TRAVEL | Een tweeweekse winterse road trip door de Rocky Mountains in Canada: onze route

0
Canada winter road

In april vertrekken we samen met ons zoontje Atlas van bijna anderhalf naar het prachtige Canada, waar de winter nog volop aanwezig is met bergen sneeuw en ijsmeren, maar waar de zon je al verwarmt de beren net uit hun winterslaap komen. Ondanks dat april qua weer vrij onvoorspelbaar is, hebben we deze reis en timing als perfect ervaren. Zonneschijn, lekkere truien, cozy cabins, sneeuw, de meren bevroren, de dieren op zoek naar eten… deze road trip was echt magisch. Ik vertel jullie meer en deel de eerste woordjes over deze onvergetelijke reis: een road trip van twee weken door de besneeuwde Rocky Mountains. Een road trip in de winter door de bergen van Canada en mét kind, dat kan gewoon!

De eerste woordjes over deze onvergetelijke road trip door Canada

Laat in de avond komen we aan op Calgary Airport. We halen onze huurauto op (geboekt via Sunny Cars, onze favoriete organisatie om zonder problemen, zonder onverwachte extra’s en zonder te moeten wachten een huurauto te boeken!) en rijden in het donker de anderhalf uur naar Canmore, gateway naar het majestueuze Banff National Park. Door mijn eerdere bezoek aan dit gebied weet ik dat je tijdens deze rit de bergen als een soort oase dichterbij ziet komen, maar het is te donker. Atlas is nog vrolijk, hij heeft de vlucht fantastisch gedaan en we zijn benieuwd hoe hij het tijdsverschil gaat ervaren, maar nog meer hoe hij deze reis gaat ervaren. We checken in, drinken nog iets en gaan lekker slapen…

In de ochtend trek ik zonder na te denken het rolgordijn naar boven en verrast slaak ik een gilletje. Bergen! BERGEN! De zon komt al langzaam op en schildert de besneeuwde toppen met tinten roze en oranje. Dat had ik even niet verwacht: praise de magische verrassing van ergens in ‘t donker inchecken. Ik doe het raam open en de ijzige ochtendlucht vult mijn longen. Oh Banff National Park… wat ben ik blij om terug te zijn. We blijven een extra nacht om even te wennen aan het tijdsverschil en wat inkopen te doen en gaan dan op pad. Hoe cliché ook: de bergen roepen ons. Met onze auto volgeladen met wollen truien, sneeuwschoenen en een opwinding die niet te temmen is, beginnen we aan onze winterse road trip door dit winter wonderland van besneeuwde bergen en bevroren meren.

Het geluid van onze banden knisperend op de sneeuw vult de verwachtingsvolle stilte terwijl we vanuit Canmore het park in rijden. Tip: vergeet niet een National Parks Pass te kopen, inmiddels verplicht! De dennenbomen langs de weg zijn ontelbaar en door de sneeuw lijken ze op een sprookjesachtige manier te stralen. We hebben fantastische cabins en cabinvibes hotels geboekt voor deze reis (daarover later meer!) en rijden een niet al te lange route omdat we het lekker rustig aan willen doen en veel buiten willen zijn met Atlas. Waar ik vroeger vaak een nachtje bleef en weer doorging, boek ik nu vaak twee nachten op een plek. Over de overnachtingen vertel ik je alles in het volgende artikel, dit is onze route.

De route

Route road trip Banff National Park

Canmore, Banff en de Bow Valley Parkway

We starten onze reis in het slaperige bergstadje Canmore, een plek die veel leuker was dan gedacht! Heerlijk om hier even te acclimatiseren, inkopen te doen en korte hikes te maken in het omliggende natuurschoon. Vervolgens rijden we naar Banff Town, waar we twee nachten slapen op de weg naar Sulphur Mountain met uitzicht op de stad. Hier is genoeg te zien en te doen in de omgeving. We rijden langs verschillende bevroren meren naar het prachtige Minnewanka Lake. Op deze weg zie je veel wildlife. Helaas geen beer gespot, maar wel veel elks en berggeiten. Er ligt nog een enorme berg sneeuw, het meer is wit bevroren en Atlas kijkt z’n ogen uit. Ook rijden we Mt. Norquay op, zoeken we beren langs de weg naast Vermilion Lakes, bezoeken we de Cave and Basin National Historic Site en besluiten we op de terugweg van de reis met de Banff Gondola omhoog te gaan, met hoop op dan meer zon en meer uitzicht.

We rijden via de Bow Valley Parkway (tip: altijd deze weg nemen in plaats van de Highway, het is er zo rustig, magisch mooi en hier heb je de meeste kans op het spotten van wildlife!) naar een fantastische slaapplek vlakbij Lake Louise. Onderweg stoppen we op alle mooie punten met als hoogtepunt Johnston Canyon, waar bevroren watervallen als bevroren sculpturen aan de rotswanden hangen en de tijd lijkt stil te staan. Dapper met Atlas in de draagzak en sneeuwspikes onder onze schoenen maken we de langste hike naar beide watervallen, klimmen voorzichtig over de bevroren paden en bewonderden het werk van Moeder Natuur, dat zo ongelooflijk mooi is dat het bijna onwerkelijk lijkt. De zon die door de takken van de bomen piept en een zacht licht op de sneeuw werpt, geeft ons het ultieme gevoel van vrede en harmonie met de natuur. Zelfs Atlas is er even stil van.

Canada road trip winter baby
Canada road trip winter baby
Canada road trip winter baby
Canada road trip winter baby

De Icefields Parkway

Na een nacht in de cabin maken we een day trip over de mooiste weg van Alberta: de Icefields Parkway. Dit is een adembenemende route die ons langs indrukwekkende gletsjers en torenhoge bergtoppen brengt. Na elke bocht indrukwekkende bergtoppen, na elke slinger bevroren watervallen en blauwe gletsjers, hoger en hoger. Ons eindpunt is de Colombia Icefield Gletsjer, het grootste ijsveld van de Rocky Mountains dat een oppervlakte van 325 vierkante kilometer beslaat. We voelen ons klein en nietig te midden van de uitgestrekte ijsmassa’s die zich eeuwig lijken uit te strekken. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om ons steentje bij te dragen aan het behoud van deze natuurlijke wonderen, zodat Atlas er later net zo van kan genieten als wij.

We rijden langzaam terug naar onze cabin, niet saai: want de terugweg lijkt een compleet andere ervaring dan de heenweg. Atlas valt voldaan in slaap en wij nestelen ons bij het knapperende haardvuur met een kop warme chocolademelk om de avonturen van de dag te bespreken. Ik laat een traan: ik voel zoveel dankbaarheid voor deze onvergetelijke winterreis door Banff National Park.

Canada road trip winter baby
Canada road trip winter baby
Canada road trip winter baby

Lake Louise, Peyto Lake en Emerald Lake

De volgende ochtend bezoeken we Lake Louise, een van de meest iconische plekken van Banff. Het meer is nog bevroren en we wagen de stap op het ijs. Normaliter is het hier heel erg druk, maar in deze periode niet. Wat heerlijk! Tip: haal peanutbutter brownies bij de lokale bakker in Lake Louise Town. ZO lekker! We besluiten om nog de glibberige hike naar Peyto Lake te maken en ondanks dat het best spannend was om over de metershoge bevroren sneeuw te klimmen, was ‘t absoluut de moeite waard. Ik ken het meer blauwer dan blauw, maar om ‘m bevroren te zien is ook ontzettend uniek!

We rijden vervolgens naar onze volgende slaapplek bij Emerald Lake in Kootenay National Park. Hier blijven we twee nachten slapen en we kiezen ervoor om lekker bij de lodge te blijven en alleen een wandeling langs de oever van dit bevroren meer te maken. Zelfs op deze rustdag worden we overdonderd door de schoonheid van dit land. De besneeuwde bergtoppen die zich spiegelden in het kristalheldere ijs, het smaragdgroene water dat al bezig is haar weg door het ijs te smelten: een betoverend tafereel. Wat is het heerlijk zo dichtbij de natuur te zijn, samen met Atlas. Ik hoop dat hij onze liefde voor de wildernis op deze manier overneemt. En wat staat de winter ons eigen winterkind mooi hè?

Canada road trip winter baby
Canada road trip winter baby

Terug naar Banff Town

Na een paar prachtige stops en twee nachtjes in een andere cabin aan de Bow Valley Parkway rijden we terug Banff in en ondanks dat het weer bewolkt is besluiten we de Banff Gondola te nemen: een gondola die je hoog naar de top van Sulphur Mountain brengt, waar naast een te gek platform met vuurtjes en views over Bow Valley en zes (!) Rocky Mountain bergketens er ook een houten boardwalk is gebouwd. Zo loop je dwars over de bergtoppen naar Sanson’s Peak, zelfs in de winter. Aanrader! Check deze reel maar die ik er maakte:

Canada road trip winter baby

Het einde van de road trip door Canada komt in zicht: Kananaskis County

We rijden door naar Kananaskis County: een bijzonder gebied dat ik tijdens mijn vorige reis ontdekte. Deze omgeving doet niet onder voor Banff National Park maar is vele malen rustiger! Het is echt hikers paradise en we slapen op een unieke plek middenin de wildernis. In een glampingtent. In de sneeuw. Wow! Ik vertel je er later alles over. Op deze bijzondere plek met uitzicht over besneeuwde toppen en bevroren meren snuiven we de laatste twee dagen de laatste berglucht op… Wat is het hier mooi.

De volgende ochtend, nadat we alles hebben ingepakt om terug te keren naar de bewoonde wereld, rijden wen nog een laatste keer dwars door de bergen tot we vanuit het niets weer over vlakke snelweg rijden. Ik kijk nog één keer achterom naar de ruige bergen en bevroren meren die me weer even zo gelukkig hebben gemaakt en glimlach naar Atlas: Banff National Park heeft ons weer diep geraakt. Wat. Een. Plek.

Canada road trip winter baby

Tip: autohuur via Sunny Cars

Ik schreef het net al even en krijg heel vaak de vraag waar wij onze auto’s op reis huren en dat is eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het grootste voordeel vind ik dat er nooit gedoe ter plaatse is, want alles is al inbegrepen. Nooit meer die eeuwige twijfel of je je dan wel of niet extra moet laten verzekeren… Daarnaast zijn ze ter plaatse erg snel (fast checkin!) en al actief in meer dan 120 landen. Dus doen. De transparatie, all in verzekeringen, de terugbetaling van je eigen risico tot de 24/7 Nederlandse klantenservice: je weet precies waar je aan toe bent. Het enige dat je rest is genieten van die mooie, ongelimiteerde kilometers en ontdekken waar de weg je brengt. Onze road trip moest natuurlijk ook vastgelegd worden. Constant knappe plaatjes. In awe al de tijd. Bergen in iedere ooghoek en vooral pal voor je neus, grillig en iedere seconde veranderend, schitterend licht, zon en sneeuw, grauw en gloomy, ontelbare bomen en met occasionally een vos, hert of berggeit als medeweggebruiker. Elke bocht is een verrassing, de bergen nooit saai, de wegen oneindig. Voel mee hoe het is om door dit prachtige stukje natuur te rijden:

Canada, DESTINATIONS, Nature, Outdoor Adventure, Road Trip, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

No comments

Lees ook: