TRAVEL / Namibië – de ultieme 14-daagse route

45
sossusvlei 2

Namibië. Twee weken. Een road trip door dit bijzondere land in een 4×4 met daktent. Namibië was alles en niets. Namibië was zandkleur, rood en geel, warm en koud, droog en stoffig. Namibië was vuur maken met olifantenpoep, kamperen onder de sterren en dromen in lodges, ontelbare uren rijden in het niets. Namibië was puur, wild en liefdevol, de Melkweg en zonsondergangen en de opkomst van de maan. Het was dagen niet douchen, geen bereik, helse zoektochten naar voedsel in het alles en niets, het was dankbaar en gastvrij en vrij. Oh, wat was het vrij. Het was het niets dat me greep, de oneindige wegen, de bijzondere stammen, de vrijheid en oneindigheid. Namibië was wegen tot het niets en het alles dat achter de horizon lag. Het was uitwijken voor toekans en giraffen en olifanten, het was wandelen langs knuffelende katten en onrustige luipaarden, een zeldzame bruine hyena, het was rode zandduinen en witte valleien, lang geleden gestorven.

Het was zo niets dat het alles was.

Vandaag deel ik de mijn ultieme road trip route in het noorden en centraal Namibië inclusief HEEL veel foto’s met je. Benieuwd waar ik heb geslapen? Lees dan vooral dit artikel waarin ik alles vertel over de mooiste campings en lodges in Namibië. Reis nu eerst met me mee:

DE ULTIEME ROAD TRIP ROUTE DOOR NAMIBIË

PART 1
namibie route 1

PART 2
namibie route 2

Benieuwd waar ik allemaal sliep? Op de mooiste campsites en in de meest bijzondere accommodaties in Namibië: lees dit artikel!

Windhoek

We komen aan in Windhoek zonder bagage, want anders zou ik geen Laura heten. We halen direct onze huurauto (een 4×4 met daktent!) op. We hebben een auto met daktent en kampeerbenodigheden gehuurd bij Drive Namibia Car Hire. Liever kies ik voor een lokaal en kleinschalig bedrijf dan een immens grote firma, en Drive Namibia is een aanrader. De eigenaresse Jothea verwelkomt ons warm bij haar huis en kantoor in Windhoek. Ze heeft 8 volledig uitgeruste auto’s met daktent te huur en we krijgen een uitgebreide uitleg en ontvangen persoonlijke tips. Het viel me niets tegen, we hadden alles bij de hand en de daktent was makkelijk uitklapbaar, ruim en sliep echt prima. Fijn!

We slaan wat boodschappen in voor de reis en slapen een nachtje in Windhoek. Windhoek is eigenlijk een groot dorp. Er is vrijwel geen hoogbouw, de straten liggen vol zand en het is er rustig.

Windhoek uitzicht

Windhoek maan

OLIVE EXCLUSIVE WINDHOEK

Okonjima Nature Reserve

De volgende dag rijden we via één van de weinige geasfalteerde wegen richting Okonjima Nature Reserve, een prachtig game reserve dat ongeveer op de helft tussen Windhoek en Etosha National Park ligt. Een ideale uitvalsbasis. We merken direct dat je niet te hard kunt rijden, ook niet op asfalt, omdat er ieder moment wildlife de weg op kan rennen. Wanneer je Windhoek uitrijdt bevind je je al snel prachtige (droge) natuur. Ik kijk nu al m’n ogen uit!

In het Okonjima Nature Reserve slapen we in een lodge (nog steeds zonder koffers) en boeken we twee safari’s. Een ranger haalt ons in de avond en in de ochtend op en we zien ontzettend veel wildlife. We staren urenlang naar een luipaard op een termietenheuvel omdat er een warthog onder de heuvel zit. Hij komt er uiteindelijk heelhuids vanaf, maar het is een fantastische National Geographic-aflevering. Ook wandelen we te voet langs twee knuffelende cheetahs. Onvergetelijk!

Windhoek weg

Okonjima

Okonjima heuvel

okonjima warthog

Okonjima

Okonjima luipaard

okonjima zonsondergang

apen

okonjima

okonjima cheetah

okonjima

cheetah

zebra

Etosha National Park / oost

De volgende ochtend rijden we op het laatste stukje asfalt richting Etosha National Park. We komen laat in de middag aan bij onze overnachting net buiten de oostelijke gate van Etosha. Hier staan onze koffers eindelijk op ons te wachten! We gaan slapen en de volgende dag rijden we Etosha in. Het is een bizar landschap en de zoutvlakte lijkt het einde van de wereld, maar toch vind ik het lastig om wildlife te spotten aan deze kant. We werden begroet door een olifant, maar los van een aantal antilopen zien we vrij weinig spannend wildlife. Misschien komt het omdat we net een fantastische safari hebben gehad in Okonjima, maar daardoor lijkt Etosha vrijwel onbewoond. We nemen iedere weg die we kunnen vinden op de kaart.

oost

oost

oost

oost

oost

Etosha National Park / centraal

We slapen in het midden van het park, in Okaukuejo. Hier is een verlichte waterhole en in de avond zien we een spectaculaire ruzie tussen een aantal neushoorns en een groep leeuwen. Finally! De volgende dag rijden we uren en uren richting de westkant van Etosha. Dit gedeelte is nog niet zo lang geopend voor toeristen en daarom vrij onbekend. Hier zien we veel meer dieren, het is er zo bizar mooi. Er hangt een soort vreemde, mysterieuze gloed over Etosha en ik kan alleen maar glimlachen.

midden

midden

midden

midden

midden

midden

midden

midden

Etosha National Park / west

In het westen van Etosha slapen we op de onbekende Olifantsrus campsite, een hele bijzondere en eenvoudige camping in het onbekende westen van Etosha. Dit gedeelte van het natuurgebied is pas sinds kort open, het is dus echt een onontdekt stuk natuur waar veel wilde dieren leven. Heel bijzonder om hier te kunnen slapen en dit rustige gedeelte te zien. Ook hier is een verlichte waterhole waar we de hele avond spenderen met een biertje. Waar ik me trouwens een beetje op verkeken heb is het aantal supermarkten. Een tip is om echt goed in te slaan… Daarover later meer. We genieten van onze laatste avond in Etosha en dromen over wat er nog komen gaat.

west

west

west

west

west

Olifantsrus

Palmwag

Vandaag rijden we van Etosha naar Palmwag. Het is een prachtige route door de Grootberg bergen en we zien regelmatig vrouwen van de Himba stam. Blijkbaar ligt het op de grens van een mond-en-klauwzeer gebied en hier moet je dan ook al je vlees inleveren. We zitten dus zonder proviand… een zorg voor later. In Palmwag worden we opgehaald om drie dagen in Etendeka Mountain Camp te slapen, wederom een hidden gem in het noorden van verlaten Damaraland. Het is vrij onbegaanbaar gebied en dwars door de ruige natuur komen we na een paar uur aan bij het bergkamp. Dit is echt zo’n geweldige local tip!

palmwag

palwag

palmwag

palmwag

palmwag

Etendeka Mountain Camp

Mijn drie dagen hier bestaan uit het verkennen van het gebied, wandelen, veel lezen, een beetje werken en vooral genieten van de rust. Het kamp is gelegen in the middle of nowhere. Etendeka is omringd door torenhoge bergen en diepe, droge rivieren en er leven woestijnolifanten, zwarte neushoorns, luipaarden en donderende kuddes oryx. Ik voel me hier helemaal één met de natuur.

etendeka

palmwag

etendeka

Damaraland

Terug in Palmwag tanken we (wanneer je een tankstation ziet, ALTIJD tanken! Ze zijn schaars…) reizen we dwars door Damaraland richting een campsite. Ik heb geen dorp als uitgangspunt voor jullie, Damaraland is écht leeg, ruig en verlaten. Er zijn geen dorpen hier en het gebied wordt voornamelijk bewoond door wildlife. Ik vind het zo fantastisch dat alles hier écht in het wild leeft zonder parken of hekken zoals in Zuid-Afrika. Zo rijd je van A naar B en kom je giraffes, olifanten en andere dieren tegen op de weg. Zonder proviand of winkels in zicht en mét weer drie dagen kamperen in het vooruitzicht rijden over zanderige wegen, slingerend tussen rotsen en eindeloze landschappen, naar Madisa Camp. Uiteindelijk hebben we bij een verlaten lodge gesmeekt of we iets van hun voorraad mochten kopen en zo hebben we weer een prima bbq-maaltje. Ook ons hout is bijna op en daarom maken we ons vuur aan met olifantenpoep dat naast onze auto ligt. Hoe avontuurlijk. Je voelt je hier totaal vrij in het verbazingwekkende Damaraland.

Damaraland

Damaraland

Damaraland

Damaraland

Madisa

Uis

De volgende dag rijden we (als ik zeg ‘rijden we’ zit je dus echt uren en uren en uren in de auto…) verder over de hobbelige zandwegen richting Spitzkoppe. Eindelijk zien we een dorp, Uis, en we hopen op een winkel. Helaas! Wel vinden we een ontzettend lief eetcafeetje, al willen ook zij ons geen ingrediënten verkopen. Een oude man vangt onze smeekbedes op en besluit ons mee naar zijn huis te nemen. Uiteindelijk blijkt dit één van de meest memorabele momenten van de reis te zijn, want wat is hij gastvrij. Hij is een olifantenfluisteraar en vandaag de dag heeft hij een eigen mijn waar hij edelstenen opgraaft. Hij laat ons alles zien, geeft ons voor niets prachtige edelstenen én de inhoud van zijn voorraadkast mee en we voeren mooie gesprekken over het leven. Wat een fantastische, fantastische man.

Uis

Uis

Uis

Spitzkoppe

We rijden door naar Spitzkoppe, het eindpunt van deze dag. De rit is wederom hobbelig, verlaten en waanzinnig mooi. Twee woorden over deze bergoase in de Namib-woestijn: vrede en rust. Met de majestueuze Namibische “Matterhorn” berg als achtergrond ben je hier even eigenaar van je eigen berg, want de kampeerplekken zijn honderden meters ver weg van elkaar. Ik pak een stoffige fles wijn van de achterbank terwijl het vuur al brandt. De dassies komen ons begroeten, de zonsondergang is spectaculair, maar als de nacht valt krijg ik werkelijk kippenvel. Bij Spitzkoppe rekt de nacht van horizon tot horizon, duizenden sterren glinsteren in de droge lucht, onbelemmerd door lichtvervuiling. Adembenemend, kijk zelf maar.

Spitzkoppe

Spitzkoppe

Spitzkoppe

Spitzkoppe

accommodaties Namibie

Swakopmund

De volgende ochtend rijden we richting de kust en lunchen we even in het leuke Swakopmund. Tip: het Village Café. En… ASFALT! Het duurt maar even, maar wat rijdt dit weer vloeiend. Aan de ene kant woestijn, aan de andere kant zee. Bizar.
Swakopmund

Walvisbaai

We rijden door naar Walvisbaai, hier tellen we veel flamingo’s terwijl we wachten op onze pick up die ons naar Pelican Point zal brengen.

WalvisBay

WalvisBay

Pelican Point

Waar ik moet beginnen en eindigen om uit te leggen hoe bijzonder deze plek is… Pelican Point Lodge ligt zo’n 40 kilometer in zee bij Walvisbaai, aan het einde van een smalle zandbank. Hier staat slechts een vuurtoren met een klein hotel en daar slapen we twee nachten. De kracht van deze plek is de eenzaamheid.

Jakhalzen komen soms even drinken bij het hotel, we volgen de sporen. Roze flamingo’s vliegen langs. Langs de kust liggen kolonies zeeleeuwen, het zijn er honderden. We varen er tussendoor met onze kayak.We varen er tussendoor met onze kayak.We varen er tussendoor met onze kayak. De zandbank is ontzettend smal en de ene kant is wilde zee, de andere kant de lagoon tussen Walvis Bay en deze strip zand. Wat is het hier bijzonder!
Pelican Point

Pelican Point

Pelican Point

pelicanpoint

pelicanpiint

Pelican Point

Solitaire

Na deze twee bijzondere dagen op zee is het tijd om weer de woestijn in te gaan. Het asfalt stopt, een eindeloze zandweg doemt voor ons op en we rijden richting Solitaire. Het landschap verandert en we bevinden ons midden in het Namib-Naukluft National Park. Namibië is prachtig, niets maar ook alles. Het is veel zand, het zit inmiddels in al mijn poriën. Gelukkig kan ik vanavond weer douchen, we slapen in luxe tenten die tegen een berg zijn aangebouwd. De oryx (altijd even groeten) lopen ook tegen onze berg op en we genieten van dit onwaarschijnlijk mooie uitzicht en een zonsondergang waar je u tegen zegt.

solitaire

solitaire

solitaire

Sesriem, Sossusvlei & Deadvlei

De volgende dag rijden we naar Sesriem. We slapen binnen Sossusvlei National Park en besluiten alvast de rit naar Deadvlei te maken. Wow…. Het is adembenemend mooi hier. We blijven hier drie dagen en genieten van de constante aanblik van de rode zandheuvels, verlaten Deadvlei, de woestijndieren en elkaar. Er zijn geen woorden voor deze plek. De Sossusvlei bestaat uit 32.000 km2 zand, duinen en woestijn. Tijdens het opkomen en ondergaan van de zon zorgen de lichtstralen voor vele kleurschakeringen op de duinen, het zand lijkt hierdoor wel iedere minuut van kleur te veranderen.

Vanuit Sesriem is het ongeveer 60 km rijden door de woestijn om bij Sossusvlei te komen. Het contrast van de blauwe lucht, de rode duinen en de dode bomen in Deadvlei is onvergetelijk. Het is zo mooi dat ik er een beetje verdrietig van word. Telkens wanneer ik op zo’n pure plek ergens op de wereld ben begrijp ik niet zo goed wat ik nog in Nederland doe.
sesriem

sesriem

sesriem

sesriem

sossusvlei 1

sossusvlei 1

sossusvlei 1

sossusvlei 1

sossusvlei 1

sossusvlei 2

sossusvlei 2

sossusvlei 2

sossusvlei 2

Gocheganas Nature Reserve

Na drie zanderige dagen schud ik het rode zand uit mijn haren en rijden we een prachtige bergpas richting Gocheganas, een nature reserve vlak onder Windhoek. Hier is het weer groen en we rijden het asfalt weer op. De bewoonde wereld komt langzaamaan weer dichterbij…
namibieroute-93

namibieroute-92

namibieroute-94

namibieroute-95

namibieroute-96

Windhoek

Een beetje verdrietig ga ik slapen en de volgende ochtend vliegen we terug naar ons Nederland, met een hoofd vol herinneringen en dromen vol dieren. Namibië, je bent bijzonder mooi..Booking.com

Afrika, DESTINATIONS, Local Life, Namibië, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

45 comments

 1. Bianca 2 december, 2016 at 11:39 Beantwoorden

  M’n vriend in tree worker en dus dol op alles wat groen is. Ik heb dan ook vooral bestemmingen gezien waar bos is. Prachtig maar tijd voor iets anders. Ik wil woestijn! Ik wil dit, ik wil Namibië!

 2. Malou 4 december, 2016 at 14:58 Beantwoorden

  Jeetje, wat een práchtige foto’s! Niet te doen! Lijkt me echt een voorrecht om een reis als deze te mogen maken. Wat een droom!

  Hoop dat ‘t goed met je gaat Lau! <3

 3. Stephanie 5 december, 2016 at 21:00 Beantwoorden

  Geweldige foto’s, klinkt als een machtig mooi avontuur. Ben wel benieuwd welke lenzen je gebruikt hebt, met name voor de wildlife foto’s. Mocht ik ooit dat mooie Afrika bezoeken dan wil ik graag alvast voorbereid zijn ;)!

  • Laura 6 december, 2016 at 06:44 Beantwoorden

   Thaaanks! Afhankelijk van hoe dichtbij of ver weg ze waren (veel dichtbij) een 85mm 1.4 of een oude telelens die ik nog had (moet even opzoeken welke dat is, 70-200 ofzo)!

 4. Par 6 december, 2016 at 13:58 Beantwoorden

  Wauw Laura,
  Wat een mooie foto’s en reisverhaal.
  Met je vorige over je Canada travel vond ik al fantastisch omdat ik daar volgend jaar 4 weken ga rondtrekken met een camper.
  Namibië stond al op mijn travel wishlist en de planning is dan ook om samen met mijn man, zus, zwager en zijn zuster die in Zuid Afrika woont deze reis aan het eind van 2017 tedoen.

  Groetjes
  Par

 5. Eva 9 december, 2016 at 13:49 Beantwoorden

  Ik kan echt niet stoppen met kijken naar deze foto’s. Namibië stond al hoog op het lijstje, maar nu NOG hoger. Wat fantastisch. Wauw wauw wauw wauw wauw!!!!

 6. Yvonne 18 december, 2016 at 13:51 Beantwoorden

  Heel mooi! Geweldige foto’s, wordt er helemaal blij van op deze druilerige, grijze dag. Namibië lijkt me schitterend, maar helaas niet heel betaalbaar voor ons met 2 kids… laat ze die natuur dus maar goed bewaren daar, als we de loterij winnen, of onze kids de deur uit zijn, is dat de eerste reis die ik wil maken!

 7. Jothea 23 februari, 2017 at 16:00 Beantwoorden

  Liewe Laura Jy moes ‘n digter geword het! Die artikel oor Namibia is so ontsettend mooi geskryf, baie dankie. Daar is hier en daar ‘n Nederlandse woord wat ek nie verstaan nie, maar ek kan sien dat jy die niks wat alles is verstaan. Dis hoekom ons so lief is vir hierdie land, want al kom ons voorouers van Nederland, Frankryk en elders in Europa is ons pure Afrikane. Ons doen soos Europeers maar ons harte en ons hele lewe is Afrika.
  Dit was lekker om julle te ontmoet en nou nog lekkerder om jou artikel te lees. Dit maak dat ek ook nou net weer wil travel, maar die kar verhuring hou my baie besig. Ons beplan ‘n trip na Kaokoland en sal maar sien hoeveel tyd ons sal he om te gaan. Dis weer ‘n heel ander mooi. Nog wilder as Damaraland!
  Geniet jou reise vir 2017! Groete uit Windhoek, Jothea

 8. Sander 12 april, 2017 at 13:01 Beantwoorden

  Heel erg mooi verslag van je reis Laura! De foto’s zijn werkelijk waar adembenemend en heb mijn ogen uitgekeken. Namibië stond al hoog op mijn travel list, maar is nu toch weer een plekje omhoog geschoven;) Het landschap doet me erg denken aan Iran en ik raad je dus ook aan om daar een keer heen te gaan! Voor tips zou je eens op mijn blog kunnen kijken (nextleveltravels.com)

 9. Milou 12 maart, 2018 at 22:21 Beantwoorden

  Hi Laura! Mijn vriend en ik willen ontzettend graag naar Namibie. Heb jij van te voren veel vast gelegt of heb je losse tickets geboekt en een auto? Ik zie namelijk veel georganiseerde reizen en dan lijkt me wel lekker veilig omdat je onderweg niet zoveel mensen tegen komt.

  Hoor graag van je! x

  • Laura 21 maart, 2018 at 12:14 Beantwoorden

   Ha Milou! Wij hebben alles los geboekt, we zijn niet zo van de georganiseerde reizen. Zo heb je veel meer vrijheid en kom je op de mooiste plekjes! Het is een veilig land en alles is goed te doen, dus zou dat zeker aanraden. Succes en vast veel plezier!

 10. Isa 13 mei, 2018 at 16:47 Beantwoorden

  Hoi! Wat een mooie foto’s en prachtig verhaal. In welke periode ben je in Namibië geweest? En kun je ons een beetje inzicht geven in de kosten van deze reis in twee weken? Groet, Isa

  • Laura 16 mei, 2018 at 08:49 Beantwoorden

   Hoi Isa! Wij waren er in juni, een perfecte periode om te gaan!

   Qua kosten ligt het er natuurlijk helemaal aan waar je slaapt en wat je doet, kamperen is namelijk spotgoedkoop en mooie lodges zijn rond de € 50 – € 100,- per nacht. De autohuur inclusief daktent/kampeeruitrusting was zo’n € 85,- per dag. Boodschappen zijn er niet duur en benzine ook niet! De vlucht was rond de € 800,- euro.

 11. Sophie 30 oktober, 2018 at 16:44 Beantwoorden

  Wat maak je onwijs mooie foto’s!! Ik bezoek je website de laatste tijd regelmatig, omdat we bezig zijn met onze reis uitstippelen (Namibië, Zuid-Afrika, Sumatra, Filipijnen, denken we nu). Voorlopig ligt mijn focus nog op Namibië, alleen daar is al zoveel te zien!
  Plan jij jouw routes uit via My Maps van Google? Ik plan overigens niet écht, maar vind het wel leuk om vooraf al een aantal opties te hebben. Ik probeerde een kaart aan te maken van jouw route, maar met het aantal bestemmingen kan ik tot J gaan. Nu heb ik geprobeerd om per bestemming een laag aan te maken, maar dan kom ik niet verder dan Pelican Point. Als ik dan nog een laag probeer toe te voegen, krijg ik de melding ‘Je hebt je laaglimiet bereikt voor deze kaart’. Aangezien jij zoveel reist, hoop ik dat je me kan helpen.

  • Laura 14 november, 2018 at 11:35 Beantwoorden

   Hoi Sophie! Wat heerlijk dat je een reis aan het uitstippelen bent, dat is toch wel het leukste om te doen (na de reis zelf dan!) ;) Namibië is zo ontzettend mooi, ben erg benieuwd wat je ervan gaat vinden. Ik plan het ook meestal globaal en zet de route dan in Word (met afstanden, etc). Ik kom inderdaad ook niet verder dan J, dus ik verdeel het dan in verschillende routes. Ik sla ze dan op op m’n telefoon en geef het een naam (week 1, dag 1, etc). Misschien dat het wel kan hoor, maar ik heb me er nog niet zo in verdiept! Tijdens de reis zelf bepaal ik meestal de avond voor de auto trip de route op Google Maps zodat ik nog bezienswaardigheden toe kan voegen in Google Maps voor die dag zelf!

   Heel veel success en plezier, wanneer ga je?

 12. Ran 29 januari, 2019 at 07:39 Beantwoorden

  Hoi Laura,

  Hele leuke blog om te lezen. We vertrekken zaterdag en ik heb door het lezen van jouw blog nóg meer zin gekregen. We gaan 24 dagen en ik denk dat ik iets wijzig in onze reis. Olifantsrus pakken we erbij. En dat ene park met veel dieren pakken we erbij. Dankje voor dit voorgerechtje, we gaan smullen. Mijn 71e land !
  Check: http://www.rangroetjes.com

 13. Fleurtje 2 september, 2022 at 14:34 Beantwoorden

  Hi Laura,
  Ik probeer je planning in te delen in dagen, maar ik kom helemaal niet uit. Heb je een overzicht in dagen misschien of is dat te brutaal gevraagd. Ik kan uit je leuke verhaal niet lezen welke plekken je op 1 dag gezien hebt en waar je een hele dag gebleven bent.

  • Laura 21 september, 2022 at 11:05 Beantwoorden

   Hi Fleurtje,

   Geen probleem! Leuk dat je aan het plannen bent, ik heb zo’n heimwee! Ik heb ook een overzicht met waar we hebben geslapen, daar kan je ook het e.e.a. uit opmaken! Maar volgens mij was het:

   Aankomst Windhoek laat in de avond, 1 nacht + auto ophalen
   Dag 1: Okonjima, 1 nachtje slapen
   Dag 2: Etosha, 1 nacht slapen in het oosten
   Dag 3: Etosha, 1 nacht slapen in het midden
   Dag 4: Etosha, 1 nacht slapen in het westen
   Dag 5/6: Damaraland, 2 nachtjes Etendeka Mountain Camp
   Dag 7: Damaraland, 1 nacht Madisa Camp
   Dag 8: 1 nacht Spitzkoppe Campsite
   Dag 9/10: Walvisbaai, 2 nachten Pelican Point Lodge
   Dag 11: Namib woestijn, 1 nachtje Moon Mountain Lodge
   Dag 12: Sossusvlei, 1 nachtje Sesriem Campsite
   Dag 13: Sossusvlei, 1 nachtje Sossusvlei Desert Camp
   Dag 14: Terug richting Windhoek, 1 nachtje Gocheganas

   Hier vind je de accommodaties: https://www.whatabouther.nl/travel-bijzondere-accommodaties-in-namibie-van-campsites-tot-lodges/

Post a new comment

Lees ook: