TRAVEL / Hoe alles begon: over mijn life-changing journey naar Zuid-Afrika

18
Zuid-Afrika

Begin 2009 vloog ik als 20-jarig meisje naar het verre Zuid-Afrika , om pas vele maanden later (én een jaar ouder…) terug te komen. Als ik de vele blogs uit die tijd lees is het net of de laatste blogs geschreven zijn door een ander. Het bleek een life changing journey. Mijn ouders hebben me wel eens verteld hoe ze dit van een afstandje hebben gezien. Ze zeiden me dat ik als een onbevangen spring-in-‘t-veld vertrok en als jongvolwassen vrouw terug ben gekomen (alhoewel, nog net zo onbevangen…). En nu? Nu word ik volgende maand 30.

Zuid-Afrika. Deze reis is zo bijzonder geweest. Ik heb er twee minors gestudeerd, vrijwilligerswerk gedaan en rondgereisd. Waarom het me zo raakte? Tot op de dag van vandaag kan ik het niet uitleggen. Misschien herkende ik een stukje van mezelf in dit land. Tegenstrijdigheden genoeg. Het heeft me veranderd. De wijze blik in de ogen van het weesjongetje dat niet meer uit mijn armen gehaald wilde worden vergeet ik nooit meer… Alsof hij de hele wereld al had gezien. En is dit eigenlijk ook niet zo? Dat is inmiddels zo’n 9 jaar geleden. Ik ben inmiddels een paar keer terug gegaan, en wat is het iedere keer weer bijzonder. Mooi om te zien. Dit ben ik. Dat was ik toen. Dit ben ik nu. Dit ben ik geworden. En hoe moeilijk ik het mezelf af en toe maak, daar mag ik af en toe best een beetje trots op zijn. Kabaal vertaalt zich bij mij in woorden, en woorden zijn waar ik voor leef. Het resulteerde in What About Her, nog altijd mijn kindje vol verhalen uit mijn hart.

Zuid-Afrika, 2009

afrika09

afrika009

afrika2009

afrika2009

afrika2009w

afrika

zuid-afrika

zuid afrika winnen

afrika20091

afrika20099

afrika200992

 

De negen jaar na Zuid-Afrika

In die 9 jaar werd mijn wereld door elkaar geschud, draaide het een paar keer rond en verzamelde ik kilo’s zwart, grijs en wit in mijn rugzak. In die jaren ontmoette ik mensen en liet ik mensen los en ben ook ik wel eens flink onderuit gegaan. Het opstaan duurde langer dan het vallen, maar uiteindelijk ben ik in die buitelende jaren een stuk wijzer geworden. In die 9 jaar brak mijn hart meer dan eens en verloor ik mijn moeder. Dat laatste stukje heb ik nooit meer kunnen lijmen. In die 9 jaar vond ik de wereld zowel ontzettend oneerlijk als onwaarschijnlijk mooi. In die 9 jaar vond ik mijn hart terug onder een grote berg puin die ik stukje bij beetje moest ruimen. Chaos in elke zin van het woord, met grote brokken emotionele rotzooi tegelijk.

In die 9 jaar heb ik de brokstukken weer bij elkaar geraapt en ben ik gaan lijmen. Ik vond zowel oude als nieuwe stukjes Laura. Het mooie van puinruimen is dat er langzaam maar zeker allerlei kostbare dingen tevoorschijn komen die je was vergeten omdat ze al die tijd onder een dikke laag zooi hebben gelegen. Hé, da’s waar ook, dit ben ik! In die 9 jaar besloot ik mijn hart nooit meer los te laten, koos ik voor mijn dromen en gaf ik mijn baan op. Ik groeide uit tot wie ik nu ben en ik vond een vrije geest, een open hart en een liefde voor het alles en niets in zowel de wereld als in mijzelf.

Zuid-Afrika, 2016

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Stellenbosch road trip Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Franschhoek route zuid-afrika

Kaapstad Zuid-Afrika

 

Het begin van een oneindige reis

Een reis naar het onbekende was mij op de jonge leeftijd al niet vreemd, net zoals verhuizen naar het buitenland dat niet was. Piepjong (16 en 18) woonde ik al op Kreta en werkte ik in Londen. Maar de reis naar Zuid-Afrika was een reis die mij diep van binnen heeft veranderd. Een reis die de stempel heeft gedrukt op het volgen van mijn dromen, want Zuid-Afrika was een droom die ik als klein meisje al uitsprak. Jungle Book en de Lion King waren mijn favoriete films en Afrika een land dat zo ver weg en toch zo dichtbij leek. Het was een begin van een reis die tot op de dag van vandaag niet is geëindigd, het begin van mijn liefde voor verre reizen, vreemde culturen en bijzondere landen en de start van het dromen plukken, de bohemian lifestyle die ik nog altijd naleef en de drang om altijd maar weer te vertrekken en ontdekken.

De vele reizen die volgden hebben dit alleen nog maar meer versterkt, en deze reis naar Zuid-Afrika was het begin van het échte What About Her, een achtbaan vol fantastische momenten. Het wonen in meerdere landen inspireerde me tot bloggen en het idee om het thuisfront op de hoogte te houden van mijn avonturen mondde uit in werken als professioneel reisblogger met altijd dat ene doel voor ogen: anderen inspireren om hun dromen te vangen. Wie had gedacht dat schrijven en reizen bijna tien jaar na dato mijn werk zou worden? En na al die jaren vol bijzondere reizen blijkt Zuid-Afrika nog steeds met stip op nummer één te staan. Het is een gevoel dat ik niet uit kan leggen. Iedere keer wanneer ik voet op deze bodem van herkenning en fluisterende avonturen zet voel me in één klap compleet. Ik weet niet wat het is, maar ik weet wat het met me doet. En dat stukje omarm ik.

Zuid-Afrika, 2017

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-5

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-26

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-21

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-14

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

afrika waterberg

Zuid-Afrika-Limpopo-Kruger-1

 

Dankbaar

Reizen maakt net zoals schrijven mijn hoofd leeg en mijn hart des te voller. Al reizend leerde ik op eigen benen te staan. Zag ik de verschillen en de overeenkomsten. Leerde ik mezelf te zijn, want mezelf zijn is goed genoeg. Tijdens mijn tijd in Zuid-Afrika leerde ik de tegenstrijdigheden van het leven kennen. Hard en zacht, puur en rauw, heftig en mooi. Ik leerde mezelf kennen. Kwam steeds een stukje anders terug. Ik ben op mijn reizen in dorpen geweest waar geld niet bestaat, en ik vond het de mooiste plaatsen ter wereld. Een geit, een groentetuintje, een golfplaat boven je hoofd en een eeuwige glimlach op je gezicht. Totaal niet van deze cultuur. Maar wat zijn die mensen puur. Aan die levensstijl zou ik inmiddels niet meer kunnen wennen, denk ik. Maar ik ben er ergens wel jaloers op. Reizen leert je dankbaar te zijn. Het maakt je sterk en bewust van de wereld waar we in leven. Deze reis en alle reizen die volgden brachten me hoop. Zelfstandigheid. Dankbaarheid. Geluk. Inzicht. Begrip. Positiviteit. Flexibiliteit. Waardering. En een fantastische baan, dit alles delen.

Reizen laat me de wereld zien. En vooral leert het me de wereld te zijn.

 

Wat was jouw life-changing journey?

De inspiratie voor deze post komt voort uit een nieuw concept van KLM: zij hebben namelijk iets heel gaafs geïntroduceerd genaamd The Journey: een serie podcasts waarin reizigers hun reisverhalen delen die hun levens voorgoed hebben veranderd. Deze audio-documentaires zijn door iedereen gratis te beluisteren. Ik vond ze heel inspirerend om naar te luisteren en KLM heeft me gevraagd ook mijn life changing journey te delen. Wie weet… creëer ik ooit zelf een podcast! Je kunt de podcasts hier beluisteren.

Een voorproefje:

 

TRAVEL, Travel Stories, Zuid-Afrika

Leave a reply

18 comments

 1. Elisa 16 april, 2018 at 17:23 Beantwoorden

  Wat een heerlijk stukje om te lezen. Mooi dat Zuid Afrika het begin van alles was en wat leuk om je oude versus nieuwe foto’s te zien. Voor mij was het, grappig genoeg, ook Zuid Afrika wat alles veranderde. Daar viel plots alles op zijn plek. Voelde ik me thuis en vrij. Wilde ik nooit meer weg. Volgend jaar gaan we weer terug :-).

 2. Angelique 16 april, 2018 at 19:35 Beantwoorden

  Wat een prachtig stuk heb je geschreven Laura, recht uit het hart! Zelf ben ik op mijn 17e voor een jaar naar Amerika vertrokken, dit was mijn life changing journey. Nog altijd voelt Amerika voor mij als thuiskomen.

 3. Karlijn 16 april, 2018 at 20:14 Beantwoorden

  Wat prachtig geschreven weer. Ik heb dit met Istanbul, de stad die ik 9 maanden mijn thuis heb mogen noemen. Over een paar maanden mag ik weer even terug en wat kijk ik daar naar uit!

 4. Laura 18 april, 2018 at 06:24 Beantwoorden

  Wat mooi om te lezen dat Zuid-Afrika je zo heeft veranderd en je zoveel heeft gegeven. Ik moet zeggen, ik voelde veel herkenning! Niet alleen is mijn naam en leeftijd hetzelfde ;-) ook ik maakte vorig jaar een reis naar ZA die mijn leven veranderde en ook mijzelf heeft veranderd. Ik heb er twee maandjes gewerkt op daycares in townships, dat was zo’n bijzondere ervaring! Zo’n dankbaar werk. Ook veel mooie dingen gezien van het land wat maakt dat ik zeker nog eens terug wil! En ook is mijn relatie van 11 jaar over gegaan na deze reis en is er veel veranderd. Maar ik zou het zo weer doen en ZA heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart.
  Mooi artikel!

 5. Elsemiek 18 april, 2018 at 11:28 Beantwoorden

  Zo ontzettend herkenbaar, die ontembare liefde. Mijn reis naar Zuid-Afrika maakte mij onmeetbaar rijk en die rijkdom geeft mij tot op de dag van vandaag een fantastisch gevoel. Ik liet er een groot stuk van mijn hart achter toen ik vertrok en nog elke dag lonkt het naar meer. Niets raakt mij meer zo als dat Zuid-Afrika destijds gedaan heeft. Ik ga de podcasts zeker luisteren!

 6. Zarina 25 april, 2018 at 12:50 Beantwoorden

  Wat een mooi geschreven stuk, zo oprecht en recht uit het hart. Bedankt voor het delen Laura! Ik volg je uiteraard op de voet op Instagram, maar nu ken ik je nóg beter zonder je in het echt te kennen ;-) Het spijt me te lezen dat je je moeder hebt verloren :-( Ik wens je heel veel geluk met jullie forest home en ik kijk uit naar je nieuwe posts hier en op Instagram!

 7. Sabine 26 april, 2018 at 21:58 Beantwoorden

  Wat prachtig geschreven zeg, kippenvel! En ontzettend leuk om de jij van 9 jaar geleden op de foto’s te zien. Mijn life-changing journey begon ook in Afrika, maar in Ghana. Ik was 20 toen ik daar als vrijwilliger naartoe ging. Na dat avontuur wilde ik alleen nog maar reizen en leerde ik mezelf op een andere manier kennen. De echte verandering kwam in 2014 toen ik emigreerde naar Colombia. Dat zette mijn wereld positief op z’n kop. Ik wens heel veel geluk met alles, je hebt het verdiend!

 8. Eva 1 mei, 2018 at 12:48 Beantwoorden

  Och Laus, wat een mooie post <3 De prachtige oude fotos gecombineerd met de nieuwe maar ook de persoonlijke groei die ik de laatste jaren een beetje mag volgen. Mijn levens veranderende reis is, denk ik, die naar Thailand geweest. Het voelt weliswaar wat saai maar dat heeft mijn ogen zo geopend voor een leven buiten Europa en voor dingen die ik kan. Dat het een opwarmer was naar de prachtige reis die we in China hebben gemaakt, maakt het alleen maar beter want dat was echt zo bijzonder!

Post a new comment

Lees ook: