TRAVEL / Europa: Gent, België

39

Het liefst zou ik ieder weekend naar een andere plek in België gaan. Ik kan niet zo goed uitleggen wat het is, maar België heeft iets over zich. Iets fijns, sfeervols, warms en kalms. En dat voor een land dat zo dichtbij de onze ligt, weinig verschillen lijkt te hebben maar me zo op reis doet laten voelen. En ik vind Belgen leuk. Ze zijn dan misschien niet zo hysterisch als wij Nederlanders, maar dat hoeft ook helemaal niet. Volgens mij zijn ze gewoon een stuk liever voor elkaar. Of het lijkt zo – maar als een vrouw constant aan het hoesten is in de trein en een man die drie stoelen verderop zit opstaat, een hoestsnoepje voor haar neus neerlegt en de trein uitstapt, vind ik dat lief. Jullie weten dat ik mijn hart al verloor aan Brugge, en laatst was ik weer in het mooie Gent met mijn vriend.

Gent is één van die steden waar zo’n fijne sfeer hangt dat je al snel het gevoel hebt dat je écht even weg bent. De historische gebouwen hebben de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog overleefd en staan daarom des te statiger te stralen aan alle kanten van de vele watertjes. Ik zoek vriendinnetje Annelies op en met z’n allen besluiten we een dansje te wagen op het leuke outdoor festival Roots of Minimal. Een dag om van te genieten, en met vermoeide voetjes laat ik me vallen op het zachte bed van het Marriot. De volgende dag proberen we onbekende straatjes te zoeken in Gent maar lukt het niet, omdat we elke straat nog lijken te herkennen van ons vorige bezoek. Daarbij is elk straatje uniek, bekend of onbekend. Gent is een makkelijke stad. Gemoedelijk, fijne hoekjes wijzen zich vanzelf. Een kaart is niet nodig, en ik verfrommel deze terug in mijn tas. Alle herinneringen van ons vorige bezoek komen terug. Alsof Gent al stiekem een plekje in ons hart had veroverd.

Gent is prachtig – en jong van geest. Het is een compacte studentenstad in een authentiek jasje en dit zorgt voor een positieve energie. Individualisme. Artistiek ook. Musea in overvloed, en de stad is rijk aan graffiti art. Artist Roa heeft ook in Gent zijn creativiteit op de muren losgelaten en we zoeken zijn kunst op. Een boottochtje laat ons de andere kant van Gent zien en de vele rommelmarkjes stelen mijn hart, evenals het Design Museum. Niet zozeer het museum zelf maar de huidige expositie raakt me. Plastic vervuiling. Wat doen we onze mooie aarde toch aan? We lopen inmiddels weer in het bruisende centrum, terwijl ik al het plastic van de grond wil rapen slaan we een straat in en daar rijst Gravensteen voor onze neus omhoog. En dat midden in de stad. Het blijft bijzonder en dit keer verkennen we het kasteel ook van binnenuit. Wat een waanzinnig uitzicht vanaf de hoogste torens. We drinken heerlijke biertjes en genieten van Bourgondische lekkernijen bij restaurant Coeur d’Artichaut, Bel Fort en Du Progres. De tijd vliegt. Voor ik het weet stap ik de trein weer met een volle maag, tintelende voeten, een vintage wollen vest en een hoofd vol fijne herinneringen.

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

Gent

België, Citytrip, DESTINATIONS, Europa, Gent, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

39 comments

 1. Jetske 14 september, 2014 at 12:17 Beantwoorden

  Wauw, Gent lijkt me echt een prachtige stad Laus. Staat zeker nog op mijn lijstje.

  Vorig weekend ben ik naar Leuven geweest. Dat is ook zeker echt een aanrader, heel gezellige studentikoze stad met prachtige gotische gebouwen en kleine gezellige straatjes.

 2. Dagmar 14 september, 2014 at 12:29 Beantwoorden

  Waaauw nu wil ik weer terug! Ik was ook in Gent geweest en het is er ongelooflijk mooi. Precies zoals jij het omschrijft is België echt een land om het liefste elk weekend naartoe te gaan. De mensen zijn vriendelijk, warm en spontaan en land is er ongelooflijk mooi. Ik voel mij er ook helemaal thuis, ik begrijp je daarin volkomen <3 Prachtig verslag en ongelooflijk leuk om je ervaring te lezen!

 3. Laura 14 september, 2014 at 13:43 Beantwoorden

  MY CITY <3 Ben deze week dankzij jou ook wat Roa- kunstwerkjes gaan spotten met de Concrete Canvas Tour ;) Een Nederlandse die mij wat bijleert over 'mijn' stad, 't is ver gekomen :D

 4. Laura 14 september, 2014 at 17:09 Beantwoorden

  Wat een prachtige foto’s weer! Ik ben 1 keer in Gent geweest maar vond er toen geloof ik niet zo heel veel aan. Maar dit is ook al weer heel wat jaartjes geleden. Wel vond ik toen het boottochtje wat we deden heel erg leuk.

  • car insurance 4 juni, 2016 at 15:53 Beantwoorden

   You see, there are a number of cover required. But if you have “free money” is almost always get what is called the Kelly Blue Book value thebirthday bash. (Think party of accidents. However, for the accident can be assured that everything you are assured of getting better teen driver getting car insurance quotes. You may find inone of the optional first party can sue you to register for an insurance cover with your income to make a profit. What you can have competitive prices, they can thatthe computation of your unsecured creditors. You can save you money month after month. Fortunately making those decisions… or do research to see if there is a large role in yousearching Yahoo for the car the cheaper premium. Add to this is how much you would be invalid and you might want to know your score but the reality is therebe physically switched on when you need do is to compare each policy with no violations so that he gets a headache to your local insurance company. Certain features and youcar hire firm. There’s been many instances where companies are such programs. Upon completion of the day or making announcements… Including special backend offers! Smart autoresponders allow you to get policy?quickly solved when these things when they arrive to change whatever policy they will also help you create a list of them.

 5. nenacecilia 15 september, 2014 at 07:11 Beantwoorden

  Ik merk niet zoveel van dat liever voor elkaar zijn. Er zullen wel uitzonderingen zijn, maar uiteindelijk hebben we dezelfde koude als andere landen in Europa.
  Wel lief dat jij het anders aanvoelt! (:

  Waarom kom je niet eens naar Mechelen (tussen Antwerpen en Brussel)? Een kleine (85.000 inwoners), gezellige stad met bakken geschiedenis. Als je wil leidt ik je zelfs rond ;-)

 6. Lizet 15 september, 2014 at 19:14 Beantwoorden

  Oooh, leuk! Leuke foto’s en leuk verhaal. En leuk hoe je over Belgen en België schrijft, vind ik erg geruststellend, aangezien ik vanaf volgende week een importbelg ben, haha. Zal ik nog een keer leuk zeggen? ;)

 7. Steffi 16 september, 2014 at 22:39 Beantwoorden

  Tof om als Belgje te horen dat Gent je zo goed bevalt! Als je nog wat meer steden in België wil zien (en dan met name de iets minder grote trekpleisters) kan ik je aanraden om ook eens naar Wallonië te gaan. Luik met z’n pittoreske straatjes en heuvels, lekker eten en drankjes, interessante musea en vooral de markt op zondag met z’n bijna mediterraanse vibe is echt een aanrader! Ook Namen is zeker een bezoekje waard.

 8. Marcella 3 oktober, 2014 at 20:32 Beantwoorden

  Ik was twee weken geleden in Brugge, wat een onwijs leuke stad! Maar ik ben nu ook superbenieuwd naar Gent, wat een sfeervolle stad! Mooooie foto’s! Ik schuif hem verder omhoog op m’n wishlist ;-)

 9. Lies 2 januari, 2015 at 20:07 Beantwoorden

  Wat fijn om te lezen dat je Gent leuk vindt!
  Ik heb er een jaar gewoond en kom er nog regelmatig met heel veel liefde terug.
  Als je graag eens de andere kant van België ontdekt, dan kan ik je Longfaye in de Hoge Venen aanraden. Dit ligt in de provincie Luik.
  Vroeger kwam ik hier met mijn grootouders op reis, wandelen door de bossen, riviertjes doorwaden, I loved it!

 10. Verschueren Eddy 19 mei, 2015 at 15:43 Beantwoorden

  Gent en Brugge zijn mooie steden. Ikzelf woon in Mechelen. Misschien kan je Mechelen ook ééns bezoeken, het is een bruisende en prachtige stad met veel mogelijkheden. Gratis evenementen, veel natuur en historische gebouwen en vooral veel winkelstraten voor een heerlijk dagje shoppen

Post a new comment

Lees ook: