TRAVEL / Route Slovenië – de vijfdaagse road trip & de mooiste plekjes in Bdra, Triglav National Park en Bled

33
Slovenie Route

Ik deelde al mijn eerste hersenspinsels over Slovenië, vandaag de route en mijn favoriete plekjes. Vijf dagen Slovenië, vijf dagen verwondering.

Wegens een vroege vlucht slapen we in de avond in het nieuwe Hilton Schiphol. De hele avond spenderen we bij de Gin Bar in het hotel en we slapen, wegens een foutje, met z’n vieren in een grote suite. Fijn foutje! De gin-tonics smaken heel goed. Ik wist helemaal niet dat er een Gin Bar in dit hotel zat, maar blijkbaar loopt half Amsterdam dagelijks uit om hier hele goede en hele originele gin-tonics te drinken. Aanrader!

Slovenie Route

Slovenie Route

Samen met Anouk en Johan vliegen we na een korte nacht in de ochtend naar Italië. Wat? Inderdaad, dat is een hele fijne tip. Venetië ligt vlakbij de grens van Slovenië en vaak is dit een goedkoper vliegticket. Zo pak je direct een Italiaanse pizza mee. We halen onze huurauto op en kunnen niet kunnen wachten om Slovenië binnen te rijden. Het landschap past zich als een figuurlijke grens aan. De heuvels beginnen te glooien, kerktorens lichten op en de wijngaarden verschijnen. Tijd voor de route.

route slovenie

DAG 1 – Van Venetië naar Brda

In anderhalf uur rijden we van Venetië naar Bdra in Slovenië, een gebied vol wijngaarden. Wist jij dat Slovenië echt ontzettend lekkere wijn produceert? Ik heb er rondom Brda heel wat geproefd, dus uit eigen ervaring kan ik vertellen dat Sloveense wijn heel goed smaakt. Ze hebben zelfs een eigen type wijn – Orange. Het is geen rosé, het is niet wit – het is daadwerkelijk oranje en drinkt heerlijk weg.

We genieten van een heerlijke lunch (met wijn) bij Vinoteka Brda, waar we toevallig op de stokoude burgemeester van Brda stuiten en een doos kersen krijgen van deze beste man. Ik verdwaal in het dorp Šmartno, een Middeleeuws dorp met straatjes om verliefd op te worden. We proeven hier olijfolie en de beste chocoladetaart bij bar Oljčni, een bijzondere ervaring. We rijden langs de Krčnik gorge en eindigen met een wine tasting bij Kabaj Morel. Slapen doen we bij Kmetija Štekar, een heel fijn boerderijtje op een heuvel.

Slovenie Route

SAMSUNG CSC

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

DAG 2 – Van Brda naar Tolmin

Ik word gewekt door het geluid van de vele dieren op de boerderij. Een haan kraait, de hond roept om een knuffel en ik sta vroeg op. Na een goed ontbijt rijden we via een paar ontzettend lieve dorpjes naar Tolmin, aan de rand van het Triglav National Park. Besneeuwde bergtoppen met rafelige randen laten zich af en toe al zien. Al zingend komen we aan bij Movia, één van de mooiste boutique wineries van Slovenië, en één van de meest memorabele momenten van deze reis. Wat is het hier fantastisch! Het uitzicht is adembenemend, de eigenaar werkelijk waar hilarisch en de wijnen smaken heel goed. We blijven hier iets te lang hangen en volgen de Soça rivier naar Tolmin. Het water van de Soça rivier is onvoorstelbaar blauw en we volgen haar over hekken en tussen steile wanden en wankele bruggen. Het is zo mooi, dat groen en blauw, zo mooi dat het me de adem af en toe even beneemt.

Slapen doen we bij de lokale ‘tourist farm’ Pri Kafolu. De eigenaresse is een oud Sloveens vrouwtje dat geen Engels spreekt, maar wel een heerlijk lokaal diner voor ons maakt in haar kleine keukentje en het woord ‘schnaps’ gelukkig goed begrijpt.

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

slovenie

DAG 3 – Van Tolmin naar Bovec

In de ochtend lopen, klimmen en dalen we de Tolmin kloof in de Soça Vallei door. Wat een prachtige kloof is het, via paadjes en bossen en kliffen en omgeven door de meest mooie watervallen genieten we van de ochtend. Na een welverdiende borrel genieten we van het uitzicht op de Kolovrat berg. Triglav National Park is fantastisch. We lunchen onderweg in restaurant Topli Val, stoppen bij de Boka waterval en de ontelbare mooie plekjes langs de Soça rivier. Slapen doen we in het hotel Sanje ob Soči in valleidorp Bovec.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

SAMSUNG CSC

Slovenie Route

DAG 4 – Van Bovec naar Bled

In de ochtend drinken we Kurkuma Latte in Bovec. We blijven de bergen en de rivier als gehypnotiseerd volgen, hoger en hoger, en staan plots in de sneeuw. De Trenta bergpas is fantastisch om te rijden. Al slingerend rijden we hoog door de bergen, in de sneeuw en met de mooiste uitzichten die er in Slovenië zijn. We stoppen voor een lunch bij Kmetija pri Plajerju in de bergen, een lokale boerderij. Fantastisch om te zien, deze vrouw woont hier hoog en verlaten in de bergen met al haar dieren (inclusief knuffelkonijnen!) en maakt de heerlijkste gerechten voor ons klaar. We zien ook een camping en hutjes om in te slapen, ik denk dat het ook zeker een aanrader is om hier te verblijven. We rijden verder door de bergen en stoppen overal. Ietwat laat arriveren we bij onze volgende slaapplaats, een fantastische glamping bij Lake Bled waar ik eerder over schreef. Deze laatste dag genieten we van het meer, de wijn, elkaar en lachen we tot de tranen in onze ogen staan.

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

DAG 5 – Van Bled naar Venetië

Lake Bled is prachtig maar helaas blijft het regenen, de volgende dag volgen we de zon, rijden we in drie uur terug naar Venetië en genieten we nog een volle dag van Venetiaanse ijsjes eten, winkelen, prachtige pleintjes, goede pizza, bootjes volgen, terrasjes in de zon en fijne, Italiaanse straatjes. In de avond vliegen we naar huis.

Slovenie Route

Slovenie Route

Slovenie Route

Venetie

Venetie

Slovenië deed me wederom beseffen hoe wonderschoon Europa kan zijn. Ook Europa, en dit land dat op slechts twee uurtjes vliegen ligt en ook prima te rijden is vanuit Nederland, kan me blijven verbazen. Het is meer dan een land om doorheen te reizen, het is een land dat me ontzettend heeft verrast, nog niet te toeristisch is en daarbij onvergetelijk mooi.

Ben jij al eens in Slovenië geweest?

DESTINATIONS, Europa, Slovenië, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's, Travel Stories

Leave a reply

33 comments

 1. Angélica 29 september, 2016 at 07:53 Beantwoorden

  Wat een heerlijke post, zulke mooie plaatjes! Ik ben alleen in Ljubljana geweest een paar jaar geleden maar wil zeker nog meer zien van dit land. Ik zie zo vaak zulke mooie foto’s voorbij komen en in deze post niets anders. Prachtig :)

 2. Anna 29 september, 2016 at 08:54 Beantwoorden

  Wauw! Slovenië is geen land dat ik als eerste uit zou kiezen bij het maken van een vakantiekeuze, maar dat was puur omdat ik er nog nooit echt over gehoord/gelezen/gezien had. Wat ziet het er práchtig uit daar. Heerlijk om zo lekker door de dorpjes te rijden, en mee te eten met de locals. Wat een mooie belevenis. En super grappig, die oranje wijn. Zo leer je nog eens iets :). Goeie tip om via Italië te gaan. En wat een prachtige foto’s <3.

 3. Marieke 29 september, 2016 at 11:05 Beantwoorden

  Wauw, wat een geweldig verslag en prachtige foto’s!
  Ik krijg meteen de kriebels om dit land ook eens te bezoezoeken. Ook het vliegen naar Venetië is een goede tip.
  Is Slovenië een duur of wat goedkoper vakantieland?

 4. Amanda 29 september, 2016 at 12:01 Beantwoorden

  Ik ben afgelopen lente 2 weken naar Slovenie geweest en vond het het mooiste land wat ik ooit heb gezien. Zo ruw en nog niet gemaakt, heerlijk vertoefd in een huisje middenin het bos. Weer genieten als ik jouw foto’s zie!

 5. Leonie 16 oktober, 2016 at 11:34 Beantwoorden

  Hoi! Ik ben een vakantie voor mei aan het plannen en dit ziet er erg tof uit! Heb je alles los geboekt of is het een reis? Zou je de hotels waar jij bent geweest kunnen laten weten? Alvast bedankt! Groetjes!

Post a new comment

Lees ook: