TRAVEL / Japan – Aan de waslijn

66
Japan

Ik was dus in Japan met Cathay Pacific. Aanrader, die airline. Vooral de Economy Plus stoelen. FIJN. Japan dus. Nu ben ik terug. Het duurde even voordat de juiste woorden binnenvielen. Voordat ik alle indrukken aan de waslijn heb gehangen en er even naar heb gekeken. Voordat ik kon toegeven dat Japan en ik geen match bleken. Niet deze keer, in ieder geval.

Tegenstrijdigheden. Een eerste observatie van de waslijn.

De herfst in Japan is de mooiste herfst die ik ooit heb ontmoet. Als vuur kwamen bomen me tegemoet, als zonnestralen verwelkomden de bladeren me. Tempels werden omlijst door rode kunst. De grand finale van de aarde. Ik heb een geisha gezien, iets waar ik als klein meisje over heb gefantaseerd. Dat korte oogcontact dwars door haar kwetsbare witgeverfde gezicht, de elegantie van haar kleine stapjes, haar bloedrode lippen, verdwenen binnen een seconde. Dat heeft me geraakt. Net als de blik op Mount Fuji. De reflectie van herfstbladeren in het water. De oneindige Fushimi Irani. De verlaten tempel met de rode brug ver buiten Kyoto. O, ik zie zeker dat Japan magisch kan zijn.

Misschien heb ik wel de verkeerde keuze gemaakt, maar wie slaat deze steden over bij een eerste kennismaking? Ik las er zoveel prachtige verhalen over. Ik vond Japan, en dan met name Kyoto, heel druk op het moment dat ik er was. Achteraf was ik liever door het Japanse platteland en de Japanse Alpen gedwaald. Liever had ik een mijmerend droomverhaal verteld over de zinderende natuur en verlaten tempels en boerendorpjes. Tokyo is een bijzondere stad. Modern. Druk maar verrassend stil. Een indrukwekkende mix van modern leven met eeuwenoude tradities. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Kyoto, de stad waar ik al jaren over droom en waar ik een week verbleef, voelde echter niet goed. Het deed me denken aan één groot pretpark. Misschien zat ik in de verkeerde flow, maar ik wilde er na twee dagen gillend wegrennen. Het was zo ontzettend druk. Ik bedoel niet Tokyo-druk, maar duizend Chinese toeristen-druk. Geen personal space-druk. Te veel indrukken-druk. Schuifelen richting een tempel-druk. Disney muziek op straat-druk. Osaka daarentegen is kalm en voelde als een warm bad na Kyoto. Deze kant van Azië is gewoon niet helemaal de liefde van mijn leven. Jungles doen me simpelweg meer dan Japanse tuinen. Zoals Indonesië me omhelst laat Japan me wat verward achter. Maar het is niet erg. Het is goed zo.
 
Gelukkig ben ik heel goed in het wegmoffelen van mensen op foto’s (als in: juiste hoek met 91823093 mensen om me heen).

Japan

Japan

Japan

Japan

Japan

Japan

Japan

Japan

Japan

Japan

SAMSUNG CSC

Japan

Japan

Japan

 
Maar om toch even te illustreren wat ik bedoel…

Japan

Japan

 

Azië, DESTINATIONS, Japan, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

66 comments

 1. Lisa | Zenzoekers 8 februari, 2016 at 09:25 Beantwoorden

  Wat fijn dat je zo eerlijk bent! Mijn wens is om ooit nog een keer naar Japan te gaan. Na het lezen van jouw verhaal, ben ik heel benieuwd hoe ik het zal vinden. De tuinen lijken me heel mooi, de drukte spreekt me dan weer minder aan.

 2. Marijke 8 februari, 2016 at 09:44 Beantwoorden

  Wat een kleurenpracht. Echt wondermooi! Jammer dat wij die herfstkleuren hebben moeten missen, maar de drukte bleef dan wel enigszins binnen de perken toen wij in de bloedhete zomer gingen. Al zou ik Kyoto ook geen tweede keer meer doen… maar dan die geisha… dat wil ik anderzijds dan ook weer doodgraag kunnen zien! Maar in alle eerlijkheid: niets is zo mooi dan het rustige, authentieke Japanse platteland. Een reden om nog eens terug te gaan ;-)

  • Laura 8 februari, 2016 at 11:49 Beantwoorden

   Jaaa, snap ik! Is ook fijn. En jij bent wel lekker het platteland gaan ontdekken. Moet zeggen dat het me zonder herfstkleuren dan helemaal was tegengevallen, dus ik moest het er maar mee doen! Grappig dat jij Kyoto ook vond tegenvallen. Geisha was wel heel speciaal!

 3. Lotte - scratchingmymap 8 februari, 2016 at 10:24 Beantwoorden

  Die herfstkleuren zijn prachtig! Zelf ben ik best een stadmeisje, maar toch heb ik ook niets met mensenmassa’s en door mijn immense portie geduld (ik stond achteraan de rij toen ze dit uitdeelde denk ik) word ik helemaal gek bij de gedachte van het aanschuiven om aan te schuiven om een tempel te bekijken… Dus geef mij ook maar de mix tussen natuur/rust en de hectiek van een stad.
  Dan toch maar eens terugkeren voor de natuur en het platteland daar te gaan ontdekken? Je kan niet met elke bestemming een match made in heaven hebben, en gelukkig maar of we zouden nog meer willen reizen. ;-)

  • Laura 8 februari, 2016 at 11:47 Beantwoorden

   Jaaa, ik ben meer een natuurmeisje maar vind het wel heerlijk om door oude steden met mooie gebouwen te dwalen. En Bangkok bijvoorbeeld vind ik te gek. Maar dit was allemaal een beetje te veel denk ik, haha! Jaaa, zou best terug willen maar eerst heb ik andere dromen! :)

 4. Sandra 8 februari, 2016 at 16:20 Beantwoorden

  Japan.. Ik weet nooit zo goed wat ik moet met Japan. Enerzijds trekt het mij enorm en anderzijds wil ik er niets van weten. Maar ja, dat heb ik met veel bestemmingen. Mocht ik ooit naar Japan gaan, dan zou ik sowieso naar het platteland gaan. Maar ik ben ook veel meer een natuurmens dan een stadsmens. Leuk voor een dag, maar meer niet. Knap trouwens hoe je mensen kan wegmoffelen hihi!

 5. Jenny - ikreis.net 8 februari, 2016 at 17:07 Beantwoorden

  Wat een mooie kleurenpracht!

  Japan is een van de weinige landen in het oosten van Azië waar ik nog niet geweest ben. Dat zegt wat. Aan de andere kant zat ik deze week voor tickets te kijken, met name voor de natuur. Concrete plannen? Nee, nog niet.

  Het gevoel van drukte… Beeeeehhh.

 6. Stéphanie | Expeditie Aardbol 8 februari, 2016 at 18:17 Beantwoorden

  Aah zo zonde dat Japan je tegenviel. Kan me goed voorstellen hoe druk het daar moet zijn geweest, ik was tijdens Golden Week in Beijing, en de foto’s uit de Verboden Stad zien er net zo uit als die van jou. Toch kan ik niet wachten om zelf naar Japan te gaan, over twee maanden zit ik er tijdens het cherryblossom-seizoen, en er staan zulke gave bestemmingen op het programma <3!

  • Laura 8 februari, 2016 at 18:20 Beantwoorden

   Ja, ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden. En of het net zo druk is als tijdens de herfst. Hopelijk heb je geluk met de bloesem, schijnt heel nauw te komen (elk jaar een beetje anders) en maar paar dagen te bloeien! Vast praaachtig dan ook, hopelijk niet te druk! :)

 7. Eva 8 februari, 2016 at 18:25 Beantwoorden

  Daar is het blogje eindelijk. We hebben het er al over gehad en ik wist je mening dus al maar zo met die drukke foto’s onderstreept het het nóg meer. En dan zeggen ze dat Bangkok druk is, maar dat is het verre van als je die foto’s hier ziet. Toch zou ik er een keer naar toe willen, nu ik toch bezig ben met Azië. Al was het maar om die natuur te ontdekken en dan hopelijk vooral die prachtige cherryblossoms (alhoewel we die in Berlijn ook hebben, ssst ;) )

 8. Malou 8 februari, 2016 at 20:23 Beantwoorden

  Ach, er moet ook een bestemming zijn die onder aan je favoriete lijstje bungelt toch ;-). Fijn dat je zo eerlijk bent. Japan lijkt me een toffe en aparte bestemming maar het is niet dat ik daar nú perse heen ‘moet’. Al vond ik die Hello Kitty kamer wel echt de bom. Haha.
  Hey nog even over de TravelBird bon: had ik zelf al iets moeten ondernemen daarvoor? Zo ja, oepssss. :p

 9. tea 8 februari, 2016 at 21:24 Beantwoorden

  dit soort verhalen moeten ook gewoon vertelt worden, toch. had ook niks met Kyoto, veel te druk en dan ongezellig druk – vond Tokyo juist gezellig druk. En volgende keer wil ik inderdaad ook meer van het platteland zien, naar de eilanden en ook Fuji meepakken.

 10. Eva - eighty7 9 februari, 2016 at 07:14 Beantwoorden

  Helaas heb je inserdaad wel eens dat een bestemming tegen valt; vooraf kijk je er dan zo naar uit en dan blijkt het zo tegen te vallen. Doet soms zelfs wel een beetje pijn voordat je dat durft uit te spreken. Mij heeft Japan sowieso nooit heel erg getrokken, maar ik kan de vinger er niet goed opleggen waarom niet. Na het lezen van jouw blogs wil ik een bestemming vaak op mijn lijstje toevoegen; nu voor de verandering eens niet ;)

 11. Bart 9 februari, 2016 at 13:11 Beantwoorden

  Ondanks je verhaal wil ik nog steeds naar Japan. Ook de steden in Japan. In eerste instantie vanwege dezelfde redenen als jij. Het heeft iets. En misschien kom ik vervolgens ook tot dezelfde conclusie. Misschien. Ik weet het niet… Toch wil ik Japan ervaren.

 12. Eleni 9 februari, 2016 at 17:33 Beantwoorden

  Wat jammer dat Japan dan zo tegenviel. Ik was altijd heel benieuwd naar Japan, misschien wel omdat ik me er niet zo goed een voorstelling van kon maken, maar die drukte lijkt me ook niets. Die mooie kleuren zijn wel prachtig. Eerst de rest van de wereld dan maar ontdekken <3

 13. Simone 9 februari, 2016 at 18:05 Beantwoorden

  Ik kan zo goed voorstellen dat je die steden niet wilde overslaan bij je eerste kennismaking! Uit je dromerige verhalen, lees ik soms heel goed dat jij zoveel prikkels kunt filteren, je verteld zo gedetailleerd. Volgens mij ben jij super gevoelig! Als je dan in een over de top drukke stad komt, kan ik me voorstellen dat je zo overprikkeld bent, dat alles door elkaar gaat spelen en je gillend weg wilt rennen! Zeker als je altijd geniet van de stilte, de natuur en de dorpsmensjes. Al was Tokyo dan wel weer een schot in de roos. Ik ben heel benieuwd hoe je Japan gaat vinden bij een tweede kennismaking!

 14. Ester 9 februari, 2016 at 20:38 Beantwoorden

  Fijn dat je zo eerlijk bent en toegeeft dat je je niet overal comfortabel bij voelt. Ik heb Japan (gelukkig) heel anders ervaren, Japan was een bestemming die helemaal niet op mijn lijstje stond maar het bezoek gebeurde redelijk spontaan. En ik ben zo verliefd geworden op het land, het was voor mij enorm bijzonder.

  Mooie foto’s heb je gemaakt, wat is de Mount Fuji toch een prachtige berg :-)

 15. Jessica 10 februari, 2016 at 01:55 Beantwoorden

  Haha je hebt de Chineesjes goed van de foto’s weggehouden. Het ziet er prachtig uit, maar ik kan me goed voorstellen wat je bedoelt. Maar wel goed dat je kunt en wilt toegeven dat een bestemming niet aan je verwachtingen voldeed en dat je gewoon geen goede match bent. Je hebt jezelf en je reiswensen gelijk weer wat beter leren kennen ;)

 16. Tikva 10 februari, 2016 at 10:01 Beantwoorden

  Het kan niet altijd overal geweldig zijn, dit maakt dat je volgende reizen weer extra geniet. Ik ben blij, ben niet meer de enigste Nederlander die Japan vond tegenvallen :-)

 17. Tikva 11 februari, 2016 at 15:35 Beantwoorden

  Oh ja enige, enigste… Sommige taaldingen krijg ik dus nooit onder de knie. Gelukkig heb ik mijn blogeditor. Ik gek? Tsss en ik heb nog wel zo mooi alle Japanse herrie voorgedaan dat kan je niet verzinnen.

 18. kim 21 februari, 2016 at 07:56 Beantwoorden

  De fotos zijn prachtig ja.. maar zoveel mensen, aight! Ik had dat ook in Istanboel.. prachtige stad maar de hoeveelheid mensen die constant om me heen waren maakte het toch wat minder..

 19. Linda 27 februari, 2016 at 11:10 Beantwoorden

  Japan staat al jaren hoog op mijn travel wishlist. En als ik deze foto’s zo zie weet ik niet meer zo goed of ik nu in de lente of in de herfst deze trip zal gaan maken. Dat ik erheen moet staat vast. De cultuur, de mensen, de natuur en Azië in het algemeen trekken mij enorm. Prachtige foto’s ook!

 20. Merel Teunis 2 maart, 2016 at 14:27 Beantwoorden

  Hi Laura, wat fijn dat je zo’n eerlijk artikel hierover schrijft! Japan staat ook hoog op mijn bucketlist, maar kan mij goed voorstellen dat je in zo’n ontzettende drukke massa liever de rust en natuur opzoekt. Prachtige foto’s trouwens! En ik denk altijd maar zo, ook al is iets niet helemaal wat je ervan verwacht had, je bent wel weer een ervaring rijker :) Liefs.

 21. Eva 3 maart, 2016 at 08:11 Beantwoorden

  De herfstkleuren zien er prachtig uit, lijkt me héél erg mooi om dat eens te zien.. Toch trekt Japan mij ook niet heel erg, mede door de drukte en het massale. Mocht ik er ooit heen ga zal ik zeker de natuur in gaan en minder de grote steden. Fijn dat je zo eerlijk bent!

 22. Elisa | Lies rond de wereld 25 oktober, 2016 at 21:53 Beantwoorden

  Net een reis naar Japan geboekt, op zoek naar leuke insidertips en dan lees ik dit! Haha, nee hoor, begrijp wel wat je bedoelt. Heb ook niet zo veel met die drukte en dat schuifelen (ik ga gewoon niet beginnen over Chinezen op reis…). Juist fijn dat je eerlijk bent, soms heb je een klik met een land en soms totaal niet. Ik ben heel benieuwd hoe wij het in April in Japan gaan hebben ;-)

  • Laura 26 oktober, 2016 at 16:32 Beantwoorden

   Hahaha, oeps! Ik moet (jeetje, het is al een jaar geleden) echt door gaan schrijven, want er valt genoeg over te schrijven! Ik ben ook heel benieuwd, wel super tof dat je geboekt hebt! Yay!

Post a new comment

Lees ook:

5unday’s pleasures #14

Na alle artikelen even uitgesteld te hebben, ben ik er weer. Het kostte me een klein beetje moeite. Een strijd van binnen. Want hoe leuk ...