TRAVEL / Waarom een road trip altijd een goed idee is: over trends & een auto huren op reis

13
sesriem

Ik ontving laatst een interessant trendrapport van Sunny Cars en de liefde voor road trips borrelde weer op. Herinneringen aan eindeloze wegen in Namibië, bergwegen trotseren in Nieuw-Zeeland en de ontelbare road trips door Zuid-Afrika schieten door mijn hoofd en hart…. Ook binnen Europa heb ik talloze road trips gemaakt, al dan niet met m’n oldtimers/camper of daktent – ook regelmatig in een huurauto. Volgende week deel ik mijn vijf mooiste road trips mét leuke give away – vandaag een artikel over het trendrapport en mijn kijk op road trippen in een huurauto. Het liefst vertrek ik nu… Nu, NU!

 

Trend: spontaan het vliegtuig in om te road trippen

Yes, dat ik van road trips hou is geen geheim! Wie mijn verhalen met regelmaat leest of mij volgt op Instagram ziet me meer wel dan niet en waar dan ook in een auto rond cruisen. De wind door je haren, je eigen playlist op volume 10, stoppen voor sundowners en plekken ontdekken die je normaal niet zou zien… Het geeft zo’n gevoel van vrijheid om zomaar ergens af te slaan en kleine weggetjes te ontdekken zonder dat je haast hebt. Een road trip maken is voor mij de ultieme vakantie!

In een (bijzondere) auto stappen en de wereld op die manier verkennen is heerlijk. Ik reis veel met de auto door Europa maar ook intercontinentaal verken ik graag de wereld in een huurauto zoals Zuid-Afrika, Namibië, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland, Curaçao en Canada. Leuk om te lezen dat Spanje en Griekenland populair zijn onder de roadtrippers in Europa. Ook ik verkende Catalonië en Zakynthos in een huurauto, en dat is echt een aanrader! We vliegen vaak naar een bestemming in of buiten Europa (lekker snel!) en huren daar dan een auto om het land te ontdekken buiten de gebaande paden. Af en toe maken we een road trip in onze eigen auto.

Nederlandse autohuurders besparen graag geld, gaan voornamelijk voor de populaire fly & drive vakantie en reizen vaak op de bonnefooi. Dit blijkt uit het jaarlijkse trendonderzoek van autohuurspecialist Sunny Cars. Een derde van de Nederlanders huurde de afgelopen drie jaar weleens een auto in het buitenland, waarvan 45% langs verschillende adresjes toert en vier op de tien dan op zelfs op vier of meer plekken logeert. Die ontwikkeling past bij de huidige trend om spontaner te reizen!

De vrijheid om nieuwe plekken te ontdekken zonder al te veel te hoeven én willen plannen, is voor 62% van de respondenten de belangrijkste reden om een auto te huren in het buitenland. 47% denkt met een huurauto dan ook plekken te zien waar je anders niet komt. Griekenland is daarbij het populairst onder geliefden en gezinnen met kinderen ontdekken het liefst Spanje. De organisatie van de rondreis geschiedt vaak pas spontaan ter plekke, maar Nederlanders stellen hun huurauto voor vertrek wel zeker: 46% kiest voor boeken via de website van een Nederlandse autoverhuurder of bemiddelaar en 31% boekt vooraf online via een buitenlandse verhuurder.

activity-adventure-blur-297642

IMG_20180304_191029_344

aforestation-dirt-road-dusty-road-52599

sesriem

road trip Zuid-Afrika

 
 

Trend: multigeneratievakantie voor één op de tien

Bijzondere ontwikkeling, die multigeneratievakantie! Maar nu ik er zo over nadenk kom ik inderdaad met enige regelmaat gezinnen met opa’s, oma’s, tante’s en ooms en een stapel kinderen tegen. Een road trip heb ik nog niet met een grote familie gemaakt, maar ik nam vorig jaar wel mijn vader mee naar Bali. Ook bijzonder!

Afhankelijk van de bestemming reizen wij wel tussen de 200 en 300 kilometer per dag. Dat is ‘t ding met een auto huren, je kunt in één vakantie een heel land doorcrossen en juist omdat je die auto tot je beschikking hebt doe je dat ook. Want waarom in de accommodatie blijven als je de omgeving wil verkennen en dan vanzelf door gaat reizen? En dat laatste… Zo ben ik ook een beetje. In Nieuw-Zeeland en Ijsland wilde ik per se een Land Rover Defender en in Noord-Ierland huurde ik een VW bus. Ook in Namibië en Zuid-Afrika kon een 4wd niet ontbreken.

De multigeneratie-trip waarbij ook andere (schoon)familieleden meegaan, is trendy: bijna een op de tien gaat de weg op met grootouders, ooms en tantes, neefjes en nichtjes. Toch kiezen road trippers er het vaakst voor om met hun geliefde op pad te gaan (59%). 26% gaat met het gezin de weg op en 11% doet dit met vrienden. Slechts 3% kiest voor een solotrip met een huurauto. We toeren flink wat af tijdens vakanties, een kwart legt dagelijks zelfs 100 tot 200 km af. En hebben we wat over voor die leuke vakantiefoto voor op Instagram of een celebrity-gevoel? Zeker: een derde is zelfs bereid om hier een duurde auto voor te huren!

Bali

Route Canada Banff Jasper Icefields Parkway Camping

sunnycarsss

sunnycars

asia-background-beautiful-952895

 
 

Trend: voorzichtigheid en koopjes jagen

Een oer-Hollandse trend natuurlijk. Koopjes jagen! Ook ik zoek natuurlijk naar de meest goedkope huuroptie, al kies ik dan wel vaak voor wat extra’s – een 4×4 bijvoorbeeld. Daar betaal ik dan met liefde iets meer voor. En bij mijn favoriete huurorganisatie Sunny Cars zijn er dankzij de all-in formule nooit extra kosten of verzekeringen die je nog moet afsluiten, dus dat scheelt een boel. Zo ben je uiteindelijk alsnog goedkoop uit.

Geld besparen op een huurauto zodat er meer budget is voor de rest van de vakantie, typeert de Nederlander. Voor 76% van de ondervraagden is prijs zelfs het belangrijkste aspect bij het kiezen van een huurauto. Een avontuurlijke instelling hoort bij road trippen, maar niemand zit te wachten op onverwachte kosten. Na het boeken van de huurauto sluit daarom zeven op de tien pas ter plekke alsnog een extra verzekering af, waardoor ze toch duurder uit zijn. Prijzige losse extra’s zoals afkoop eigen risico bij schade of diefstal, of schadedekkingen worden dan toch ook door 73% afgesloten. Goedkoop is vaak duurkoop: deze autohuurders zijn met deze losse extra’s duurder uit dan de 41% die voor een all-in huurpakket kiest.

Route Canada Banff Jasper Icefields Parkway Camping

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-9

road trip Zuid-Afrika

Australië_GreatOceanRoad_Hoogtepunten-9

 
 

Trend: Do it local?

Ik ben zo iemand die grote, uitvouwbare kaarten wil hebben van de bestemming in kwestie en daar dan ook daadwerkelijk de route op gaat uitstippelen met een stift, de kaart ook meeneemt en er dan vervolgens vooral vette foto’s mee maakt terwijl ik Google Maps gebruik. Oeps! Terwijl ik het zo leuk zou vinden om écht te rijden op een kaart. Ik gebruik het liefst Google Maps waarin ik dan verschillende locaties kan toevoegen. Maar, eerlijk is eerlijk, ik zoek vaak contact met de locals om te vragen naar de mooiste hidden gems, die ze me dan met alle liefde proberen te wijzen. Om me vervolgens bij hen thuis uit te nodigen. En dat? Is toch wel het mooiste dat er is.

Als het gaat om de weg vinden, wint technologie het volgens het trendrapport van de lokale bevolking. Van alle roadtrippers vraagt slechts 10% hen naar de weg. Een kwart vindt de weg via een app en navigatiesystemen worden door 83% gebruikt. Rijden met de good oldwegenkaart in de hand doet 28%. Waar road trippen we het liefst om het lokale leven op te snuiven? Zuid-Europa is letterlijk en figuurlijk hot! Spanje en de Spaanse eilanden blijven voor 37% de meest geliefde bestemmingen voor een fly & drive trip, gevolgd door Griekenland (19%). Op de derde plek staat Italië (15%) en 12% rijdt het liefst rond in Portugal. Een road trip aan de andere kant van de oceaan door de Verenigde Staten is bij 13% van de ondervraagden geliefd.

Noorwegen wildkamperen

SAMSUNG CSC

road trip Zuid-Afrika

Route Canada Banff Jasper Icefields Parkway Camping

 
 

Sunny Cars: al meer dan 25 jaar all-in road trippen

Sunny Cars zorgt er met haar all-inclusive concept al meer dan 25 jaar voor dat je op een zorgeloze manier een auto kunt huren in 120 landen. Bij Sunny Cars is de huursom glashelder: alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, inclusief dekking van glas-banden-bodem-dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende BA-verzekering. Handig! Je kunt dus met een gerust hart nee zeggen tegen extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden, alles is al geregeld.

Dankzij mijn jarenlange ervaringen met het boeken van een huurauto bij Sunny Cars kan ik alleen maar beamen dat het ‘t fijnste huurbedrijf is en het Sunny Cars x Mo’media road trip boek dat ik gisteren op de mat vond heeft mijn road trip liefde weer aangewakkerd… Can’t wait. Noorwegen, poging twee?

Ook leuk: volgende week deel ik mijn vijf mooiste road trips met jullie én geef ik iets héél leuks weg…
Hou jij ook zo van road trippen?

car-climb-clouds-679072

ijsland8

etendeka

ijsland3

sunnycars2

Route Canada Banff Jasper Icefields Parkway Camping

*Dit artikel schreef ik in samenwerking met Sunny Cars. De informatie in italic komt uit dit trendrapport. De overige verhalen zijn mijn persoonlijke, eerlijke ervaringen.

Road Trip, TRAVEL, Travel Category, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

13 comments

  1. Kelly 20 juni, 2018 at 21:50 Beantwoorden

    Ha, die 3% soloreizigers val ik dan net onder, ik vind het heerlijk om een auto tot m’n beschikking te hebben! De vrijheid, kunnen stoppen waar ik wil een wat je zegt…soundtrack playlist aan en ooooh ik waan me in m’n eigen film…

    Mijn laatste roadtrip dateert alweer uit 2016, het Zuidereiland van Nieuw Zeeland ♡ Andere landen daarna leenden zich er toch net niet zo lekker voor om (alleen) de weg op te gaan. Maar straks in Canada, oh man, can’t wait!

Post a new comment

Lees ook:

DIARY / Aap en Noot

En met z’n allen:  “AAAAAAW”. Zijn ze niet lief? Sinds gisteren zijn we met vier. Het nieuwe huis vroeg gewoon om kittens. Nee, schreeuwde! KITTENS! ...