TRAVEL / Treinen door winters Polen & Zakopane

36
Zakopane Polen

De tijd vliegt. Afgelopen winter maakte ik een prachtige reis door winters Polen. Inmiddels is het bijna zomer, ben ik vandaag 27 jaar jong geworden (hiep hoi), heb ik er alweer 12 reisjes opzitten, vertrek ik vannacht naar het mooie Zakynthos én zitten we bijna op de helft van 2015. Waar blijven de dagen?! Het is dus hoog tijd voor het bijna laatste verhaal over de reis door Polen. Hier vertel ik over Gdansk & hier over de treinreis richting Warschau, ik eindig in Krakau waar ik het nieuwe jaar inluid met mijn lief en champagne. Maar daartussen…zit ik urenlang in een besneeuwde trein die me naar bergen brengt, op weg naar het waanzinnige plaatsje Zakopane. Mijn favoriete deel van de reis.

We hebben een mooie reisfilm gemaakt over deze reis, die laat ik gewoon nog een keer zien. Om mee te eindigen. Omdat hij ‘t waard is. En omdat hieruit ook blijkt dat dit mijn favoriete stukje Polen is. Vanaf het punt dat ik de trein weer instap om richting Zakopane te tuffen, voel ik dat dit een bijzondere reis gaat worden. De trein rijdt langzaam Warschau uit en prompt begint het weer te sneeuwen. En hard ook. De deuren en verbindingen tussen de trein bevriezen zelfs aan de binnenkant, maar in de rijdende bar is het warm en zie ik vossen duikelen in de sneeuw, oneindige witte bossen en krullende grijze rookpluimen uit stenen huisjes opstijgen. Wat. Een. Reis. Deze rit is werkelijk nog sprookjesachtiger dan de vorige. Wederom zit ik zo’n beetje de hele reis met mijn neus tegen de bevroren ramen aangeplakt, betoverd door dat wat ik zie.

Zakopane is een klein Pools stadje in het Tatra gebergte en zodra ik de trein uitstap en hier ronddwaal, op zoek naar een slaapplaats, heb ik het gevoel dat ik duizend jaar terug in de tijd ben gereden. Zakopane is een klein Pools stadje aan de rand van het Tatra gebergte. Robuuste mannen met bontmutsen staan buiten worsten te roosteren, een paardenslee glijdt voorbij en een rimpelig vrouwtje is een vuurtje aan het stoken. Ik zie witte bergtoppen glinsteren in de zon. Het is koud. Ijskoud. Ik trek altijd naar exotische bestemmingen, toch geniet ik hier meer dan ik dacht te gaan doen. Mijn neus vriest van mijn gezicht af, maar ik kan ademen. De lucht lijkt hier frisser, verser, meer te zijn en de sfeer is hier fantastisch. En het licht… onbeschrijfelijk. We vinden een houten huis achter een berg sneeuw waar we mogen overnachten en warme wijn drinken bij de haard. Dagenlang slepen we ons door meters sneeuw, glibberen we over de weg en nemen we de kabelbaan naar de top van de witte bergen. Het uitzicht is fenomenaal. We willen hier niet weg. Tevergeefs zoeken we een slaapplek voor de jaarwisseling, maar alles blijkt vol. Een beetje verdrietig reizen we op oudejaarsavond terug naar Krakau. Dag bergen, dag sneeuw. Zakopane schijnt in de zomer ook prachtig te zijn, met haar groene bergen, bossen, beren en ijskoude meren. Ik ben een beetje verliefd, dus ooit kom ik terug. Plaatjes zeggen genoeg, laat je betoveren door deze winterse plaatjes terwijl het buiten langzaam zomer wordt.

Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen Zakopane Polen

Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Gdańsk, Krakau, Nature, Polen, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Warschau, Zakopane

Leave a reply

36 comments

 1. Marloes ❤ Budgetproof.nl 2 juni, 2015 at 08:48 Beantwoorden

  Nog een keertje gefeliciteerd met je verjaardag :D mooie post vandaag zeg <3. Ik heb ook een beetje m'n hart verloren aan Polen dit jaar. Ik vierde m'n verjaardag (in maart) in Warschau. Ik wil hier ook naartoe! Liever gisteren dan vandaag. Wat prachtig. Ik ga even op zoek naar die reisvideo!

  • Laura 2 juni, 2015 at 09:00 Beantwoorden

   Dankjewel! :) Jaaa, ik ook! Wat leuk! Jaaaa, Zakopane en Gdansk zijn mijn favoriete steden in Polen, tot nu toe! Warschau vond ik iets minder, Krakau ook wel leuk maar heel toeristisch! :) Vond het binnenland zo mooi!

   OH GOED DAT JE HET ZEGT HAHA! Die was ik vergeten. Zet ‘m er nu in.

 2. Marjolein 2 juni, 2015 at 09:11 Beantwoorden

  Ten eerste: VAN HARTE GEFELICITEERD!

  Ik voel me even in een andere wereld bij het bekijken van deze prachtfoto’s. En die video <3. Ik wens ineens spontaan dat het winter is en dat ik door een besneeuwd Pools winterlandschap ploeter. En dat als zomerliefhebber! Krakau staat al jaren op mijn lijstje om eens te bezoeken maar nu heb ik ook de Poolse binnenlanden op mijn radar…

 3. Merel 2 juni, 2015 at 09:16 Beantwoorden

  Waanzinnig! Al sinds je Instagram foto’s die je destijds, dus tijdens deze bewuste reis, plaatste, heb ik visioenen van treinreizen in mooie landen. Ik wil het een keertje meemaken! Geniet van je dag vandaag lieve Laura! X

 4. Marieke 2 juni, 2015 at 10:14 Beantwoorden

  Nog een keer gefeliciteerd ;)
  Ik vind Polen zo moooooi! Ik ben er nu twee keer geweest, maar ik heb nog lang niet alles gezien! Gdansk en Krakau staan hoog op m’n lijstje, net als het berggebied onderin.

 5. Debby 2 juni, 2015 at 12:47 Beantwoorden

  Kind! Met je prachtverhalen, foto’s én filmpjes <3 mooi zo, die sneeuwerige kale beelden nu de zomer er bijna is. Ik had je gebeld maar denk dat je druk bent, bel je vanavond nog wel een keer mop, van harte!!!

 6. Karlijn 2 juni, 2015 at 19:31 Beantwoorden

  Van harte gefeliciteerd!!
  Wat ziet het er prachtig uit zo in de winter. Ik ben twee maanden geleden ook in Polen geweest. In Warschau, Wroclaw en Poznan. Vooral Wroclaw vond ik prachtig met de pleinen met gekleurde huisjes en vele bruggen en mooie straatjes. Maar het hoogtepunt was een bezoek aan het dorp/stadje Boleslawiec. We verbleven bij de familie van een Poolse vriendin. Wat een enorme gastvrijheid, ik had wel verwacht dat deze mensen gastvrijer zouden zijn dan ik gewend was, maar dit was echt overweldigend. We werden volgestopt met heerlijk eten, stukjes vlees geschoten door de vader van onze vriendin, zelfgebakken taarten en pierogi’s gemaakt door de oma. Zo’n enorm schattig vrouwtje, het was een van de eerste keren in haar leven dat ze buitenlanders zag en ze vond het geweldig. Met handen en voeten hebben we met elkaar gecommuniceerd.
  Dit soort ervaringen maken zo’n reis echt onvergetelijk, locals ontmoeten blijf ik het allermooiste vinden aan reizen.

 7. Jessica 3 juni, 2015 at 23:32 Beantwoorden

  Het blijft een heerlijke video <3 De tijd gaat inderdaad echt vliegensvlug voorbij… Ik herinner me nog wel dat ik vorig jaar in de Transmongolië Express ook uren lang uit het raam zat te staren. Later vroeg ik mezelf af of ik me destijds eigenlijk nooit verveeld heb, maar zulke prachtige uitzichten vervelen simpelweg nooit. ;-) Have fun on Zakynthos!

 8. Eva 4 juni, 2015 at 06:48 Beantwoorden

  Nooooo shame on me. Nog van harte gefeliciteerd lieve Lau. Heb je een leuke dag gehad? Zakopane klinkt fantastisch. Mijn moeder is er ook geweest en houd er ook niet over uit gepraat. Leuk om jou ook zo enthousiast te horen!

 9. Caro 4 juni, 2015 at 09:49 Beantwoorden

  Wat schitterend geschreven! Het klinkt als een sprookjesachtig stadje en je hebt me helemaal nieuwsgierig gemaakt! Mooie foto ook van jou, waarbij je gezicht weerspiegeld wordt door de ruit:)

 10. Marte 4 juni, 2015 at 20:50 Beantwoorden

  Najaar 2014 was ik in Krakau/Auschwitz; heftig en enorm indrukwekkend. Nooit gedacht dat ik nog meer redenen had om eens door Polen te reizen, maar door jouw leuke artikelen ga ik er zeker eens naartoe. Wellicht juist wel in de winter!

 11. Kelly 15 juni, 2015 at 22:13 Beantwoorden

  Supergrappig, ik reis telkens naar plekken waar jij net geweest bent of eerder naartoe gaat dan ik, érg handig om jouw tips dan te lezen ;-) Eerst Nepal, nu Polen en ik zag dat Taiwan ook op de planning staat, dat pak ik in het voorjaar van 2016 mee tijdens m’n lange reis. Ik heb zojuist een ticket naar Polen geboekt (Katowice), twee weken om een klein stukje van dit prachtige land te gaan ontdekken. We gaan sowieso naar Auschwitz, Krakau en dus ook Zakopane, het ziet er zo geweldig uit! Jouw winterse plaatjes zal ik niet aantreffen, maar het klinkt veelbelovend! Heb je nog goede tips voor Krakau/Zakopane/die omgeving?

 12. nadine 9 juli, 2015 at 11:59 Beantwoorden

  Mocht je ooit teruggaan, volgens mij is daar ook een hele grote zoutmijn die absoluut de moeite waard is om te bezichtigen! Ik ben er in de zomer geweest, totaal anders maar net zo mooi. Je kunt dan mountainbiken enzo! (Niet te doen met mijn conditie!)

  Leuke blog, goede vervanging voor mijn in de soep gelopen vakantieplannen dit jaar!!

Post a new comment

Lees ook: