TRAVEL / De Filipijnen: Puerto Princesa, Palawan

42
Puerto Princesa, Palawan

Palawan. Het eiland waar ik het meest van onder de indruk ben in de Filipijnen. Hier besef ik pas echt hoe waanzinnig mooi, ongerept en puur dit land is. We beginnen (en eindigen) in de hoofdstad: Puerto Princesa. Het is niet meer dan een klein stadje. We overnachten bij Subli Cottages. Prima hutjes op een heerlijk rustige plek en een hartverwarmende, trotse eigenaresse.

Puerto Princesa is vooral heel erg heet, de toeters galmen ‘s nachts nog door mijn hoofd en ik ben blij dat we direct verder reizen naar het prachtige Port Barton. Wanneer we vervolgens, na een waanzinnige tocht richting El Nido, terugreizen hebben we nog anderhalve dag in Puerto Princesa. We besluiten een scooter te huren en de omgeving te verkennen. We gaan op zoek naar de open gevangenis. Werkelijk een bizarre ervaring. De voordeur van deze Iwahig Prison and Penal Farm staat gewoon open. De ‘minimum’ gevangenen lopen er, na jarenlang vastgezeten te hebben, vrij rond en zitten het laatste gedeelte van hun straf uit. Velen blijven zelfs op het land wonen omdat ze niets hebben om naar terug te gaan. De gevangenen hier zitten voor heftige zaken zoals (massa)moord en verkrachting. De ‘maximum security’ gevangenen zitten de eerste jaren wel achter slot en grendel, maar verplaatsen vrij snel. Wij belanden natuurlijk direct bij de voordeur van de maximum security en er is slechts een open hek dat ons scheidt van deze gevangenen. We praten met ze, schudden handjes, maar ik geef toe…spannend is het wel. Na even rondgereden te hebben op het land (je kunt er serieus verdwalen) zien we een ontzettend gaaf, oud Amerikaans gebouw waar wat gevangenen ons vanuit het raam roepen. Zullen we…Zullen we niet…Ik stap naar binnen. Iets met een open hart en open geest reizen. Binnen lopen er gevangenen rond. Er is nergens beveiliging of security te vinden. Ik raak aan de praat met ze en hoor de meest bizarre verhalen. Vriendlief loopt ondertussen met iemand mee om zijn work-out te filmen. De één houdt niet op over hoe ik eruit zie, de ander wijkt niet van mijn zijde omdat hij mijn bodyguard wil zijn en de derde laat zijn tattoo’s zien: ze staan voor de hoeveelheid mensen hij heeft vermoord. “Ik heb er drie vermoord”, zegt mijn bodyguard. “IK HEB ER VIJF VERMOORD!”, grijnst de rechter trots. De vierde zegt dat ik op zijn Spaanse (?!) vriendin lijk. Nadat ik iets te vaak op de (telefoon)foto wordt gezet -ik wil niet weten wat ze er mee gaan doen- hou ik het voor gezien. Ze worden erg aanhankelijk nu, en de verhalen worden er niet minder heftig op. Je ziet het aan mijn ongemakkelijke grijns. Het is, nogmaals, een bizarre ervaring. Goed, kan ik die ook weer van mijn lijstje strepen.

De volgende dag doen we een eiland tour door Honda Bay. Valt dit even tegen nadat we het waanzinnig mooie El Nido en al haar onbewoonde eilandjes hebben ontdekt. De eilanden zijn volgebouwd en het blijkt dat iedereen in de Filipijnen tijdens vakanties naar Puerto Princesa en Honda Bay afreist. Heel druk. Wat een verschil met El Nido. Echter, geen enkele Filipino die ik spreek is in El Nido geweest. Des te fijner, want El Nido bleek een ongerept paradijs. Het hoogtepunt tijdens de boottocht door Honda Bay zijn de vele zeesterren. Puerto Princesa zelf is lawaaierig en vooral ontzettend heet. We spenderen de rest van de avond in de haven met haar vele foodcourts en genieten van een koude San Miguel. De laatste. Die avond vliegen we door naar Manila, waar we overnachten in het prestigieuze Dusit Thani. Onze kamer is een balzaal, deze uitnodiging had ik niet verwacht. Voor op en top luxe en totale afsluiting van het drukke, chaotische en heftige Manila is dit een goede uitvalsbasis. Het uitzicht is er machtig mooi.

Palawan, je bent stunning. Al lijkt dit het einde, er komen nog twee artikelen over El Nido: verhalen over de honderden kleine eilandjes en de stranden in de buurt. Wait and see.

Honda Bay

gevangenis Puerto Princesa

gevangenis Puerto Princesa

gevangenis Puerto Princesa

gevangenis Puerto Princesa

gevangenis Puerto Princesa

Subli Cottages, Puerto Princesa

Subli Cottages Puerto Princesa

Subli Cottages Puerto Princesa

Subli Cottages Puerto Princesa

Subli Cottages Puerto Princesa

Dusit Thani, Manila

Dusit thani

Dusit thani

Dusit thani

Dusit thani

Azië, Citytrip, De Filipijnen, DESTINATIONS, Local Life, Nature, Palawan, TRAVEL, Travel Category, Travel Stories

Leave a reply

42 comments

 1. Lisette | Travellust.nl 20 augustus, 2014 at 12:19 Beantwoorden

  Wauw, een gave ervaring. Naast al dat reisbloggen zou ik haast vergeten waar ik écht voor gestudeerd heb: ik ben criminoloog. Het lijkt me geweldig om een (reis)reportage te maken over verschillende gevangenissen ter wereld. Het heeft alleen de nodige voeten in de aarde nodig om dat op poten te zetten…

 2. Anouk 22 augustus, 2014 at 12:45 Beantwoorden

  Ik snap dat je het wil ervaren, lijkt me heel erg bijzonder, maar ook enorm dapper! Ik zou wel even bibbers krijgen zeg maar… gaaf verhaal zeg. Voor hoe ver je dat zo kunt zeggen natuurlijk. Prachtige laatjes Lau, wat een paradijs! Heb je eigenlijk nog steeds last van die virussen die je daar op liep? Wnt dat was wel heftig!

 3. Saskia 23 augustus, 2014 at 18:25 Beantwoorden

  Hey,
  Wat bijzonder dat je daar geweest bent. Stond ook bij ons op het lijstje, alleen doordat ik zo ziek was niet meer kunnen doen helaas :( Maar lijkt me toch ook best een heftige ervaring. Leuk dat ik het nu toch een beetje mee heb mogen maken, via je blog :)
  Greets,
  Saskia

  • Laura 25 augustus, 2014 at 07:07 Beantwoorden

   Ahhh jammer dat dat niet meer gelukt is. Ziek zijn gebeurt daar zo snel, ik was het ook in El Nido. Daardoor slapen op onbewoond eiland gemist. Leuk dat ik je toch heb weten mee te nemen!

 4. Marijke 29 augustus, 2014 at 08:39 Beantwoorden

  Wow, wat een geweldig verhaal. Knap dat je dat zomaar durft.zo’n manier van reizen is uiteindelijk toch wel veel interessanter dan een strandvakantie of zo. Al kan ik me wel voorstellen dat het vrij intimiderend was :-)

 5. Lizet 29 augustus, 2014 at 20:17 Beantwoorden

  Iwahig Prison is een heel bijzondere ervaring! Ik vond het echt bizar dat iedereen zo vriendelijk is en graag wil vertellen en van alles wil laten zien. Je vergeet bijna dat ze mensen vermoord en verkracht hebben. Maar toch, het blijven mensen.

  Zelf heb ik een reportage voor VICE over de gevangenis gemaakt, mocht je die willen lezen: http://www.vice.com/nl/read/uit-een-gevangenis-zonder-muren-hoef-je-niet-te-ontsnappen. :)

  Ik heb helaas niet het geluk gehad om naar El Nido te gaan, dus deed ik ook het Honda Bay rondje. Het was heel toeristisch, maar de zeesterren, gekke visjes en massages op het strand waren toch wel heel fijn!

Post a new comment

Lees ook:

HOTSPOT / ARNHEM: Arneym

Afgelopen woensdag lunchten we bij Arneym. Dit keer niet voor de romantiek, maar voor le blog. Want dit restaurant in het centrum van Arnhem is ...