TRAVEL / IJSLAND – van zeldzame walvissen tot besneeuwde lavabergen: het ongerepte Noord-IJsland

8

De eerste woordjes over Noord-IJsland: een klein persoonlijk voorproefje van deze bijzondere plek op aarde.‘Het land van vuur en ijs’ noemen ze ‘t – hoewel IJsland hiermee eigenlijk tekort wordt gedaan: ze is het land van álle vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. Een plek naar mijn hart. IJsland bleef lonken en ik moest en zou een derde keer terug naar haar grillige grillen, ruige randen en wondermooie natuurverschijnselen. Dit keer vertrok ik naar het voor mij onbekende noorden van IJsland en dat tijdens de oneindige midzomerdagen, want… ik heb vorig jaar toch echt genoeg donker gekend.

En dus daar gingen we.
noord ijsland voigt travel
 

Over dankbaar zijn en lucht vinden

In IJsland vierde ik mijn 31e verjaardag en daar was ik helemaal tevreden mee. Toen ik 30 werd zag ik het allemaal even niet meer zitten. Wat kan er veel veranderen in een jaar tijd hè? Daar heb ik me altijd aan vast kunnen houden, al is dat soms niet makkelijk. Een cliché maar waar: this too shall pass. De pijn blijft, maar verandert van kleur. Dat 30e jaar is tergend langzaam en toch ook zo snel gegaan, van die diepste dalen tot de hoogste pieken, van intens verdriet tot onverwacht geluk, van de liefste mensen om me heen tot een nieuw thuis bouwen, tot weer lucht vinden, Laura vinden, frisse lucht, zoals die kristallen IJslandse lucht, en die met grote teugen naar binnen halen. Je leest er hier meer over.

Ik ben onbeschrijflijk dankbaar voor het voor de derde keer in IJsland mogen zijn. Dankbaar voor deze road trip over die oneindige slingerende wegen door het noorden, de sneeuw op de bergen (en in m’n gezicht), de enorme walvissen die we vanaf een rib boot hebben gespot, de kletterende watervallen, de IJslandse biertjes, het hand in hand samen verwonderen, de zwarte vulkanen, de rode en gele en oranje aarde, de grilligheid, de warme bronnen, de warme geisers, de zwavellucht, de kleurrijke vissersdorpjes, de zwarte stranden, de duizenden puffins, het een hele week 24/7 samen zijn en überhaubt het feit dat ik samen ben met de definitie van lief. En dat ‘ie hetzelfde voelt. Wat een rijkdom. Er zijn, gewoon simpelweg zijn. Weer kunnen ademen. Er mogen zijn, met al m’n gevoel. Ja, dat is toch wel het mooiste cadeau waarmee ik dit 31e levensjaar begon, daar in IJsland.

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

 

Over de road trip door Noord-IJsland

Ik schreef het al eens eerder: “IJsland, je bent een magisch sprookje. Ik ontmoette je al eens hartje winter, toen je wegen van ijs gemaakt leken te zijn en je overal bedekt was met een deken van witte sneeuw. Ik kwam een tweede terug in de herfst, een mix van zacht licht en besneeuwde toppen en het Noorderlicht. Je bent een mix van fenomenale verschijnselen. Alles lijkt hier in een andere dimensie te leven en het leert me op een andere manier te kijken, te reageren, te voelen en te ervaren. Je neemt me mee. Het voelt alsof ik op een andere planeet dwaal, keer op keer alsof ik me aan het einde van de wereld bevind. Het voelt anders. Geen enkele plek is zoals jij. Na al mijn reizen is het mooi om te kunnen zeggen dat je niet te vergelijken bent met al dat wat ik al heb gezien op deze wereld. Intrigerend. Je bent één van de puurste plekken die ik ooit heb gezien.”

We vlogen (met de allereerste vlucht!) rechtstreeks naar Akureyri, de zogenoemde hoofdstad van Noord-IJsland. Akureyri ligt in het Eyjafjörður fjord en is direct omringd door prachtige natuurplekken: de perfecte regio voor een road trip. In één week tijd zien we een opeenvolging van imponerende landschappen in het prachtige noorden. We rijden langs de indrukwekkende noordkust en ontdekken de fabelachtige Mývatn regio vol lavavelden, pseudokraters, vulkanen en geothermische bronnen. We zien meerdere walvissen tijdens een bootexcursie vanuit Husávík (zelfs een zeldzame blauwe vinvis, de grootste walvis ter wereld!) en beklimmen het onbewoonde rotseiland Drangey in de Skagafjörður fjord, waar duizenden papegaaiduikers leven. We komen terecht in een sneeuwstorm, worden weggeblazen door krachtige watervallen, rijden op IJslandse paarden door de bergen en rivieren en zwemmen in zowel een ijsblauw zwavelmeer als een geothermisch verwarmd zeewaterbad mét infinity uitzicht op zee. Het is hier zoveel rustiger dan het bekende zuiden: deze reis was echt alles waar ik van droomde en zelfs meer dan dat. Och IJsland, ik wil nu alweer terug. Wat doe je met me?

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland
 

Benieuwd naar meer?

In een volgend artikel vertel ik jullie specifiek over mijn route, de activiteiten en excursies die ik heb gedaan en de hoogtepunten van deze reis. Ik reed een route van Voigt Travel en huurde mijn auto bij Sunny Cars en dat bleek ideaal: een rechtstreekse vlucht naar de bestemming en dan op eigen houtje in een huurauto door het noorden van IJsland reizen zonder een strakke planning maar met het gemak van geboekte kleinschalige accommodaties. Je ontvangt suggesties voor de perfecte route en de bekende en onbekende hoogtepunten in de regio, maar niets moet en alles mag! Het voordeel aan Sunny Cars vind ik dat je een all-in huurauto huurt en dus goed verzekerd bent. Uit een onderzoek van Sunny Cars en GfK blijkt dat 70% van de Nederlanders bij het ophalen van de huurauto op de vakantiebestemming aanvullende opties of verzekeringen krijgt aangeboden. 11% daarvan wordt onder druk gezet door de lokale verhuurder. Een goede reden om te kiezen voor de all-in autohuur van Sunny Cars!


 

Over Voigt Travel

Ik maakte deze reis naar het ongerepte Noord-IJsland dankzij Sunny Cars én de toffe reisorganisatie Voigt Travel. Voigt Travel is een eigenzinnige reisorganisatie met een grote voorliefde voor het nog onontdekte noorden van Europa. Deze liefde deel ik met ze en ik vind het te gek dat ze bewust kiezen voor deze onbekendere bestemmingen en samenwerken met de kleinere lokale partners. Voigt Travel bestaat uit een klein en hecht team van reisspecialisten die bijzondere reizen met unieke ervaringen samenstellen die je als reiziger niet zo gemakkelijk zelf kunt organiseren. Ze focussen zich op het pure noorden, maar bieden ook reizen naar het ware zuiden aan. Het was een echte What About Her reis!

Ijsland Noord-Ijsland
 

DESTINATIONS, Europa, IJsland, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

8 comments

  1. Zarina 2 juli, 2019 at 16:14 Beantwoorden

    Leuk verjaardagsfeestje met al die puffins ;-) Prachtige foto’s en ik kijk al uit naar je volgende IJsland-artikel met route want wil al jaaaaaren naar IJsland, maar merk online dat het toch echt wel een stuk populairder is bij toeristen dan een paar jaar geleden. Tips voor het onbekendere noorden zijn daarom van harte welkom!

Post a new comment

Lees ook: