TRAVEL / Duitsland: 5x doen in Leipzig

18
Leipzig

Afgelopen maand liep ik een weekendje in Leipzig rond. Deze Duitse stad blijkt niet onder te doen voor hippe steden als Berlijn en München. Met de handige ‘Hidden Leipzig’ gids in één hand en een Duits biertje in de ander verkende ik in twee dagen deze culturele stad. Wat blijkt? Leipzig is tof en twee dagen waren te weinig. Ik wilde nog meer ontdekken. Vijf keer doen in Leipzig. 

Dwaal rond in de kunstzinnige Spinnerei

Mijn favoriet Spinnerei. In een ver verleden opende er de Baumwollspinnerei, een grote katoenfabriek, in de wijk Plagwitz. De katoenfabriek bleek een internationaal succes en met 4000 mensen in dienst groeide het gebied rond de Baumwollspinnerei uit tot een groot dorp. Uiteindelijk ging de fabriek failliet na het vallen van de muur. Je voelt ‘m al aankomen…de lege hallen van de Spinnerei bleken erg aantrekkelijk voor alternatieve projecten en creatieve kunstenaars. De Spinnerei was geboren. We lopen er een halve middag rond en ontdekken dat er meer dan 100 kunstenaars en 14 internationaal bekende galerieën gevestigd zijn in de oude katoenfabriek. De enorme fabrieksschoorsteen torent boven alles uit en je ziet de treinrails voor de kolenwagons nog lopen. Naast alle kunst ontdek ik een biologisch café, een hotelkamer en een outdoor bioscoop. We drinken een biertje in de tuin van het café en zien kinderen schilderles krijgen in de buitenlucht. Ik ben fan van dit soort initiatieven en de sfeer die er hangt is er één waar ik dol op ben. Vergane glorie in een hip jasje. Een absolute must voor iedereen die van oude gebouwen en creativiteit houdt.

LeipzigLeipzigLeipzig

Ga op zoek naar hippe hotspots

Leipzig zit bomvol goede hotspots. Zo heb je de Fleischerei, een retro art-deco caféetje met goede koffie en homemade bakseltjes. Vlakbij de Fleischerei zit La Chocolaterie, waar twee Franse pastry-chefs de show stelen met hun pralines en chocoladevisjes. Beide goed om de dag mee te beginnen. Ook vind je hier veel vintage winkels (yay!) en kan je goed shoppen in deze stad. Er zijn leuke initiatieven te vinden in Leipzig zoals NaTo, een cultureel centrum met een bar, podium en bioscoop. Voor vegetarische döner eet je bij Vegan Bistro & Catering. Meer tips? Designwinkel Tschau Tschüssi, café Cantona, café Substanz, Kulturfabriek Leipzig en Lindenfels, een theater waar je ook goed kunt eten. Ook zijn er een hoop creatieve musea te vinden. Leipzig ademt één en al muziek, kunst, cultuur. Simpelweg door de straten en passages dwalen is al een lust voor het oog. Wat een mooie stad. Kijk maar.

LeipzigLeipzigLeipzig

Hang rond in een biertuin

Een must do in Duitsland. Onmisbaar. Biertuinen blijven simpelweg geweldig. Mix een verwilderde tuin, een stapel oude meuk en een bar van houten kratten met zon, goed bier en gezelligheid en je hebt een Duitse biergarten. Het liefst zie ik ook nog een barbecue vol braadworsten roken. In het Clara Zetkin Park vind je een fijne biertuin, net zoals bij Fisch Shop & Tortuga, Beer Garden with Kinkgo Tree en Betten Költzsch.
leipzig7Leipzig

Vind rust in het Clara Zetkin Park

In het zuiden vind je het Clara Zetkin Park, een groene oase van rust en ruimte. Er zijn weides, bossen, meren, rivieren, bruggetjes en eekhoorns. Je kunt er uren rondlopen en genieten van de natuur. Leipzig is sowieso omgeven door groene natuur. Je schijnt er ook prachtige uitstapjes naar mooie natuurgebieden net buiten Leipzig te kunnen maken. Andere tips zijn het Lütschena Castle Park, Old St. Johns Wood Cemetery, Bergkirche zu Beucha en Park of Machern Castle. Genoeg groen. Ik hou ervan.

LeipzigLeipzig

Naar meuk speuren op de Alte Messe vlooienmarkt

Als er iets is dat ik altijd doe op reis is het wel markten bezoeken. Lokale markten, groente-en fruitmarkten, vismarkten, antieke markten…Ik ben dan als een kind in een snoepwinkel. Je ziet, hoort, ruikt en voelt dan echt de sfeer van een bestemming. Ons huis bestaat dan ook veelal uit meuk meegenomen van markten uit het buitenland. Een oude Sojvet-lamp, een schilderij van Kroatische kunstacademie-studenten, een Gambiaanse jurk, in ons huis vind je het. Fijne herinneringen. Het eerste dat ik doe op bestemming is een markt zoeken en zo kwamen wij terecht op de Alte Messe vlooienmarkt in Leipzig. Deze vlooienmarkt wordt elke eerste zondag van de maand gehouden in de Alte Leipziger Messe, een voormaling tentoonstellingen plein in de dagen van de DDR. De plek zelf is al onwijs interessant, voeg daar een vlooienmarkt aan toe en je hebt een winnaar. Er staan zo’n 100 verkopers met allerlei stands, kleedjes en caravans: van kleding tot antiek. De focus van de rommelmarkt ligt op meubels en nostalgische memorabilia uit het tijdperk van de DDR, iets waar mijn vriend dol op is. We struinen er gelukzalig rond en ik vind er een gebreid vest door een oma voor een euro. Een heerlijke plek om rond te dwalen en je onder te dompelen in de kitscherige sfeer. Rommel. I love it. 

leipzig6Leipzig

Sinds de val van de muur wordt Duitsland steeds aantrekkelijker voor toeristen. Duitsland is prachtig. Leipzig is hier een goed voorbeeld van. Benieuwd naar meer Duitsland? Neem hier een kijkje. Zo ga ik dit weekend Zuid-Duitsland ontdekken vanaf een kano, een fiets en een luchtballon. Volg me live op Instagram en de #germany25reunified!

Ben jij al eens in Leipzig geweest?

Citytrip, DESTINATIONS, Duitsland, Europa, Leipzig, TRAVEL, Travel Category, Travel Must Do's

Leave a reply

18 comments

  1. Maris 18 juni, 2015 at 13:56 Beantwoorden

    Gaaf! Leipzig stond op mijn lijstje, maar Berlijn heeft het weer gewonnen. Nu ben ik in tweestrijd met mezelf of ik niet ook een dagje naar Leipzig ga, want ik moet eigenlijk rust nemen van mezelf en als ik ga dan wil het ook echt ontdekken..

Post a new comment

Lees ook:

LIFESTYLE / Fruitkistjes kast

We zijn druk aan het klussen en bouwen en schuiven en verven en knallen in ons nieuwe paleis, en één van de dingen die al ...