TRAVEL / Over die onvergetelijke stopover in IJsland

42

Op weg naar Canada met Icelandair maakten we een stopover in IJsland van drie dagen. Ik had bijna (bijna!) het gevoel dat het zo goed was, dat ik niet eens door had hoeven vliegen naar Canada. Want wat is IJsland toch bijzonder. En ik wil iedereen aanraden om óf naar IJsland te gaan, óf een stopover in IJsland te maken op weg naar Canada/de Verenigde Staten. Waarom?

IJsland

IJsland als bestemming is al reden genoeg om hier een meerdaagse stop over te maken. Ik was er al eens twee dagen tijdens de witte winter en maakte eind vorig jaar wederom een prachtige road trip van drie dagen langs de zuidkust van IJsland, om vervolgens door te vliegen naar Canada.Hier vertelde ik je al meer over de bijzondere overnachtingen die ik er had.

Ik schreef het al eens eerder: IJsland, je bent een magisch sprookje. Ik ontmoette je al eens hartje winter, toen je wegen van ijs gemaakt leken te zijn en je overal bedekt was met een deken van witte sneeuw. Je bent één van de puurste plekken die ik ooit heb gezien. Je huid is een ruig maanlandschap, een mix van fenomenale verschijnselen; vulkanen en vuur, sneeuw en ijs, zwarte stranden en warme geisers, witte valleien en kleurrijke dorpjes. Je bent onvergetelijk en ik moest en zou terug naar je grillige grillen, je ruige randen en je wondermooie natuurverschijnselen.

Ijsland1-1

Ijsland1-14

Ijsland1-20

ijsland8

ijsland7

ijsland5

ijsland3

ijsland2

En dit was in februari 2015. Ook winters een plaatje!

Ijsland

Ijsland

Icelandair

Ik ben al een keer op en neer gevlogen naar IJsland met Icelandair en heb dus eind vorig jaar ook een lange trans-Atlantische vlucht gemaakt naar het mooie Canada.

Ik vind het fantastisch dat je gratis een stopover van maximaal 7 dagen in IJsland kan maken. Niet alleen omdat het een fantastisch mooi land is, ook omdat het qua vlieguren en jetlag echt wel een stuk scheelt. In 3 uurtjes vlieg je naar IJsland. Je gaat dan, afhankelijk van het seizoen, al een uurtje of twee terug in de tijd. Wanneer je vervolgens een paar dagen in IJsland blijft wen je aan dit tijdsverschil, zodat het tijdsverschil met de Verenigde Staten/Canada een stukje minder is én je minder lang hoeft te vliegen. Fijn!

Op de terugweg vloog ik in de Economy Comfort klasse – dit zit toch net even wat ruimer en je hebt handige voordeeltjes. Zo mag je gebruiken van de business class check-in en heb je toegang tot de business class lounge (= gratis eten en drinken en hele fijne banken!). Aan boord zit je aan de voorkant van het vliegtuig inclusief bredere stoelen en meer beenruimte en daarbij zijn alle maaltijden en drankjes gratis. De IJslandse salade met kip en Skyr na is écht een aanrader!

IJslanders hebben humor. Grinnikend bekeek ik de menukaart – wil je bijvoorbeeld een baguette bestellen om je buurman mee te porren? Wanneer het licht uitgaat zetten ze het ‘Noorderlicht’ nog even aan in het vliegtuig, leuk detail.

Het aller-allermooiste van deze vlucht? Ik heb zo’n vier uur lang mogen staren naar het prachtige Noorderlicht vanuit het vliegtuig. Het schouwspel bleek nog heftiger tekeer te gaan dan die keer dat ik in een IJslands bubbelbad zat en het voor ‘t eerst mocht aanschouwen. WOW!

IMG_20160926_210746

Ijsland

ICELANDAIR

icelandair

ICELANDAIR

ICELANDAIR

ICELANDAIR

icelandair2

IMG_20160914_041600

IJslandse buddy

Dit vind ik nou zó leuk! Ik ben nu al twee keer in IJsland geweest en hier nog steeds geen gebruik van gemaakt. Spijt! IJslanders zijn echt de meest warme en humoristische mensen ooit. Icelandair geeft je de kans om IJsland te zien door de ervaren ogen van een lokale bewoner door het aanvragen van een Stopover Buddy. een medewerker van Icelandair die vrijwillig een dag met je op pad gaat – op zijn IJslands! 50 lokale Icelandair-medewerkers gaan samen met jou het eiland ontdekken: van off-piste skiën met de CEO tot IJslands koken met een stewardess. Ga ik de volgende keer doen! Dit keer heb ik contact gezocht met iemand die ik al langer volg op Instagram – @farmlifeiceland, want schapen en IJsland – en ze nodigde ons thuis uit bij haar ouders én ik mocht schaapjes knuffelen. Zo gastvrij!

ijsland6

Hotel Rangá

De vluchten naar Edmonton in Canada (waar ik op vloog) beginnen vanaf € 701,-, maar je vliegt ook al vanaf € 455,- inclusief stopover naar New York! Naar Reykjavik vlieg je vanaf € 340,- per persoon, dus je kan net zo goed doorvliegen, niet? Icelandair vliegt zo’n twee keer per dag richting IJsland.

Ja, ik was uitgenodigd om deze vlucht te maken – maar zoals altijd is dit mijn eerlijke mening. Ik ben echt fan van Icelandair!

DESTINATIONS, IJsland, Local Life, Must Fly, TRAVEL, Travel Category, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

42 comments

 1. Veerlez 17 januari, 2017 at 19:03 Beantwoorden

  Dit klinkt fantastisch! Ik wist helemaal niet dat Icelandair dat buddy systeem had, ik ben tot nu toe elke keer met Wowair gevlogen, maar dan ga ik zeker volgende keer met Icelandair! Ik krijg nu echt de kriebels om zo snel mogelijk terug te gaan, ik kan niet wachten. Maar goed, ik ben net 2 maanden terug, dus ik denk dat ik toch nog even moet wachten ;)

 2. Athina 17 januari, 2017 at 19:17 Beantwoorden

  Wat een heerlijke blog weer & wat ben ik jaloers op jouw mooie foto’s! Mijn vriend en ik willen ook graag naar Canada en Ijsland, maar waarom niet beide in één keer inderdaad :)

 3. Shirley 17 januari, 2017 at 21:21 Beantwoorden

  Zo zo zo zo leuk! En wat een mooie foto’s. Leuk om het verschil tussen de twee seizoenen te zien. Het Noorderlicht vanuit het vliegtuig lijkt me echt heel bijzonder. Vanaf de aarde eigenlijk ook. Dat ik ooit naar IJsland ga, staat vast :-) De vraag is voor welk seizoen ik eerst ga,haha.

 4. Marjolein 18 januari, 2017 at 10:11 Beantwoorden

  Oh man, ik moet moet moet moet echt een keer naar IJsland. Ik ben al verliefd op het land zonder dat ik er überhaupt ooit ben geweest. Hoe kan dat? Het zullen jouw prachtige foto’s wel zijn. Hoe magisch trouwens om het noorderlicht vanuit het vliegtuig te zien, zo is vliegen ineens een intens feestje lijkt me <3.

 5. Claire van Vrijberghe de Coningh 18 januari, 2017 at 10:42 Beantwoorden

  Dit is het eerste blog wat ik van je lees en wow wat een adembenemend mooie foto’s!! Super tof dat Icelandair je heeft uitgenodigd. Heb je tips voor andere bloggers om dit soort uitnodigingen te ontvangen? En waaaaaa de Stopover Buddy!! Wat een geweldig goed idee!! Hoelang is jouw advies om in IJsland te blijven en heb je nog do’s en don’ts? Liefs!

  • Laura 18 januari, 2017 at 11:54 Beantwoorden

   Dankjewel! Ik blog al 12 jaar en ben sinds 4 jaar full time blogger, dus dit is mijn werk en ben een paar keer per maand op reis :) Vooral onderscheidend blijven, goede combi tussen tekst en beeld en ook niet onbelangrijk – veel lezers raken :)! Er staan meer Ijsland tips op mijn blog, ik zou minimaal 3/4 dagen blijven, maar ik zou er zo ook een maand kunnen blijven!

 6. Serge Van Cauwenbergh 18 januari, 2017 at 11:12 Beantwoorden

  Ik ben er al twee keer kort geweest, eens in de zomer en een keertje in de winter. Mijn volgend bezoek zal opnieuw in de zomer zijn en dan doe ik vermoedelijk de route rondom IJsland. Ik beslis binnenkort wanneer ik die reis ga doen (dit jaar of pas volgend jaar) want ik heb nog tal van andere boeiende bestemmingen waar ik graag eens naartoe wil gaan. Ik moet dus keuzes maken :-)

 7. Sabine 18 januari, 2017 at 16:39 Beantwoorden

  Zo mooi! Wij gaan van de zomer waarschijnlijk naar IJsland, maar hebben maar iets van 3 of 4 dagen de tijd. Ik twijfelde een beetje, maar het kan dus! We komen dan nog wel een keer terug om de rest te zien :D

 8. Malou 18 januari, 2017 at 23:41 Beantwoorden

  Jeetje mineetje… ik vlieg over drie weken naar de VS met Icelandair en ik heb alleen een paar uurtjes overstap tijd in IJsland.. Als ik dit zie denk ik aaaaaaaah kon ik maar een paar dagen blijven! Maar ik ga al maar tien dagen naar de VS dus dan zou mijn tijd daar nog korter zijn =( Maar ik ga dit in de toekomst zeeeer zeker een keer doen !!

 9. Insam 20 januari, 2017 at 17:26 Beantwoorden

  Wat prachtig! Echt respect voor je mooie foto’s! Ik ga ook naar IJsland eind mei en hoop net zo versteld te staan als jij! Zou ik mogen vragen waar de foto is genomen waar je op het bergtopje staat met de waterval?

 10. Yvonne 20 januari, 2017 at 19:45 Beantwoorden

  Ohhh, stop toch! Té mooi gewoon. Ijsland kruipt steeds verder omhoog op mijn wishlist. Dank voor de mooie foto’s en verhalen. Hoe groot is de kans om het Noorderlicht vanuit het vliegtuig te zien?

  • Laura 20 januari, 2017 at 19:50 Beantwoorden

   Net zo groot als vanaf de grond denk ik – super onvoorspelbaar! Alhoewel, je vliegt wel boven de wolken… De stewardess was in ieder geval not impressed (ik riep hysterisch dat ze het moest omroepen en ze zei ‘ohhh, the Northern Lights… Enjoy them ??’, hahahaha!)

 11. Kim 22 januari, 2017 at 18:46 Beantwoorden

  Oh Ijsland. Wat staat dat al lang op mijn lijstje. Wat een super slim idee om daar te stoppen en dat je ook nog eens een rondleiding kan krijgen: geweldig! Ik wou dat we dit in meer landen zouden kunnen doen :)

 12. Jenny - IkReis 24 januari, 2017 at 16:50 Beantwoorden

  IJsland Air is een fijne maatschappij. Ik kreeg ooit een hele handige goed gevulde toiletzak van hen (die ik helaas kwijt ben).

  Ik zou graag een keer terug willen naar IJsland. Sowieso voor het noorderlicht, maar ook voor de mooie landschappen.

Post a new comment

Lees ook: