TRAVEL / ITALIË – Dagen met een gouden randje in Italië: over die mooie jaarwisseling in de Dolomieten

2

Hoe zou jij het vinden om het nieuwe jaar te verwelkomen in de zon, al dansend op blote voetjes in het zand? Of om te proosten op het nieuwe jaar, warm naast een open haard in een roodgeverfd huisje in Zweden? Of om het vuurwerk als sterrenregens in het dal te zien ontploffen vanaf een hoge, besneeuwde berg? Ik vind het fantastisch: oud en nieuw vieren in het buitenland. Zo vierde ik al eens oud & nieuw in Brussel, Thailand, Zweden en tot twee keer toe op een berg in Polen. Vergeet de drukbezochte feestjes in een koud en nat Nederland, de feestdagen spenderen in het buitenland is heerlijk.

Dagen met een gouden randje in Italië: de jaarwisseling spenderen in de Dolomieten

Ook afgelopen jaarwisseling besloten we lastminute samen naar het buitenland te verkassen: wederom de beste beslissing ooit! Wat was het fijn, daar in de bergen in Italië. Alles mocht, niets moest. We vertrokken voor vier dagen naar de Dolomieten en het was echt heerlijk om samen in de bergen en de sneeuw het jaar af te sluiten en 2020 in te stappen. We boekten spontaan een ticket naar Milaan, vonden een schattige B&B met twee kamers in de buurt van Trento, huurden een auto bij Sunny Cars en genoten. Oh, wat genoten we samen. Grillige bergtoppen en poederzacht sneeuw, gouden zonsondergangen en oeroude bossen, bergmeren en jouw hand in de mijne, houten cabins en glazen wijn, gierend de berg af op een slee, dagen en nachten met een gouden randje.

In het dal lag nog geen sneeuw maar hoger in de bergen des te meer. De zon scheen elke dag volop,en waar ik ook keek zag ik mijn oh zo geliefde ruige bergpieken. Ik voel me zo vrij in de bergen, ik kan dieper inademen, rustiger uitademen, ik voel me hier zo kalm en gelukkig. We rodelden, wandelden en verdwaalden wat af samen (ik vond weer onvindbare berghutten online waar ik heen móést) maar uiteindelijk zaten we toch altijd met een glas wijn of warme chocolademelk en een goed gevuld bord bergvoedsel in de desbetreffende hut. Kleine, fijne avontuurtjes.

Italie_Dolomieten_Zuid_Tirol6

 

Milaan – Trento: het Gardameer, besneeuwde toppen en een berghut met uitzicht

De heenrit was een avontuur op zichzelf, we namen de linkerroute langs het Gardameer en reden zo langs het meer en tussen de bergen richting onze B&B, waar we pas laat aankwamen. Ik had namelijk weer iets gevonden: een berghut en route waar ik wilde lunchen. Bovenop een berg bij het Gardameer vonden we eindelijk (na vele omzwervingen) deze fantastische berghut en dankzij het verdwalen zagen we de zon zakken achter de bergen: een geluk bij een ongeluk!

Nog even extra tippen hoor, deze hidden gem. Berghut Refugio San Pietro opened in 1930 en ligt halverwege een berg boven het Gardameer. Je hebt er een onvergetelijk uitzicht op de bergen en het meer en ze serveren typische Trentino gerechten. Naast de berghut ligt de kleine, nog gewijde kerk van St. Peter, waarnaar de hut is vernoemd. Een heel mooi plekje, kijk maar:

Italie_Dolomieten_Zuid_Tirol6

Italie Dolomieten Oud & Nieuw

Italie_Dolomieten_Zuid_Tirol6

dolomieten

 

Een dagje rodelen in Nationaal Park Odle-Puez

Onze tweede dag was misschien wel de leukste: we reden richting en gingen rodelen! Begin 2019 was ik ook al eens in de buurt van dit gebied in Italië en rodelde ik samen met Anouk de sneeuwbergen af. Italië en rodelde ik samen met Anouk de sneeuwbergen af. Ik vond het ZO leuk, dus ik moest en zou dit weer doen, Ik wilde ook heel graag het Nationale Park Puez-Odle ontdekken (die Odle bergtoppen zijn zo magisch!) en vond een plek waar je naar deze toppen kunt wandelen en vanuit daar naar beneden kunt rodelen: Geisleralm. Het was best een flinke klim omhoog, maar dat zouden we wel even doen…

In het dal wisten ze ons niet te vertellen of er boven nog sleetjes zouden zijn, dus namen we die maar gewoon mee naar boven. Dat was toch best wel zwaar, zeker omdat we eerst de verkeerde kant omhoog zijn gelopen. Oeps! Een paar uur verder vonden we het juiste pad en begon de klim. Leuk hoor, bergbeklimmen in de sneeuw. Bij elke bocht twijfelden we doodop of we terug zouden gaan, maar de berghut riep en ik wilde niet opgeven. De wandeling was (voor onze lobbige lijven zonder enige vorm van conditie…) zwaar maar echt waanzinnig mooi en als er dan bovenaan zo’n mooie hut naast die indrukwekkende, grillige bergtoppen op je staat te wachten is dit ‘t alles waard. Pas tijdens zonsondergang (weer een geluk bij een ongeluk) kwamen we aan bij deze ontzettend leuke en sfeervolle berghut, en genoten we van onze welverdiende hapjes en drankjes. Wat magisch mooi daar. En toen… tijd om naar beneden te rodelen! Verkijk je er niet op, het gaat haaaard! Ik ben helemaal fan van deze activiteit, het is zo ontzettend leuk!

En die grillige bergtoppen en refugio Geisleralm… Kijk zelf maar. Ik herhaal… gewoon magisch!

Italie_Dolomieten_Zuid_Tirol6

Italie_Dolomieten_Zuid_Tirol6

Italie Dolomieten Oud & Nieuw

 

De jaarwisseling in Italië

Dag drie, oudjaarsdag, stond voor rust: met enorme spierpijn van het rodelen dwaalden wat rond in het kleine stadje Levico en bezochten de grote kerstmarkt, deden boodschappen, gingen uit eten bij wederom een lokale, authentieke berghut en maakten ons op voor onze oh zo spannende jaarwisseling…

dolomieten

 

31 januari 2019, 23:55

Onze jaarwisseling was precies zoals het had moeten zijn. We lieten de evenementen in de buurt voor was het was, aten heerlijk buiten de deur bij een ontzettend leuk restaurantje om vervolgens terug te gaan naar onze B&B en kropen om half 11 al in bed. We hebben 2020 dan ook gewoon verwelkomd in ons knusse kamertje, in bed nog wel, met grote mokken champagne, bordjes kaas en met zoveel zin in het komende jaar.

 

Heb jij wel eens oud & nieuw in het buitenland gevierd?

DESTINATIONS, Italië, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Stories, Zuid-Tirol

Leave a reply

2 comments

Post a new comment

Lees ook: