TRAVEL | Reizen en corona: ik vloog naar Griekenland, hoe was dat nou?

5

Dat reizen in 2020 enorm is veranderd is een understatement. Timing: de dag dat ik dit artikel wilde plaatsen gingen we weer op slot. Hallo lockdown, dag reismogelijkheden. Ik twijfelde even om dit artikel te plaatsen, maar wellicht biedt het wat inzicht en inspiratie voor volgend jaar!

Och, want wat mis ik het reizen. Sinds de eerste lockdown zijn al mijn reizen gecanceld of heb ik ze zelf afgezegd. Toen de grenzen weer open gingen in april stroomde m’n mailbox direct vol met persreizen, vooral vliegreizen, voor een paar daagjes naar allerlei bestemmingen. Ik snap ‘t: het toerisme heeft hier enorm onder te lijden en je zou juist moeten en kunnen laten zien dat het veilig is. Maar het voelde toen niet helemaal goed. Het leek me riskant, we wisten nog weinig, het raakte me om te zien hoe snel de aarde floreert bij een volledige wereldpauze (een van de redenen waarom ik niet meer fulltime wilde reisbloggen… al die vliegreizen!) en ik besloot me eerst op mijn koophuis te storten en het reizen maar heel eventjes te laten voor wat het was. Al die maanden ben ik binnen gebleven, los van wat werkgerelateerde staycations in Nederland. En dat was oké, al merk ik nu de nasleep. Ik mis het. Ik haal er mijn energie uit, reizen is mijn identiteit én het is mijn werk!

 

Vliegen in coronatijd

Dus daar was opeens een zwak moment in september… Mijn hele tijdlijn stond vol met reizende mensen en lieve collega bloggers die wel de mooie reizen maakten die ik afsloeg. Griekenland leek dé bestemming te zijn in die periode, het was bijna ‘t enige land dat toen op geel stond en ik besloot het toch ook maar zelf te willen ervaren, dat reizen in corona-tijd. Want godallemachtig, wat heb ik het gemist. Dus nam ik een opdracht aan en vloog ik samen met Liv naar het eiland Kos met TUI om te schrijven over reizen in deze tijd. Ik vond het (voor ‘t eerst) fijn om een pakketreis te boeken want ze zijn flexibel, mocht er iets gebeuren brengen ze je natuurlijk gewoon terug (recht op repatriëring!) en de verplichte test was inclusief.

Maar reizen zonder zorgen zit er tijdens corona zelfs binnen Europa niet in. Zorg dan ook altijd dat je op de hoogte bent van de geldende voorwaarden om een land binnen te komen en hou de updates goed in de gaten. Wat ik dus echt een fijn idee vond is dat je een negatieve PCR-test moest kunnen overleggen voor vertrek. Dat gaf me wel een veilig gevoel. Maar die test zelf… dat was echt heel spannend! De uitslag uiteraard (al kom ik verder nergens) maar je moet ‘m dus tot 72 uur voor vertrek afnemen en de uitslag liet op dat moment nog echt lang op zich wachten. Ook blijft het natuurlijk spannend of ‘t land niet op oranje zal gaan, of we alle papieren en gezondheidsverklaringen wel bij ons hadden en hoe het er ter plekke zou zijn. Ondanks de verplichte test werden er ook nog willekeurig mensen bij aankomst op het vliegveld in Griekenland getest. Het was dus geen reis zonder zorgen, maar na aankomst heb ik me wel volledig overgegeven en ontzettend genoten van de rust en de warmte. Inmiddels zitten we in een tweede lockdown en is reizen weer geen optie. Laten we maar gewoon duimen dat dit gauw weer veilig kan.

griekenland kos corona

griekenland corona

 

Kos

Ik vond het op het eiland Kos heel goed geregeld. Hoe cliché het ook mag klinken: ik voelde me er veiliger dan in Nederland. Het was er ontzettend rustig en dat was precies wat ik nodig had. Iedereen houdt zich netjes aan de regels, overal staat desinfectie klaar en zelfs de openbare toiletten hadden een sensor om je handen te wassen. In het hotel was er geen buffet zoals gewoonlijk, maar een (beperkte) à la carte service. Wij kozen bewust voor een kleinschalige accommodatie met eigen voorzieningen. Er hangen schermen, mondkapjes zijn verplicht en afstand werd overal bewaard. Ik heb echt genoten van de unieke, bijzondere ervaring dat het zo rustig was, maar ‘t is natuurlijk dramatisch voor de Grieken.

Nog steeds kies ik sneller voor afgelegen natuurplekken en het alleen op de wereld gevoel (dat was natuurlijk voor corona al zo) maar ik had deze korte reset niet willen missen. Het was fijn om weer met Liv op reis te gaan (al was ‘t eens iets anders dan Vietnam, India en Nepal) en de zon… die had ik wel even gemist. Al met al vond ik het goed te doen, dat vliegen en reizen in deze vreemde tijd en het is tenslotte mijn werk dat ik niet al te lang kan en wil stil leggen. Het lonkt zo om mijn al geplande en weer gecancelde Zuid-Afrika reis in te plannen in 2021… En dat weekje Griekenland beviel me goed: durven we dat wellicht weer aan in de meivakantie?

Kos zelf is eigenlijk helemaal niet zo spannend en juist daarom vond ik dit echt een heerlijke reis. Ik had niet het gevoel dat ik iedere dag iets moest doen omdat er gewoonweg niet veel te doen is en dus hebben we voornamelijk boekjes gelezen aan het zwembad en op het strand, veel gezwommen en veel gegeten. We hebben een keer in de avond het (ontzettend leuke!) bergdorpje Zia ontdekt, dat vind ik echt een aanrader. Je kan hier heel leuk souvenirs shoppen, je hebt een fantastisch uitzicht met bijbehorende zonsondergang en er zijn heel veel leuke restaurantjes met een dakterras. Ook hebben we een boottocht gemaakt waarbij we drie eilandjes hebben bezocht, maar dit sla ik een volgende keer over: op de boot vond ik het ondanks de maatregelen eigenlijk te druk. Oh, en we hebben een fiets gehuurd en Kos stad verkend! Maar daar houdt ‘t dan ook wel mee op. Al met al was het een heerlijke reset in dit vreemde jaar.

Heb jij gevlogen dit jaar? En wat vond je daarvan?

griekenland coronatijd

corona kos griekenland

DESTINATIONS, Europa, Griekenland, TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

5 comments

  1. Zo simpel is dan geluk 9 april, 2021 at 17:52 Beantwoorden

    Nee, ik heb sinds de coronaellende niet meer gevlogen. Als doktersassistente heb ik echt een probleem als ik ineens in quarantaine moet na een vakantie, daar worden mijn collega’s niet blij van. Op zich zou ik het overigens wel aandurven. Heb zelf al corona gehad dus daar helemaal niet bang voor, ook nooit geweest.
    Ik ben overigens wel twee keer op Kos geweest en vind het juist een heel mooi knus eiland. :)

Post a new comment

Lees ook: