TRAVEL / Staycation – een weekje zwieren op Vrijhaven Zwier

1

Drie weken geleden boekte ik een vijfdaagse mini-retreat in Nederland: een so-called staycation! Een week lang zwieren op Vrijhaven Zwier – en fijn dat ‘t was. Ik wilde er voornamelijk rust pakken en heel veel schrijven – dat eerste is gelukt, voor dat tweede was 40 graden toch echt te warm. Dus deed ik mee aan de yogalessen, dobberde ik in een bootje over de Vinkeveense Plassen, nam ik een massage, at ik ijsjes bij ‘t leven, sliep ik met beide kanten van de tent open en nam ik elk kwartier een duik. Mijn vriend ging elke dag naar z’n werk maar hield me wel gezelschap in de avond (en nacht) – een perfecte combinatie tussen me-time en we-time!

 

Over het belang van me-time

Ik voel me soms alsof ik op de automatische piloot draai. Meestal heb ik dat snel door en dan plan ik even een moment of dag voor mezelf in. Soms vergeet ik mezelf alsnog en dan duurt het lang voor ik weer een beetje rust vind. Maar… het gaat steeds beter! Zo ga ik bijvoorbeeld morgen een hele dag naar een wellness plek – zo fijn – maar ook kruip ik graag op de bank met een brandend wierookje, thee en een goed boek, mediteer ik even, kijk ik de hele dag stomme series of ik neem gewoon eens de tijd om na te denken over wat ik wil en hoe ik het ga aanpakken onder een genot van een wijntje. Herkennen jullie dit?

We willen allemaal onze dierbaren gelukkig zien, onze baas tevreden houden of onze eigen boontjes doppen, voor een goed draaiend gezin zorgen, de financiën en het huishouden tiptop in orde hebben én van een sociaal leven genieten. Maar niemand kan 100% geven als ze moe of overprikkeld zijn. Daarom is tijd voor jezelf zo belangrijk! Je kunt anderen niet gelukkig maken als je zelf niet gelukkig bent. Er zijn zoveel dingen die je elke dag kunt doen voor jezelf om je een beetje gelukkiger en rustiger te voelen. Geniet van een kopje koffie en de krant of en tijdschrift in de ochtend voordat iedereen wakker wordt. Doe aan yoga om je kracht, flexibiliteit en mentale focus te verbeteren. Maak een wandeling buiten tijdens de lunch of lees een goed boek. Neem de tijd om naar muziek te luisteren die je raakt. Mediteer jezelf in slaap. Neem een bad en een maskertje. Trakteer jezelf eens op iets bijzonders zoals een massage of een (mini)retreat. Als je nu tegen jezelf zegt: ‘Nee, ik heb echt geen geld of tijd voor dat soort dingen’… doe het toch! Het is zo’n investering in jezelf, echt een cadeautje. Zo was dit jaar zowel mijn yoga retreat op Ibiza als deze mini-retreat bij Vrijhaven Zwier mijn twee beste me-time beslissingen ooit!

Yoga

 

Over Vrijhaven Zwier

Oh, wat is dit een fijne plek! Vrijhaven Zwier ligt dichtbij de stad Amsterdam én dichtbij de natuur: direct aan de Vinkeveense Plassen. Hier mag je je laten leiden door wat goed voelt. Buiten op de plas en in het gras, op je bord en in je glas, een middagdutje of verdwijnen in je boek, een gratis kano pakken en lekker het water op of aansluiten bij de mindfulness wandeling, meedoen aan de yogalessen of je nog even omdraaien – alles is oké. Je krijgt hier nieuwe energie door te doen, of juist lekker te laten. Ze hebben hele fijne plekjes waar je kan logeren. Ik sliep in een Zwiertent aan het water, maar ze hebben ook een eilandhut en een woonbootje.

Als je komt overnachten bij Zwier dan is dat minimaal twee nachtjes. Dit omdat ze geloven en ook zelf ervaren dat je pas echt tot rust komt als je ergens langer verblijft. Zwier is namelijk niet alleen overnachten, maar juist ook opladen! De Zwiertenten heten officieel Bell-tenten. Ze zijn eenvoudig maar luxe en hebben eigenlijk alles dat je nodig hebt! De tent is ruim en licht en een groot deel van het canvas kan opengeritst worden. Dat was fijn met die hitte! Het was net een hotelkamer met veel comfort en een fijne sfeer, maar dan buiten. Het boxspringbed sliep heerlijk!

Er zijn kano’s en SUP boards (gratis!) en je kan eventueel ook een sloepje huren. Dat laatste deden wij in de avond tijdens een prachtige zonsondergang. In de zomer zijn er gratis extra activiteiten zoals natuur- en mindfulness wandelingen en yogalessen in de ochtend. Wat was het weer fijn om yoga te doen! Een massage op het terrein boek je bij Renee van Massage aan de Plas: ik kon het niet laten en dat was een kersje op de taart.

Er staat een te gekke kaskeuken op het terrein waar je kunt koken, maar een hapje eten in de Huiskamer kan ook. In de Huiskamer mag je ontspannen, de krant lezen met een kop koffie, een boek lenen, lekker eten, goede gesprekken voeren, spelletjes spelen. Het eten en drinken bij Zwier is een belangrijk onderdeel van het verhaal dat ze willen vertellen: ze willen je prikkelen en inspireren om goed voor jezelf, en daarmee goed voor de wereld om je heen, te zorgen. Je kunt er heerlijk eten: alles wordt bereid met biologische en veelal lokale seizoensproducten. Binnen is er een haardbuur en buiten een grote vuurplaats met kampvuur. Oh, en een goede start van je dag: naast de yogalessen en het gebruik van kano’s en SUP boards zit het ontbijt ook bij je overnachting inbegrepen!

Verder organiseren ze ook yoga-retreats en leuke challenges zoals ’24 uur zonder’ – waarbij je je telefoon inlevert en op een eiland wordt gedropt. Love it! De tenten staan tot eind september, dus je kunt nog genieten van een nazomerse mini-retreat. Kijk maar gewoon eens hoe leuk het er is:

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

vrijhaven zwier

Amsterdam, DESTINATIONS, Europa, Hotspots, Must Sleep, Nederland, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration, Yoga Retreat

Leave a reply

1 comment

Post a new comment

Lees ook:

LIESTYLE / My vintage III

Ik heb mijn Paulo Coelho agenda maar weer eens onder het stof weggehaald. Ik ben een ramp met agenda’s. Maar heb het nu zo heerlijk ...