TRAVEL / Duitsland | Een road trip (mét hond!) van vijf dagen door het Zwarte Woud: de route

3
Zwarte Woud Hond Duitsland

Ik kreeg veel vragen over de route die wij reden tijdens onze road trip naar het Zwarte Woud én hoe het nou is om te reizen met een hond, want Sok ging gewoon met ons mee. Ik vertel je er meer over!

Met de hond naar het Zwarte Woud

Er is ontzettend veel natuur te vinden in het Zwarte Woud! Zoals de naam al doet vermoeden beslaan bossen een groot gedeelte van dit gebied. Je kunt er er prachtige wandelingen maken door bergen, oneindige bossen en groene valleien, langs watervallen, blauwe meren en pittoreske dorpjes. De ideale omgeving voor een hond die van wandelen houdt! Duitsland is ontzettend hondvriendelijk. Over het algemeen mocht Sok overal mee naartoe; in de kano, in de restaurants, in de botanische tuin, in de kabelbaan, in de kastelen, bij de slaapplekken… Hij vindt het allemaal spannend, maar vooral machtig mooi. Heel leuk om te zien. Sok kan thuis goed alleen blijven, maar we (willen en) kunnen hem niet zomaar achterlaten in een hotelkamer of huisje – dus hij gaat gewoon overal mee naartoe en in Duitsland is dat dus geen enkel probleem.

Groetjes uit het Zwarte Woud 🐾

Het is nu weer iets moeilijker om die kant op te gaan, maar mochten wij eigenwijze Nederlanders weer zonder problemen welkom zijn in Duitsland… dan is het Zwarte Woud een mooie optie voor de reizigers die nog niet willen vliegen, maar wel veilig op reis willen gaan naar een bijzonder mooi gebied! Wel hebben wij voor de zekerheid onze reisverzekeringen even opgeschroefd. Om voorbereid op reis te gaan sloten we een hogere autoverzekering af via Allianz Direct. Je weet maar nooit en in deze tijd sta ik liever niet voor verrassingen!

Onze route door het Zwarte Woud: vijf dagen groen, groener, groenst

Zwarte Woud Route

Zwarte Woud Route

 

Dag 1: Nederland – Karlsruhe

De beste vriend van mijn vader woont in het Zwarte Woud en hier heb ik als klein meisje ontelbare reisjes, wandelingen en bergtochten gemaakt. Wij besloten dit keer een behapbare maar oh zo leuke route te rijden en niet té zuidelijk te gaan, omdat we maar een paar dagen hadden. We zijn vanuit Nederland in één keer doorgereden naar de stad Karlsruhe, één van de groenste steden van Duitsland. We zijn er al rond lunchtijd en dit doen we bij Anders auf dem Turmberg, gelegen op een heuvel boven de stad. Je kunt met (een van de oudste van Duitsland zelfs!) een kabeltreintje omhoog. De hond mag mee! De namiddag spenderen we in de prachtige botanische tuin en paleistuin van Karlsruhe. De tuinen werden gelegd in 1967 en de botanische tuin is zoals een botanische tuin hoort te zijn: er staan onder andere 20 bijzondere boomsoorten uit verschillende continenten, serres met cactussen en kassen met tropische planten, fonteinen en een café met terras in de voormalige wintertuin. Als plantlover heb ik me hier goed vermaakt! We sluiten deze dag af met een heerlijk diner bij DOM bar. Slapen doen we in een lekker Duits stadshotelletje. Een extra tip die ik helaas heb gemist: bij Eis Cassata haal je award-winning ijs en ze hebben hier ook een ijsje voor de hond! Weer een reden om terug te gaan.

Zwarte Woud

Dag 2: Kanoën door het Pamina Nature Park en de Edelfuchs Lodge in Bühlertal, Baiersbronn

De volgende dag gaan we de natuur in en rijden we naar Eggenstein – Leopoldshafen. We gaan kanoën… met Sok! Het kost wat moeite om hem in de kano te krijgen maar eenmaal op het water keek hij z’n ogen uit. Hoe leuk is het om dit met een hond te doen? De tour leidt je door het Pamina Nature Park. Het was een heerlijke tocht door de natuur en we spotten onder andere aalscholvers, zwanen en ijsvogels! Vervolgens rijden we binnendoor via kasteel Hohenbaden, de vele wijngaarden, de Geroldsauer waterval én de top van de Yberg naar onze volgende slaapplek, de Edelfuchs Lodge. Hier lees je meer over deze fantastische plek, deze voormalige skihut is omgebouwd tot lodge en het is echt een bijzondere plek om te verblijven. Je loopt er zo het bos in. Zo sereen! De namiddag en avond spenderen we (tip: ze hebben overheerlijke lokale wijntjes!) buiten in de ligstoelen met uitzicht over de heuvelachtige weilanden vol geitjes. Eten doen we hier ook (Maultaschen!) en het is genieten. Een plek naar m’n hart!

Zwarte Woud

ZwarteWoud

 

Dag 3: Via de Schwarzwaldhochstraße richting Freudenstadt

Na een heerlijke ochtendwandeling door de bossen rijden we via de Schwarzwaldhochstraße richting Freudenstadt. De Schwarzwaldhochstraße is zo’n mooie route, niet te missen tijdens je trip naar het Zwarte Woud! Deze route van 60 kilometer voert je over de bergen van Baden-Baden naar Freudenstadt. Langs de hele route zijn er prachtige uitzichten op de valleien van het Zwarte Woud, de Rijnvallei, de Elzas en bij goed weer zie je zelfs de Vogezen in Frankrijk liggen. Ik wilde bij elk uitzichtpunt stoppen. Die uitzichten! De Mummelsee ligt er prachtig bij, Sok vindt het Lotharpad geweldig en mijn favoriete detour is die naar de Allerheiligen kloosterruïne en waterval. Je kunt hier een prachtige wandeling maken langs de vele watervallen en de ruïne is bijzonder om te zien. We lunchen bij Wanderhütte Satellei, een berghutje dat midden in de bossen ligt. Ik val in herhaling maar… ook hier is het wondermooi wandelen! In de namiddag checken we in bij hotel Langenwaldsee, dat aan een klein meertje ligt.

Zwarte Woud

 

Dag 4: Freudenstadt – Ettenheim

De volgende ochtend rijden we na een heerlijke massage (tja, sucker voor spa-hotels…) binnendoor naar Ettenheim. Na een rondje Freudenstadt besluiten we eerst richting de omgeving van Kniebis te rijden. Er zijn hier verschillende wandelroutes uitgestippeld en de omgeving is prachtig. De twee hoogtepunten: het uitzicht vanaf de Ellbachseeblick en de Sankenbach waterval. Lunchen doen we bij de Kniebishütte, een typische berghut met smakelijke lokale gerechten! Ik kan hier wel aan wennen. We nemen de binnendoor-route richting Ettenheim, een van de meest traditionele wijndorpjes van Baden. Hier komen de prijswinnende wijnen uit Duitsland vandaan en daar moet ik dus zijn! Ik heb me hier de hele reis op verheugd: we slapen bij een wijnboer. En op niet zomaar een plek… In een tiny tiny tiny house middenin de wijngaarden. Echt, wat een plek! Het is een familiebedrijf met een mooi verhaal en hier slapen is echt een bijzondere ervaring: hier schreef ik al uitgebreid over deze plek. We eten er op het terras met uitzicht over de wijngaarden, rivieren en de Vogezen in de verte en ik voel me ultiem gelukkig. Ik zie zelfs de achtbanen van Europapark liggen, hier kwam ik vroeger als kind veel. Oh, the memories!

Zwarte Woud

 

Dag 5: Tschüss Schwarzwald!

Met een auto vol Weber wijnflessen rijden we op dag vijf weer naar huis. We rijden om, via Frankrijk en België. Gewoon, omdat het kan en omdat ik zin had in Franse chocoladebroodjes. Nog even dat vakantiegevoel vasthouden. Het voelt alsof we twee weken zijn weggeweest en dat voelt goed! Dit bleek de ultieme road trip voor vijf dagen en voor herhaling vatbaar. Er is zoveel te zien in dit gebied. Benieuwd naar meer tips? Lees dan dit artikel!

zwarte woud
 

Ben jij wel eens in het Zwarte Woud geweest?

DESTINATIONS, Duitsland, Europa, Road Trip, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories, Travel Tips & Inspiration, Zwarte Woud

Leave a reply

3 comments

  1. Truusje - De Sandwichformule 5 november, 2020 at 09:38 Beantwoorden

    Wat leuk dat jullie naar zoveel plekken in het Zwarte Woud zijn geweest. Ik ben er vorig jaar april geweest en was meteen verkocht. We zouden dit jaar april opnieuw gaan, maar helaas kon dat niet doorgaan wegens corona. We hadden het verplaatst naar oktober, maar ook dat kon niet doorgaan wegens corona. Heel jammer, maar hopelijk lukt het volgend jaar wel. :)

Post a new comment

Lees ook: