TRAVEL / Noorwegen in een daktent – over wildkamperen, de waanzinnige natuur en… regen

21

Zoals jullie misschien wel weten hebben we begin vorig jaar een mooie oldtimer camper gekocht. Afgelopen zomer is Dodgie een paar keer verhuurd en daardoor hebben we nog een droom uit laten komen: we kochten een Land Rover Defender met daktent! In Namibië werden we verliefd op het reizen met een daktent en daarom hebben we deze Dare To Be Different daktent aangeschaft. Waar we ook zijn, mensen wijzen naar onze daktent en stellen vragen. Daktenten zijn zeker in opkomst in Europa maar blijkbaar nog steeds een eye-catcher. Ze zijn zó leuk, avontuurlijk en praktisch.

We besloten deze zomer écht vakantie te nemen. Een road trip richting Noorwegen, drie weken lang samen,
into the wild – en zo geschiedde.

Kans op regen stond er, maar ach – af en toe een bui zouden we best wel aankunnen. De regenjassen en truien werden ingepakt en oh, wat hadden we een zin om te gaan.

Het begon goed. In Denemarken en Zweden sliepen we aan een meer en bij een boer, scheen het zonnetje nog volop en we konden niet wachten om Noorwegen te ontdekken.

De route

Onze oorspronkelijke route zou ons van Oslo naar Bergen brengen, vervolgens omhoog langs de fjorden tot Kristiansund gaan en via de hooglanden, bergen en Nationale Parken weer terug leiden. Omdat de weersvoorspelling er slecht uitzag besloten we dit om te draaien omdat het in de bergen toch vaak al wat kouder is – zodat we op een zonnetje bij de fjorden aan de kust konden rekenen. En omhoog gingen we: via bossen, bergpassen, natuurparken en het prachtige Jotunheimen door naar Trollheimen en Kristiansund, waar we gelukkig ook nog de oceaanroute hebben meegepakt.

Het wildkamperen

De eerste nacht moesten we onszelf even over een grens tillen. Wildkamperen is best spannend. Staan we hier veilig, hoor ik daar een beer, lopen daar mannen, wat was dat geluid? Maar na een nacht was dit eigenlijk helemaal over. De mooiste, wildste en meest afgelegen plekken zoeken, dat was mijn doel. En wat hebben we in een week een fantastische plekken gevonden! Urenlang navigeerde ik ons de kleinste weggetjes in om vervolgens weer om te keren (hek, boer, bord, huis…) en verder te zoeken. Om uiteindelijk altijd, al dan niet net even te laat, een prachtplek te vinden. Ik bedoel, kijk dan:


Noorwegen

Wat was dit korte bezoek al ongelofelijk prachtig en wat is Noorwegen een plaatje. We sliepen op heuvels met uitzicht op fjorden meren, naast een waterval, langs de bossen, pal aan een gletsjermeer en midden in een bos waar de elanden ons kwamen begroeten. Wat is wildkamperen in een daktent fantastisch. Wat is de natuur mooi, wat zijn elanden indrukwekkend en wat voel je je vrij als je midden in de natuur kunt slapen in een tent op je dak. Wat smaakte de Whisky goed, wat hebben we elke dag mooie veldbloemen geplukt en verwarmende vuurtjes aangestoken, wat was het uitzicht vanonder onze luifel waanzinnig mooi.

De regen

Maar… het regende. 24/7. Wandelen zat er niet in, de tent op een normale manier in- en uitklappen zat er niet in, ronddwalen zat er niet in, droog of warm worden zat er niet in, verder rijden zat er niet in. Wat betekende dat ik 2/3e van m’n geplande route moest laten gaan. De mooiste dingen (althans, dat denk ik – want wat was dit al MOOI!) zou ik missen. Bij Kristiansund aangekomen waren we de regen zat. De weersvoorspelling werd er gewoon niet beter op. Non-stop regen is echt niet leuk en simpelweg niet te doen op deze manier. Alles was op een gegeven moment zeiknat – van onze kleding en schoenen tot het matras. We moesten een beslissing maken en bijna huilend zijn we als een gek in drie dagen heel impulsief naar Slovenië gereden… waar het er niet beter op werd. Noodweer. 7000 kilometer en 2 weken verder gingen we naar huis. Onze vakantie was dus een klein beetje verpest als ik eerlijk ben…

Maar weet je? Hoe nat ook, verliefd werden we op Noorwegen en op het wildkamperen in onze daktent. Head over heels. Kijk deze foto’s maar eens. En daarom doen we het in 2018 gewoon nog eens over. Mét Pretzel, onze nieuwe kleine teckel. Noorwegen, here we come!

Noorwegen wildkamperen

NOORWEGEN-2

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

NOORWEGEN-8

NOORWEGEN-9

NOORWEGEN-10

NOORWEGEN-11

NOORWEGEN-12

NOORWEGEN-13

Noorwegen wildkamperen

NOORWEGEN-15

NOORWEGEN-16

NOORWEGEN-17

NOORWEGEN-18

NOORWEGEN-19

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Noorwegen wildkamperen

Toch liever in een cabin of boutique hotel? Check:Booking.com

DESTINATIONS, Europa, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

21 comments

 1. Natasja 14 november, 2017 at 11:24 Beantwoorden

  Zo jammer van die regen en zo jammer wanneer een trip daardoor – letterlijk – in het water valt… Het levert wel prachtige foto’s op, en acuut zin om zelf ook eens die kant op te gaan!

 2. willem 14 november, 2017 at 16:36 Beantwoorden

  Wow wat mooi. dit is onze droom. Helaas is onze dochter (14jaar) er niet van gecharmeerd. Maar wij kijken erg uit naar vakanties met een daktent. wij proberen al een paar jaar naar Denemarken te gaan. nu is de planning in het voorjaar te gaan. Strand ritten en eenvoudig offroad met one Dodge Ram 1500. Dit soort foto’s motiveert het weer.
  Is er ergens info te vinden om offroad binnenland te rijden? ik heb wel wat gevonden voor de stranden.
  Leuk bericht.

  gr willem

  • Laura 20 november, 2017 at 09:09 Beantwoorden

   Ahw, wat jammer dat je dochter het niet zo leuk vindt om te kamperen! Tof dat je in het voorjaar naar Denemarken gaat. Ik weet niet precies waar je offroad kan rijden in Denemarken, is vast te vinden op het internet! Veel plezier alvast.

 3. Jessica 18 november, 2017 at 10:34 Beantwoorden

  Zo veel mooie foto’s, wat een fijne plekjes hebben jullie bezocht <3 Maar ik kan me goed voorstellen dat die CONSTANTE regen gewoon simpelweg kut is. Maar er gaan ongetwijfeld nog veel meer mooie avonturen komen! :)

 4. Rebecca 18 november, 2017 at 18:44 Beantwoorden

  Wauw echt zo gaaf die auto met daktent, maar wat jammer van het weer. Want jemig wat is Noorwegen mooi, ik ben net terug van een weekje Oslo en Bergen, echt prachtig die natuur en fjorden. Zeker een land om verliefd op te worden hihi. Je hebt nog wel mooie foto’s weten te maken! :D

 5. Elisa 19 november, 2017 at 12:41 Beantwoorden

  Prachtige foto’s heb je weer gemaakt! Noorwegen lijkt mij zo mooi, staat nog heel hoog op mijn lijstje. Maar, die regen, dat is zo kut. Ik heb denk ik nog nooit zoveel regen gezien als toen we in Japan waren. Het hield maar niet op. Uiteindelijk 4 van de 15 dagen mooi weer gehad en 3 paraplu’s versleten.

 6. Laura 19 december, 2017 at 11:33 Beantwoorden

  Ah wat jammer dat jullie zoveel regen hebben gehad! Wij waren de laatste drie weken van augustus in Noorwegen en hadden ook wel regen, maar eigenlijk viel het weer bij ons achteraf heel erg mee. We hebben de Preikestolen, Trolltunga, Besseggen en Buarbreen hikes gedaan (allemaal droog gebleven), zelfs zon gehad! Wel heel erg koud natuurlijk. We willen eigenlijk ook nog een keer met een zelfde soort tent als jullie, of zo’n Volkswagen busje! Hele mooie foto’s en hopelijk hebben jullie de volgende keer wat meer geluk!

 7. Cristopher Huys 3 maart, 2019 at 09:11 Beantwoorden

  Hoi Laura,

  prachtige foto’s en inderdaad spijtig van het weer! Maakte je de reis weer in 2018 en vind ik hier ergens een blog over? Wij vertrekken namelijk binnen 2 maanden. Ik heb ook eens een praktisch vraagje. Mijn vrouw is helemaal gek van de lichtslinger. Ik vroeg me echter af hoe deze wordt ingeplugd?

  Groetjes
  Cristopher

Post a new comment

Lees ook:

DIARY / Instagram IX

Volgens mij heeft iedereen een beetje last van de herfstblues. Plotselinge ommekeer van het weer, veel regen en nattigheid en er komt nog een koude ...