TRAVEL / Spanje: Catalonië deel II: Garrotxa Volcanic National Park, Begur, Santa Pau en La Vall D’en Bas

21
Volcanic Garrotxa

Afgelopen maand was ik op een reisje door Catalonië. Het heeft me positief verrast. Wat is Spanje toch charmant en vol ‘het goede leven’ vibes. Ik ken Barcelona en de omgeving van Andalusië (Málaga, Granada) maar de omgeving van Barcelona is ook prachtig. Wanneer je low budget naar Barcelona vliegt land je meestal op vliegveld Girona en ga je direct door naar Barcelona. Weinig mensen weten dat Girona zelf ook een enorm leuke stad is, en dat er prachtige natuur en charmante Middeleeuwse dorpjes in de omgeving te vinden zijn. Het is het waard om een auto te huren en zo de omgeving te verkennen. Vanuit Girona verken ik de omgeving. Hier vertelde ik over Baix Émporda, Banyoles en het kustpad in Calella de Palafrugell. Vandaag deel twee: Garrotxa Volcanic National Park, Begur, Santa Pau en La Vall D’en Bas.

Garrotxa Volcanic National Park

Ik trek een wenkbrauw op. Vulkanen in Spanje? Het blijkt waar te zijn. In Catalonië ligt het Garrotxa Volcanic National Park en dit gebied omvat het vulkanische gedeelte van Olot. Hier zijn veertig (uitgedoofde) vulkanen te tellen. Het is een korte klim naar één van de vulkanen, maar ik vind dapper mijn weg. Ik wandel door velden vol klaprozen en bossen vol bijzondere bomen. Paarden grazen in de verte, en een enkele kerktoren schiet boven de bomen uit. Een roofvogel blijft cirkels vliegen boven mijn hoofd, en ik voel me zo nietig als een muis op deze immense aardbol. Wind en zand stuift langs mijn wimpers, knipperend vervolg ik mijn weg naar het hart van de vulkaan. Ik schuifel door het rode, zwarte en bruine zand en ik verwonder me over deze verschillende tinten vulkaanzand en het weggeslagen stuk land, waar het groen zo hard probeert te groeien en bloeien. Ik sta midden op de vulkaan Croscat, een plek van mysterieuze schoonheid, en doe een wens.

Begur

Na het aanschouwen van de bijzondere vulkaan vertrek ik naar Begur, een middeleeuws vestigingsplaatsje. Vanaf het moment dat ik er binnenstap, voel ik me thuis. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Begur raakt me. De historie spat er vanaf en met haar kleine straatjes is het een schilderachtig dorp. Een prachtige kasteelruïne staat als een kroon op de heuvel. Er zijn bohemian winkeltjes op elke hoek van de straat (daar had deze levendige en sfeervolle stad me al) en je vindt er nog prachtige leren tassen voor twintig euro. Voor ik me aan de klim naar het kasteel waag verken ik de stad en mijn hoog valt direct op de opvallende, beschilderde herenhuizen. Deze beeldbepalende villa’s zijn de erfenis van de indianen in de 18e en 19e eeuw. Een zachte, warme wind vindt haar weg door de smalle steegjes en af en toe wappert mijn haar als vlammend vuur voor mijn ogen. De wandeling naar het kasteel leidt me langs witte huizen die het straatje een Andalusische aanblik geven en bovenop de heuvel geniet ik van een waanzinnig uitzicht over Catalonië. Ik zie overal poezen en kleurige kastjes met eten en drinken. Begur blijkt katvriendelijk te zijn en geeft water en voer aan deze door het dorp dolende viervoeters. Dat doet mijn kattenhart goed. Ik rijd Begur uit, het weidse landschap in en overnacht in Can Bassa, een absolute aanrader en dus ook snel als hotspot op What About Her te vinden.

Santa Pau & La Vall D’en Bas

Ook Santa Pau verblijd ik met een kort bezoekje. Santa Pau is één groots middeleeuws monument. Een dorp vol charme en magie. Ik kijk mijn ogen uit, dit dorp bestaat enkel uit middeleeuwse kastelen, muren en torens. Ik zie niemand op straat, tot ik een bejaard Catalaans stel ontdek. Ze genieten van het uitzicht vanaf de kasteelmuur, en ik denk dat ze de afgelopen dertig jaar niet anders hebben gedaan. Ze stralen rust uit. Ze brabbelen wat in het Catalaans naar me. Ik wil ze begrijpen. De opmerking van de Catalaan in Girona speelt door mijn hoofd. “Ik ben geen Spanjaard, ik ben een Catalaan!”, zei hij vol passie terwijl zijn trotse blik de mijne ontmoette. Ik denk dat hij nu trots op me is. Ik zweef langs het immense kasteel en door de smalle straatjes die allemaal leiden naar de Plaça Major en wanneer ik mijn ogen sluit voel me een middeleeuwse jonkvrouwe. Ik hoor het feestgedruis, het klinken van glazen en trappelende paardenhoeven. Hier werden vroeger markten en feesten georganiseerd door de landheren, inmiddels is het bijna verlaten. Het plein is afgezet met booggalerijen – ik vind het er magisch. Ik eindig mijn ontdekkingstocht door Catalonië in La Vall D’en Bas, met een prachtig gezicht over de bergtoppen. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt hier langs, de tocht die ik zo graag nog eens wil lopen…

Garrotxa Volcanic National Park

Garrotxa Volcanic National Park

Garrotxa Volcanic National Park

Garrotxa Volcanic National Park

Begur

Begur

Begur

Begur

Santa Pau

Santa Pau

Santa Pau

Santa Pau

La Vall D’En Bas

La Vall D'En Bas

La Vall D'En Bas

La Vall D'En Bas

Catalonië, Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Nature, Spanje, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

21 comments

Post a new comment

Lees ook: