HOTSPOT / Zuid Afrika: Shamwari game reserve

48

“We each have a destiny, a legend that only we can live. To embrace it is scary and dangerous, and most choose not to. Most put it off until tomorrow, until after highschool, until after college, until after establishing a financial base. Can’t they see? We only get one shot at this life. Tomorrow may never come. The time is now. Not to drop everything and go to Africa, but to find the passion that is inside us and embrace it, to listen to its subtle whispers” 

Zoals jullie inmiddels weten heb ik in 2009 (jeetje, vijf jaar geleden alweer) in Afrika gestudeerd, vrijwilligerswerk gedaan en rondgereisd.Daar schreef ik vaker over, maar ik heb nog véél wat ik wil laten zien en vertellen.

Vandaag een stukje over een wildlife park dat mijn hart gestolen heeft, het Shamwari game reserve. Hier zat een paar maanden intern en werd ik opgeleid tot ranger: ik studeerde er wildlife management. Fan-tas-tisch. Wat een voorrecht om dat te doen. Ik woonde in wat echt met recht ‘the middle of nowhere’ genoemd kan worden (eerste foto) zonder telefoon, televisie of internet maar wel in het award-winning Shamwari park zodat ik regelmatig buffels, cheetah’s en andere dieren in m’n tuin had lopen. Bijzonder hè? Dit heeft me echt laten zien hoe prachtig de aarde is. Met fijne theoretische lessen, fantastische excursies en de lessen in de buitenlucht tussen de dieren kan ik mezelf nu een junior ranger noemen.

Inmiddels weet ik alles over de dieren, zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen, ongewervelden en zoetwatervissen.  Survivallen,  natuurbeheer en aantasting, erosie en uitheemse soorten. Plantkunde, wolken, aarde, zee, water. Bush walks, game drives, hengelen, krokodillen vangen, je kan het zo gek niet bedenken. Een droom die uitkwam.

Niet eens mijn mooiste Afrika foto’s (behalve meneer Luipaard. Dat is mijn trots) en ik had toen nog geen spiegelreflex, maar het park is écht geweldig. Daarnaast groeit het ecotoerisme in Afrika enorm en is Shamwari één van de parken die daar ontzettend in investeert. Shamwari betekent ‘mijn vriend’. Het park ligt op een uur rijden vanaf Port Elizabeth. Het reservaat zelf is uitgestrekt over 24.000 hectare (250 km²) ongerept gebied met verschillende landschappen. Er komen meer dan 60 verschillende grote diersoorten voor waaronder leeuwen, neushoorns, buffels, olifanten, luipaarden, giraffes, zebra’s, nijlpaarden en veel verschillende antilopes, en er zijn meer dan 250 verschillende vogelsoorten waargenomen.

Alle accommodatie bij Shamwari is 5-sterren en dus op en top luxe met uitstekende en persoonlijke service. Ze hebben al veel prijzen gewonnen. Met interessante opleidingen, een rehabilitation centrum en vele originele mogelijkheden biedt dit park een onvergetelijke belevenis als je eens vrijwilligerswerk wilt gaan doen. En ben je er op reis: sla dit park zeker niet over.

1109

1111

1113

1115


1116

1117

1118

1119

1120

1122

1146

1147

1148

Afrika, DESTINATIONS, Hotspots, Must Sleep, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Wildlife, Zuid-Afrika

Leave a reply

48 comments

 1. foodandotherfriends 3 september, 2013 at 14:30 Beantwoorden

  Super!

  Zelf woonde ik in PE, dus was Shamwari niet zo ver. Ik vond alleen daar overnachten een beetje duur. Of nou ja, dat paste toen niet binnen mijn budget als arme student (nu nog steeds niet denk ik haha).
  Maar wel super om zo vrijwilligers werk te doen en echt fantastisch wat je nu allemaal weet en kan!

 2. Dagmar Heikens 3 september, 2013 at 17:25 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s zeg, wauw, het lijkt me echt ontzettend gaaf om ook zoiets te doen! Geweldig om dan zo dicht bij de natuur te zijn en om er meer te weten over te komen. Als ik ooit eens naar Afrika ga… ga ik er zeker heen!

 3. Mirthe 3 september, 2013 at 18:19 Beantwoorden

  Jeetje wat lijkt me dat een geweldige ervaring! En dat leeuwtje op die foto, aaaw <3 Als dit al je slechtere foto's zijn ben ik benieuwd naar hoe je mooiste foto's er wel niet uit zien!

 4. T 4 september, 2013 at 10:34 Beantwoorden

  oh wow – alweer! mijn vriend schrijft veiligheidsrapporten en Afrika zit vaak in het negatief – toen ik hem je foto’s liet zien was hij blij dat er ook iets positiefs werd geschreven. yay voor Laura

 5. asomgroep3 4 september, 2013 at 17:42 Beantwoorden

  Toch vind ik het al hele mooie foto’s. Geweldig met zo’n ‘baby’ op schoot. Ik heb niet goed genoeg gelezen, want ik wist van je vrijwilligerswerk, maar over het studeren in Afrika heb ik niets gezien, stom! Maar super tof, wat een ervaring moet dat zijn geweest! Dankjewel voor deze fijne tip overigens, dit park mag je inderdaad NIET overslaan als je daar in de buurt bent.

 6. Michelle @ The World is a Book 4 september, 2013 at 21:52 Beantwoorden

  Ik. Wil. Nu. Wow, dat lijkt me echt een onvergetelijke ervaring. Lijkt me geweldig om te leren over al die beestjes in de praktijk. Vrijwilligerswerk wil ik sowieso heel graag een keer doen, maar ik zat altijd te denken aan ‘mensen’ en niet aan ‘dieren’. Is misschien toch een heroverweging waard zo te lezen ;-)

 7. Kaya 5 september, 2013 at 09:43 Beantwoorden

  Wauw wat een ervaring! Je foto’s zijn ook prachtig. Ik ben er nooit geweest maar een van de prachtigste plekken op aarde imo.
  Maar ik hou dan ook meer van dieren dan van mensen, over het algemeen genomen ;)

 8. Yvon 15 september, 2013 at 10:21 Beantwoorden

  Hier word ik heel onrustig van, van zulke foto’s. ‘t Gaat dan kriebelen, er is nog zoveel moois te zien!
  En als dit nog niet eens je beste foto’s zijn…. Kom maar op dan!

 9. Melanie 6 maart, 2015 at 11:26 Beantwoorden

  Oh! Ik ontdek de Zuid-Afrika serie net pas. Wat ontzettend gaaf! Ik heb een achteroom in Zuid-Afrika wonen en ben er nu 2 keer geweest. Op de planning staat nog niks definitiefs maar ik wil heel graag weer eens terug gaan.
  Voor nu kan ik mijn verlangens een beetje troosten met deze geweldige reeks artikelen:)

  XoXo Melanie

Post a new comment

Lees ook:

HOTSPOT / Gent: Eat Love Tastings

Iedereen weet dat ik dol ben op goed eten. Tijdens onze ontdekkingstocht door Gent ben ik uitgenodigd om een avond bij ‘Eat Love Tastings’ door ...