TRAVEL / India – over hoe ik binnen acht uur in een compleet andere wereld stond

35

De eerste aanblik van de Taj Mahal in haar ochtendglorie, de onafgebroken blik van een Indiase man, de heerlijke geuren uit potten vol curry, de kleurrijke sari’s en prachtige vrouwen, de oneindige treinreis, de slapende mensen op straat…

…India, ze zeggen wel eens; ‘You’ll hate it or you’ll love it’.

Ik geloof dat ik nog moet kiezen.

Op weg naar onze tweede keer Nepal hebben Liv en ik een stop-over in India gemaakt. Liv was er al eens geweest, voor mij was het een eerste kennismaking met dit overweldigende land. We hebben Delhi en Agra (Taj Mahal!) in een paar dagen ontdekt.

Allereerst een big thank you, Jet Airways. Jet Airways vloog ons vanuit Amsterdam via Delhi naar Kathmandu en op Schiphol krijgen we van het nu al ontzettend lieve personeel te horen dat we een upgrade krijgen. Oh my oh my, business class! Een betere voorbereiding op wat ons te wachten stond in India kunnen we ons niet wensen.

jet airways upgrade

Dankzij mijn werk heb ik eens eerder business class gevlogen, maar dit is al lang geleden en ik droom iedere incheck weer op een upgrade naar die oh zo fijne stoelen waarin je goed kunt slapen, naar het goede eten, naar het uitgerust aankomen. Op mijn vele (backpack)reizen heb ik regelmatig valse blikken geworpen naar de zakenman die al lang en breed horizontaal champagne aan het nippen was terwijl ik me door de gangpaden moest wurmen, zoekend naar een plekje tussen tweehonderd rumoerige mensen met lange benen en priemende ellebogen.

Niets van dit! Ons geluk begint in de lounge op Schiphol, waar we al champagne proostend wachten op onze vlucht. Eigenlijk begint het al met onze bagage checken, want de premium rij is leeg. Ook bij de gate lopen we de rij voorbij en checken als eerste in. Met een grijns die niet van ons gezicht te vegen blijkt zoeken we onze enorme stoelen op. In de business class van Jet Airways heb je echt je eigen hoekje, en uiteraard lig je met een druk op de knop languit. Dat is ZO fijn, zeker wanneer je zo vaak vliegt als ik!

Jet_Airways_India_Business_Class-2

Jet_Airways_India_Business_Class-3

Jet_Airways_India_Business_Class-12

Jet_Airways_India_Business_Class-6

Jet_Airways_India_Business_Class-5

jet airways

Janken geblazen & kaas als troost

Het entertainment scherm is enorm, inclusief tientallen nieuwe films en ander leuks in overvloed. Helemaal in stijl kijk ik Lion. Janken geblazen! Het heerlijke eten, de goede wijn en het KAASPLANKJE (!) troosten me. Het kan dus wel, lekker eten op grote hoogte. Ik ben dol op Indiaas eten en kon met deze menukaart en wijnkaart mijn geluk niet op.

Als er iets is dat mij niet lukt is het slapen in een vliegtuigstoel. Ik ben veel te bang dat ik snurk, niet wakker gemaakt word voor het eten (obsessie) of met mijn hoofd tegen de schouder van mijn onbekende buurman zak. Zitten is ook niet mijn favoriete bezigheid. Ik kan mijn lange Hollandse benen niet kwijt, mijn elleboog heeft steevast ruzie met die van mijn buurman en ik moet vijf keer de hele rij wakker maken om naar het toilet te kunnen.

Business class? Niets van dat. De hele boel is van mij! Ik heb eigen armsteunen, een verplaatsbare TV, een tafel, opbergvakken, stroom en een stoel die op zo’n twintig standen kan staan, hangen en liggen. Ik drukte op een knopje en mijn benen liggen languit. Ik slaap als een baby, onder een dikke deken, met mijn eigen wollen vliegsokken en in de leuke pyjama die we krijgen.

Jet_Airways_India_Business_Class-4

jet airways eten

Jet_Airways_India_Business_Class-17

Jet_Airways_India_Business_Class-11

Jet_Airways_India_Business_Class-16

Jet_Airways_India_Business_Class-18

Binnen acht uur in India

Jet Airways vliegt (zonder overstap!) direct naar het Indiase Delhi en zo stonden we binnen acht uur in een compleet andere wereld. Vond het bijna jammer dat we er zo snel waren, haha. Ik ben nog nooit ergens zo uitgerust aangekomen. Een bijzonder contrast ook, om zo vanuit onze comfortabele stoelen Delhi binnen te stappen. Liv en ik hebben elkaar heel wat keren gelukzalig aangekeken. Proost. Op wat ons nog te wachten staat. Een paar dagen India en een heerlijke tijd in ons Nepal, met onze oude herinneringen op zak en fantastische momenten in het vooruitzicht.

Zoals deze.

NEPAL_INDIA-90

Een voorproefje van India

Wat vond ik nou van India? Meer dan een eerste indruk is het natuurlijk niet geweest, en het is ook maar de vraag of je een realistische mening binnen een paar dagen kunt vormen. Zeker wanneer je slechts Delhi en Agra bezoekt, de meest chaotische steden van India… Maar: mijn eerste gevoelens in een notendop. Binnenkort meer.

De eerste aanblik van de Taj Mahal in al haar gouden ochtendglorie, mijn hart die een tel overslaat. De Taj Mahal is magisch, en op maandagochtend buiten het seizoen nagenoeg verlaten. De onafgebroken blik van een Indiase man, die donkere blikken die ons ongemakkelijk doen laten voelen. De heerlijke geuren uit keukens vol curry, het homemade diner dat onze gastvrouw thuis voor ons maakt. De vijftig graden die het kwik aantikt, de ongekend beklemmende hitte. De graatmagere honden en het afval op straat, kilo’s en kilo’s afval in elke hoek en ieder gat. De kleurrijke sari’s en prachtige vrouwen, de oneindige treinreis naar Agra, jongens in vodden die op de rijdende trein springen. De slapende mensen op straat, de honderden koeien, de eindeloze straten vol marktkramen, het contrast tussen arm en arm. De vele moskeeën en prachtige bouwwerken, de donkerbruine rivier waar een vrolijke was boven wappert. De rammelende riksja’s in vele kleuren, de ontelbare selfies die we met iedere familie moeten maken, de chaotische drukte en schreeuwende mensen. Wat een verschil met buurland Nepal, in alle opzichten. Het was bijzonder – bijzonder heftig, bijzonder ongemakkelijk, bijzonder indrukwekkend, bijzonder kleurrijk, bijzonder overweldigend, bijzonder India.

NEPAL_INDIA-74

NEPAL_INDIA-70

NEPAL_INDIA-76

NEPAL_INDIA-95

NEPAL_INDIA-118

NEPAL_INDIA-117

NEPAL_INDIA-116

NEPAL_INDIA-115

NEPAL_INDIA-111

NEPAL_INDIA-113

tussen

NEPAL_INDIA-109

NEPAL_INDIA-108

NEPAL_INDIA-99

NEPAL_INDIA-103

NEPAL_INDIA-105

NEPAL_INDIA-92

NEPAL_INDIA-98

NEPAL_INDIA-82

NEPAL_INDIA-91

NEPAL_INDIA-88

Ook even een shout-out naar India Someday, dit Indiase bedrijf heeft ons geholpen met het plannen van de reis. Omdat ik toch wat gemengde gevoelens had over India en we binnen een paar dagen veel wilden zien zag ik af en toe door de bomen het bos niet meer.

Ik wilde, in tegenstelling tot mijn meeste reizen, graag alles van tevoren geregeld hebben. India Someday heeft o.a. een paar bijzondere boutique hotels en home stays, de kaartjes voor een paar bezienswaardigheden en het vervoer geregeld – zowel een auto met chauffeur (met airco want: 50 graden, door de stad dwalen was er niet bij) als de treinreis richting Agra. Al met al was dit alsnog verbazingwekkend goedkoop en goed geregeld, inclusief een planning, telefoonnummers, persoonlijk contact, fijne tips van locals – echt een aanrader als je naar India gaat en het ook even niet meer weet. We kregen zelfs een persoonlijk kaartje vanuit Mumbai om ons veel plezier te wensen!

NEPAL_INDIA-100

Ben jij wel eens in India geweest? Ik ben benieuwd wat jij ervan vond!

DESTINATIONS, India, TRAVEL, Travel Stories

Leave a reply

35 comments

 1. Sabine 21 oktober, 2017 at 14:12 Beantwoorden

  Oww ja business class vliegen is echt fantastisch! Helaas nogal boven mijn budget om altijd te doen, maar als ik het geld zou hebben wist ik het wel haha :P Nooit in India geweest, maar staat zeker op de lijst. Je foto’s zijn weer prachtig ook!

 2. Anzji 22 oktober, 2017 at 12:54 Beantwoorden

  Hi,

  Ik ga in november met mijn vader twee weken naar India en Nepal, dus ik maak dus gelijk even gebruik van de gelegenheid om een praktische vraag te stellen: hoe zit het met kledij en toeristische bezoeken in India? Dienen schouders en knieën bij een vrouw steeds bedekt te zijn, of kun je gewoon in een short en topje overal binnen?

  Dank je! :)

  • Laura 22 oktober, 2017 at 16:06 Beantwoorden

   Hoi Anzji! Nee, ik zou absoluut geen korte broekjes en topjes gaan dragen in India. Allereerst vanwege respect voor de cultuur en het geloof en ten tweede omdat India een heftige mannencultuur kent en je niet op die manier de aandacht naar jezelf zou willen trekken. Hoe stom ook, het wordt daar als aanstootgevend gezien. Dus schouders en benen tot over je knieën bedekken.

   In Nepal nam ik het beide keren iets minder nauw, maar droeg ik toch ook liever iets over m’n schouders (korte mouwen) en geen hele korte broekjes. Daar loopt echter iedereen wel zo rond hoor, qua toeristen, vooral in Pokhara – maar dat is voor mij wederom een respect-dingetje.

   En de kledingvoorschriften zijn nog strenger wanneer je in beide landen moskeeën of tempels bezoekt, dan hoor je absoluut je armen en benen te bedekken (mannen en vrouwen). Ik vind het ook echt heel naar wanneer ik toeristen halfnaakt door tempels zie huppelen, daar gaan m’n nekharen overeind van staan!

   Heel veel plezier, bijzonder met je vader! Ik nam mijn vader dit jaar mee naar Indonesië, erg speciaal om zoiets samen te doen.

   • Anzji 22 oktober, 2017 at 20:37 Beantwoorden

    Hoi,

    Dank je voor je uitgebreide antwoord!
    Ik heb net mijn post even herbelezen en zie nu dat het lijkt alsof ik net de intentie had om in short en topje rond te gaan lopen, maar integendeel: snap precies wat je bedoelt met het respect-dingetje hoor ;) Als toerist ben je gast in andermans cultuur, en dan is het inderdaad niet meer dan normaal om je respectvol te voegen. Maar wilde toch, ter voorbereiding, even nagaan hoe jij ‘t daar ervaren hebt.

    Ben inderdaad heel benieuwd, het is jaren geleden dat we samen op vakantie waren en India/ Nepal is nog net wat anders dan een week kamperen in Frankrijk :)

    • Laura 23 oktober, 2017 at 09:39 Beantwoorden

     Haha ah, gelukkig maar! Ja, ik zou me daar dus ten alle tijden gewoon bedekken, waar dan ook. :) Ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren, laat het me tegen die tijd maar eens weten! Veel plezier en geniet ervan!

 3. Natasja 22 oktober, 2017 at 18:42 Beantwoorden

  Prachtige foto’s en heel herkenbaar! Op de business class na, dat zou ik ook nog weleens willen ervaren!

  Tijdens mijn week India ook een uitstapje gemaakt naar de Taj Mahal, was een bijzondere ervaring! Verder vond ik India nogal heftig, dus vermoed dat ik niet zo snel terug zal gaan…

 4. Lotte 30 oktober, 2017 at 15:30 Beantwoorden

  Goed om te lezen en ziet er veelbelovend uit, ook al ga ik economy. Ik twijfelde tussen twee tickets maar heb nu toch voor Jet gekozen, echt geweldig dat het direct gaat. Kan niet wachten om te gaan!

 5. Lisa 7 november, 2017 at 17:09 Beantwoorden

  Ik had al een goede aanbieding gezien van ze en ga nu zeker boeken denk ik, spannend India india india wil er al zo lag heen! dankjewel voor het delen!

 6. Tasha 13 november, 2017 at 04:13 Beantwoorden

  De foto’s zijn werkelijk prachtig. Het lijkt mij een uitdagend land om naar toe te gaan vanwege cultuurverschil etc. En op die manier vliegen lijkt me zo relaxed. Hopelijk komt het er ooit nog eens van als ik hard genoeg spaar ;-)

 7. Jennifer 27 december, 2017 at 19:23 Beantwoorden

  Hi! Wat een leuke blog! Ik ga in januari voor het eerst naar India, een vriend bezoeken (hij is daar geboren en getogen). Heel fijn om in ieder geval een indruk te krijgen van wat ik kan verwachten.

 8. Jennyfer 26 mei, 2018 at 09:55 Beantwoorden

  Wat een leuk verslag en prachtige foto’s! India is inderdaad erg overweldigend. Ik ben er vorig jaar een aantal maanden geweest en moest ontzettend wennen. Het ene moment vond ik het een verschrikkelijk land, de drukte, de viezigheid, de hele dag door selfie selfie selfie, non stop lawaai. Ik werd langzaam gek en vroeg me af waarom ik hier in hemelsnaam maandenlang wilde blijven. Tot het moment kwam dat ik verliefd werd, op de rust tussen al het lawaai, op de prachtige natuur, de bergen, mother Ganga, het eten, de geuren, kleuren en de mensen. Ik mis India en zit er hard aan te denken om dit jaar weer terug te gaan voor een maand of twee.

  • Laura 20 juni, 2018 at 19:12 Beantwoorden

   Dankjewel! Wat mooi dat je er zo lang bent geweest. Ik snap dat absoluut wel hoor, het is ook heel bijzonder. Ben er maar kort geweest. Ik had dit wel in Nepal, wat ook zo ontzettend hectisch is… Zo verliefd!

Post a new comment

Lees ook: