TRAVEL / Jamaica – een kleurrijke road trip

29
Jamaica

Ya Mon! Jamaica is een waar paradijs met een prachtige kustlijn. Ik maak een road trip rondom het eiland en ontdek dat dit paradijs meer is dan zon, zand en zee.

Ik zie indrukwekkende bergen met koffieplantages, watervallen, lagunes, rivieren, oude herenhuizen, tropische vegetatie, reggae, wilde dolfijnen, mangroves vol krokodillen, rum distilleerderijen… En wat hou ik van de locals hier, ze zijn zo open, sympathiek en vol leven. Stress kennen ze hier niet, “No Problem en Ya Mon” is het antwoord op al mijn vragen.

Het eiland is relatief klein. Ik rijd de cirkel rond en word omgeven door een azuurblauwe zee, bergen, junglebladeren, droge vlaktes, hippie dorpjes en bruisende steden, Caribische stranden, Aziatische natuur en een Afrikaanse mentaliteit…. Ik heb het bijzondere gevoel drie continenten op één klein eiland te ontmoeten. Benieuwd naar de verschillen?

Montego Bay & Ochio Rios

De kust is hier zoals je zou verwachten bij Jamaica – witte stranden, palmbomen, helderblauw water… En veel toeristen. Dit is de plek waar de meeste mensen blijven hangen. Logisch, het is een paradijs. In de omgeving vind je Ochio Rios, de bekende Dunn’s River Falls, oude plantages en de Martha Brae rivier. Ik glij op een vlot de rivier af, drink een smoothie op het strand en de waterval biedt me verkoeling. Een fijne eerste kennismaking.

Ochio

Montego

Montego

Montego

De noordkust

De noordkust is fantastisch. De natuurlijke attracties van deze regio zijn de heuvels, de panoramische natuur en de prachtige baaitjes. De hub van het groene noorden is nostalgisch Port Antonio. Dit gebied is een verfrissende verandering in het tempo van toeristisch Montego Bay. De stranden behoren tot de mooiste van het land, ook zie ik prachtige watervallen, groene junglebladeren, kolibries en een helderblauwe lagune.

jerk

Port

Port Antonio

Port

Kingston

Kingston, Jamaica’s hoofdstad, ligt aan de zuidoostkust. Het is een roerige metropool en het economische en culturele centrum van het land. ‘s Werelds bekendste reggae-stad… Ik waag een dansje. Kingston is het waard om te bezoeken en ik wil het Bob Marley Museum niet missen. Ook speel ik piraat in Port Royal, een oude piratenstad.

Kingston

Kingston

De Blue Mountains

Een gebied van stijgende pieken en diepe dalen vol weelderige, groene vegetatie. Hier vind je tal van van koffieplantages en rum distilleerderijen. Helaas heeft het zo geregend dat we de bergen niet op kunnen rijden. Ik had onwijs graag het John Crow Mountain National Park en Mandeville, ‘s lands hoogst gelegen koloniale stad, willen ontdekken. Helaas… Maar Jamaica heeft mijn hart gestolen en ik kom nog eens terug.

mountains

De zuidkust

Aan de weinig bezochte zuidkust vind ik het échte onontdekte Jamaica. Het zuidelijkste puntje van dit gebied is heet en droog, in tegenstelling tot de groene gebieden van Jamaica. Hotels zijn er weinig. De trekpleister is Treasure Beach, weggestopt aan de afgelegen kust. Terwijl we naar het westen rijden stoppen we even bij de Black River, waar we mangroves vol krokodillen ontdekken vanaf een lokale boot.

Zuiden

Zuiden

Zuid

Negril

Negril, naast het noorden mijn favoriet, ligt in Jamaica’s relatief droge gebied in het westen en heeft een behoorlijke laid back vibe. In het slaperige vissersdorp Negril loop ik kilometers over het Seven Miles strand, knuffel ik met katten en geniet ik van rustige stranddagen, ontmoetingen met locals, prachtige zonsondergangen en oneindig veel yoga. Een fijne afsluiter van deze fantastische ontdekkingstocht.

Negril

Negril

Begrilc

Jamaica

Zijn jullie wel eens op Jamaica geweest?

En heb je onze Jamaica reisvideo al gezien?

Beach Life, Caribbean, DESTINATIONS, Jamaica, Local Life, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

29 comments

 1. Jolien 6 juni, 2016 at 14:31 Beantwoorden

  Ziet er prachtig uit, nu ik dit gezien heb zou ik ook wel eens naar Jamaica willen.
  Maar na het bekijken van je foto’s en filmpje vraag ik me toch af… wonen daar ook vrouwen?! ;)

 2. Nienke 6 juni, 2016 at 18:23 Beantwoorden

  Volgens mij kan jij echt de meest oninteressante bestemmingen (en dan heb ik het niet over Jamaica, maar gewoon in ‘t algemeen) nog superaantrekkelijk maken. En dat is een compliment. Al die fijne woorden en mooie foto’s altijd. :)

 3. Eveline 19 september, 2017 at 09:17 Beantwoorden

  Hoi Laura! Ik word helemaal blij van je reisverslag! Ik vertrek in oktober voor 10 dagen naar Jamaica. Heb je misschien tips voor slapen? En hoe ben je van plek naar plek gegaan? Auto gehuurd of met de bus? Wat raad je aan? Thanx alvast! X

  • Laura 28 september, 2017 at 08:22 Beantwoorden

   Wat leuk! Wij zijn met de auto rond gaan reizen, de slaapplekken waren geregeld door een toerismebureau maar er zijn een heleboel leuke en goedkope guesthouses te vinden! Ik kreeg laatst een hele leuke tip, die zoek ik nog even voor je op. Alvast veel plezier!!

Post a new comment

Lees ook:

TRAVEL / Gezichten van Afrika

De gezichten die ik in Afrika leerde kennen tijdens vrijwilligerswerk. Woorden zijn eigenlijk niet genoeg. Beelden ook niet. ik wilde dat ik jullie elke seconde kon ...