TRAVEL // Goedendag en dankjewel in 10 verschillende talen

14
afrika waterberg

Ik ben zo iemand die amper kan hoofdrekenen maar des te beter is in taal. Ik haalde de hoogste cijfers op mijn talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans) en vind het oprecht ontzettend uitdagend om nieuwe talen te leren. Zelf spreek ik vloeiend Nederlands en Engels en behoorlijk goed Frans dankzij mijn internationale opleiding en de keren dat ik in het buitenland heb gewoond. In het Duits red ik me ook prima, en Spaans en Italiaans staan hoog op mijn lijstje om te leren. Het eerste dat ik doe wanneer ik op reis ben is de woorden ‘goedendag’ en ‘dankjewel’ in de lokale taal uit mijn hoofd leren!

Ik merk dat wanneer ik aankom (soms zoek ik het van tevoren op, soms vraag ik het direct aan een local) een paar lokale woordjes ken, mensen dit echt waarderen en je vaak al een klik krijgt. Je krijgt er simpelweg iets voor terug. Ik vind dit echt bijzonder leuk: zo krijg ik zelfs op het vliegveld de meest chagrijnige douanebeambte nog aan het glimlachen, kom ik sneller in contact met de locals, maak ik sneller vrienden en zit ik zo bij iemand thuis aan de thee. Zelf spreek ik vloeiend Nederlands en Engels dankzij mijn internationale opleiding en de keren dat ik in het buitenland heb gewoond. Ook is mijn Frans behoorlijk goed te noemen, ik woonde in Parijs en leerde dus echt ter plekke Frans in Frankrijk. Dat heeft me meer geholpen dan die 8 jaar Franse les in Nederland, haha! Het lijkt me dan ooit nog eens tof om een keer op taalreis te gaan, want het is mijn ervaring dat je de taal dan echt het beste leert spreken. In het Duits red ik me trouwens ook prima, en Spaans en Italiaans staan hoog op mijn lijstje om te leren. Ik zie mezelf wel Italiaans in Rome leren… Buongiorno! Een taalreis lijkt me heerlijk dompelbad waar je de taal wel moet spreken én de cultuur leert kennen!

Jordanië

Bali_Hotspots-19

GAMBIA compound

Bali_Papa-22

Goedendag en dankjewel in 10 verschillende talen

Ik zet vandaag de woordjes ‘hallo’ en ‘dankjewel’ op een rijtje in de voor mij meest gebruikte talen. Ik heb bijna niets op hoeven zoeken (behalve die ingewikkelde tekens dan!) en dat vond ik zo leuk! Ik gebruik hier even de informele doch nette manier zoals ik het heb geleerd van de locals, het kan natuurlijk altijd op een andere manier gezegd worden. Ik heb nu weer heel veel zin om mijn Spaans op te pakken. Wie weet ga ik echt ooit nog eens op taalcursus. Who knows!

Spaans

Goedendag = Buen día!
Dankjewel = Gracias

Italiaans

Goedendag = Buongiorno!
Dankjewel = Grazie

Frans

Goedendag = Bonjour!
Dankjewel = Merci (beaucoup)

Thais

Goedendag = Sawatdee! (สวัสดี) + Khrap (man) Kha (vrouw)
Dankjewel = Khop Khun (ขอบคุณ) + Khrap (man) Kha (vrouw)

Portugees

Goedendag = Bom día!
Dankjewel = Obrigado (man) Obrigada (vrouw)

Indonesisch

Goedendag = Selamat siang!
Dankjewel = Terima kasih

Japans

Goedendag = Konnichiwa! (こんにちは)
Dankjewel = Arigatou (ありがとう)

Chinees (Mandarijn

Goedendag = Nǐ hǎo! (你好)
Dankjewel = Xiè xie (謝謝)

Arabisch

Goedendag = Salām (سلام)
Dankjewel = Shokran (شكرا)

Engels

Dit weet iedereen natuurlijk, maar toch… niet te missen.
Goedendag = Hello!
Dankjewel = Thank you

Welke taal zou jij graag willen leren?

Raggamuffin Tours Belize

JordaniëJordanië

gambia2

TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

14 comments

 1. Tjapke | Tjapke Op Reis 4 januari, 2018 at 15:24 Beantwoorden

  Oh wat leuk! Ik probeer dat ook altijd! Ik vind het fantastisch als ik een paar woorden kan zeggen in de taal van het land waar ik op reis ben! Zelf spreek ik vloeiend Nederlands, Engels, Frans en Italiaans. In het Duits blijft het bij mijn basiskennis, maar ik kan me wel uit de slag trekken. Verder zou ik heel graag nog Noors en Afrikaans leren!

 2. Petra 4 januari, 2018 at 20:09 Beantwoorden

  Ik vind het ook leuk om tot 10 te kunnen tellen, dat kan ik nu in 6 talen! Handig lijstje dit, als je weer naar Boedapest gaat komt dit misschien van pas:
  Jo napot = goedendag, jo estet (zeg eshtet) is goedenavond. En doei kan altijd ‘szia’ (tegen 1 persoon) of ‘sziasztok’ (tegen meerdere mensen). Of iets netter (en moeilijker, tegen oudere mensen) is viszontlátásra of viszlát. Dankjewel is ‘köszönöm’ of ‘köszi’ in het kort.
  Ik vind talen ook geweldig, probeer nu dan ook Hongaars te leren. Een leuk en interessant boek vond ik trouwens Lingua van Gaston Dorren!

 3. Sabine 5 januari, 2018 at 02:41 Beantwoorden

  Wat leuk! Ik ben zo trots dat ik Spaans heb geleerd… zo een mooie taal! En dat ik nu iedereen gewoon kan verstaan :) Als ik ooit in een land ga wonen waar ik de taal niet spreek wil ik die taal ook leren, maar voor nu zijn 3 talen (Spaans, Engels en Nederlands) wel even genoeg haha :P

 4. Leonie 5 januari, 2018 at 11:31 Beantwoorden

  Super handig! Ik volg op dit moment Swahili lessen omdat ik nu voor een half jaar op Zanzibar zit en me een beetje zou willen redden in het Swahili. Het is zo’n andere taal dan Nederlands en Engels maar super leuk om te leren.

  Habari za leo = goededag en asante = dankjewel.

 5. Eva 5 januari, 2018 at 18:20 Beantwoorden

  Ik zou graag goed Spaans leren spreken. Ik heb een jaar Spaans gehad op school, maar daar is niet veel van blijven hangen.. ;) als we volgend jaar naar Zuid-Amerika gaan wil ik sowieso m’n Spaans wat opgevijzeld hebben. Niet alleen omdat dat het reizen veel makkelijker maakt, maar ook omdat je zo veel sneller contact legt!

  • Laura 12 januari, 2018 at 09:13 Beantwoorden

   Jaaa, lijkt me ook zo mooi om goed Spaans te leren. Dat leer je echt pas goed ter plaatse! En inderdaad, heel handig tijdens een reis door Zuid-Amerika. Zo benieuwd naar je ervaringen!

 6. Eva 22 januari, 2018 at 20:30 Beantwoorden

  Ik wilde altijd nog uitgebreid Frans leren en toen we naar Berlijn verhuisden dacht ik dat ik echt een Duitse taalcursus moest volgen, maar dankzij m’n Duitse collega’s heb ik nog het meeste geleerd. Geen cursus meer nodig dus (vind ik zelf ;) )
  Maar Frans zou ik nog zó graag goed willen kunnen spreken :)

Post a new comment

Lees ook: