TRAVEL / Spanje: Catalonië deel I: Girona, kustpad Callela de Palafrugell & Banyoles

36
Catalonie

Afgelopen maand was ik op een reisje door Catalonië. Het heeft me positief verrast. Wat is Spanje toch charmant. En vol ‘het goede leven’ vibes. Ik ken Barcelona en de omgeving van Andalusië (Málaga, Granada) maar de omgeving van Barcelona is ook prachtig. Wanneer je low budget naar Barcelona vliegt land je meestal op vliegveld Girona en ga je direct door naar Barcelona. Weinig mensen weten dat Girona zelf ook een enorm leuke stad is, en dat er prachtige natuur en charmante Middeleeuwse dorpjes in de omgeving te vinden zijn. Het is het waard om een auto te huren en zo de omgeving te verkennen. Vanuit Girona verken ik de omgeving: Baix Émporda, Banyoles, Garrotxa Volcanic National Park, het kustpad in Calella de Palafrugell, Begur, Santa Pau en La Vall D’en Bas.

Girona

Het bloemenfestival (Temps de Flor) vind plaats wanneer ik hier aankom. Deze week staat in het teken van bloemen. Er zijn prachtige kunstwerken van bloemen gemaakt op allerlei monumenten door de hele stad. Ik krijg er een warm gevoel van. Een wandeling door de stad brengt mij langs prachtige pleinen met heerlijke terrasjes, indrukwekkende kerken en ik word nog het meest geraakt door de Joodse wijk. Dit blijkt één van de mooiste en omvangrijkste van Europa te zijn. Het is een Middeleeuws zandkleurig sprookje met prachtige gebouwen, steegjes en een waanzinnig uitzicht over de stad. Je ziet hier ook hoe de stad ommuurd is en je kunt over deze vroegere verdedigingsmuur lopen. Girona is eeuwenoud, en er spat een historische sfeer af. In de verte zie ik de besneeuwde toppen van de Alpen liggen, en dit beeld blijkt overal in de omgeving terug te komen. Ook de hangende huizen aan de rivier de Onyar houden mijn blik vast. Catalonië is een land in een land, aldus de local die de stad laat zien. “Ik ben geen Spanjaard, ik ben een Catalaan!”, zegt hij vol passie. Een trotse blik ontmoet de mijne. Ik snap die trots wel. Ik ontdek de komende dagen dat Catalonië prachtig is.

Baix Émporda en het meer van Banyoles

Ik vervolg mijn weg…op een segway. Ik maak geen grapje. En ik kan je verzekeren dat het hilarisch leuk is. Die monsters gaan nog hard ook, trouwens. Ik tour met mijn nieuwe beste vriend door de wijn- en olijfboomgaarden en dorpjes in de omgeving van Baix Émporda, en het is er prachtig. Het is alsof ik een eeuw terug in de tijd ga. De wind door mijn haren, de besneeuwde toppen van de Alpen in de verte en prachtige bruggen (mét karrenspoor), kasteeltjes, historische gebouwen en velden vol bloemen domineren deze rit. (ik geef zelfs toe dat ik op Marktplaats ben gaan zoeken naar een segway…maar die krengen zijn duur). Ik word meer en meer verliefd op deze regio, deze streek, dit zogenaamde ‘land in een land’ in Spanje. Ik wil een Volvo Amazon met een koffer op het dak en een tent achterin, hier rondrijden en het tentje op de meest idyllische plekjes opzetten. Bijvoorbeeld bij het meer van Banyoles, waar ik een fietstocht maak en me verbaas over het blauwe water. Het is het enige natuurlijke meer in Catalonië. Ik zie Catalanen picknicken en de vissers nemen hun plaats in bij de vele, historische vissershuisjes langs het meer. De rust waait in mijn gezicht en het maakt me kalm en gelukkig. Ik voel me bijna een trotse Catalaan: ik voel het ook.

Kustpad Callela de Palafrugell

Na een heerlijke lunch bij El Far de Sant Sebastià loop ik via het welbekende kustpad naar Callela de Palafrugell. Een pittige maar waanzinnige wandeltocht over slingerende paden, stenen trappen, langs pittoreske baaitjes en weer omhoog – daar waar je hoog boven de blauwe zee verder wandelt. Van boven zie je de azuurblauwe tinten van de zee schitteren, en het uitzicht is er prachtig. Het is er nog rustig. Het hoogseizoen is nog niet begonnen, en de vele prachtige huizen aan zee staan leeg. Her en der loopt een Catalaan achter zijn hond, die zijn ferme voetprint in het zand achterlaat. Een enkeling waagt zich in de zon op het strand, en de kalmte wordt alleen onderbroken door het breken van de golven. Gekleurde bootjes liggen in het zand, wachtend op de lokale vissersbevolking. Het is net of de omgeving hier niet is aangeraakt door het toerisme, al wordt het tegendeel jaarlijks bewezen tijdens de zomermaanden. Dat de kust hier prachtig is, is een feit en ik zou hier bijna, juist in de winter, een huisje willen hebben.

De komende dagen ontdek ik het Garrotxa Volcanic National Park, Begur, Santa Pau en La Vall D’en Bas. Catalonië deel twee komt eraan, ik geniet nog even na. En ik laat je graag meegenieten met dat wat ik zag door mijn lens.

Girona

Girona Spain

Girona Spain

Girona Spain

Girona Spain

Baix Émporda

Baix Emporda Spain

Baix Emporda Spain

Kustpad Callela de Palafrugell

Coastal Path Calella de Palafrugell

Coastal Path Calella de Palafrugell

Coastal Path Calella de Palafrugell

Coastal Path Calella de Palafrugell

Coastal Path Calella de Palafrugell

Lake Banyoles

Lake Banyoles

Lake Banyoles

Catalonië, Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Nature, Spanje, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

36 comments

 1. Eva 17 juni, 2014 at 10:05 Beantwoorden

  Laura, wat een mooi stuk weer en supermooie foto’s. Ik. wil. nu. naar. Spanje. Heerlijk die kust, strandjes, stadjes en lekker eten. En dan de minder toeristische variant. Ik kijk uit naar deel 2!

 2. Nikki 17 juni, 2014 at 10:26 Beantwoorden

  Wat leuk! Deze regio was een paar jaar geleden mijn eerste (en tot nu toe enige) kennismaking met Spanje. Ik vond het er prachtig! Je foto’s doen de mooie omgeving echt eer aan, benieuwd naar de rest!

 3. Nanda 17 juni, 2014 at 11:19 Beantwoorden

  Ik vind Spanje echt een heerlijk land! Ben nog nooit in Girona en omgeving geweest, maar na het zien van je foto’s moet dat er toch echt een keer van komen.

 4. Anne 17 juni, 2014 at 19:36 Beantwoorden

  Oh dit ziet er heerlijk uit, wat een fijne foto’s weer! Girona ken ik helemaal niet zo, en wat gaaf met die bloemen.. Verheug me al op het tweede deel :)

 5. Eva 18 juni, 2014 at 07:31 Beantwoorden

  Mijn moeder heeft niet zoveel met Spanje maar vindt Catalonië echt prachtig en ik heb geeen idee waar ze het altijd over heeft omdat ik nooit mee ben geweest. Echt jammer want dit ziet er zo mooi uit!

 6. Zo simpel is dan geluk 8 juli, 2014 at 16:52 Beantwoorden

  Prachtige foto’s!!
  Ik ben laatst ook in Spanje geweest, in Santa Susanna. Ik heb alleen op Barcelona na helemaal niks gezien. Het was een echte relaxvakantie. Alleen maar leuk dus om op jouw blog te lezen over wat er wel degelijk te zien is allemaal. :)

 7. Marjan van Spankeren 9 september, 2015 at 13:41 Beantwoorden

  Hallo Laura,

  Mooie foto’s van een hele mooie omgeving. Wij komen al 35 jaar in Spanje voor vakantie en altijd in Catalunya.
  Met onze caravan staan we dan in Playa de Aro en van daar uit gaan we tochten maken.

  Groet Marjan.

Post a new comment

Lees ook:

Gdansk Polen

TRAVEL / Polen: Gdańsk

Positieve energie in Gdańsk Tweede kerstdag, 2014. Ik stap in het vliegtuig en begin te stralen bij het idee dat ik het bomvolle reisjaar 2014 ...