TRAVEL / Gambia: het straatbeeld in een seconde

51
Gambia

We rijden met onze open jeep door de straten van Gambia. Ik staar naar buiten en mijn ogen, neus en oren vechten om wat ze zien, ruiken en horen. Het straatleven in Gambia is inspirerend, kleurrijk, wonderlijk, verdrietig en prachtig tegelijk. Dit is één van die landen op aarde waar je zo graag een camera in je ogen zou willen hebben. De straatbeelden zijn zo onbeschrijfbaar levendig dat je hier het liefst uren stil zou staan om alles vast te kunnen leggen. Hoe cliché ook, beelden zeggen soms meer dan duizend woorden.

Achter ons vormen zich grote wolken stof en zand terwijl we over de slingerende wegen rijden. Vogels op trillende stroomkabels babbelen vrolijk verder terwijl onder hen een geit op zoek is naar een zeldzaam stukje schaduw. Het gekwetter van de vogels vermengt zich met claxons, gelach, gezang en geschreeuw. Trotse vrouwen lopen met opgeheven hoofd langs de weg, hoop en angst verscholen tussen kleurrijke mouwen en doeken. Een bij elkaar geraapt huis van autobanden en golfplaten is een liefdevol thuis voor de stralende familie die naar me lacht. Een wirwar van mens en dier krioelt tussen het leven dat zich letterlijk op straat bevindt; zakken rijst, bedden, houten palen, hompen vlees, ijzer, brandend vuur, roestige karren en gele auto’s. Rood zand vermengt zich met bloemrijke jurken en een helderblauwe lucht. Gebouwen zonder deur, geopend voor lief en leed. Een ezel trekt loom van de warmte een kar met één wiel. Kleine mensjes zijn als hoopjes liefde op lichamen gebonden. Positiviteit is als een berg was gestapeld op trotse gezichten, lachende monden en wijze ogen. Handen zwaaien vrolijk, kinderen met een lach van oor tot oor. Ontroerend grote voeten onder rennende beentjes. Wapperende doeken hangen aan de waslijn, rijkdom en armoede aan een zijden draadje. Een ontelbaar aantal indrukken van een georganiseerde chaos in niet meer dan een seconde. Het is een ongelooflijk beeld vol kleur, leven en fenomenaal mooie mensen. De helderblauwe lucht hangt onveranderd boven me, de glimlach van Gambia nog lang in mijn achterhoofd.

Wat zich in een seconde aan me voorbij trekt is Gambia in uren, dagen, weken, maanden, jaren. Hier geen schone schijn, dikke muren of gesloten deuren. Dit is de wereld zoals ze hier mag zijn en ze vouwt zich warm om me heen. Terwijl we verder rijden zakt de wolk zand achter ons neer als een doorzichtige deken over het levendige straatbeeld, voor mij zo intrigerend, voor het zand de orde van de dag.

Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Kindje op straat Straatleven Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia Gambia

Met dank aan Corendon. 

Afrika, DESTINATIONS, Gambia, Local Life, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

51 comments

 1. Sabine 20 januari, 2015 at 15:51 Beantwoorden

  Ah ja, wat een bijzonder land is het toch he… Ik ben blij dat ik er afgelopen oktober ook ben geweest. Toen ik er was wist ik niet zo goed wat ik van het land moest vinden, maar als je thuis eenmaal alles laat bezinken is het zo bijzonder.

 2. Lizet 20 januari, 2015 at 18:15 Beantwoorden

  Jeeeetje Laura, hier zat ik dus op te wachten. Prachtige woorden, wauw. Dit is echt precies waarom mijn liefde voor Afrika zo groot is, er is zoveel leven, er zijn zoveel contrasten, en het overspoelt je gewoon in één seconde. Echt weer heel erg mooi geschreven. <3

  • Laura 20 januari, 2015 at 18:29 Beantwoorden

   Aaaaaah zo lief, dankjewel! Het was een beetje druk dus een overvloed aan diary hier en pleasures daar, ik heb het schrijven echt gemist! Ha, en I’m back! Fijne reactie, dankjewel.

 3. Eva 20 januari, 2015 at 20:30 Beantwoorden

  Wauw, net alsof ik zelf even in Gambia was en het allemaal zelf zag, rook,voelde. Wat een prachtige bestemming en wat ben je toch gezegend met een fantastisch talent om verhalen te vertellen en gevoel over te brengen. Ik hoop dat de plannen om een broek te schrijven snel werkelijkheid worden, je verhalen zijn zo pakkend. Als het moet benader ik zelf uitgevers maar dat boek moet er komen!!

 4. Tikva 20 januari, 2015 at 21:16 Beantwoorden

  Je schrijft zoveel moois maar bij deze zin ” Kleine mensjes zijn als hoopjes liefde op lichamen gebonden. ” wil ik naar boven rennen en mijn dochter een extra dikke knuffel geven. Het is tien uur dus dat doen we maar niet.
  Ik heb het gevoel dat van al je reizen dit jaar Gambia wel een van de reizen is die je persoonlijk het meest aansprak.

  • Laura 20 januari, 2015 at 21:27 Beantwoorden

   Ahhh, dat vind ik echt heel mooi. Wauw, dankjewel Tikva (ik vind je naam zo mooi). Klopt, ik merkte dat ik het Afrikaanse echt heb gemist. Al waren de andere reizen stuk voor stuk verrassend of bijzonder (Vond Polen, Tenerife en Riga ook echt een verrassing!). Maar Gambia staat met de Filipijnen op 1 van 2014. Mooi dat je dat ziet! Ga dit jaar ook weer op zoek naar bijzondere plekjes (Nepal, Japan, Ijsland) maar er staat nog niets Afrikaans op de planning. Goede reminder. :)

 5. De beste reisblogs van de week - Reis Blog 9 november, 2015 at 14:30 Beantwoorden

  […] Het kleurrijke straatbeeld van Gambia Laura van reisblog What about her beschrijft op treffende wijze het straatbeeld van het kleurrijke Gambia. Het is bijna alsof je zelf in dit bijzondere Afrikaanse land bent. Een quote: ‘Het straatleven in Gambia is inspirerend, kleurrijk, wonderlijk, verdrietig en prachtig tegelijk. Dit is één van die landen op aarde waar je zo graag een camera in je ogen zou willen hebben. De straatbeelden zijn zo onbeschrijfbaar levendig dat je hier het liefst uren stil zou staan om alles vast te kunnen leggen.’ Wil je alles lezen, ga dan naar de blog. […]

Post a new comment

Lees ook:

MINDSTYLE / Bucket list

In een ver verleden, op mijn oude blog, heb ik eens een bucket list voor mezelf gemaakt. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en ...