TRAVEL / Gezichten van Afrika

34

De gezichten die ik in Afrika leerde kennen tijdens vrijwilligerswerk. Woorden zijn eigenlijk niet genoeg. Beelden ook niet. ik wilde dat ik jullie elke seconde kon laten zien. Ik heb dingen gezien, ongelooflijk.

De townships. Er zijn ‘mooie’ townships met redelijke huisjes, voornamelijk bij de kleine steden. Je hebt upper class in de townships met kasten van huizen, middle class met haar huisjes en dan de shacks. De lower class. Niet te beschrijven. 

Een waterstraal waar tachtig families het mee moeten doen, huizen van 3 platen, vies, ziek, smerig. Voetballen en spelen met deze kindertjes. Knuffelen. Handjes vasthouden. Vel over been, smekend om geld of eten, en toch altijd een vrolijke indruk achterlatend, giebelend  genietend, wijzend naar me, lachend. Kindertjes die worden ingezet om te gaan bedelen voor degene bij wie ze leven. Want ouders kennen de meeste niet. De onderdrukking, angstige ogen. Kinderen die hun ouders nooit hebben gekend, kinderen die hun geboortedatum niet weten, hun naam niet, die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en geen toekomst hebben. Een jongen die al jaren aan het bewijzen is dat hij bestáát, zonder geboorte certificaat. Het meisje dat mijn hand niet meer los wilde laten. Het zo grote cultuurverschil maar toch één en dezelfde mens zijn. Hoe hard dit land probeert op te bouwen, en hoe moeizaam dit gaat, hoe onmogelijk dit lijkt.

Zien hoeveel kracht deze mensen uit het geloof halen, wat een prachtig gezicht. Hoe blij ze zijn met een kruimeltje brood. Hoe dankbaar. De kindjes die leven in een krot op blote voetjes. Kennen als geen ander het fenomeen honger. En zie ze lachen, zie ze stralen. Machtig. Al houd je maar voor even zo’n arm kindje vast met alle liefde en hoop die je het wilt geven, dan heb je al iets betekend in deze wereld. Is dat niet wat we eigenlijk allemaal willen?

1239

1240

1241

1243

1244

1245

1246

1247

1248

1250

Afrika, DESTINATIONS, Local Life, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Zuid-Afrika

Leave a reply

34 comments

 1. Debby 27 september, 2013 at 08:32 Beantwoorden

  Oh wauw, wat heb je daar mooie foto’s gemaakt zeg. Je omschrijft het echt prachtig <3. Je hebt al zoveel moois meegemaakt en echt de wereld en haar facetten gezien. Net als die kameel die je me net stuurde :'D awesome. Mooi, meis!

 2. Alix 27 september, 2013 at 10:12 Beantwoorden

  Ik vind het echt een mooi iets wat je doet. Echt actief meehelpen en niet zomaar geld doneren. Lijkt me een fantastische en leerzame ervaring. Mensen helpen is echt een belangrijk iets, en dat vergeten veel mensen. Vrijwilligerswerk is een nobel ding, echt goed dat je dat doet!

  • Laura - what about her 30 september, 2013 at 07:20 Beantwoorden

   Inderdaad, verbazingwekkend en zo mooi. Direct na mijn Afrika avontuur ging ik werken in Disneyland Parijs en toen was ik zo boos op dat park dat ze al dat water verspilden aan attracties en al die mensen dure kaarten kochten terwijl in Afrika…je snapt ‘m.

Post a new comment

Lees ook: