TRAVEL / Vietnam – Een driedaagse boottocht door Lan Ha Bay: het onbekende en rustige deel van Ha Long Bay

8

Vorig jaar heb ik met vriendin Liv en dankzij mijn favoriete Aziatische airline Cathay Pacific een waanzinnig mooie reis door het noorden van Vietnam gemaakt. Wat heb ik daar nog veel over te schrijven! Vietnam has it all: een schitterende kustlijn, grillige bergen waar kleurrijke bergstammen leven, groene rijstvelden, adembenemende nationale parken, authentieke dorpjes, een overheerlijke keuken, booming steden, rode rivieren, uitgestrekte bamboebossen en een intrigerende cultuur. De verdrietige geschiedenis van het land is nog altijd zichtbaar, maar het land heeft zich opgericht en vandaag de dag is Vietnam een makkelijk bereisbaar en bijzonder mooi land.

De reis door Vietnam was fantastisch en ik ben nog altijd zo blij met de keuzes die we er hebben gemaakt. Veel reizigers kiezen ervoor om in een recordtempo van noord naar zuid te reizen en alleen de highlights te bezoeken, wij (ik en vriendin Liv) kozen ervoor om in 2,5 week tijd alleen het noorden van Vietnam te ontdekken en wat dieper het land in te reizen. Het noorden van Vietnam trok ons het meest vanwege het ruige landschap: BERGEN! Bergen hebben altijd een magische aantrekkingskracht op me gehad, en het noorden van Vietnam is de plek bij uitstek om deze liefde te vullen. En wat is het fijn om de tijd te hebben op een plek! Zo bleven we wat langer in het leuke Hanoi hangen, hebben we een onvergetelijke vijfdaagse motortocht door de bergen richting de grens met China gemaakt (binnenkort meer!), ontdekten we de omgeving van Sa Pa en reisden we af naar hidden gem Ninh Binh. Een voorproefje…

Ninh Binh

Noord-Vietnam

 

Het onbekende Ha Long Bay: La Han Bay

Één highlight kon ik natuurlijk niet overslaan… Ha Long Bay! Ha Long Bay staat bekend als een van de hoogtepunten van een reis door Vietnam. Dat wilden wij dus eigenlijk niet missen! Dit gebied bestaat uit meer dan 1900 eilanden, die voor een groot deel uit hoge rotspartijen en tropische stranden bestaan. Dit buitengewone gebied is uitgeroepen tot UNESCO World Heritage. Het is er werkelijk waar prachtig, maar ik hoorde van meerdere reizigers dat Ha Long Bay vrij toeristisch kan zijn en je af en toe met tientallen boten tegelijk door dit gebied vaart. Daarom kozen we ervoor om een driedaagse boottocht door La Han Bay te maken, het meest zuidelijke en daarmee rustigste deel van Ha Long Bay.

La Han Bay ligt ten zuiden van Ha Long Bay, en met zo’n 400 eilandjes ligt het vrijwel in z’n geheel in het Cat Ba National Park. In tegenstelling tot zijn beroemde buurman bestaat La Han Bay uit een nog vrij ongerept landschap met een net zo’n intense concentratie van de welbekende rotsen. Met meer dan honderd mooie, kleine stranden, drijvende vissersdorpjes en ontelbare grotten is ook in dit gebied genoeg te zien en te beleven.

In vergelijking met Ha Long Bay is La Han Bay nog niet zo populair, dus reizen er weinig boten af naar deze verbazingwekkende baai. Wat mij betreft onterecht, want het is er echt net zo mooi en belangrijker: een stuk rustiger! Aanvankelijk was ik een beetje onzeker over mijn keuze om Ha Long Bay te skippen en alleen naar La Han Bay te reizen, maar het werd me al snel duidelijk dat dit gebied even mooi, al dan niet mooier, is als Halong Bay. Met regelmaat voelde ik me alleen op de wereld, zo tussen de eilanden en het prachtig groen getinte water. Wakker worden op een boot temidden van deze grillige rotspartijen terwijl de zon langzaam opkomt is magisch!

Lan Ha Bay

 

Perla Dawn Sails

Er zijn ontelbare mogelijkheden om af te reizen naar dit bijzondere natuurgebied. Je kunt een dagboot pakken naar Cat Ba Island en daar een hotel, hostel of bungalow boeken of ervoor kiezen om je nacht(en) door te brengen op een cruise- of junkboot, omgeven door niets anders dan rotsen en water. Dat laatste leek ons fantastisch, dus boekten we een driedaagse boottocht met Perla Dawn Sails, een vrij luxe maar kleine cruiseboot waar alles inclusief is, zoals de maaltijden en de activiteiten. Ze hebben maar een paar kamers en zo zit je slechts met een handjevol mensen op de boot. Vond het ’t dubbel en dwars waard!

De kamers op de boot zijn net luxe hotelkamers (of ja, dat is het gewoon!) en ze hebben allemaal een balkon, zodat je al varend lekker van het uitzicht kan genieten met een wijntje. Er is ook een restaurant, een loungehoek met bar en een dek met ligstoelen: genieten! Het eten was prima (al hadden ze weinig vegetarische opties als vervanging voor het vaste menu in de avond) maar het ontbijt en de lunch waren lekker uitgebreid. Het internet werkte iets minder goed, maar ach – dat moet je ook helemaal niet willen. Ze organiseren dagelijks side activiteiten waarbij je gratis kunt aansluiten en mijn persoonlijke hoogtepunt was het kayakken langs alle drijvende vissersdorpjes. Ook de boottocht door de grotten van La Han Bay is een aanrader. Er zijn meerdere bedrijven die soortgelijke tours aanbieden, maar mocht je met een kleiner budget reizen is een junkboat ook een goede optie. Deze zijn wat meer op jongeren gericht. Al met al een herinnering die voor altijd bij me zal blijven, want wat is de wereld mooi hè?

Lan Ha Bay

 

Ken jij La Han Bay?

Ik maakte deze reis dankzij Cathay Pacific. Tip: vaak vlieg je met deze fijne airline via Hong Kong – blijf een paar dagen extra en maak een stopover in deze bruisende stad! Ik deed dit vorig jaar en het was te gek. Hier vertel ik je meer over Hong Kong:

EEN TUSSENSTOP IN AUTHENTIEK EN MODERN HONG KONG – DE HIGHLIGHTS

hong kongCathayPacific

Azië, Must Fly, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Vietnam

Leave a reply

8 comments

 1. Zarina 4 oktober, 2019 at 11:26 Beantwoorden

  Ah joh, is het alweer bijna een jaar geleden dat jij en Liv deze (in meerdere opzichten) bijzondere reis maakten?! Ik zat er heerlijk van mee te genieten via Instagram. Vietnam staat nog op mijn wenslijst, maar het groeiende toerisme houdt me tegen. Maar na het lezen van jouw fantastische tips voel ik me weer geïnspireerd, bedankt! En ja die aantrekkingskracht van bergen herken ik ook! :-)

 2. Hanneke 4 oktober, 2019 at 13:49 Beantwoorden

  Vietnam. Dat was liefde. Mijn eerste verre reis op de bonnefooi. Samen met mijn gezin. Wij bleven ook lang hangen in het noorden. En we vonden het geweldig! Nu inmiddels bijna 4 jaar geleden. Maar het zit diep in mijn hart dit land!

 3. Kim 7 oktober, 2019 at 14:42 Beantwoorden

  Welke periode ben je in vietnam geweest? Ik 5 jaar geleden in okt en heb idd noord naar zuid gedaan in combi met cambodja. 4 weken was toen genoeg maar wil ooit terug voor de landen beter te onderzoeken.
  Ik heb in dec 2.5 week vrij mag ik je vragen welk land, graag ☀️, jij zou adviseren? Ik reis met qatar want daar heb ik privileges mbt goedkope tickets.
  En mag ik je bedanken voor je reisblogs en super goeie leuke artikelen. Het is altijd een kadootje ze te lezen ??? groetjes kim

  • Laura 8 oktober, 2019 at 14:08 Beantwoorden

   Ha Kim, wat een lief berichtje! Super leuk om te lezen dat je geniet van mijn verhalen. Leuk dat je ook in Vietnam bent geweest! Ik was er eind november/begin december. Fijne periode was dat. Oh, en wat lekker: weer op reis in december! Qatar vliegt natuurlijk comfortable naar Azië, dan zou zelf denken aan bijvoorbeeld Nepal… Na Zuid-Afrika mijn favoriete land en december is een goede reisperiode! Myanmar, de Filipijnen en Laos ook trouwens. Of terug naar Vietnam! :) Ik ben zelf ook eens met de jaarwisseling in Thailand geweest. Dat was heerlijk! Ik ben benieuwd waar je uiteindelijk naartoe gaat, veel plezier met de voorbereidingen!

Post a new comment

Lees ook:

LIESTYLE / My vintage III

Ik heb mijn Paulo Coelho agenda maar weer eens onder het stof weggehaald. Ik ben een ramp met agenda’s. Maar heb het nu zo heerlijk ...