TRAVEL / Hoogtepunt van de road trip door Noord-IJsland: puffin paradijs Drangey Island

1
Puffin papegaaiduiker ijsland

‘Het land van vuur en ijs’ noemen ze ‘t – hoewel IJsland hiermee eigenlijk tekort wordt gedaan: ze is het land van álle vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. Ik ben er inmiddels drie keer geweest en ik móest gewoon weer terug naar haar grillige grillen, ruige randen en wondermooie natuurverschijnselen. Ik maakte een road trip door het noorden van IJsland met maar één doel: puffins (papegaaiduikers) zien!

Een road trip door het ongerepte Noord-IJsland

Ik vlieg rechtstreeks naar Akureyri, de zelfbenoemde hoofdstad van Noord-IJsland. Akureyri ligt in het Eyjafjörður fjord en is omringd door prachtige natuurplekken: de perfecte regio voor een road trip. We boeken onze reis bij Voigt Travel en huren onze auto voor dit avontuur in IJsland bij Sunny Cars, mijn favoriete huurauto organisatie (ik geef trouwens een voucher t.w.v. € 100,- weg: check dit artikel). Tijdens het boeken kies ik eens voor het Sunny Cars premium pakket – iets dat ik vanaf nu altijd ga doen. Zo handig! Sunny Cars biedt sowieso een all-in huurauto maar met het premium pakket geniet je van extra voordeeltjes: vliegtuig uit en snel onze huurauto in – we slaan de wachtrij over en krijgen gegarandeerd een jonge auto. Extra vakantietijd! Binnen een uur na landing staan we al voor onze eerste waterval. Ik moest mezelf echt even knijpen.

In één week tijd zien we een opeenvolging van imponerende landschappen in het prachtige noorden. We rijden langs de indrukwekkende noordkust en ontdekken de fabelachtige Mývatn regio vol lavavelden, pseudokraters, vulkanen en geothermische bronnen. We zien meerdere walvissen tijdens een bootexcursie vanuit Husávík, komen terecht in een sneeuwstorm, worden weggeblazen door krachtige watervallen, rijden op IJslandse paarden door de bergen en rivieren en zwemmen in zowel een ijsblauw zwavelmeer als een geothermisch verwarmd zeewaterbad mét infinity uitzicht op zee. Het is hier zoveel rustiger dan het bekende zuiden: deze reis was echt alles waar ik van droomde en zelfs meer dan dat.

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

papegaaiduiker puffin ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

Ijsland Noord-Ijsland

 

Drangey Island: het puffin paradijs van IJsland

Mijn persoonlijke hoogtepunt van deze road trip? Ons bezoek aan het onbewoonde rotseiland Drangey in de Skagafjörður fjord, waar duizenden papegaaiduikers leven!

Het eiland Drangey ligt in de baai van de Skagafjörður fjord en is een overblijfsel van een 700.000 jaar oude uitgestorven vulkaan. Het ligt zo’n 7 km voor de kust en bestaat eigenlijk slechts uit een rots van 180m hoog. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele fjord! De top van het eiland is begroeid met gras. Het eiland Drangey speelt een belangrijke rol in heel wat legendes over reuzen en outlaws, maar staat vooral bekend als vogelparadijs. Er wonen duizenden zeevogelfamilies waaronder… papegaaiduikers! De schattige papegaaiduiker is de meest populaire vogel in IJsland. Met zijn veelkleurige snavel, korte vleugels, bolle lijfje en guitig kopje is het zo’n leuk dier om te zien!

De boottocht naar Drangey bleek een avontuur op zich. De golven zijn hoog en onze boot vliegt over (en knalt op) het water. Drangey island ligt als een parel van de zee middenin de fjord en komt steeds dichterbij. We zien zelfs nog een walvis onderweg! Zodra we richting de steiger varen zie ik het: het rotseiland Drangey is echt een steile stenen muur. Hoe komen we hier in godsnaam omhoog? Eenmaal aangekomen wordt dit duidelijk. Er is maar één manier om naar de top van Drangey te klimmen: via een steil pad naar de top van de 180 meter hoge klif, zo steil dat je de touwen en kettingen nodig hebt – en een ijzeren laddervoor de laatste klim. Spannend, zeker voor iemand (ik…) met hoogtevrees.

Ik heb het overleefd en het was ‘t waard: het uitzicht vanaf het eiland is fenomenaal en duizenden verschillende vogels vliegen om me heen. Hier rondlopen is onbeschrijflijk mooi. Overal hoor en zie je papegaaiduikers (en andere zeevogels) die in, op en om de kliffen zijn. Ik ben in het paradijs beland! Wat vind ik dit toch ontzettend leuke en grappige vogels. Ik kijk m’n ogen uit. Op het eiland lopen we een paar uur rond, luisteren we naar de legendes en ben ik vooral bezig met elke puffin leren kennen. Hallo daar, hé jij, och, die is leuk, nog één foto dan?

Voor wie klinkt dit ook als het paradijs op aarde?

Over Voigt Travel

Ik maakte deze reis naar het ongerepte Noord-IJsland dankzij de toffe reisorganisatie Voigt Travel. Voigt Travel is een eigenzinnige reisorganisatie met een grote voorliefde voor het nog onontdekte noorden van Europa. Deze liefde deel ik met ze en ik vind het te gek dat ze bewust kiezen voor deze onbekendere bestemmingen en samenwerken met de kleinere lokale partners. Voigt Travel bestaat uit een klein en hecht team van reisspecialisten die bijzondere reizen met unieke ervaringen samenstellen die je als reiziger niet zo gemakkelijk zelf kunt organiseren. Ze focussen zich op het pure noorden, maar bieden ook reizen naar het ware zuiden aan. Het was een echte What About Her reis!

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

Puffin papegaaiduiker ijsland

ijsland puffin

DESTINATIONS, Europa, IJsland, Nature, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's, Travel Stories, Wildlife

Leave a reply

1 comment

Post a new comment

Lees ook: