TRAVEL / Polen: treinreis van Gdansk naar Warschau

41
Polen Warschau

Afgelopen december overwinterden wij niet in de zon, maar in de sneeuw. In Polen. We vierden er kerst & oud en nieuw en hebben per trein door Polen gereisd. We bezochten Gdansk, Warschau, Zakopane & Krakau. Het was even wennen, maar sinds deze reis heb ik mijn aversie tegen winterse reizen overwonnen en kan ik een winters plaatje zelfs waarderen. Ja, een sneeuwlandschap heeft wel wat. Ook treinreizen hebben mijn hart gewonnen.

Treinen door Polen

Ik ben fan. Gewapend met een Global Interrail Pass beginnen we aan onze eerste treinreis van Gdansk naar Warschau. Een prima rit van zo’n 5,5 uur die ons dwars door de inmiddels wit besneeuwde binnenlanden van Polen leidt. Eerlijk gezegd had ik niet veel van de treinen zelf verwacht. Bij het land Polen denk ik toch al snel aan redelijk oubollige treinen met weinig voorzieningen. Uiteindelijk bleek niets van dit waar. Ons treinstelsel kan hier nog wat van leren. Want wat is het reizen per trein door Polen luxe en fijn. De treinen zijn lang en breed, hebben enorme ramen waardoor je onwijs kunt wegdromen bij het uitzicht en een café inclusief stoelen en tafels en een nóg weidser uitzicht (en bier en een prima menukaart). Ook heeft elke stoel stroomvoorziening, is er goed en snel internet in de trein en je hebt privé cabines. Oh, én ze rijden ook nog eens prima op tijd. Je begrijpt dat ik dolenthousiast ben.

De rit is werkelijk sprookjesachtig. Niet zo bergachtig als de volgende rit, maar juist heel weids. Ik zit zo’n beetje de hele reis met mijn neus tegen de bevroren ramen aangeplakt. Witte landschappen, hertjes, kerkjes, vossen, dorpjes, tuintjes, mensen en besneeuwde bossen schieten voorbij. Ik vind het waanzinnig. Het laat het echte leven zien. Het doet me denken aan een prachtige tekst van Dimitri Verhulst uit ‘De helaasheid der dingen’:

De trein blijft een weg door mijn leven banen.
Maar een trein vergeef je veel, omdat het een trein is.
In tegenstelling tot een auto rijdt hij langs de achterkant van de wereld.
De geklasseerde huizen van de stationsbuurt blijken halve krotten te zijn.
Maar die puinhoop krijg je pas te zien vanaf het spoor.

Er is géén voertuig dat je een eerlijkere indruk geeft van het land, dan de trein.
Aanschouw dus onze tuintjes, onze duiventillen en koterijen.
Zie onze onderbroeken drogen aan de draad.
Aanschouw onze tuinkabouters, onze selder en onze prei.
Onze veranda’s en onze gemetselde barbecues.
Kijk hoe de koeien langs het traject gestaag baan ruimen voor onze bakstenen gedrochten, die smakeloos met de goedkeuring van de bank in dat [..] landschap hebben neergepoot.
Neem de trein en kijk hoe roerloos het marmer en graniet langs het spoor zich verveelt onder een laag stof en een laatste rustplaats biedt aan onze dierbaren.

Polen trein Polen trein Polen trein Polen trein Polen trein Polen trein

Warschau

Ik besluit geen heel artikel aan Warschau te wijden. De stad valt me namelijk wat tegen, zeker in de winter. We blijven drie dagen. Misschien hebben we pech, maar het is zo’n -15 en dan is het niet fijn dwalen door een stad. We vertoeven dan ook voornamelijk in de winkelcentra (want wauw, wat is shoppen in Polen fijn en goedkoop) en bij de beste Indiër van de stad: Bombaj. Ook had ik niet zo’n metropool verwacht. Wat een enorme stad vol wolkenkrabbers en grote, drukke straten. Het oude gedeelte van de stad is erg mooi, maar heel toeristisch opgezet en met de wetenschap dat dit niet de ‘echte’ oude stad is maar opnieuw opgebouwd mis ik de sfeer die ik in Gdansk wel voel. Ik denk overigens dat de stad in de zomer een stuk aantrekkelijker is, maar ik ben meer gecharmeerd van de andere Poolse steden.

Warschau Warschau Warschau Warschau Warschau

DESTINATIONS, Gdańsk, Polen, Transport, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration, Warschau

Leave a reply

41 comments

 1. Debby 31 maart, 2015 at 14:45 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s weer :). Ik ben gek op treinreizen, die tekst klopt inderdaad precies. I wish dat Nicaragua hun trein nog had, maar daar hoef je niet ver de hoek om om door ‘achterbuurten’ te komen haha.

 2. Aniek 31 maart, 2015 at 16:52 Beantwoorden

  Warschau is inderdaad een stad om niet heel lang te blijven. Ik vond het wel een heel bijzondere stad, juist door die vreemde tegenstelling van stalinistische architectuur en het ‘oude’ gedeelte. Maar ik heb dan ook een fascinatie voor de Sovjettijd :).

 3. Eva - eighty7 31 maart, 2015 at 18:28 Beantwoorden

  Zulke leuke foto’s; ook hoe je daar zo zit met je macbookie :D Ik ben erg benieuwd naar meer verhalen over Polen! En ik krijg nu nog meer zin in het reizen met de Trans Mongolië express, reizen per trein lijkt me heerlijk!

 4. antonette - we12travel 31 maart, 2015 at 19:08 Beantwoorden

  Ik ben nog niet eerder in Warschau geweest en alhoewel ik graag nog een keer ga (een van mijn vriendinnen en tevens beste bloggers die ik ken, woont er) moet ik er nog even op wachten. Ben wel in Krakow, Zakopane en Gdansk geweest en ook in Wroclaw: een stad die ook zeker de moeite waard is :-)

 5. Kirsten | Travelaar.nl 31 maart, 2015 at 19:29 Beantwoorden

  Wat een heerlijke reis Laura! Wij zijn afgelopen maand een weekend in Gdansk geweest en je hebt helemaal gelijk; Wat een fijne stad! Ik had alleen niet verwacht dat Warschau zoveel minder interessant/mooi zou zijn. Toen wij op het station stonden in Gdansk (We maakten een tripje naar de wijk Oliwa en Sopot) baalde ik ontzettend dat we niet de tijd hadden om het land verder te verkennen. Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de rest..

  • Laura 31 maart, 2015 at 19:56 Beantwoorden

   Oh jaaa, je was ook in Gdansk! Vond je het net zo leuk als ik? Wat goed om te horen! :-) Misschien lag het aan de vrieskou hoor, maar ik vond het echt minder leuk! En snap ik. Polen is echt te gek!

 6. Anouk 1 april, 2015 at 06:58 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s lief. Wauw… die foto van jou in dat donkere gebouw.. ik weet niet wat het is, maar een bepaald sfeertje, haha. Jammer van Warschau, dat had ik helemaal niet verwacht.

 7. Evelien 1 april, 2015 at 09:12 Beantwoorden

  Wat vond je van Krakau? Daar ben ik ontzettend benieuwd naar. Misschien in combinatie met Auschwitz, waar ik ook nog altijd eens heen wil.

  • Laura 1 april, 2015 at 09:17 Beantwoorden

   Krakau vond ik wel erg mooi! :) Ik zou het dan combineren met Auschwitz en Zakopane, dat heb ik ook gedaan. Zakopane is een prachtig stadje midden in het Tatras gebergte. :)

 8. Karlijn 2 april, 2015 at 15:32 Beantwoorden

  O man, ik heb echt al te lang niet meer gereageerd hier :( Maar door mee te lezen heb ik toch een beetje meegereisd :) Die foto van jou lopend in die donkere gang is echt prachtig! Sowieso zijn je foto’s mooi, maar goed dat zeg ik volgens mij elke keer. Ik had een beetje dezelfde gedachte als jij over een treinreis in Polen, maar de foto’s bewijzen het tegendeel. Een hele andere kant van Polen en heel anders dan de beelden die ik in mijn hoofd gevormd had. O god, mijn reislijstje wordt langer en langer. X

 9. Monique 2 april, 2015 at 16:01 Beantwoorden

  Ik heb meteen een totaal ander beeld van Polen. Zo’n treinreis leek me helemaal niks, maar nu ik dit lees klinkt het een stuk interessanter. Wat maak je trouwens prachtige foto’s!

 10. Milene 4 april, 2015 at 16:45 Beantwoorden

  Helaas is Warschau net als Rotterdam, plat gebombardeerd. In de zomer is het best een fijne stad, dan bruist het van de terrasjes, de mensen, de muziek, de mooie groene parken, heerlijk! En ja treinreizen in Polen, wat een feest! Ik heb niet in zo een mooie trein als op de plaatjes gereden maar wel in een super snelle trein, over de 300 kilometer flitste die door het Poolse landschap. Dit was op zich wel fijn aangezien we maar weinig tijd hadden met ons 4 daagse tripje. Mooie foto’s weer, ik ben benieuwd naar je verhalen over Gdansk, daar ben ik nog niet geweest maar wie weet kerst 2015? =)

  • Laura 6 april, 2015 at 06:56 Beantwoorden

   Ja, inderdaad. En dat kan ik me voorstellen! Grappig dat je in zo’n super snelle trein zat. Wist niet eens dat ze die hadden! Dankjewel! En jaaa, goed idee!

 11. Yvon 6 april, 2015 at 01:25 Beantwoorden

  Als het even kan pak ik de trein als ik ergens op reis ben. Het is zo’n fijn vervoersmiddel! Snel, makkelijk én je komt vaak de liefste en mooiste mensen tegen. In sommige landen is het een waar avontuur!

  De foto’s zijn, as usual, weer prachtig.

 12. Michelle | Travel lifestyle.nl 11 april, 2015 at 21:28 Beantwoorden

  Ooh wat een heerlijke post weer <3 Altijd een feestje om op jouw blog te zijn haha! Trein = fijn. Kan je zo lekker veel zien en naar buiten turen terwijl de hele wereld gewoon langs je heen schiet. Polen lijkt me magisch, zeker in de sneeuw. Ultieme treinreisdroom is de TransMongolie Express <3 Had ik al gezegd dat je blog weer een feestje is? Fijn fijn fijn!

 13. Stephanie | Expeditie Aardbol 16 april, 2015 at 08:47 Beantwoorden

  Leuk om te lezen! Ik heb die treinreis in de zomer gemaakt, maar dat was toch een andere beleving: te druk dus ik moest op mijn backpack zitten in het gangpad terwijl het 35 graden was. Niet heel veel goede herinneringen dus ;). Warschau vond ik in de zomer dan weer heel erg leuk. Iedereen gaat de straten op en de natuur in, ik heb zelf nog een nacht staan badmintonnen in het park, haha!

Post a new comment

Lees ook: