TRAVEL / Fijne reistrends & de mooiste bestemmingen voor 2016

29
Zuid-Afrika

Eens wat anders. Wat zijn nou dé trends op reisgebied? Tessa aan de Stegge van Cherry LAB1 onderzocht het en vroeg daarnaast tien reisexperts, waaronder yours truly, om dé bestemmingen voor 2016 te delen. Inmiddels verschijnen deze trends en bestemmingen overal in de media (LEUK) en werd het tijd om ze ook op What About Her te delen. Ik ben benieuwd wie zich in welke trend kan vinden en welke bestemmingen voor 2016 op jullie lijstje staan!

COLLECT MEMORIES

Collect Memories draait om het sparen van mooie herinneringen op reis. Om zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen gaan reizigers vaker en korter op reis. Iets dat ik zeker herken, ik reis ook gewoon graag héél vaak naar nieuwe pareltjes af. Het is een soort verslaving, ik kan niet zonder het vooruitzicht van een nieuwe reis, een nieuwe bestemming. Het ontdekken van nieuwe plekjes is gewoon ZO fijn.

SOLO +

Heb jij wel eens alleen gereisd? Ik heb inmiddels het leukste reismaatje ter wereld, maar ben ook wel eens alleen op reis geweest. Solo + staat niet alleen voor jezelf beter leren kennen, maar ook op reis gaan met het doel anderen te leren kennen. Dit kan spontaan gebeuren, maar ontmoetingen met anderen kunnen ook online worden geregeld. Zo heeft Trabys een gratis platform ontwikkeld waar reizigers andere medereizigers kunnen vinden op een laagdrempelige manier. Het platform is bestemd voor iedereen die graag op reis wil, maar niet alleen. Je kunt contact leggen met andere Trabys reizigers en online met elkaar kletsen, tips uitwisselen en kijken of je dezelfde reisinteresses hebt om samen een avontuur aan te gaan. Ze hebben alle groepsreizen die door de grote reisaanbieders aangeboden worden in een overzicht gezet, zo kun je gemakkelijk verschillende reizen vergelijken en je perfecte reis vinden. Daarnaast vind je op Trabys uitgebreide reisverhalen van anderen en de ReisBazaar, waar je reisitems kunt zoeken, aanbieden of ruilen. Vind het een hele toffe start-up, is het iets voor jou?

IT’S COOL TO BE GREEN

Groen is cool! In het nieuwe jaar profileren reizigers zich door gezond en verantwoord te reizen. Denk aan bijzondere eco lodges en een bijdrage aan de plek waar je verblijft en de steun aan de lokale community. Als ik naar een land reis waar armoede heerst zorg ik er altijd voor dat ik vrijwilligerswerk kan doen, een weeshuis kan bezoeken of een project met dieren kan steunen. Mijn tas zit vaak vol met speelgoed en kleding voor anderen. Fijn gevoel!

Weeshuis Bohol Shepherds Arms, Filipijnen

DO IT PEER

Gelijkgestemden worden in 2016 leidend voor het bepalen van de bestemming van je reis, de accommodatie en wat je gaat doen. Reviews en inspiratieblogs nemen nog een belangrijkere rol in 2016. Dat laatste puntje doet me natuurlijk goed!

NO SIZE FITS ALL

Reizigers willen maatwerk. No size fits all! De Italiaanse vliegmaatschappij TAM regelde een ‘own board’-magazine gebaseerd op het sociale profiel van de lezers, bij Transavia bepaal je welke films je in het vliegtuig gaat kijken en op AirGrub bestel je jouw eten alvast op het vliegveld.

MYSTERY ME

Mystery Me brengt het verrassingselement en dus de spontaniteit terug in reizen. Er zijn steeds meer organisaties die verrassingsreizen organiseren. Zo weet je pas waar je heengaat als je op het vliegveld bent. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit ontzettend spannend en uitdagend is, zo stond ik vorig jaar plots in Athene.

Athene8

ALL EXCLUSIVE

All Exclusive staat voor mix en match. De traditionele luxueuze vakanties vervagen en reizigers combineren AirBnB met eten in een Michelin sterrenrestaurant. Heel herkenbaar! Zo ben ik net terug uit Afrika en sliep ik zowel in crappy hippie hostels als bijzondere eco lodges en at ik zowel op straat als in prachtige restaurants. Fijne combi!

UNDER THE RADAR

Wat is de meest onbekende, afgelegen of bijzondere plek die jij hebt bezocht? Under the radar bestemmingen en activiteiten zijn de uitgelezen kans voor een originele reis. Reizigers zoeken steeds meer naar de nog onontdekte plekken op aarde.

Schermafbeelding 2016-03-07 om 19.00.43

OP DE BONNEFOOI

Als je op de bonnefooi gaat wordt technologie even vergeten, de navigatie gaat uit en je ziet wel waar de reis je brengt. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe. Op de bonnefooi dus. Iets dat ik veel heb gedaan, en nu een beetje ga missen. Door mijn werk is alles vaak vooraf vastgelegd, terwijl wij ‘vroeger’ slechts een ticket boekten en op bestemming verdwaalden.

DIGITAL NOMADS

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn wearable technology! Bij de trend Digital Nomads draait alles om lifelogging: het (automatisch) vastleggen van een reis. Dit is de trend waar ik me als happy digital nomad helemaal in kan vinden. Ik leg mijn hele reis vast en mijn kantoor reist altijd met me mee. Ik werk vaker op reis dan thuis en deel al het bijzondere dat ik kan delen met de wereld.

Thapwarin Koh Ngai

De reisbestemmingen om in 2016 te bezoeken

De Volkskrant – Noël van Bemmel – Chicago
“Na de ijzige winter, vieren Chicagoans uitbundig hun zwoele zomer. Aan bistrotafeltjes op straat, op de brede stadsstranden en op hele hoge dakterrassen. De derde stad van de VS wil af van haar imago als ongure gangsterstad. Chicago is juist warm, vriendelijk en fijnzinnig.”

Lonely Planet – Botswana
“Wild Africa at its best with some of the greatest wildlife spectacles on Earth, from elephants and antelopes, to big cats and African wild dogs. The Okavango Delta and Kalahari desert are both iconic African landscapes and vast stretches of wilderness.”

Reiz& magazine – Matthijs de winter – Cuba
“Ga nu. Het land staat al met een slipper in een nieuw tijdperk. Alles waarin het land nu afwijkt kan straks verdwenen zijn. Veramerikanisering ligt op de loer. Nu kun je nog wifiloos bij Cubanen thuis eten en slapen, en genieten van muziek, natuur, stranden en sigaren.”

National Geographic Traveler – Paul Rômer – Ljubljana
“Ljubljana is verkozen tot Groene Hoofdstad van Europa. Van een stad die dreigde dicht te slibben door te veel auto’s ontwikkelde Ljubljana zich tot een milieu- en fietsvriendelijke gemeente, met hippe bars en prachtige historische architectuur. Zie de stad als een mix van Praag en Wenen.”

Whatabouther.nl – Laura Coolen – Nepal
“Nepal vecht. Ze staan met open armen en een warm hart te wachten. Het is één van de mooiste landen waar ik ben geweest en heeft zoveel te bieden, van levendige steden vol cultuur tot de Himalaya, van ongerepte natuur tot de meest gastvrije en lieve bevolking ooit, kleurrijke festivals en heerlijk eten, avontuurlijke must-do’s en onontdekte regio’s.”

ANVR – Frank Oostdam – Bilbao
“Bilbao in Baskenland is uit de as verrezen en nu de perfecte citytrip. Bilboa heeft de hoogste dichtheid van sterrenrestaurants en is de tapashemel voor de liefhebber. Als je even uit de stad wil ontsnappen biedt Baskenland heel veel: hiken, cultuur, prachtige kust en visser plaatsjes en veel, heel veel rioja.”

Conde Nast Traveler – Myanmar, Merqui archipel
“Tourism to Myanmar is already on a meteoric rise—and the political situation seems to be improving by the day—meaning Myanmar is once again a trending destination.”

Vakantiebeurs – Rianne Romijn – Cornwall
“Cornwall is het Nieuw Zeeland van Europa: overweldigende natuur, mooie stranden, dynamische ruige kustpaden (voor eindeloze trailruns) en hippe restaurants in authentieke plaatsjes. En niet te vergeten: zeer hippe accommodaties (zoals omgebouwde zeecontainers).”

TravMagazine – Theo de Reus – Belfast
“De meeste mensen kennen Belfast van de burgeroorlog die Noord-Ierland tussen 1966 en 1998 in zijn greep hield en die tegenwoordig eufemistisch wordt aangeduid als The Troubles. Belfast is de geboorteplaats van de Titanic, terwijl de omgeving van de stad als decor diende voor de tv-serie Game of Thrones. In Belfast is het elke avond zaterdagavond.”

Cherry LAB – Tessa aan de Stegge – Iran
“Iran opent je hart. De highlight van dit land is de bevolking. De meest warme, geïnteresseerde en directe mensen die ik ooit ben tegengekomen. Sinds kort kun je het land in met een visum upon arrival, dus waar wacht je op?

Nepal

TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

29 comments

 1. alexa 8 maart, 2016 at 15:30 Beantwoorden

  Leuk komt te zien welke trends er betreft reizen zijn, ik zou niet heel snel in mijn eentje echt gaan lijkt mij toch wel raar en een beetje aan je lot overgelaten!

 2. Stéphanie 8 maart, 2016 at 21:35 Beantwoorden

  Leuk om te lezen! Een paar jaar geleden ging ik met werk een lang weekend naar “bestemming onbekend”. Met slechts een indicatie wat in de handbagage te stoppen kreeg ik pas op Schiphol te horen dat we naar Marrakech gingen. Heel gaaf en een heel verrassend weekend.. maar voor iemand die graag alles van tevoren wil weten ook best spannend. Ik weet niet of ik zelf zo’n verrassings reis zou boeken, ik kies te graag zelf mijn bestemming uit ;)

 3. Jenny - ikreis.net 9 maart, 2016 at 08:33 Beantwoorden

  Ik ben heel benieuwd hoe Iran zich de komende tijd gaat ontwikkelen. De bevolking is klaar voor een groei in het aantal toeristen. Ik heb blij dat ik er (eindelijk!) geweest ben.

  En ach, trends, ik blijf lekker mijn eigen ding doen…

 4. Linda 22 maart, 2016 at 22:10 Beantwoorden

  Net mijn bucketlist! Ik zou heel graag een keer alleen gaan reizen, een keer op de bonnefooi en naar bestemming onbekend gaan :)

  Ljulbjana vond ik ook heel leuk ja :)

 5. Dae 6 mei, 2016 at 08:02 Beantwoorden

  Thanks voor delen! Weer genoeg inspiratie voor 2016 (en de komende jaren). Ik heb veel op de wereld al gezien, maar voor ‘t eerst een lijstje met bestemmingen waar ik nog niet ben geweest. :-) Mijn top 3 bucketlist uit dit lijstje is Nepal, Bilbao, en Ljubljana.

Post a new comment

Lees ook: