TRAVEL / Kroatië: Zagreb & Nationaal Park Plitvice

64

Een tijdje terug verkende ik de Kroatische hoofdstad Zagreb en dwaalde ik langs de smaragdgroene watervallen in Plitvice Lakes National Park. Het is mijn eerste date met Kroatië, en zeker niet de laatste. Smaakt naar meer. 

Zagreb

Ik vind Zagreb leuker dan leuk. Ik heb een zwak voor oost-Europese steden en Zagreb stelt me niet teleur. We wandelen uren door de hoofdstad van Kroatië en komen oren en ogen tekort. Tijd ook, vooral. Ik ga dolgraag nog eens terug om nog meer van deze stad en vooral van het land te zien. Istrië lonkt, maar dit keer ontdekken wij Zagreb en Plitvice. Een heel fijn voorproefje van een interessant en bijzonder mooi land.

Vroeg in de ochtend wandelen we over de lokale markt. Zo leer je een stad en haar mensen pas echt kennen. Gedurende de dag stuitten we op nog meer marktjes. Rommelmarkten, groente- en fruitmarkten en antiekmarkten wisselen elkaar af en laat dat nou precies zijn waar ik zo van hou. We proeven de lokale specialiteit štrukle en zijn fan.We wandelen en wandelen en krijgen geen genoeg van de mooie huizen, de fijne parken en de lekkere eettentjes. Meer eettips? Restaurant Agava, restaurant Boban en lokaal restaurant (ik ben verliefd op de eigenaar) Didov San zijn heel fijn. De beste lunch aten we in het super schattige tentje Fajn, naast het mooiste uitkijkpunt over heel Zagreb. Upper town, het historische centrum, is prachtig en wanneer een stel nonnen naar me zwaait smelt ik. Lower town is zien en gezien worden. Zagreb is hip. Alternatieve barretjes en clubs schieten als paddestoelen uit de grond en locals zitten dag in, dag uit op het terras. Mensen kijken en veel eten, bij het goede Kroatische leven hoort lekker eten. En wijn. Laten dat nou net mijn drie hobby’s zijn. Ja, Zagreb steelt een stukje van mijn hart en is nog leuker dan ik had gedacht.

Zagreb Zagreb Zagreb Zagreb Zagreb ZagrebZagreb Zagreb Zagreb Zagreb
 

 

Plitvice National Park

We nemen de lokale bus naar Plitvice Lakes National Park. Een must als je het mij vraagt, hoe toeristisch ook. Ik kijk mijn ogen uit tijdens de busrit van Zagreb naar Plitvice. Terwijl ik staar naar alle kogelgaten in de verlaten huizen die langsschieten besef ik me dat hier twintig jaar geleden nog een oorlog woedde. De sporen zijn duidelijk zichtbaar. Weggezonken in gedachten arriveren we bij de ingang van het nationaal park. Plitvice is een wonder. We lopen de hele tocht van beneden naar boven en bij elke bocht valt onze mond verder open. Wat is het hier mooi. We tellen zestien stuks smaragdgroene en opaal blauwe meren met meer dan negentig watervallen.

Wat ik je wil meegeven: ga heel vroeg op de dag naar het park. Het is er namelijk ontzettend druk, welk seizoen je ook kiest. Vroeg in de ochtend heb je het meest kans op rustige momenten, de bussen met Chinezen arriveren vaak in de middag. Plitvice staat blijkbaar hoog op de bucketlist van veel Aziaten. Wanneer je in hartje zomer dit natuurschoon wil bewonderen loop je al gauw in rijen te schuifelen en dan is het moeilijk om écht van deze parel te genieten. Ik heb in ieder geval flink ruzie gehad met de schoppende voeten van mijn Chinese stalker en de paraplu van de Japanner voor me. Desondanks is het er prachtig en ik ben blij dat ik dit stukje natuur van dichtbij heb mogen zien. Verwacht jij dit soort plekjes in Europa? Het voelde als Azië en iemand op Instagram vergeleek het met Zuid Amerika. De watervallen zijn wonderschoon, je kijkt dwars door het water heen en het feit dat Moeder Natuur dit stukje kunst eigenhandig heeft gebouwd verbaast me. Op dit soort momenten hou ik intens veel van de wereld.

Ben jij hier al eens geweest?

PlitvicePlitvice

PlitvicePlitvice Plitvice Plitvice Plitvice

 

Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Kroatië, Nature, Plitvice, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Zagreb

Leave a reply

64 comments

 1. Lotte - scratchingmymap 17 augustus, 2015 at 16:11 Beantwoorden

  Jaaaaaa, nog een Kroatië-fan :-) Ik had geluk en ben vroeg opgestaan voor de Plitvice-meren dus ik heb van ze kunnen genieten in alle rust (en zonder Chinese stalkers en/of paraplu’s). Ik vond ze zelf wat weg hebben van de Erawan-watervallen in Kanchanaburi in Thailand: hetzelfde felblauw en ook prachtige cascade watervallen met de verschillende plateau’s. Ook de vissen in de meren hadden veel van elkaar weg haha :-)

 2. Stephanie | Expeditie Aardbol 17 augustus, 2015 at 16:16 Beantwoorden

  Wauw, prachtig! Ik ben alleen aan de kust geweest (in het hoogseizoen ook nog eens) en het zag daar zwart van de mensen. De romantische plaatjes die ik van Kroatie in mijn hoofd had heb ik daar niet gezien, maar zo te zien is het er wel. Ben benieuwd naar Zagreb, klinkt als een hele leuke stad!

  • Laura 17 augustus, 2015 at 17:48 Beantwoorden

   Ahhhh, Kroatië is echt super populair opeens. Voor- of najaar lijkt me inderdaad beter. Bij ons regende het en zei iemand dat het rustiger was in het park dan normaal…kan me niet voorstellen hoe het dan moet zijn!

 3. Sandra 17 augustus, 2015 at 17:01 Beantwoorden

  Plitvice, ik heb er een soort haat-liefdeverhouding mee. Het is jarenlang mijn hoofdbestemming geweest tijdens het plannen en net als alles rond was kwam er toch last minute een betere bestemming voorbij. Dat klinkt heel oneerbiedig, maar voor mij stond Yellowstone net een tree hoger dan Plitvice. Zo ook de Florida Keys. En stuk voor stuk cancelde ik dan toch mijn reis nar Kroatië weer. Misschien dat ik het toch eens als een soort lang weekend moet gaan doen ofzo, want het ziet er geweldig uit! Maar, die beren hè… Ik ben zo’n ongelofelijke schijtluis als het op beren aankomt en tja… Plitvice & beren. Ik weet het dus nog steeds niet hahaha!

 4. Marieke 17 augustus, 2015 at 17:59 Beantwoorden

  Ik snap nog steeds niet hoe je het voor elkaar gekregen hebt om een foto te maken op de wandelpaden zónder toeristen! Knap staaltje timing, wat ik je brom! Ik vond het ook prachtig, maar de drukte is zoooo jammer. Het is lastig genieten als er 20 Aziaten om je heen naar voren schieten om een foto van een EEND te maken.

 5. Eleni 17 augustus, 2015 at 20:13 Beantwoorden

  Oooh zooo mooi <3 Nu heb ik nog meer zin in roadtrip door Kroatië in september. Plitvice staat sowieso op ons lijstje, over Zagreb zijn we nog niet zeker. Eerst even uitzoeken wat er allemaal mogelijk is in 9 dagen.
  p.s. Als ik via mijn mobiel wil reageren en ik scrol door tot 'send' dan krijg ik een pop-up met recommended articles die ik niet weg kan klikken en dus kan ik mijn bericht niet verzenden. Ik weet niet of meer mensen hier last van hebben, maar ik dacht: ik meld het even :)

  • Laura 17 augustus, 2015 at 20:18 Beantwoorden

   Ahhh heerlijk, road trippen! Benieuwd wat je allemaal gaat zien.

   Oh jee! Even gecheckt op m’n telefoon, maar als je op het pijltje klikt in dat recommended schermpje klapt hij weer in. Ik kan ‘m ook blijven scrollen zodat ik Send er nog boven heb staan. Maar je kan ‘m dus wegklikken! :)

 6. Wendy 18 augustus, 2015 at 07:37 Beantwoorden

  Wat een mooi verhaal Laura, Ik geef mijn klanten altijd een hele list met insidertips mee, ik wil graag dat zij net zo de kans krijgen Kroatië te leren kennen zoals ik het al zo lang ken. Ook ver weg van de gebaande paden en veel in contact met de locals. Heb je ook nog het museum broken relatationships in Zagreb bezocht? En ben je tijdens je rit naar Plitvice in Rastoke gestopt? Ook leuk om daar even een korte stop te maken voor een coffee-break of lunch. Ja NP Plitvice is druk heel druk vooral zomers. Beste tijd om te bezoeken om 07.00 u of na 16.00 u. Deze hotspot wordt echt overal vanuit Kroatië aangeboden dus dat geeft al aan dat het er heel druk kan zijn. In oktober ga ik met een kleine selecte groep een weekend olijven plukken in Trogir. We gaan 1 dag met emmers de olijfboomgaard in, daarnaast gaan we op zondag met een boot naar de blue lagoon en bezoeken we op maandag voor vertrek terug nog even die heerlijke markt in Split en de Riva, de markt is misschien ook wel net zo leuk als Dolac in Zagreb die jij bezocht hebt. Misschien ook leuk voor jou om deze kant van Kroatië eens te komen ontdekken. Lijep pozdrav Wendy

  • Laura 18 augustus, 2015 at 08:54 Beantwoorden

   Hi Wendy, dankjewel! :)

   Jaaa, ik wil dolgraag terug en nog meer ontdekken. Ik ben inderdaad in dat museum geweest, hilarische en ook aangrijpende verhalen. Vond het een briljant museum! Helaas niet in Rastoke gestopt (we namen de lokale bus en hadden maar een dag voor Plitvice, vandaar dat we er ook in de middag waren jammer genoeg!). Leuke tip voor de volgende keer!

   Olijven plukken in Trogir klinkt ook heel leuk. Ik wil ook nog graag beren spotten en een culinaire tour door Istrië maken. Ik kom graag weer die kant op!

 7. Merel 18 augustus, 2015 at 07:59 Beantwoorden

  WOW, wat is het daar bizar groen! HOE KAN DAT?! haha. Echt prachtig. En de stad ziet er ook heel gemoedelijk uit. Om over de foto’s van het heerlijke eten nog maar te zwijgen. Kortom, ziet er uit als een heel fijn tripje!

 8. Annemarie 18 augustus, 2015 at 11:12 Beantwoorden

  Indrukwekkend mooi, de Plitvice-meren, en dat ‘gewoon’ in Europa. Ik was er vorig jaar in mei en ook toen was het er erg druk. Helaas konden we door overstromingen niet alles zien. Ik wil absoluut nog een keer terug met mijn kinderen!

 9. Nancy 18 augustus, 2015 at 12:04 Beantwoorden

  Ja, lang geleden al was ik eens in Zagreb. Althans, ik was al een volwassen meisje, maar dit is nu precies 10 jaar geleden dat ik daar was. Ik heb er mooie herinneringen aan, want Zagreb greep me meteen.
  Plitvice daarentegen heb ik nooit gezien omdat ik met mijn familie altijd naar Dalmatië afreisde omdat Istrië zo verschrikkelijk toeristisch is – zoals mijn vader altijd zei. We kwamen in Kroatië toen het nog Joegoslavië was omdat mijn ouders het op hun duimpje kenden en hier al kwamen in de tijd van het ijzeren gordijn. Ook al ben ik er inmiddels al meerdere malen geweest, nog steeds ben ik niet naar Istrië gegaan hoewel ik ook daar nog eens graag naartoe reis. Ik focus me eerst maar eens op Dubrovnik, want die stad wil ik ook al meer dan 10 jaar bezoeken. Nu ik dit zo uitspreek moet het er maar eens van komen haha. Soms denk ik wel eens dat er te weinig tijd in een mensenleven is :P

 10. Anita - Reisvlinder.nl 18 augustus, 2015 at 14:22 Beantwoorden

  Mooie foto’s! Ik ben nooit in Zagreb geweest, maar klinkt goed met al die marktjes. Plitvice ben ik wel geweest: wat een betoverende plek! Wij waren er begin oktober en toen was het er eigenlijk best wel rustig, gelukkig! Ook leuk in oktober: de bomen met prachtige herfstkleuren!

 11. Lieke 19 augustus, 2015 at 10:24 Beantwoorden

  Plitvice is zo mooi!
  Ik ben er geweest met een groepsexcursie.
  Helaas had onze bus pech en de leidster haast om weer op tijd terug bij de bus te zijn. Het was daardoor flink doorlopen. Erg jammer, want het is er zooo mooi.
  Ik zou graag nog een keer terug gaan.
  Zagreb ziet er ook top uit!

 12. Merlin 20 augustus, 2015 at 08:12 Beantwoorden

  Leuk stuk, ik zou alleen juist NIET aanraden om er in de ochtend naar de plitvice te gaan. De toeristenbussen komen rond 10-12u en dan is het park vol. Ga liever rond een uur of 15:00/16:00, want het park is toch tot 20:00 open in de zomermaanden. Tegen die tijd gaan de bussen namelijk ook weer weg en moet iedereen avondeten, dus heb je het park ‘lekker rustig’ voor zover dat überhaupt mogelijk is daar.

  • Laura 20 augustus, 2015 at 08:26 Beantwoorden

   Thanks! Het werd mij wel aangeraden en hoorde veel mensen die er vroeg zijn geweest en het leeg was (direct om 7/8 uur). In de namiddag kan natuurlijk ook, het park is lang open! :) Thanks voor de tip!

 13. Kirsten | Travelaar.nl 21 augustus, 2015 at 17:33 Beantwoorden

  Ge-wel-dig die watervallen! Slechts één keer een paar uurtjes in Kroatië geweest tijdens onze roadtrip toen we van Slovenië naar het Balatonmeer in Hongarije reden.. Dit stuk staat zeker nog op mijn bucketlist. Sowieso gek op dit gedeelte van Europa. Wat een prachtige natuur!

 14. Malou 21 augustus, 2015 at 17:57 Beantwoorden

  Wat ziet het er mooi uit! Zowel Zagreb als Plitvice. Zoals je Zagreb beschrijft is het echt een must-visit. Ik ga in oktober naar Riga. Hoor daar ook alleen maar positieve verhalen over.
  Hahah ik wilde al vragen hoe je het dan voor elkaar had gekregen om op de foto te staan zonder al die Chinezen/Japanners. Maar die staan dus gewoon in de rij aan het einde van het loopbruggetje. Haha, te grappig.
  Ik word altijd heel agressief van de Chinese en Japanse toeristen.

 15. Lizet 23 augustus, 2015 at 20:37 Beantwoorden

  Prachtige foto’s! Vooral het nationale park, wauw! Ik zie al helemaal voor me hoe je daar rond stampt en ruzie maakt met gekke Aziatische toeristen, haha. :’) Ik herken dat zo goed! Maar ja, sommige dingen moet je gewoon zien.

Post a new comment

Lees ook: