TRAVEL / Slovenië – over adembenemend blauw, kerktorens, sneeuwtoppen en dansende wolken

27
Slovenie

De eerste woordjes over Slovenië, eindelijk uit mijn reisboek vol hersenspinsels online op papier. Mijn letters zoekende vingers beginnen af te dwalen, herinneringen en beelden stromen samen met de opgekrabbelde woorden terug mijn hoofd in, mijn netvlies op, mijn handen uit.

Hoe…

…we in de ochtend in Italië pizza zoeken, hoe we niet kunnen wachten om Slovenië binnen te rijden, hoe het landschap zich als een figuurlijke grens aanpast. Hoe de heuvels glooien en de kerktorens oplichten, hoe klein de straatjes en fijn de wijn blijkt. Hoe de wijngaarden en proeverijen ontelbaar bleken, hoe fijn het was met Anouk en onze mannen. Hoe de besneeuwde bergtoppen met rafelige randen zich af en toe laten zien, steeds dichterbij, hoe hoger ze zijn. Hoe we als gehypnotiseerd de bergen blijven volgen, hoger en hoger, hoe we plots in de sneeuw staan, hoe we lachen en gieren en brullen tot de tranen ons over ons gezicht lopen. Hoe het water met passie naar beneden valt, hoe het hier zijn door weer en wind regen kan doen vergeten.

Hoe zij daar midden in de bergen woont met haar vee, hoe zacht haar konijnen en hoe smakelijk haar lunch is, hoe de wolken maar blijven dansen en draaien, hoe de zon zich af en toe laat zien. Hoe onvoorstelbaar onrealistisch blauw het water van de Soça rivier is, hoe we haar over hekken en tussen steile wanden en wankele bruggen volgen, hoe een vos zich plots laat zien. Hoe onze dierbaren even weer bij ons op aarde zijn, als een droom, een vos, in de vleugels van een vlinder, in elkaars verdriet en geluk, hoe blij ik ben met de mensen om me heen. Hoe mooi het is, dat groen en blauw, zo mooi dat het me de adem af en toe even beneemt.

Slovenië deed me wederom beseffen hoe wonderschoon Europa kan zijn. Ook Europa, en dit land dat op slechts twee uurtjes vliegen ligt, kan me blijven verbazen. Hoe intens graag en regelmatig ik ook naar de andere kant van de wereld vlieg, feit is dat Slovenië tot noch toe dé verrassing van 2016 blijkt.

De onwaarschijnlijk mooie route die we reden, de highlights, de bijzondere momenten en de mooiste plekjes dwarrelen hier ook gauw neer, geniet nu eerst van deze first impression schoonheid.
Wist jij dat Slovenië zó bijzonder mooi is?

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

Slovenie

DESTINATIONS, Europa, Local Life, Nature, Slovenië, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

27 comments

  • Laura 23 juli, 2016 at 21:10 Beantwoorden

   Dankjewel, lief! Soms ben ik het even kwijt en soms komt het opeens op een zaterdagnacht terug. Ja, daar twijfelden we over maar het was net iets te ver om en het regende… Er is daar een heel mooi dorpje aan zee!

 1. Amanda 23 juli, 2016 at 23:22 Beantwoorden

  Leuk om te lezen Laura. Ik ben net een maand terug uit Slovenie en man, wat een reis hebben wij achter de rug. Zó indrukwekkend. Twee weken hebben wij het hele land door gereden, overnacht in een huisje in het bos in de middle of nowhere en de mooiste wandelingen en watervallen gezien. Dan heb ik het nog niet eens over de geweldige raft die wij in dat adembenemende blauwe water hebben gedaan. Ik begrijp je liefde voor dit mooie land <3 Het is voor mij tot nu toe het mooiste land waar ik ook ben geweest. Zo ruig, puur en mooi..

 2. Nikki 24 juli, 2016 at 07:21 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s weer. Europa is zo mooi en gevarieerd, ik ben voorlopig nog niet uitgekeken. Soms vind ik het wel eens jammer dat zoveel mensen naar Bali, Zuid-Afrika en andere verre oorden vliegen, terwijl we hier vlakbij ook zoveel moois hebben. Slovenië staat absoluut bovenaan mijn verlanglijstje!

  • Laura 24 juli, 2016 at 12:44 Beantwoorden

   Dankjewel! Jaaa, klopt helemaal. AL doe ik dat ook, haha! Meer met het idee dat het met kinderen wat kostbaarder wordt, en Europa dan ook een goede uitvalsbasis is. Al denk ik nog steeds met draagzak en al Afrika te gaan doorkruisen, haha!

 3. Christa 24 juli, 2016 at 07:36 Beantwoorden

  Prachtig stukje, zo mooi neergeschreven. Was dit niet het vroegere Joegoslavië, een heerlijk land. Samen, Fons en ik,hebben dit net voor ons huwelijk doorkruist. een onvergetelijke tijd! Prachtige foto’s illustreren je schrijfsels! Bedankt Laura, herbeleef die tijd helemaal**

 4. Mylene 24 juli, 2016 at 10:31 Beantwoorden

  Slovenië staat al best een tijdje op mijn lijstje (wat niet tegenwoordig, haha), juist vanwege dat mooie blauwe water. Ik had er vroeger nooit over nagedacht, maar het ziet er allemaal zo mooi uit!

 5. Iris 27 juli, 2016 at 08:36 Beantwoorden

  Om eerlijk te zijn had ik nog nooit bij Slovenië stilgestaan tot ik jouw foto’s zag van dit land op Instagram. Wauwie, wat gigantisch mooi en die rivier <3 Dit land komt echt heel hoog om mijn lijstje van landen waar ik nog graag heen zou willen!

 6. Mellisa 27 juli, 2016 at 11:28 Beantwoorden

  Ik zie zoveel moois voorbijkomen over Slovenië de laatste tijd! Lijkt me heerlijk om daar te hiken tussen de bergen en de rivier. Prachtige natuur die mij roept <3

 7. Karlijn 28 juli, 2016 at 16:04 Beantwoorden

  Wat mooi geschreven, Laura! Ik heb sinds een jaar een Sloveense vriend en ik was ook zó verrast door het land toen ik er voor het eerst kwam. Nu kom ik er regelmatig, maar ik moet mezelf soms nog steeds even knijpen als we daar door het prachtige landschap rijden. Soca valley heb ik nog niet gezien, maar dat moet er snel maar eens van komen. Het ziet er zo mooi uit.

 8. Marleen 9 augustus, 2016 at 13:13 Beantwoorden

  Wij zijn kort in Slovenie geweest, op weg naar Kroatie en het bezoeken van prachtige grotten. Toen vonden we het al een prachtig land. Het was schoon, de mensen waren vriendelijk, prachtige natuurlijk, mooie wegen. Nu ik jouw verhaal lees en de foto’s zie weet ik zeker dat we een keer terug moeten, voor een langere periode.

Post a new comment

Lees ook: