TRAVEL | Een week lang into the wild kanoën door Zweden: alles over die K-JAK Blöm-Fox droomreis

2

Een van de mooiste reizen van de laatste tijd. Wat was het een once in a lifetime ervaring, en dat vijf maanden zwanger; een week lang into the wild in Zweden! Een kajak, waterkaart, tent, eten voor een week en in goed gezelschap van Liv én een trappelend jongetje in m’n buik: meer was er niet nodig voor deze onvergetelijke reis. Behalve de expertise van K-JAK dan. En de zon. Beide waren boven verwachting. Jullie reacties op Instagram waren overweldigend, dus hier is ‘ie dan: ‘t reisverhaal over deze prachtige reis. Ik heb echt honderdheimwee.

Leven in een kano, een week lang in de middle of nowhere, tent mee, eten mee, vrijheid mee. Dankbaarheid, liefde voor the wild en een boel herinneringen reisden mee terug. Wat mis ik de oneindige bossen, de blauwe meren, de frisse lucht, het zoeken naar de allermooiste wildkampeerplekken, het zwemmen in ijskoud water, het elandengebrul, onze kleine eilandjes, de Zweedse broodjes, het vuur maken, de uitzichten, de zonsop- en ondergangen. Ik mis zelfs de blaren op m’n hand, de uitgedroogde lippen, de spierpijn, de heuvels op en af tijdens de landtransporten, de dunne slaapmat, de golven, de tegenwind, de nachtelijke kou, de outdoorzakjes eten. En wat mis ik dat gevoel dat je niets anders nodig hebt dan dit. Wat wondermooi, bijzonder en onvergetelijk om zo’n reis te maken. En wat mooi dat ik dit nog kon doen, zo vijf maanden zwanger. Be prepared, baby boy. Life is an adventure.

90 kilometer Zweedse wildernis in 7 dagen:
we did it.

Droom alvast weg bij deze video over dit avontuur:

Alles over onze K-JAK kanoreis door Zweden

Ik heb een Q&A gedaan op Instagram en daar kwamen heel wat vragen uit voort. Je checkt de Q&A in de Zweden highlight op m’n Instagram, maar de meestgestelde vragen lees je hier ook terug!

We boekten deze reis bij K-JAK. K-JAK is een kleinschalige reisorganisatie en dat merk je aan alles. Dit zijn precies de organisaties waar ik van hou: authentiek, persoonlijk en vol passie. Na talloze ontdekkingstochten, durven ze als kanojunkies met overtuiging te beweren dat ze de mooiste kanoroutes van Scandinavië aanbieden! Het zijn de routes die ze zelf al jaren varen en waaraan ze hun hart hebben verloren. Snap ik, want ik inmiddels ook. Wow: wat een route, wat een avontuur, wat een natuur. Wij kozen voor de Blöm-Fox reis. Op de grens van Zweden en Noorwegen ligt een van de mooiste stukken ongerepte natuur van Scandinavië en de Blöm-Fox is een schitterende route door dit grensgebied. Kenmerkend zijn de hoge kliffen, uitgestrekte bossen en heldere meren. Tijdens deze kanotocht peddel je door stukken van de Zweedse Dalsland regio en je kunt zelfs een stuk Noorwegen meepakken!

Maar hoe gaat zo’n reis nou in z’n werk?
Deze reis is dus echt voor mensen die houden van een uitdaging en avontuur, zowel beginners als doorgewinterde avonturiers. Wij kozen voor de K-JAK vliegreis (maar met de bus of eigen vervoer kan ook) en dat was heel fijn! Je vliegt dan op Oslo en daar word je opgehaald met een bus en naar het (ontzettend toffe!) K-JAK basecamp in het hart van het Glaskogen Natuurreservaat gebracht. Hier zet je je tent de eerste én laatste nacht op: je leert de crew en de groep kennen (je kunt ervoor kiezen samen te reizen maar over het algemeen gaat iedereen de volgende dag z’n eigen weg met de kano, je ziet elkaar dan vrij waarschijnlijk niet meer tot de laatste dag) en er wordt een gezellige BBQ georganiseerd. Een kanovakantie vraagt om een goede voorbereiding. Voorafgaand aan de reis ontvang je een paklijst en gedetailleerd advies, en op locatie neemt het enthousiaste team uitgebreid de tijd om je de ins en outs van o.a. het kanovaren, navigeren en veiligheid bij te brengen. Zo ben je goed voorbereid om 90km door de Scandinavische wildernis te peddelen, zonder gids. Super handig, want anders hadden ook wij totaal verkeerd gepeddeld! Je neemt je eigen tent, slaapspullen en eten mee en van K-JAK krijg je een ruime Canadese tweepersoons kano, outdoorgids, gedetailleerde kaarten en route, waterdichte ton en tas, kookstel met pannetjes, kanowagentje, peddels, zwemvest en een afwasteil met spons en biologisch afbreekbaar afwasmiddel.

En dan?
Na de eerste nacht op het basecamp word je met je kano en spullen gedropt bij het vertrekpunt en vanaf daar is ‘t helemaal aan jou: peddelen aan de hand van een kaart, je eigen wildkampeerplekjes zoeken, je kamp op- en afbouwen, de landtransporten trotseren en je route bepalen naar ‘t eindpunt waar je op dag 7 weer opgehaald wordt. Zeven dagen peddelen dus, 90 km in totaal. Wat een avontuur! Je legt zelfstandig een route af aan de hand van een gedetailleerde kaart en gaat een week lang kanoën en kamperen in de ongerepte natuur. Je koopt dus al je eten van tevoren in, drinken doe je uit de heldere meren (ik ben zwanger dus kookte het water wel, maar dit hoeft niet) en wij hadden vooral outdoor-food zakjes mee, wat verse groente, snackreepjes, Zweedse ronde broodjes (zo lekker en blijft lang goed!) en kaas uit een tube. De natuurgebieden en meren in Zweden zijn enorm groot en daarom voelt ‘t echt als off the grid en the middle of nowhere en dat is het ook, je ziet vrij weinig huizen en een dorp of stad is er niet bij. Heerlijk.

De Blöm-Fox route is er eentje voor iedereen; beginners en gevorderden. Ik moet wel toegeven dat we echt geluk hebben gehad met het weer; veel zon en weinig wind. We hebben één helse dag gehad met veel tegenwind en schuimkoppende golven, toen heb ik wel even een traantje gelaten, maar verder was het aardig goed te doen. Het is niet niets, zo’n vijf uur peddelen per dag (hallo blaren op je hand!) maar haalbaar, en wij zijn niet zo sportief.

Soms moet je van ‘t ene meer naar ‘t andere en dat betekent een landtransport: je tilt de kano uit ‘t water en zet ‘m op wielen (klinkt makkelijk, is best zwaar) en een paar kilometer duwen en trekken maar. Pittig! Af en toe kom je andere kanoërs van je groep of andere organisaties tegen, maar over het algemeen is dat in de verte en ook tijdens het wildkamperen zoekt iedereen ‘t liefst z’n eigen stille en afgelegen plekje op. Liv en ik hebben echt ons best gedaan om de mooiste afgelegen wildkampeerplekken te vinden en dat is gelukt: zo hebben we zelfs een aantal keer een echt mini privé eilandje geclaimd en wow, wat is dat bijzonder! Het mooie van reizen per kano is dat je kunt kamperen op plekken die anders onbereikbaar zijn. Elke dag weer kies je een nieuwe locatie om de avond en nacht door te brengen, je kampvuurtje te maken en je avondmaal te bereiden. De kans op wildlife spotten is groot (helaas hebben wij alleen maar elanden gehoord en niet gezien) maar de bijbehorende spanning is al genieten: er leven hier o.a. elanden, beren, vossen en lynxen. En ja: plassen doe je achter een boom en de grote boodschap op een Zweeds toilet: met een schepje in de natuur.

Wat een avontuur. Het is ook zo leuk om iedereen weer te zien tijdens de laatste nacht op ‘t basecamp, wij kwamen gewoon als allereerste aan (daar zijn heel wat wedjes over gelegd denk ik, die twee blonde, waarvan een zwanger – vrouwen, wat gaan zij in godsnaam doen? De ‘wow, hadden jullie een motor ofzo en wow, jullie gingen als een jekko’ vlogen ons om de oren. Mooi, deed ons glunderen. Nog meer glunders nadat we hoorden dat zeker drie stellen de short-cut hebben genomen. Wij niet. Met doorzettingsvermogen kom je een heel end! En wat ben ik trots op m’n zwangere lijf, dat maakte het allemaal nog een tikkeltje zwaarder, maar des te meer bijzonder. Kijk maar mee met honderd foto’s. En boek ‘t. Honderdheimwee.

…Want uiteindelijk ga jij je eigen weg,
– Into the Wild

Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox
Zweden kanovakantie K-jak Blom-Fox

DESTINATIONS, Europa, Nature, Outdoor Adventure, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Wildlife, Zweden

Leave a reply

2 comments

Post a new comment

Lees ook: