TRAVEL / Jordanië: Wereldwonder Petra

66

Petra. Één van ‘s werelds wonderen. Petra is de Hebreeuwse naam voor de vroegere rijke hoofdstad van de Nabateeërs die er rond 600 voor Christus hebben gewoond. Het vormde een belangrijke handelsroute. De stad ligt in een kloof en is grotendeels met hamers en beitels uitgehakt in de rode Jordaanse rotsen. Een als Hindoestaanse handelaar vermomde Zwitser (Ludwig Burckhardt) herontdekte Petra aan het begin van de 19e eeuw. 

De avond voor ons bezoek is er een rel bij Petra (waar wij uiteraard middenin terecht kwamen). Geweren, geschreeuw, traangas en stenen door de lucht en we moeten onszelf even een paar uur verstoppen in een naastgelegen hotel. De volgende ochtend is Petra vrijwel verlaten. Geen massa’s toeristen, waar ik zo’n hekel aan heb. Een geluk bij een ongeluk. We zijn vroeg in de ochtend voor de zonsopgang aanwezig, nemen een alternatieve route en hebben zien ,tot de terugweg, één Japanner en twee Amerikanen. Pas op de terugweg in de namiddag komen we ze tegen: de andere 1495 toeristen. Halleluja.

Het wonder neemt je mee en houdt je vast tot je de laatste stap weer uit de oude stad Petra zet. De kleuren van de rotsen zijn onbeschrijflijk, net zoals de zon die zich vroeg in de ochtend over de rotsen werpt. De altijd wisselende inval van gouden zonnestralen op de rode, gele, zwarte en roze steentinten zorgen voor een schitterend kleurenpalet. De lange kloof, de ‘siq’, heeft onwerkelijke vormen en wanneer je aan het eind van de smalle kloof het grootste bouwwerk van Petra (de schatkamer van de Farao) tevoorschijn ziet komen, snap je waarom dit één van de wereldwonderen is. Volledig gehakt uit de bergwand tussen de eerste en tweede eeuw voor Christus is Al Khazneh één van de indrukwekkendste bouwwerken in de oude stad.

We nemen een alternatieve route die over de berg leidt naar de ‘Place of Sacrifice’ en vervolgens een pad laat slingeren dwars door de magische oude stad. Bijna verdwaald tollen we hand in hand langs de rotsformaties en bouwwerken en vanuit het niets zijn daar twee bergbewoners, een oude vrouw en haar dochter met thee op het vuur. Mijn handen worden vastgehouden, we krijgen stukjes brood toegestopt en met een kus op mijn voorhoofd als zegen is dit één van de meest bijzondere momenten in Jordanië. De foto’s zeggen echt niets, maar hopelijk kan ik iets van dit gevoel delen.

1490

1491

1493

1495

1496

1497

1498

1499

1501

1502

1503

DESTINATIONS, Jordanië, Local Life, Midden Oosten, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

66 comments

 1. Debby 19 oktober, 2013 at 11:58 Beantwoorden

  Ik vond het al zo raar dat het daar zo rustig was op je foto’s. Ik dacht even dat je als een filmster gewoon alles afgezet had met lintjes en agenten iedereen liet tegenhouden ;-) hahaha. Maar nee, een geluk bij een ongeluk dus. Zo mooi, wauw! Wat moet dat toch bijzonder zijn geweest :)

 2. Jess 19 oktober, 2013 at 12:56 Beantwoorden

  Zwijmel, zwijmel, wat een prachtige foto’s weer. Kan me voorstellen dat het best eng was om zo’n rel terecht te komen. Wij hebben wel eens in demonstratie vast gestaan op vakantie en ik vond het behoorlijk benauwend. Jordanië stond nooit op mijn lijstje maar na al jouw blogjes begint het steeds meer te kriebelen.

 3. xsupersarah 19 oktober, 2013 at 14:23 Beantwoorden

  Lijkt me verschrikkelijk eng om in zo’n rel te belanden… Maar het is ook wel weer een ervaring. Het ziet er in elk geval wel heel mooi uit!

 4. Michelle @ The World is a Book 19 oktober, 2013 at 15:50 Beantwoorden

  Ooh heerlijk verhaal en wat een fijne foto’s! Ik vind “paparazzi-foto’s” (zo noem ik ze als je reisgenoot foto’s van je maakt als je het niet weet, lame I know ;-)) altijd zo leuk. Dit is echt een plek die al jaaaren op mijn lijstje staat. Zo tof dat je dat hebt beleefd. En geluk met die toeristen, heel fijn om zo’n fascinerende plek maar met weinig mensen te hoeven delen.

  • Laura - what about her 21 oktober, 2013 at 06:40 Beantwoorden

   Het had ook wel weer wat, en gelukkig liep het goed af voor ons. Snapte het protest ook hoor, er is een monopolie van tourist guides (4) voor de avondtour en ze zijn stinkend rijk, terwijl er nog een stuk of 60 tour guides zijn. Die waren dus boos.

 5. Nena 19 oktober, 2013 at 21:50 Beantwoorden

  Mooie foto’s en tekst! Prachtig dat het zo mooi bewaard is gebleven. Ik ben India zo eens in rellen terecht gekomen. 3 dagen vastgezeten in onze hotelkamer. We mochten zelfs niet in hun eigen restaurant gaan eten, uit veiligheid!

 6. Natasja 21 oktober, 2013 at 12:17 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s en wat een geluk zo zonder alle massa’s toeristen.. Niet alleen voor de foto’s maar zo kan je er toch extra van genieten!

  • Laura 5 augustus, 2017 at 11:29 Beantwoorden

   Haha ahw, kan goed zijn! Ik heb echt ‘geluk’ gehad dat er een opstand was de vorige avond en iedereen dacht dat het dicht zou zijn op de dag dat ik ging. Helemaal leeg!!!

Post a new comment

Lees ook:

TRAVEL / 2014 in reizen

Net zoals vorig jaar hoort een ‘2014 in reizen’ er natuurlijk bij. Ik vind deze lijstjes ontzettend leuk om bij andere bloggers te lezen en ...