TRAVEL / Turkije: Alaçati part II: Bloemrijke parel vol kunst en cultuur

30

Vertelde ik jullie hier nog over de prachtige kustlijn in de regio Çesme, waar ik heen vloog met Corendon, vandaag neem ik jullie met liefde mee naar het naastgelegen stadje Alaçati. Liefde op het eerste gezicht. Ik had, for some reason, een ander soort stadje verwacht. Ook mooi en authentiek – maar minder levendig. Minder kunstzinnig, artistiek, chique. Her en der een mooie gekleurde deur en een roze bloemenboom, maar dat elke deur prachtig is en er uit elk dak kleurrijke bloemen lijken te rollen had ik niet durven dromen.

De eerste ontmoeting was bij nacht. In de avond vertrokken we naar het stadje – en liepen daar vervolgens uren met open mond rond. Wat een stijlvolle sfeer. Historisch met een artistiek tintje. Geplaveide straatjes vol Eames design terrasstoelen, oosterse lampen en kussens en een hoog chique wine & dine gehalte, zonder overdreven te voelen. De tijd heeft hier in dat opzicht niet stilgestaan, toch blijft Alaçati onschuldig en oprecht. De lemen gebouwen stralen een rijke historie uit, de duizenden bloemen ogen Grieks en nieuwe huizen bouwen is verboden. Dankzij deze regel is het ene restaurantje nog mooier dan het ander, wandel ik bijna kruipend door de lage poortjes een atelier binnen en sta ik soms minutenlang stil voor een bewerkte, blauw geschilderde deur. Ik krijg geen genoeg van de Oosterse lampen (er gaat een prachtig turquoise exemplaar mee naar huis) en hier rondlopen is een cadeautje. Ik voel me een celebrity als ik een avond spendeer in het exclusieve Marrakech Beach Club, waar ik bijna over een lambourghini struikel, maar geniet toch het meest van het simpele rondwandelen in deze stad, het observeren van haar schoonheid en af en toe op een kussen ploffen met een goed glas wijn. Je merkt dat er weinig buitenlandse toeristen zijn, Engels wordt er niet goed gesproken (en daar word ik intens gelukkig van) en ik val op met mijn blonde haren.

Op een rustige middag brengt mijn nieuwsgierigheid ons weer in Alaçati town, dit keer bij daglicht. Nu zijn de straatjes bijna leeg en proef ik de daadwerkelijke pure schoonheid van dit stadje. Charmant. Terwijl ik mezelf laat verdwalen in de ruw geplaveide steegjes voel ik haar culturele en historische verleden, met moskeeën, stenen huizen en molens. Deze Griekse architectuur in combinatie met de charmante straten, bloemenwatervallen en de windmolens op de top van de heuvel maakt Alaçati een prachtige bestemming met een unieke sfeer. Was ik in de nacht nog blij om een enkel atelier te vinden, zo blijkt het in de middag te bruisen van de artistiekelingen. Deze stad trekt een behoorlijke hoeveelheid enthousiaste kunstenaars, schrijvers en schilders. Niet zo gek. Ook mijn handen beginnen te jeuken en mijn schrijfblok brandt in mijn tas. Het barst hier van de inspiratie. Elke zaterdag komen er boeren en handelaars uit alle hoeken van de regio Çesme naar Alaçati. Deze markt op zaterdag blijkt de grootste markt in de omgeving te zijn, en dat wil ik met eigen ogen zien. Uren dwaal ik langs kraampjes met de meest prachtige mensen, de heerlijkste delicatessen, het meest verse fruit, regionale kruiden en de zachtste hammam doeken. De markt verandert de stad in een food-festival. Buitengewone smaken en geuren komen je tegemoet en de gastvrije dorpsbewoners zijn ongelooflijk vriendelijk. De geur van de markt heeft me achtervolgd naar huis en zorgt zelfs voor een beetje heimwee. Wat zou ik daar graag elke week mijn inkopen doen. Authentiek, puur, vers en overheerlijk. Ik wandel de drukte uit en de rust waait me verkoelend tegemoet. Ze slaat een arm om me heen. Neemt me weer even mee om voor de laatste keer te genieten van haar kalmte, iets dat ik in tijden niet heb gevoeld. Je hoeft geen thuis te zijn om in mijn hart te wonen, en Alaçati heeft een plekje opgeëist.

We hebben er meer gefilmd dan foto’s gemaakt. De reisfilm is af en komt deze week online om jullie nog een
laatste keer mee te nemen naar deze onbewerkte parel, maar geniet eerst even mee met deze bloemrijke foto’s.

turkije5

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

TRAVEL / Turkey: Alaçati part II: jetsetters & surfers paradise

Azië, Citytrip, DESTINATIONS, Europa, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Turkije

Leave a reply

30 comments

  1. Bianca 29 juli, 2014 at 14:05 Beantwoorden

    Die busjes zijn zo tof! In Schotland zag ik veel van die Volkswagenbusjes <3.

    Maar wat een prachtige kleuren hebben de foto's. Inderdaad een prachtig stadje. Zeker artistiek!

Post a new comment

Lees ook:

HOTSPOT / ARNHEM: Arneym

Afgelopen woensdag lunchten we bij Arneym. Dit keer niet voor de romantiek, maar voor le blog. Want dit restaurant in het centrum van Arnhem is ...