TRAVEL / Polen: Gdańsk

34
Gdansk Polen

Positieve energie in Gdańsk

Tweede kerstdag, 2014. Ik stap in het vliegtuig en begin te stralen bij het idee dat ik het bomvolle reisjaar 2014 daadwerkelijk in het buitenland zal inwisselen voor 2015, een jaar dat hopelijk net zo mooi zal ontploffen als het vorige heeft gedaan. Onze treinreis door Polen begint in het uiterste noorden, in het havenstadje Gdańsk. Deze stad is nog niet zo bekend als de andere Poolse steden en dat zorgt ervoor dat het authentiek aanvoelt, het er niet al te druk is en het nóg goedkoper is dan de rest van Polen. En wat is het hier prachtig. Na een ochtendwandeling besef ik me dat dit meer is dan ik van deze stad had verwacht, veel meer. Ik wilde hier in eerste instantie zelfs korter blijven, what was I thinking? Gdańsk blijkt na deze reis (na het winterse dorp Zakopane) mijn favoriete stad in Polen te zijn. Het heeft een fijn sfeertje dat ik in de andere steden, vooral in Warschau, niet altijd kon voelen. Hier ligt de geschiedenis letterlijk op straat en hoewel dit een oude stad is met historische littekens, bruist het van de positieve energie.

Warm bier met een Pools rietje

Wandelend door de lieflijke wijkjes verbaas ik me over de slanke gevels en de frisse kleuren van de gebouwen. Het vriest behoorlijk en we duiken om de vijftien minuten het één na de ander hip café in voor een warme chocolademelk. Of warme wijn. Of warm bier. Met een rietje. Hier wordt alles heet bereid wanneer de kou zich aandient en van rietjes zijn de Polen ook niet vies. We zijn weer wat opgewarmd en trotseren de kou tijdens een wandeling richting de rivier. Het uitzicht vanaf de rivier is fantastisch en via een poortje loop ik plots een fenomenaal mooi plein op. Gdańsk blijft me verrassen en ik ben compleet omringd door waanzinnige gebouwen. We eten een heerlijk maal in een restaurant waar we per toeval op stuiten en wanneer ik de volgende ochtend wakker word is die overheerlijke gebakken camembert het eerste waar ik aan denk. Dit restaurant wordt gebombardeerd tot ons stamcafé: Tekstylia.

De wind van Sopot

We besluiten de frisse zeelucht op te zoeken en stappen in de trein richting Sopot, een kustplaatsje aan de rand van Gdańsk. De Baltische zee is mooi en het strand lijkt oneindig. Het is hier fijn. Fijn om even uit te waaien en fijn om de wind de laatste zorgen van 2014 mee te laten nemen. Vol inspiratie reizen we terug naar ons inmiddels geliefd Gdańsk voor de laatste happen camembert en slokken warme wijn. De volgende ochtend sta ik uitgerust op. Er staat ons een mooie reis te wachten en na dit warme welkom zal dat waarschijnlijk niets dan moois brengen.

Ja, Gdańsk heeft karakter. Ik werp nog één blik achterom en stap in de trein richting Warschau, terwijl de eerste sneeuwvlokken als wolkjes naar beneden dwarrelen en ons stilletjes een onvergetelijke treinreis wensen.

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Gdańsk, Polen, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

34 comments

 1. Anne 10 februari, 2015 at 21:59 Beantwoorden

  Mooi! Poolse steden hebben mij ook positief verrast vorig jaar. Ze hebben soms ook wel iets weg van oude steden in Nederland vind ik… Schitterende foto’s heb je er weer bij <3

 2. Sandra 10 februari, 2015 at 22:04 Beantwoorden

  Ik heb afgelopen weekend net geboekt! Fijn om te lezen dat dat dus geen verkeerde keuze is haha. Leuk reisverslag! Via Eelde, Groningen vlieg je nu ook naar Gdansk voor 10 of 20 euro :)

 3. à blocNote 11 februari, 2015 at 08:53 Beantwoorden

  Polen is veel meer dan Warszawa en Krakow: naast Trojmiasto (Gdansk, Sopot, Gdynia) zijn ook bijvoorbeeld Wroclaw en Poznan de moeite waard. Plus inderdaad Zakopane (vergeet een bezoek aan Morskie Oko dan niet). Ook leuk: Torun en Malbork. En natuurlijk de Mazure, het land van duizend meren.

 4. Yvon 12 februari, 2015 at 11:29 Beantwoorden

  Mooi hoor Laura.
  Gdansk stond op mijn lijstje voor maart. Ik zou er met wat familieleden heengaan. Dat gaat hem ‘helaas’ niet meer worden.
  Nu blijft het er gewoon nog even op staan. ;)

 5. Ester 13 februari, 2015 at 21:02 Beantwoorden

  Ik heb er al vaker van Poolse studenten van gehoord, maar foto’s had ik nooit gezien. Wat mooi, en het lijkt idd een beetje Nederlands met die oude panden die wat weg hebben van Nederlandse grachtenpanden.

Post a new comment

Lees ook: