TRAVEL / Het hippie zusje van Ibiza: hemels Formentera

54
Formentera

“Waar? Dat ligt zeker weer in Azië? Moet je nou altijd zo ver weg reizen? Formewatte? Waar in hemelsnaam ligt dat?” Een hemelse plek is het zeker, dat Formentera. Enkele van de reacties die ik kreeg bij het noemen van mijn volgende bestemming. Formentera is het onbekende zusje van Ibiza, maar minstens zo mooi! Puur vooral. Hier vind je de echte hippies. Logischerwijs voel ik me er thuis. En fijn: je mag er weer naartoe reizen!

Door een verlate vlucht missen we de laatste ferryboot van Ibiza naar Formentera. We strikken een local met een speedboat en met wapperende witte haren vlieg ik als een ware Bond girl over het water. De sterren en golven leiden me in het holst van de nacht naar Formentera en ik kan pas ademhalen wanneer ik weer vaste grond onder mijn voeten heb. Eilandgrond, weliswaar.

De volgende dag sluit ik me aan bij de hippies van het eiland en verken ik dit kleine paradijs met een grote glimlach op mijn gezicht. Op een rode Vespa. Hier doe ik mijn bijnaam, kleine hippie, eer aan en ik voel me een gelukkig mens. Naast de vuurtoren van Es Cap de Barbaria hoor ik trommels. De bewoners van het eiland kondigen de zonsondergang aan. Lange dreads zwieren in het rond, golven slaan tegen de rotsen en het tromgeroffel laat me mijzelf even verliezen in dit moment. Soms zou ik me wel willen aansluiten bij deze levensgenieters en net zo’n onbezorgd eilandleven willen leiden.

Ik doorkruis het binnenland en tel ontelbare vijgenbomen, graanvelden, verroeste oldtimers en verlaten ruines. Ik zie een wijngaard en proef de wijnen bij Terramol. Smaakt naar meer. Vissers sorteren hun vangst in huis en zwaaien naar me. Her en der staat een surfplank en ik besluit de stad San Fransesc Xavier in te duiken. De witgekalkte huisjes worden gefrankeerd door roze bloemen, handgemaakte sieraden en kleding roepen me vanuit de kleurrijke etalages en ik eet een heerlijk maal bij het prachtige Es Mares. Ik besluit hier ooit te willen trouwen.

De kust lonkt. Op dit kleine eiland ben ik omgeven door zee. Ik begeef me van links naar rechts en ontdek strand na strand. Het water telt net zoveel tinten blauw als de Caribische zee, en dat zo dichtbij huis. Massatoerisme kennen ze hier niet. Ik geniet van de stilte, slof door het mulle zand en steek een teen in het water. Koud, dat wel. Het natuurreservaat Las Salinas steelt mijn hart, evenals de stranden van Es Caló d’es Mort en Es Cavall d’en Borràs. Aan de andere kant van het eiland ontdek ik steile afgronden, meeuwen duiken de diepte in en zeewind veegt zachtjes langs mijn huid. Langzaamaan word ik verliefd.

De dagen vliegen als een droom voorbij en ik plof de laatste avond bij Cala Saona op een strandstoel met uitzicht op zee. De zon zakt en kleurt het water oranje. Nippend aan mijn witte wijn zie ik in de verte een dolfijn springen. Deze reis had niet beter kunnen eindigen.

Formentera, een hemelse plek op aarde. Ben jij er al eens geweest?

Formentera Formentera Formentera Formentera Formentera FormenteraFormentera Formentera Formentera Formentera Formentera FormenteraFormentera

Beach Life, DESTINATIONS, Europa, Formentera, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

54 comments

 1. Jessica 29 juni, 2015 at 22:40 Beantwoorden

  Wauw je nam me echt even mee naar dat prachtige eiland <3 Ik ben er jaren terug een halve dag geweest, maar het is inderdaad een plekje waar je veel langer wil blijven plakken… :)

 2. Marte 29 juni, 2015 at 23:41 Beantwoorden

  Heerlijk! Schandalig genoeg ben ik daar vorig jaar niet eens aan toegekomen. Staat al een tijdje bijzonder hoog op het lijstje.
  Fijn om weer even weg te mogen dromen!

 3. Sandra 30 juni, 2015 at 07:00 Beantwoorden

  Een hemelse plek op aarde, ja, dat ben ik met je eens! Wat ziet het er fantastisch uit! Die foto’s zijn om bij weg te zwijmelen. Ooit zal ik daar eens naar toe gaan!

 4. Merel 30 juni, 2015 at 07:29 Beantwoorden

  Wat een prachtige post! Die foto’s ook.. wow. Ik ben op beide eilanden nog nooit geweest. Ibiza houdt me altijd een beetje tegen omdat zoveel mensen zeggen dat het een echt party-eiland is geworden. Maar ik weet ook dat er een andere kant is. Misschien moet ik dan maar gewoon voor Formentera gaan en dan bijvoorbeeld 1 dagje naar een rustige plek op Ibiza gaan? Het spreekt me namelijk wel heel erg aan! Sowieso, eilanden…

  • Laura 30 juni, 2015 at 07:35 Beantwoorden

   Dat had ik eerst ook met Ibiza, maar heb inderdaad ook begrepen dat je echt twee kanten hebt. Het party gedeelte (waar ik ook niet dood gevonden wil worden, haha) en het nog echte hippie gedeelte. Formentera is echt één en al hippie en rust, zo fijn! :) Eilanden zijn fijn! Jaaa, je kunt ze fijn combineren. Ik ben maar heel kort op Ibiza geweest en ben daar nog steeds benieuwd naar!

 5. Lotte 30 juni, 2015 at 10:25 Beantwoorden

  Wauw, wat een knappe foto’s weer! In welk prachtig hotel hebben jullie gelogeerd of zijn die witte woonkamer en zwembad-foto’s van een restaurant of dergelijke?
  Ik moet zegen dat ik ook nog wat weigerachtig was tegenover Ibiza (en in een adem zijn buureilanden erbij) omwille van de party-naam. Fijn om te weten dat dit dus niet zo is bij Formentera :-)

 6. Anita - Reisvlinder.nl 1 juli, 2015 at 13:19 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s en een heerlijk verhaal. Vorig jaar was ik getuige op het huwelijk van m’n beste vriendin. Ze trouwde op een boot in een azuurblauw baaitje voor de kust van Formentera. Echt een toplocatie! Ik snap goed dat je daar wilt trouwen..

 7. Kim 16 juli, 2015 at 08:58 Beantwoorden

  Nog niet geweest maar het staat hoog op mijn lijstje. Ook het rustige gedeelte van Ibiza staat op mijn lijstje…..maarree Formentera staat echt wel wat hoger! Rust , natuur en easy living echt iets waar ik steeds meer naar op zoek ben. Bedankt voor je mooie post.

 8. Liselotte 31 augustus, 2021 at 12:46 Beantwoorden

  Formentera is prachtig! ben er drie jaar geleden geweest met een vriendin, we waren toen op Ibiza. We waren er maar 1 nachtje, maar kan iedereen aan raden om daar zeker twee of meer nachten te verblijven. Het is daar zo prachtig! Heerlijk sfeertje. We hadden toen ook een scooter gehuurd! Dat was echt vrijheid.

Post a new comment

Lees ook: