TRAVEL / Laos: Vang Vieng

54

“I felt my lungs inflate with the onrush of scenery—air, mountains, trees, people. I thought, this is what it is to be happy.” 

Toen we vanaf Thailand met de nachttrein en bus richting Luang Prabang in Laos gingen, was Vang Vieng onze eerste stop. Ik wilde dit dorp eigenlijk overslaan omdat Vang Vieng lange tijd bekend stond als feestplek waar je met tubes de rivier af kon glijden terwijl je bij allerlei barretjes aan de rivier stopt om gratis wodka te drinken. Er zijn menig doden gevallen door onverantwoord gedrag. Vang Vieng stond bekend als één van de ergste vormen van toerisme in Laos. En dat ontwijk ik graag. Nee, hier wilde ik niet heen.

Tot ik las dat de dorpelingen van Vang Vieng hier zat van waren en maatregelen hebben genomen. Dat ze alle barretjes hebben gesloten en het dorp leeggelopen is. Dat alles dicht is om 23.00. En het nu eigenlijk een heel rustig dorp is te midden van bizar mooie natuur. Dus we besloten toch maar eens een tussenstop te maken.

En dat heb ik geweten. Wat een ontzettend fijne plek. We zijn zelfs langer gebleven dan de bedoeling was. We vonden er een prachtig hostel met uitzicht over de bergen en een heerlijk Indiaas restaurant. De leukste en meest bijzondere dag was de dag dat we een scooter gehuurd hebben en de hele dag verdwalend en verwonderend rond hebben gereden door de schilderachtige vallei. Het echte Laos pal voor mijn neus. Ik heb Laos eerder omschreven als ‘sprookjesachtig’ en hier is dat des te meer een feit. In nevel gehulde karstbergen staan statig tussen de tropische jungle. Kronkelende rivieren stromen door het regenwoud, afgewisseld met turkooizen beken en groene rijstvelden. Waterbuffels, verborgen dorpen, grotten en geheime blauwe lagunes. We hebben wat gedronken bij een oud vrouwtje die in the middle of nowhere woonde. Zij leeft daar in al haar armoede met haar dieren en voedt zelfs een kleine aap op die ze heeft gered van stropers. Ik wilde er de hele dag blijven zitten en genieten van de mens zoals de mens hoort te zijn, en ik wilde de hele dag rondrijden zonder route of kaart en me laten verrassen door de verrassingen na elke hoek van slingerende zandpaden.

De dag erna waren we nog steeds onder de indruk van een geheime blauwe lagune die we tijdens onze scootertocht hadden ontdekt en we besloten hier een extra dag te genieten, te zwemmen, lezen, even een rustig dagje. Water blauwer dan blauw. Hier kwamen we oude internationale bekenden tegen uit de nachttrein en werden we uitgenodigd voor een feestje die avond in een leuke bar, ‘Lala-land’. Een intiem feestje in een binnenplaats met kampvuren, zand en een open podium. Oh, en die Lao Lao- whiskey…

1260

1262

1263

1266

1267

1268

1269

1270

1271

1272

1273

1275

1276

Azië, Citytrip, DESTINATIONS, Laos, Local Life, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

54 comments

 1. Anne 18 september, 2013 at 15:58 Beantwoorden

  Schitterend ziet het er uit zeg. Dat zou je ook niet verwachten als je zo die eerste omschrijving leest. Ik wil heel graag snel een reis door Azie gaan maken. Laos staat hoog op mijn lijstje. Heb dit artikel maar even opgeslagen ;)

 2. Debby 18 september, 2013 at 16:48 Beantwoorden

  Oh die foto’s van je zeg, die zijn zo uit een magazine gerukt lijkt het wel. Wat prachtig. Jeez. Weet je, Azië heeft me nooit getrokken maar dankzij jou lijkt het me ineens te gek!

  • Laura - what about her 18 september, 2013 at 17:01 Beantwoorden

   Oh jaaaaa, zeker eens naartoe gaan. Het is het waard, Azië is geweldig! Soms een beetje overrated, maar die plekken moet je juist vermijden (Maleisië en Thailand vind ik al snel te toeristisch en westers worden, juist op zoek naar de pure landen!)

 3. Lies 18 september, 2013 at 20:03 Beantwoorden

  Ik vind het heel erg mooi uitzien! Wat fijn ook dat het daar nu zo rustig is geworden, want kan mij goed voorstellen dat je zo’n feestplek toch het liefste wilt vermijden. Zeker als er zelfs doden zijn gevallen door onverantwoord gedrag.

 4. Anouk 19 september, 2013 at 07:45 Beantwoorden

  Die foto dat je in de ‘touwen’ hangt in dat mega blauwe water, WAUW! Dat moet meer dan amazing zijn geweest. Je geeft ons een goed sfeerbeeld van dit plekje en wat je mee hebt gemaakt, erg leuk om te lezen en te kijken dus!

 5. Michelle @ The World is a Book 20 september, 2013 at 19:54 Beantwoorden

  Ooh mooi weer, mooi mens! Ik las ook altijd over die rare tube toestanden daar. Zo leuk om te lezen dat dingen ook weer de andere kant op kunnen veranderen. En dit ziet er trouwens weer veel te allemachtig prachtig uit zeg. Azie staat zo hoog op mijn lijst; ik denk toch echt dat het de volgende ver weg bestemming wordt :)

 6. Marcella 21 september, 2013 at 10:12 Beantwoorden

  Wauw, wat lijkt het mij daar onwijs prachtig! Wat een gave foto’s! Genieten! Het is dat we eerst naar Nieuw Zeeland gaan, daarna ga ik m’n lief overtuigen van dit prachtige land, haha!

Post a new comment

Lees ook: