TRAVEL / Frankrijk: Lille – Suivez vos rêves

37

Riep ik twee weken geleden nog dat ik binnenkort kaasjes zou gaan happen en wijntjes zou gaan drinken in Parijs, toch besloot ik niet te kunnen wachten en alvast een voorproefje te nemen in Lille. Want ja, Lille zit vol Franse sferen en is een klein Parijsje. En het leuke is dat je dit gevoel in een dag kunt bereiken, en nog weken vasthoudt (zeker als je tassen vol kaas en wijn mee naar huis neemt, zoals ik). Ik ben in een dag met de trein naar Lille geweest en ‘s avonds lag ik weer in mijn eigen bedje. De NS Hispeed rijdt sinds kort van Amsterdam naar Lille in maar 2,5 uur. Ik reis eerste klas en in een heerlijke stoel en met een ontbijtje vliegt dit treinreisje voorbij. Ik neem de eerste trein en sta voor 10 uur in de ochtend in een compleet andere wereld. In mijn achterhoofd besluit ik vaker met de trein Europa te verkennen. Ik heb twee interrail passen klaarliggen, dus ik droom weg bij de kansen die ik zie. Maar eerst: Lille ontdekken.

Het is fijn om de Franse sfeer weer te zien, te proeven. Als kind trok ik elk jaar met mijn ouders een paar weken door Frankrijk, en op latere leeftijd woonde ik zelf in Parijs. Sindsdien ben ik niet meer terug geweest, dus de eerste stappen door de romantische straatjes voelen goed. Een dag in Frankrijk is ook handig voor mijn ooit vloeiende Franse vocabulaire, en in mijn hoofd begin ik alvast met het ‘Franse denken’, zoals ik af en toe doe om het bij te houden. De architectuur doet aan Parijs denken. De lieflijke straatjes, de kinderkopjes en de sfeer ook. Ik begin met een fietstocht om alvast een groot deel van Lille te bekijken. Op een tandem. Ik vind het zelf een briljant idee, Anouk denkt er iets anders over. Ze krijgt gelijk. Het zijn twee hilarische uren. We zwieren door het Parc de Loisirs de La Citadelle, waar we de stadsmuren en gebouwen van de Zonnekoning aanschouwen. Een groene oase temidden van de stad. We verkennen het oude gedeelte van Lille, met haar kathedralen en prachtige architectuur en de leuke Franse straatjes en pleintjes. Het Palais des Beaux Arts ligt er prachtig bij. Ook zien we een stuk van het nieuwe gedeelte van Lille: ultra modern. Ik besluit mijn tandem op te tillen en rechtsomkeer te maken, ik mis de charme van het oude gedeelte en besluit hier zo veel mogelijk van te genieten. Na twee uur vol hilarische tandemmomenten, interessante verhalen over de geschiedenis en leuke dwaaltochten door de straten begint mijn maag te knorren. Ik eet de beste burger én cheesecake ooit bij het hippe Basilic Café. Ook vind ik het tijd voor het eerste wijntje…we zijn tenslotte in Frankrijk, toch?

Lille ontdekken per fiets is ideaal en zo weet ik nadien waar ik graag nog even wil gaan kijken. Een bus of metro pak ik niet, ik ben voorstander van een stad lopend ontdekken – en dan ook nog het liefst zonder kaart. Het is hier een prachtige oude wereld. Ik hou van deze charme. En dan het liefst nog met mooie hippe initiatieven in oude panden: ik ben vooral fan van interieur designwinkel Memento Mori. Aan vintage winkeltjes ook geen gebrek, dus ik ben een blij ei. Ik sla wijn in bij Les Vins Gourmands. Tijdens het dwalen stuit ik op een prachtige binnenplaats met een antieke boekenmarkt. Ik vertrek er weer met een poezenprent, en sla vervolgens kaasjes in bij een ouderwets kaasboertje. Nogmaals: we zijn tenslotte in Frankrijk en ik ben Laura. Verder dwalend word ik verliefd op het plein ‘Place aux Oignons’ en drink ik er nog een wijntje. Dit is het meest leuke en Frans ogende pleintje dat ik in Lille ontdek en het fantastisch diner bij ‘Aux deux Cocottes’ maakt alles af.

Ja, Lille is fijn. Na een dag vertrek ik ontspannen naar huis, maar stiekem wil ik meer ontdekken van dit Franse genot. Er blijkt een reusachtige vintage markt in september te zijn: je reviens! Gelukkig vertrek ik over twee weken naar Parijs en kan ik mijn kaas- en wijnobsessie voortzetten, maar eerst ga ik ook de provincie Girona verkennen in Spanje. Suivez vos rêves. Bisous.

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Lille

Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Frankrijk, Lille, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

37 comments

 1. Anouk 6 mei, 2014 at 12:53 Beantwoorden

  Oooh, ik vond het wel een heel fijn stadje! Vooral door de kaasjes en wijnen… verder ben heb ik nog niet direct een oordeel;). Wat ga je lekker veel reizen babe<3

 2. Mandy 6 mei, 2014 at 13:06 Beantwoorden

  Klinkt goehoeeeed! Vooral de kaas en wijn. En de mooie stad. En de tandemavonturen. Jammer dat ik niet mee was. Snel maar over doen dan, dan ga ik ook mee!

 3. Natasja 6 mei, 2014 at 13:26 Beantwoorden

  Heerlijk stadje, en ideaal dat er een trein heen gaat! *gaat ook op de lange reis wishlist* Wat kleurt je haar trouwens prachtig op de 1e foto!

 4. Nanda 6 mei, 2014 at 20:27 Beantwoorden

  Dat ziet er goed uit! Ben vaak in frankrijk geweest, maar nooit Lille. Misschien dat ik volgend jaar weer eens die kant op ga, want ik vind het een fijn land :)

 5. Anne 7 mei, 2014 at 06:57 Beantwoorden

  Het ziet er veel leuker uit dan ik altijd dacht :) sowieso zijn er nog zoveel gedeeltes van Frankrijk die ik helemaal niet goed ken, en dat terwijl ik het een geweldig land vind!

 6. Anneke 7 mei, 2014 at 08:26 Beantwoorden

  Eindelijk een keer een plek waar ik ook een keer, wat zeg ik, twee keer ben geweest. Haha! Lille is mooi. De keren dat ik er was, was het maart en toen was het wel heel koud… Maar zeker een mooie stad.

 7. Deborah 7 mei, 2014 at 15:24 Beantwoorden

  Ben er ooit een dagje met school heen geweest, het lijkt me zo leuk om deze stad weer opnieuw te ontdekken.
  Met zo korte reistijd echt een aanrader dus, en ik woon al zo dichtbij de grens met Belgie.

Post a new comment

Lees ook: