turbulentie, pff).

  • Laura 2 juli, 2015 at 15:58 Beantwoorden

   Jaaa inderdaad, maar er zijn ook andere manieren! En bah, wat jammer dat je een slechte ervaring hebt gehad. Inderdaad nog niet gehoord, maar je kan zeker pech hebben. Je kan er trouwens stoelen met meer beenruimte aanvragen. Turbulentie maakt het er niet beter op natuurlijk!

 17. Jolein 6 juli, 2015 at 15:28 Beantwoorden

  Wow! Ik heb indertijd business class gevlogen met Martinair, maar dat was lang niet zo luxe als dit! Wat boffen zeg. Heerlijk om zo uitgerust op de plaats van je bestemming aan te komen!

 18. Bart - Hasta la Proxima 7 juli, 2015 at 13:42 Beantwoorden

  Laat ik maar meteen beginnen – ik ben verpest – en niet zo’n klein beetje ook. Regelmatig vlieg ik voor mijn werk business class. Dit betekent dat ik na een lange vlucht – bijvoorbeeld zondagmiddag vertrek – dan wel de volgende ochtend meteen door moet naar kantoor. Ik ben best kritisch op de business class, hoewel ik het niet zelf betaal, mag je voor dat bedrag best wel wat verwachten.

  Als je instapt bij (in ieder geval bij KLM) staat er een glaasje champagne klaar en een krantje – dat vind ik heel relaxed. Over de stoelen – sommige stoelen kunnen niet helemaal horizontaal – ligt aan de maatschapij en het toestel. En ja, ik vind dat vervelend! Over vervelend gesproken – wanneer ik in mijn pak op Schiphol sta en mijn bagage wil inchecken bij de priority incheck – geen probleem – word ik zo doorgelaten. Heb ik mijn chill kleding aan (ik hou van films kijken in chillkleding met een biertje of een wijntje) – kijken ze (ja mensen van de KLM) me aan van – wat doe je hier?!..

  Waneer ik mijn eigen ticket koop – ga ik voor economy – het is heel fijn allemaal, maar net iets te duur voor mij. Ik geef het geld liever uit aan een excursie… En ik blijf elke keer hopen op een upgrade..

  FYI Over stoelen gesproken – ik kijk vaak op seatguru.com voor de beste stoel (economy en business)

 19. Kim 14 juli, 2015 at 18:08 Beantwoorden

  Ohhh helemaal eens met deze lijst! Twee keer een upgrade naar business class gehad bij Emirates. Om 7 uur ‘s ochtends aan de champagne, heerlijk eten, een doos vol chocolaatjes… Dat was zo enorm fijn! Die zes uurtjes gaan dan veel te snel voorbij. Het leukste was nog dat toen ik moest huilen door een film, de stewardess helemaal bezorgd naar me toe kwam of alles wel goed ging. Pas toen ze er echt van overtuigd was dat ik moest huilen om een film, en niet om iets anders, ging ze weer weg, haha. Ja, doe mij nog maar zo’n upgrade! (Ik zag dat Emirates ook aan first class doet, misschien is dat ook wel wat ;))

 20. Lizet 21 juli, 2015 at 06:26 Beantwoorden

  Haaa, dit is zo vet! Ik heb ook weer ontzettend jaloers gekeken naar alle mensen die in businessclass al lang en breed in de stoelen lagen bij Emirates. Het lijkt me ook echt heel tof om een keer te doen, al ben ik ook best wel bang dat de achterkant van het vliegtuig nooit meer ok zal zijn.

  • Laura 21 juli, 2015 at 11:09 Beantwoorden

   Hahaha ja, dat is dan zo wennen…terwijl ik eigenlijk niet beter weet. Volgende week weer fijn economy naar Taiwan (16 uur…) dus dan denk ik wel even terug ja!

 21. Stephanie 1 augustus, 2015 at 10:11 Beantwoorden

  Oooh wat een heerlijkheid! Ik vloog vorige week ook met Turkish, maar dan in het ‘gewone-mensen-stuk’, en dat was al een klein feestje! Eten was goed, er waren verse limonades aan boord, ik kreeg een tasje met slofjes, sokken en slaapmaskertje, er werd Turkish delight uitgedeeld, ideaal! Alleen de films vond ik niet zo speciaal. Dus toen ben ik maar gaan slapen ;).

Post a new comment

Lees ook:

5unday’s pleasures #13

Het ging een beetje mis zondag. De Sunday’s pleasures werden niet geplaatst, en toen ik Schotland aan het bewerken was klikte ik op publiceren. Je ...