TRAVEL / Dierbare souvenirs

61

“Ever poised on that cusp between past and future, we tie memories to souvenirs like string to trees along life’s path, marking the trail in case we lose ourselves around a bend of tomorrow’s road.” 

Op dit moment ben ik vast ergens een marktje aan het afstruinen naar fijne souvenirs daar in dat verre Midden-Oosten. Oosterse frutsels zijn helemaal mijn ding, dus ik kom hoogstwaarschijnlijk thuis met allerlei prachtige tasjes, kleden, schaaltjes en sieraden. Ik vind het heerlijk om iets mee te nemen uit verre landen zodat ik thuis nog een beetje terug ben wanneer ik er naar kijk, maar er zijn maar weinig souvenirs waar ik écht een dierbare herinnering of bijzonder gevoel bij heb.

Mijn allermooiste souvenirs na elke reis zijn natuurlijk de ervaring en de herinneringen. De lach en traan, bijzonder mens en dier, intrigerende cultuur en prachtige natuur. Alles wat ik mee naar huis mag nemen in mijn hart en hoofd waar ik innerlijk een beetje van groei en als een stukje ander mens terug kom. Ik word natuurlijk ook heel blij van een leren bewerkt tasje uit Jordanië, maar vandaag wil ik een paar fysieke souvenirs met een verhaal delen met jullie. En daarnaast ben ik ook erg benieuwd naar jullie souvenirs.

Als eerste een souvenir met een letterlijk verhaal. In Laos mocht ik, een punt op mijn bucket list, monniken ontmoeten en het boeddhisme ervaren. Ik kocht er dit papieren boekje met een boeddhistisch gebed. Ik schreef er al mijn reisverhalen in en was als de dood om het kwijt te raken. Gelukkig staat het nu veilig in de reiskast.

Een witte steen in de vorm van een hart. Tijdens de eerste reis samen met mijn lief (waar we elkaar goed leerden kennen, we zijn een maand na onze ontmoeting samen vertrokken) vond ik deze steen. Op een verlaten strand tijdens een wandeling op het eiland Gili Meno. Het staat voor mij symbool als een teken van onze liefde en de herinnering aan de reis waarna we sindsdien onafscheidelijk waren.

Het bijzondere batik gewaad (het is een lange jurk) kreeg ik van mijn dierbare Tanzaniaanse vriendin Jocelyn. In al die maanden tijd hebben we een mooie vriendschap opgebouwd en voor mij staat deze traditionele jurk daar symbool voor.

Om de één of andere reden word ik heel blij als ik naar de vlinder kijk. Vlinders hebben voor mij een bijzondere betekenis. Ze staan voor vrijheid en kleine zieltjes van overledenen. Deze vlinder hebben we gekregen van een oude Chinese man in Azië.

De laatste steen is eigenlijk niet mijn souvenir, maar hij is me enorm dierbaar. Voor velen misschien een doodgewone steen, voor mij een bijzondere betekenis. Het is een steen die ik van mijn moeder kreeg. Ze nam hem mee uit Schotland, haar laatste droomreis.

1232

1234

1235

1238

1237

TRAVEL, Travel Tips & Inspiration

Leave a reply

61 comments

 1. Anne 29 september, 2013 at 15:00 Beantwoorden

  Wat schrijf je dat mooi op. Souvenirs kunnen zo dierbaar zijn. Het lijkt me heerlijk om je dan in je eigen huis daar mee te omringen. Benieuwd waar je mee terug komt van deze reis!

  • Laura - what about her 30 september, 2013 at 07:38 Beantwoorden

   Klopt! Heb jij ook bijzondere souvenirs? Valt uiteindelijk mee, we zaten voornamelijk in the middle of nowhere en het stadje waar we waren zat vol met toeristensouvenirs (zelfde print als m’n kussens van de Xenos….). Heb wel een prachtig bewerkte zilveren armband en weer een hartjessteen. En een heeeeleboel kruiden en thee!

 2. Karlijn 29 september, 2013 at 18:29 Beantwoorden

  Wat een mooie souvenirs. Ik vind het altijd zo mooi als er een verhaal achter zit. De steen van je moeder vind ik prachtig en hij wordt natuurlijk nog mooier met jouw verhaal erbij. Zelf heb ik een klein houten poppetje uit Thailand, de verf is er bijna af maar voor mij staat zij voor de mooiste vakantie ooit.

 3. Anke 29 september, 2013 at 20:10 Beantwoorden

  Dat vind ik het mooie van souvenirs en eigenlijk ook van wat gewoon random objecten zijn/lijken. De betekenis, herinnering of verhalen die erachter zitten maken het altijd waardevol.

 4. jess 30 september, 2013 at 06:51 Beantwoorden

  Mooie souvenirs met een mooi verhaal. Ik houd ook van souvenirs en probeer altijd iets mee te nemen. Ik koop graag iets van kleding zodat ik altijd herinnerd word aan die fijne reis als ik het draag. Ook een klein souvenirtje voor in de kast is vaste prik. Ik ga altijd op zoek naar iets dat zo klein mogelijk is. Het is de bedoeling dat die kast ooit helemaal vol komt met dingetjes vanuit de hele wereld.

 5. Wanda 30 september, 2013 at 10:20 Beantwoorden

  Wat leuk om op die manier je vakanties te herinneren! Wij blijven voornamelijk in Europa en hoewel er natuurlijk genoeg mooie dingen te vinden zijn, ben ik nooit zo van de souvenirs. Ik heb ergens nog steeds het idee dat je dan terechtkomt in die standaard souvenirswinkeltjes met asbakken, theelepeltjes en vingerhoedjes maar dat is natuurlijk ook wat je er zelf van wil maken.

 6. Anouk 30 september, 2013 at 15:18 Beantwoorden

  Wat een mooi onderwerp… iedereen neemt eigenlijk souvenirs mee, maar je hebt er inderdaad met een meerwaarde. Die hartjes steen vind ik erg bijzonder. Wat tof dat je na een maand al samen op reis bent gegaan, knap en mooi!

 7. Naomi 30 september, 2013 at 18:51 Beantwoorden

  Wat een mooie souvenirs en nog mooiere gedachten er achter. Mijn lijstje met ongelezen posts van jou stapelen zich op, omdat ik graag de tijd wil nemen om alles te lezen. Echt van een leventje als de jouwe kan ik alleen maar dromen. Maar het lijstje met landen die ik een keer moet bezoeken wordt ooit korter!
  En ook je huisje, wat moet dat genieten zijn en echt als thuis voelen.

  Liefs, Naomi

  • Laura - what about her 30 september, 2013 at 19:08 Beantwoorden

   Ahhh wat een lief bericht! Ik hoop toch niet dat het overkomt alsof ik een perfect leventje heb haha. Dat probeer ik in ieder geval te vermijden door ook te schrijven over mijn mam, burnout en twijfels. Heb zeker geen perfect leven, maar de reizen heb ik gelukkig zelf in de hand en probeer ik dan ook zo vaak mogelijk te doen. Dat is een droom die je zeker zelf kan waarmaken! :)

  • Laura - what about her 30 september, 2013 at 20:14 Beantwoorden

   Uiteindelijk niet zoveel haha! Zaten voornamelijk in de woestijn en middle of nowhere. En de stad had alleen souvenirswinkels met dingen met dezelfde print als m’n Xenos kussens. Heb Petra stenen en een hartjes steen, slofjes, bewerkte armband en cadeautjes voor winactie hahah! En een heeeleboek kruiden en thee.

Post a new comment

Lees ook: